Vă invit la munte pentru o experiență care poate scoate inima din pieptul celui mai curajos iubitor de adrenalină!
Jebel Jais Flight este cea mai lungă tiroliană din lume. Se află în munții din emiratul Ras Al Khaimah, în nordul Peninsulei Arabice, la o altitudine de 1,680 m.

 

De ce este faimoasă această tiroliană din Ras Al Khaimah?


Sursă foto: https://visitrasalkhaimah.com/

 

Tiroliana deține recordului mondial Guinness cu cei 2,83 km ai săi. Cam cât lungimea a 31 de terenuri de fotbal puse cap la cap. Asta o face să fie pe locul întâi în lume. Dacă mai punem la socoteală că se află sus, la munte și că practic zbori peste hău, senzațiile trăite sunt mult amplificate!
Am fost de trei ori aici și de fiecare dată am văzut reacții diferite. De la oameni care cântau în timpul pregătirilor legate de siguranță, la oameni care se panicau un pic, oameni care nu ziceau nici “pâs”, dar care aveau ochii cât cepele sau oameni care era doar curioși și nerăbdători. Cert este că fiecare reacționează diferit, tiroliana asta nelăsând pe nimeni indiferent.

 

Ce presupune etapa de pragătire?

Munții Jebel Jais sunt parte din lanțul Hajar, care vine din Oman și se prabușeste în Marea Arabiei aici, în Ras Al Khaimah. În acești munți care au spre 2,000 m, au fost dezvoltate o serie de atracții turistice bazate pe aventură în aer liber:

  • La baza muntelui este Bear Grylls Explorers Camp, un centru în care îți sunt testate aptitudinile, dar și înveți tehnici de supraviețuire într-un mod practic. Numele lui Bear spune tot, sigur îi știți emisiunile de la TV, iar peisajul auster din zona muntoasă a emiratului constituie cadrul perfect pentru a te simți cu adevărat în mijlocul pustietății.Sursă foto: https://visitrasalkhaimah.com/

 

  • După câțiva zeci de km de autostradă netedă ca în palmă, drumul ajunge sus, la Centrul De Aventură Jebel Jais. Aici este un circuit format din 6 tiroliene cuminți, accesibile oricui, un restaurant faimos numit 1484 by Puro și de aici începe pregătirea pentru cea mai lungă tiroliană din lume.

 

 • Jais Sledder este cea mai nouă atracție deschisă pe acest munte și este o pistă de bob lungă de 40 de km, potrivită atât pentru adulți cât și pentru copii mai măricei, unde chiar dacă este ca un roller coaster, măcar poți controla tu viteza. Imagini + detalii aici: https://visitjebeljais.com/adrenaline/jais-sledder/

 

Cum este efectiv “zborul” Jais

Revenind la cea mai lungă tiroliană din lume – Jais Flight pe numele său – totul începe cu Termeni și condiții de citit și de semnat. Este o activitate extremă, pe care fiecare și-o asumă pe propria sa răspundere. Apoi ești cântărit, pentru că este o limită inferioară de 45 – 50 de km, pregătit printr-un scurt video pentru ce urmează și echipat.
Ambalat ca o conservă urmează apoi drumul cu microbuzul sus, la punctul de decolare, unde se întâmplă un al doilea instructaj, de data asta mult mai amplu și ținut de băieții de la Toroverde, compania care a implementat tiroliana și care o gestionează.

 

 

Cele mai tensionate momente sunt cele de așteptare în poziția de Iron Man, cu capul în jos. Când totul este aliniat – vânt, greutate, tiroliană liberă – se dă startul în acestă aventură.
Deși durează doar 2 minute și un pic, pregătirea face ca această experiență să bată spre o oră și jumătate.
După cei 2,83 km de zburat pe deasupra hăului, aterizarea este pe o platformă cu podea de sticlă, prinsă în chingi între doi munți. De aici mai iei un scurt „transfer” cu o a doua tiroliană, de data asta stând confortabil în șezut, până pui efectiv piciorul pe pământ solid.

 

Sursă foto: https://visitrasalkhaimah.com/

 

Dacă te întrebi ce viteză poți prinde, află că poți atinge 150 km pe oră și cele aprox. 2 minute pot părea deopotrivă scurte sau lungi, în funcție de apetitul tău pentru adrenalină.:)

 

Peste 100,000 de oameni s-au dat până acum, veniți din toate colțurile lumii special pentru această experiență desprinsă din cartea recordurilor. Mai prinzi curaj când vezi aceste cifre! 😊

 

Informații practice:

 • Toate aventurile de pe Jebel Jais sunt sumarizate pe un singur site, acesta – https://visitjebeljais.com/adrenaline/
 • Din zona de plajă din Ras Al Khaimah și până la munte sunt cam 2 ore de condus.
 • Dacă sunteți pe cont propriu, de aici vă puteți achiziționa biletele pentru toate experiențele disponibile, de la sledder la cea mai lungă tiroliană din lume. Accesul este posibil doar pentru cei care au bilet. Trebuie să aveți mașină închiriată sau transfer ca să ajungeți aici.
 • Dacă ați cumpărat un pachet turistic printr-o agenție, atunci consultantul vostru de turism poate face rezervarea direct în sistem, inclusiv pentru transferul cu mașina din zona de plaja și până la munte.
 • Tariful pentru zborul pe cea mai lungă tiroliană din lume pornește de la 82 de EUR/persoană.
 • La munte în Ras Al Khaimah sunt cam cu 10 grade mai puți ca la nivelul mării. Am fost de trei ori și am prins friguț-friguț (12 grade cu vânt puternic), bine (15 grade fără vânt și cu ceva soare) și bine de tot (20+ grade cu soare). Dar recomandarea mea este să aveți (și) haine goase la voi, în straturi.
 • Have fun! Este o experiență de bucket list!

 

Camp 1770

 

Un loc în care am ajuns pentru prima dată anul acesta este Camp 1770. Eram doar noi, un grup restrâns de oameni și ne-am bucurat din plin de peisaj, de faptul ca se află fix pe piatra de hotar cu Oman și practic poți pune piciorul și în țara vecină și de liniștea absolută ce înconjoară acest loc.

 

 

Seara am avut parte de un foc de tabără și mâncare gătită local, de o familie dintr-un trib ce locuiește în zonă.
Camp 1770 este tabăra aflată la cea mai înaltă altitudine din Emirate. Oferă vederi largi și epice ale munților Jebel Jais, până departe, la apele turcoaz din Golful Arabic.

Mai multe detalii – https://visitrasalkhaimah.com/discover/activities/camp-1770/

 

 

Comentarii

Citeste mai departe