Când am auzit de un nou resort Six Senses lângă Bodrum (Turcia), mi-a fost greu să nu ridic o sprânceană a neîncredere. Mai multe argumente mi s-au aglomerat simultan în minte și ceva nu-mi dădea la socoteală.
Adică cum să deschizi un hotel Six Senses cu peste 100 de camere, și mai mult decât atât, să-l deschizi în Bodrum, când Six Senses este cunoscut mai degrabă pentru conceptul de câteva bungalow-uri intime, presărate în locuri retrase, în destinații exotice?
Și ce să caut eu în Turcia, pe Rivieră, când acea Turcie însemna pentru mine all inclusive, parcuri de distracție colorate și agitația specifică?

 

ℹ Acest material este o recenzie la prima mână, scrisă în urma participării la press trip-ul organizat de Dertour România și Six Senses.

 

 

În timp ce îmi rumegăm gândurile în fața unui monitor, pe o fâșie izolată a coastei Mării Egee, la nord de Bodrum, Six Senses Kaplankaya scria încă o pagină din lecția numită “arta de a fugi departe pentru a te regăsi pe tine și a te reconecta apoi cu ceilalți și cu lumea”.

 

Câteva zile mai târziu, la invitația Dertour România, aveam să înțeleg mai bine cum pun în practică această misiune și cât de firesc se leagă lucrurile când ai un brand crescut pe o bază sănătoasă și o serie de valori care nu sunt doar pe hârtie.
Și mai mult decât atât, aveam să experimentez cu toate simțurile deschise, ce înseamnă conceptul Six Senses din interior.

 

 

ℹ Six Senses a fost apreciat drept cel mai bun brand de hoteluri de lux din lume în anul 2017, conform topului realizat de prestigioasa publicație TRAVEL+LEISURE.

 

Sari direct la informația care te interesează:

 

Ce-am văzut?

 

Păduri de pini și măslini ce îmbracă relieful deluros prin care am trecut, urmând drumul șerpuit de la aeroportul din Bodrum, până în Kaplankaya. Dacă ar fi să identific un element natural care definește această zona, acesta ar fi măslinul, originar de aici, din zona de litoral ale Turciei.

 

 

Apoi am văzut unde am ajuns: pe versantul unui deal stâncos ce se sparge încet-încet în terase, până când întâlnește plaja și Marea Egee. Six Senses Kaplankaya stă cuibărit în acest peisaj natural arhaic, retras și liniștit, dar totuși în vecinătatea a două dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice – Mausoleul din Halicarnass și Templul zeiței Artemis din Efes.

 

 

Judecând după zecile de vile în construcție și după investiția făcută în hotel, se întrevede un proiect ambițios, cu o arhitectură minimalistă, în acord perfect cu mediul. Resortul, așa cum va fi întregul proiect Kaplankaya, este ascuns, discret și așezat.

 

L-am descoperit treptat, pentru că nu sare în ochi și nu copleșește oaspetele în niciun fel. Bine, poate cu o mică excepție: Tesla parcată în fața întrării, pe care oaspeții o pot scoate la plimbare. Și poate cu încă una: piscina-infinită a Club House-ului.
În rest, altele sunt valorile care stau la baza acestui proiect.

 

 

Concret, despre SUSTENABILITATE

Toate aceste beneficii date de cadrul natural vin cu o mare responsabilitate față de mediu și față de comunitatea locală. Sustenabilitatea este o preocupare reală și am avut șansa să văd cu ochii mei câteva dintre lucrurile concrete pe care le-au întreprins.

 

1️⃣ Mai întâi, câte resorturi au un manager responsabil exclusiv cu sustenabilitatea? Six Senses Kaplankaya, are.

 

2️⃣ Câte resorturi își produc local apa, pentru a elimina emisiile de CO2 provocate de aducerea ei din altă parte și pentru a scoate plasticul din ecuație? Pe lângă faptul că toată apa pe care am băut-o a venit în sticle de sticlă, refolosibile, cu pahare asortate și am avut în cameră termos, la Six Senses există un “water bar” de unde poți face alimentarea de câte ori ai nevoie. Cu apă produsă local!

