Așa cum intuiți deja, răspunsul la întrebarea “cât costă o vacanță în Maroc?” este: depinde. Și depinde atât de mult, încât singurul mod în care putem vorbi este sub forma unei recomandări de buget, închegată pe baza observațiilor noastre de la fața locului.

Evident, se poate și mai puțin, și cu siguranță, mai mult. Mă gândeam că în preajma vizitei noastre în Marrakech, Madonna tocmai își sărbatorise ziua de naștere acolo. Cu siguranță bugetele nu sunt comparabile. 🙂

Recomandări – călătorie pe cont propriu în Maroc

 

Înainte de fiecare călătorie, recomandarea noastră este să vă faceți un buget orientativ, într-un Excel, după ce studiați pe Internet cam tot ce vi se pare relevant depre experiențele și costurile din acea destinație.

 

Apoi, este dovedit faptul că e bine să achiziționați o parte dintre servicii în avans. Unele foarte în avans, cum ar biletele de avion.
Tot din experiență, am ajuns la concluzia că mai sunt cel puțin două elemente care merită luate din vreme:

1️⃣ de obicei primul transfer, de la aeroport în oraș pentru a evita “surprizele”. Rata de succes nu este de 100%, dar de cele mai multe ori s-a dovedit a fi o idee bună.

 

2️⃣ prima sau primele nopți de cazare, din același motiv. De multe ori, noi suntem bujbei din cauza diferenței de fus orar sau ajungem seara târziu și vrem să știm că avem unde pune capul măcar în prima noapte. După care, în funcție de cât timp stăm în respectiva destinație, ne orientăm la fața locului și rezervăm din mers.

Atenție, aceasta nu este o metodă de a reduce cheltuielile, ci una care pune libertatea de mișcare pe primul loc: vrem să putem jongla cu timpul petrecut într-o destinație, fără să fim legați de o cazare prestabilită în avans!

 

Recomandări – vacanța în Maroc prin agenția de turism

 

Același principiu, al achiziție din timp, este valabil și în cazul pachetelor turistice gata făcute de un specialist.
De multe ori, mixul dintre costul unei vacanțe prin agenția de turism și confortul oferit este mai avantajos, în special în cazul familiilor. De asemenea, Early Booking-ul este de multe ori imbatabil. Iar pentru cine așteaptă Last Minute-ul, trebuie spus că da, poate fi o oportunitate, dar trebuie să te mulțumești cu ce rămâne și cu o paletă mai restrânsă din care să alegi.

 

🛈 Ca idee, colegii de la TUI TravelCenter au avut toamna asta pachete la 389 EUR/pers./sejur de 7 zile, în Marrakech.

 

Itinerariul nostru în Maroc

 

 

Perioada în care am mers a fost ultimele două săptămâni din septembrie, iar itinerariul a cuprins:

 

Harta on-line: goo.gl/HH7Evf

Recomandare de buget

Am simulat mai jos un buget pentru o călătorie în Maroc, pe itinerariul de mai sus, în toamna lui 2019. Prețurile le-am estimat pentru o persoană care călătorește însoțită de un alt adult. Deci “loc în dublă” cum se spune în turism.

 

Bilete de avion

Cea mai avantajoasă combinație de zboruri pentru toamna lui 2019 am găsit-o la Austrian, cu escală în Viena și la TAP Portugal (escală în Lisabona): între 220 și 240 EUR, dus-întors. Pe măsură ce se apropie momentul plecării, low-cost-urile tind să devină opțiuni mai bune prin comparație, pentru că tarifele de mai sus nu vor mai fi valabile.

 

Noi anul ăsta ne-am decis prea târziu și nu am mai prins prețurile bune de la Austrian și TAP, așa că am făcut o combinație de Ryanair  – cu escală în Milano, până în Marrakech, iar la întors tot Ryanair până în Madrid, de unde am luat Wizz-ul. Costul biletului de avion a fost sensibil mai mare, depășind intervalul de mai sus.

