Păstrăm această tradiție a retrospectivei anuale cu trei gânduri în minte: să ne amintim locurile, oamenii și experiențele unice prin care am trecut, să ne dăm seama de tona de motive pentru care avem de ce să fim recunoscători și să ne reamintim scopul cu care am plecat la drum – prin cadrele surprinse și poveștile spuse pe blog, să vă inspirăm și pe voi să călătoriți și să descoperiți cu plăcere lumea înconjurătoare.
Contează drumul, contează (puțin) și destinația, dar cel mai mult contează să te urnești, să te așezi pe drum. Apoi, cu voie bună, optimism și puțină planificare lucrurile vor veni de la sine. Do try!

 

Ianuarie și Februarie

MYANMAR ➡  FILIPINE ➡ THAILANDA

 

Rămăsesem cu o mare datorie din anul haihui față de Asia și în ianuarie 2018 am mai “recuperat” din ea cu trei săptămâni în Myanmar și cam tot atâtea în Filipine (Palawan), încheind doza de fericire în Koh Chang (Thailanda).

 

Dacă am alege o singură expresie pentru a descrie experiența din fiecare țară am opta pentru: autenticul Myanmar (presărat cu multă magie în Bagan, zburând cu balonul la răsărit, peste 2000 de temple burmeze), fabuloasa frumusețe naturală a insulei Palawan (Filipine) și aerul relaxat din Koh Chang (Thailanda).

 

Myanmar

În Myanmar turismul se dezvoltă rapid, dar tocmai naturalețea și candoarea unor oameni greu încercați este de admirat. Asta dincolo de bogăția culturală și de una dintre cele mai sincere forme de manifestare a budismului. Sigur, nu e totul perfect și nu este o țară din care v-am sfătui să porniți în explorarea Asiei. Se adresează mai degrabă călătorului experimentat, cu răbdare și cu o putere mare de toleranță pentru aspectele care încă sunt în faza de cizelare.

 

 

Citește impresiile noastre din Myanmar:

 

 

Filipine

 

 

În schimb, Palawan (Filipine) merge la fix pentru căutătorii de liniște și frumusețe naturală. În zonele rurale, netul decent e o minune, infrastructura incipientă descurajează turismul de masă, iar plajele perfecte, palmierii înalți și apele turcoaz sunt astfel rezervate localnicilor și unui număr destul de mic de călători. Fără exagerare și vizând în special satele mai puțin dezvoltate turistic, Palawan este una dintre insulele care, în mintea noastră, este foarte aproape de paradisul tropical originar.

 



 

El Nido, poate cea mai frumoasă, animată și dezvoltată turistic zonă a insulei, are un aer confortabil de Bali cu două diferențe vizibile: pungile din plastic sunt interzise și oamenii sunt deciși să câștige lupta aceasta, apoi peisajul, cu lagune ample și insule muntoase ascuțite, este de senzație!

 

Citește poveștile noastre din Filipine:

 

Thailanda

 

Pentru o vacanță liniștită, relaxare maximă și confort accesibil se recomandă o doză nelimitată de Koh Chang!
Cam așa ar putea suna un promo pentru această insulă din Thailanda, situată la doar 5-6 ore de Bangkok, spre est, spre Cambodgia. Genul de insulă care, fără să fie răpitor de frumoasă, te face să îți dorești să rămâi pe timp nelimitat, pentru că îți oferă absolut totul: plaje variate, insulițe-satelit cu o viață subacvatică bogată, munți numai buni de explorat, mâncare delicioasă, activități diverse, distracție și servicii decente de orice fel.

 

 

Am povestit pe larg aici:

 

 

Martie

Am așteptat primăvara povestind pe blog despre toate cele trăite la început de an și luând la mână miile de poze făcute.

 

 

Aprilie

 

VALEA ARIEȘULUI ➡  DOBRGEA ➡  SFÂNTU GHEORGHE, DELTA DUNĂRII

 

 

Încă înfrigurați, am luat avionul către Cluj cu gândul să ajungem în Munții Apuseni. Planul nu ne-a ieșit chiar așa cum ne imaginăm noi și am rămas pe Valea Arieșului, vizitând Salina Turda, câteva sate primitoare și o cascadă spectaculoasă.

 

 

La final de luna am reluat drumurile către Dobrogea, care a devenit în ultimii ani zona noastră preferată din țară. Ne-am dus, deci, să vestim primăvara țestoaselor și șopârlelor! Apoi, am mai făcut “un pas” și am ajuns la mare, în Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

 

 

Despre locurile în care am fost în aprilie poți citi în aceste articole:

 

Mai

 

Dobrogea, România

 

Da, puteți ghici ușor: Dobrogea! Din nou. Gura Portiței de data aceasta, un loc care pe noi ne lasă cu gura căscată de fiecare dată din două motive: frumusețea deosebită și incapacitatea noastră de a-l proteja și menține curat.