 

 

3️⃣ Resortul are un sistem elaborat de management al deșeurilor, iar oaspeții sunt încurajați să îl cunoască și să se implice. Cea mai bună metodă de control este verificarea coșului de gunoi: la finalul zilei am fost încântată să constat că produsesem o cantitate mică de gunoi și nu aveam nimic din plastic în el!
Unul dintre cele mai simpatice îndemnuri lăsate oaspeților în camera mi s-a părut “Shower with a friend!”. Nu zice nimeni să nu te răsfeți cu o baie în cadă, dar afli care este amprenta acestei acțiuni și, dacă vrei să o reduci, iată una dintre soluții!

 

 

4️⃣ Tot ce înseamnă local este prețuit și pus în centrul preocupărilor legate de sustenabilitate: rocile locale sunt folosite la garduri și borduri, în grădina organică crește prima generație de fructe și legume folosite în bucătărie, produsele locale alcătuiesc baza preparatelor servite în resort, iar comunitatea din zonă este principalul partener.
Despre toate astea pot învăța atât adulții cât și copiii în “Laboratorul Pământului”, un centru dedicat sustenabilității unde orice oaspete se va putea contribui la eforturile de susținere a comunității locale și a ecosistemului. Pe scurt, vor vedea cum acțiunile lor fac o diferență!

 

Ce-am auzit?

 

Specific conceptului Six Senses, nu sunt multe lucruri sau sunete care să te distragă.
Unde este, muzica se aude în surdină, iar la exterior, strigătele pescărușilor, acompaniate de zgomotul ritmat al Mării Egee și foșnetul vântului prin grădină, completează nota generală de relaxare. La cină ce se mai aud mieunaturi discrete care se continuă ocazional și ziua, pe plajă; în rest, ai crede că este un resort pentru adulții cu vieți și job-uri agitate, care vor să evadeze și să petreacă timp cu ei înșiși. Însă nu este așa. Sau, mai bine spus, nu este doar așa!

 

La Six Senses Kaplankaya am auzit unele dintre cele mai fericite râsete de copii, în timp ce învățau să vâslească în caiac sau își testau echilibrul pe placa de paddling. Suprafața imensă a proprietății a permis amenajarea unor zone dedicate copiilor, iar personalul știe cum să îmbine jocul și educația în spiritul valorilor brandului.

 

Ce-am gustat?

 

Experiența culinară de la Six Senses Kaplankaya este parte din filosofia de wellness integrat, despre care voi povești pe larg mai jos. Nu este lucru ușor și mai ales nu este pentru oricine. Aici nu este vorba despre cantitate și all inclusive, ci despre calitatea și diversitatea mâncării.
Am auzit oaspeți care erau în resort de 10 zile și nu apucaseră să epuizeze toată varietatea oferită de micul-dejun.

 

 

Conceptul intodus de ei se numește Eat With Six Senses. Se axează pe folosirea produselor locale, atent selecționate – totul fresh, totul provenit din culturi organice și atent pregătite. S-ar putea să te surprindă faptul că preparatele nu au gust de mâncare de restaurant! Sau că au un gust uitat, cu care nu te-ai mai întâlnit din copilărie. Acesta este gustul dat de folosirea produselor naturale!

 

 

Rafinamentul culinar este dus un pas mai departe față de tot ce am experimentat eu înainte. De ce? Pentru că meniul poate fi într-atât de personalizat încât să completeze tratamentele și procedurile pe care le vei urma în centru SPA.
Ai ales să vii aici pentru o săptămâna de programe anti-aging, atunci și meniul tău poate fi axat pe alimente cunoscute pentru acest efect.

 

Am avut plăcerea să-l cunoaștem pe unul dintre chefi și ne-am dat seama care este nivelul de pregătire și de implicare al personalului. Six Senses atrage cei mai buni specialiști din fiecare domeniu, iar pe zona de food&beverages cu atât mai mult.

 

Urmărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

Fiecare restaurant de aici arată grozav și oferă o experiență culinară diferită, dar preferatul meu trebuie să fie Mezze, atât prin abordarea inedită – nu există meniu, primești ce au prins pescarii în ziua aceea, cât și prin amplasarea lui către cel mai frumos apus din Kaplankaya.

 

 

Ce-am atins?

Văzul este cel mai important simt al nostru, însă la Six Senses pur și simplu nu este de ajuns. M-am surprins un fel de Amelie, atingând tot felul de suprafețe pentru a completa cu o senzație tactilă ceea ce ochii nu putea cuprinde. Am început din cameră, măturând cu buricele degetelor lemnul fin care îmbracă unul dintre pereți, apoi mi-am trecut mâna peste așternuturile foșnitoare din bumbac.

 

M-am descălțat de papucii realizați din cauciuc reciclat ca să simt textura ușor aspră a covoarelor turcești combinată cu finețea parchetului și mi-am răcorit tălpile pe gresia marmorata din baie. Și ce baie! Un mini centru SPA integrat în cameră!

 

 

“O să am timp de asta mai încolo”, mi-am zis și mi-am continuat periplul tactil de-a lungul balustradei care m-a coborât 5 nivele până în grădină. Motiv de mândrie pentru Six Senses și exemplu de conservare a florei locale, grădina mi-a oferit cele mai diverse senzații. Am atins florile catifelate de leandru, am alternat cu înțepăturile acelor de pin, cu finețea și fermitatea frunzelor de măslin și cu răcoarea ierbii umede pe care am pășit desculță.

 

 

Apoi, am ajuns la plajă. La una dintre cele patru plaje, de fapt. Apa Mării Egee este aici deosebit de clară și plină de peștișori curioși și îndrăzneți.  Ouch! Pișcă, micuții! Ce senzație!

 

Urmărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

Am lăsat la urmă – și mărturisesc că am aștepta cu mare nerăbdare – să ajung la piscine.
Am testat mai întâi apa cu degetele, să simt cât de caldă este și am observat cum o singură mișcare a mâinii mele îi poate deranja suprafața altfel perfect lină. N-am stat pe gânduri mult timp și am decis să o tulbur de tot și să o fac să se reverse peste margini, în timp ce m-am scufundat în liniștea de sub apă.

 

 

Ce-am mirosit?

Unul dintre avantajele cu care mă mândream eu – trezitul la răsărit – nu este chiar așa de neobișnuit aici. Pasionații de yoga se grăbesc pentru a prinde primele raze de soare în zona special amenajată, deasupra mării, iar pasionații de înot se împart unii către plaja din golful principal și alții către piscine.

 

 

Eu am rămas blocată un pic la mijloc, copleșită de opțiuni și atrasă de mirosul parfumat al grădinii la prima oră a dimineții. M-am așezat la umbră, pe un șezlong, doar pentru a respira parfumul leandrilor și mirosul de iarbă proaspătă. Am regăsit o parte din aromele acestea un pic mai târziu, în SPAul Six Senses.

Ce-am simitit?

 

Dacă este un loc în care al 6-lea simt întră în acțiune, atunci trebuie să fie la Six Senses SPA Center. Aici, partea conștientă a creierului amuțește și poți trăi niște senzații cu adevărat surprinzatare. Aici este chintesența conceptului de Six Senses și de aici a pornit totul.
Nu te aștepta la magie, pentru că totul este cât se poate de științific argumentat. Tehnologia pe care o folosesc în centru, încă din faza de diagnoză, este de nivelul NASA.

 

Centrul de wellness se întinde pe o suprafață de 10.000 mp, adică depășește dimensiunile unui stadion de fotbal.
Este un centru de Spa, Fitness, Sănătate și Tratament. Studiourile de fitness și de pilates sunt “ state-of-the-art”, au un teren de baschet încorporat, piscină, hamam, salină, sală cu aburi și cristale, mai multe tipuri de saună, cameră de meditație și multe alte zone cu funcții precise care vizează o experiență 360.

 

 

Datorită viziunii integrate, care stă la baza întregului concept, echipa centrului reunește medici nutriționiști, antrenori de fitness și yoga de top. Toate programele fac apel la cele mai evoluate tehnici de wellness și la medicina de prevenție. Dacă nu știi exact ce program să urmezi, în urmă unei evaluări, vei fi îndrumat pas cu pas de oamenii aceștia care sunt nu numai extrem de profesioniști ci și foarte plăcuți!