 

 

Apoi, deabia am așteptat să se ivească un al doilea prilej pentru a ajunge din nou la Sfântu Gheorghe, iar de data aceasta am fost alături 40 de bloggeri și vloggeri străini invitați la GreenVillage Resort, pentru a vedea și a povesti despre frumusețea Deltei Dunării.

 

 

 

Iunie

BULGARIA ➡  TURCIA

 

 

Luna iunie am început-o stănd la cort, într-un camping de lângă Varna (Bulgaria). L-am ales pentru că este amplasat într-o pădure de pini, pe faleza înalta a Mării Negre, la doi pași de o plajă simplă, neamenajată.

 

Am rămas în Bulgaria și am ajuns la cel mai apreciat teren de golf din Balcani, care are și două plaje dichisite, cu aspect mediteranean: Thracian Cliffs Golf & Beach Resort. Am fost tare mândri de colaborarea cu ei și ne-am simțit apreciată muncă, văzând că au folosit toată vara fotografiile realizate de noi, pentru promovare.

 

 

 

O zi mai târziu, zburam către Bodrum (Turcia), la invitația Dertour România, pentru a documenta un nou resort din lanțul de lux Six Senses și a înțelege ce înseamnă wellness integrat și servicii de top. Iar locul…vă invit să îl descoperiți, căci este mi-nu-nat.

 

 

Am scris detaliat (și am ilustrat cu multe poze) despre aceste doua resorturi:

 

Iulie

 

Sudul Bulgariei

 

Vara și festivalurile au golit Bucureștiul și a fost chiar plăcut să stăm acasă aproape toată luna.
Deabia la finalul ei am făcut un scurt road trip până în sudul extrem al coastei Marii Negre, în Bulgaria, mai exact în Ahtopol. Două dintre dorințele mele vechi s-au îndeplinit anul asta în acesta mini-călătorie:

  1. am început o masă cu…desertul. Bariera de limbaj m-a ajutat să primesc lava cake în loc de felul principal și tare încântată am fost!
  2. am prins atât răsăritul cât și apusul de soare peste Marea Neagră. Credeam că trebuie să mergem în Georgia ca să fotografiem apusul, dar uite că am reușit din Ahtopol. Ba chiar am prins și o furtună adevărată!

 

 

Sursă de inspirație pentru un week-end prelungit pe Litoralul Mării Negre de la sud de Dunăre:

 

August

 

Vadu, România

 

 

Nu puteam să nu trecem pe la Vadu.
Un singur cadru minimalist, echilibrat, misterios, așa cum este și locul ăsta pentru noi.

 

 

 

Septembrie

Maroc

 

Exces de locuri fotogenice de la ocean și până în deșert, arome, culori și o varietate de senzații: de la iritarea provocată de vânzătorii prea insistenți, până la deprinderea unor mici trucuri de negociere și plăcerea de a sta la povești sub clar de luna, cu oamenii deșertului. Maroc. Am povestit detaliat despre fiecare loc în care am ajuns:

 

Octombrie

ROMÂNIA ➡  SPANIA

 

 

Delta Dunării, România

Se poate numi și manierism și fetiș și obsesie, dar toamna în Delta Dunării, la Green Village, este ceva ce mi-am dorit să revăd și să fotografiez din nou. Aici, nuanțele de galben, oranj și roșu ajung mai târziu decât în alte zone din țară, spre finalul lunii. Atunci este de venit!

 

 

 

Jaen, Spania

Dacă în Deltă, la Sfântu, norii și-au mai “tras nasul”, dar s-au abținut să se manifeste și altfel, în sudul Spaniei în schimb, s-au dezlănțuit serios. Am vizitat orașul Jaen într-o zi perfectă, cu soare blând și temperatură plăcută, dar apoi, o ploaie serioasă ne-a ajuns din urmă și ne-a ținut companie toată ziua petrecută în turul de familiarizare.
Deși regiunea se bucură de soare 300 de zile pe an, aia nu a fost una dintre ele… Nici în Malaga nu am avut mai mult noroc, deși ziua începuse bine. De revenit, e clar!

 

 

Am povestit cum a fost aici:

Jean, Cazolra și Malaga – scurt tur prin Andaluzia

 

Noiembrie

Luna de austeritate dedicată refacerii bugetare și planificării călătoriei de început de an. 🙂

 

Decembrie

 

Am scos capul din casă pentru că am avut un motiv mult-așteptat: zăpadă în decembrie, înainte de Sărbători. Am “picurat” o drumeție din Zărnești până la Cabana Curmătura (Piatra Craiului) și o zi la snowboard în Poiana Brașov. Cred că încă mai suntem copii atât timp cât zăpada ne aduce o așa de mare bucurie! Să tot țină!

 

 

La Mulți Ani!

 

 

 

decembrie 2018

Comentarii

Citeste mai departe