 

Six Senses Integrated Wellness înseamnă o aliniere între toate celelalte simțuri, o abordare holistică pornind de la tehnologie și continuând cu procedurile pe care le vei urma, alimentația și modul în care vei dormi. Totul este dus atât de departe încă există chiar și terapie prin somn, pentru că mulți dintre noi avem problema aceasta, fie că o recunoaștem, fie că nu. Și dacă te întrebi ca mine “bine, bine, dar după ce pleci de acolo zen, ce faci?” află că pleci cu un fel de program pe care îl poți urmă și acasă.

 

ℹ Meniul procedurilor din SPA îl găsești aici.

 

Am participat la o clasă de yoga care nu a semănat cu nimic din ce am testat în marile centre de fitness din București. Mi s-a făcut pielea de găină la etapa de relaxare integrată în program și apoi am pierdut cu totul noțiunea timpului și a locului în care mă aflăm la masajul holistic ce a urmat. Iar acestea sunt lucruri considerate standard aici.

 

Alți oaspeți au ieșiți complet răscoliți din domul de meditație și de la procedura numită Watsu – o formă profundă de relaxare și mișcare pasivă în piscină , cu efecte psihologice ample. Las o mărturie aici, pentru curioși.

 

 

Este imposibil să vii la Six Senses și să nu rămâi puternic impresionat de multitudinea de experiențe pe care le poți trăi în același loc. Poți începe cu un mini-sejur de 4 zile să te convingi și apoi sigur vei dori să îți prelungești șederea.

 

Dacă te gândești că tu ești genul activ, care nu poate sta atât de mult într-un loc și vrei să vezi și ce este în jur, există un “meniu” întreg de excursii și activități pe care le poți face în cuplu sau împreună cu familia. Toate sunt gândite având în minte conceptele de sustenabilitate, grijă pentru mediu și pentru comunitatea locală.

 

La finalul celor două zile petrecute aici mi-am promis că data viitoare voi încerca neapărat watsu și voi documenta drumul alimentelor din grădina organică până în farfurie.

 

Cât costă?

 

Six Senses Kaplankaya ***** este un resort de lux. S-a deschis, pe 1 mai 2018. Mai sunt lucruri de pus la punct, dar pentru cine nu și-a definitivat planurile de vacanță este fără îndoială o alegere câștigătoare.
Sigur te întrebi cât costă și de aceea recomand să ajungi aici anul aceasta, pentru că pachetele de deschidere sunt de departe cele mai avantajoase.

 

ℹ În oferta DERTOUR – reprezentanta în România a grupului de turism DER Touristik din Germania – se regăsesc toate hotelurile Six Senses. Mai multe informații și rezervări se pot face în agențiile acreditate DERTOUR în România.

 

Exemple de prețuri, pachete și avantaje:

✈ ZBOR și TRANSFER
Bodrum este la distanță de două zboruri scurte cu Turkish Airlines și o escală în Istanbul (în jur de 210 EUR/dus-întors). Deși al doilea zbor este domestic (Istanbul-Bodrum), bagajul ajunge la terminalul de zboruri internaționale.

 

Am plecat din București la 6 dimineață și am ajuns la prânz în Bodrum. De acolo, se ocupă cei de la Six Senses de transfer, care poate fi cu mașină (aprox. 50 min), cu barca rapidă sau cu elicopterul. Le-am experimentat pe primele două și, dacă se aliniază planetele și bugetele, îți recomand măcar un drum cu barca! Este foarte plăcut! Cu elicopterul merge doar dacă ai tras norocos bine de tot în viață sau dacă sunteți mai mulți și vă încadrați în oferta de mai jos!

 

🏨 CAZARE SIX SENSE KAPLANKAYA
Ofertă specială Six Senses Kaplankaya *****:

Sursa foto: www.sixsenses.com

  • în iunie 2019, cazare 7 nopți în Seaview Ridge Villa, cu mic dejun inclus, de la 1285 EUR*/pers.

 

Pentru rezervări de minimum 5.000 €, clienții pot beneficia de unul dintre transferurile de la aeroport cu elicopterul (max. 5 pers. sau 400kg.)
Pentru fiecare rezervare de 7 nopți, turiștii pot beneficia, în timpul sejurului de un transport (dus-întors) cu barca rapidă, până la Gundogan (restaurante, magazine, distracții diverse) care se situează la 25 min. cu taxiul de orașul Bodrum.

 

 

***

 

 

 

Iunie 2018

Comentarii

Citeste mai departe