 

✈ Colegii de la TUI vă pot căuta cea mai avantajoasă variantă, dacă nu aveți timp de răscolit Internetul. Pe noi ne-au ajutat fetele din agenția TUI TravelCenter din Veranda Mall.

 

Transport local

📸 Umărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

Am folosit de câteva ori taxiul în Marrakech, unde prețurile sunt umflate artificial în mod semnificativ și târguiala nu este prea eficientă atât timp cât există puhoi de lume pentru care 50 MAD (aprox. 5 EUR) este o nimica toată, chiar și pentru un drum foarte scurt. Prin comparație, în Essaouira, unde prețul practicat este reglementat, pe o distanță similară am plătit 8-10 MAD (sub 1 EUR).

 

În rest, în planificarea de buget de mai sus am inclus doar transport public, respectiv călătorii cu autocarele celor două mari companii de transport din Maroc: Supratours și CTM.

 

Trebuie spus că:

  • Supratours ajunge în Merzouga, în CTM, nu.
  • Supratours este considerată o opțiune de transport mai potrivită pentru turiști, deoarece nu oprește în toate orășelele în care are stație CTM. Asta este și bine și rău, pentru că dacă vrei opriri intermediare pe drumul dintre Marrakech și Merzouga, de exemplu în orășelul Skoura, atunci CTM este singură opțiune.
  • Există mai multe curse pe zi, diurne și nocturne.
  • La momentul la care publicăm acest material, nu se pot face rezervări on-line la Supratours, dar se pot consulta orarul și tarifele. La CTM, merge.

 

Experiențe turistice

 

Am simulat în recomandarea de buget intrările la principalele obiective turistice din Marrakech, o experiență inedită care pe noi ne-a încântat – descoperirea unei alte fețe a orașului, pe motocicletă, alături de un expat și o excursie opțională în afara orașului.

 

Exemple de tururi și servicii opționale:

 

Partea de camping în deșert am socotit-o pe cont propriu și am prins-o la capitolele cazări și la transport intrern. Dacă vreți să știți exact cât costă excursiile organizate vă las mai jos câteva opțiuni. Înainte de a rezerva una dintre ele, vă recomandăm să citiți articolul nostru dedicat, precum și review-urile celor care au fost acolo.

 

 

 

Cum a fost experiența noastră din deșert, în Merzouga, am detaliat în articolul acesta 👉 https://www.unanhaihui.ro/camping-in-sahara-maroc-10-lucruri-bine-de-stiut/

Cazare

📸 Umărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

Cu o singură excepție – o noapte la un hotel de 4* în Marrakech, în simulare am prin prețurile de la riad-uri.
Riad-urile sunt case tradiționale, transformate în guesthouse-uri pentru turiști. Unele sunt culmea luxului și a rafinamentului, altele sunt modeste, dar satisfac fără probleme nevoile de bază.

Am ales în simulare varinate decente, în medie de 22 EUR/noapte/pers.

 

Dacă vreți să vedeți unde am stat noi, va lăsăm lista mai jos:

  • Riad Sabbah, în medina din Marrakech, aproape de piața Jamaa el-Fna. E nevoie de GPS pentru a nimeri, pentru că taxiul sau transferul nu poate intra pe straduțele din zona aceasta de medină.
  • Riad Chay, la intrarea în Ouarzazate, departe de centru orașului.
  • Skoura Logde, la intrarea în Skoura, ascuns în plantația de palmieri. Neaparat să vorbiți cu ei înainte pentru transfer, deoarece în Skura este un singur taxi.
  • Chez Tihri “Suerte Loca”, chiar la marginea deșertului. La fel, de vorbit înainte pentru transfer de la stația de autocar din Merzouga.
  • Riad Salmiya, în partea mai noua o Essaouirei. Taxiul costa 8-10 MAD (dirhams), pentru ca orașul e mic și transportul reglementat.

Am scris despre toate în materialele dedicate 👉 https://www.unanhaihui.ro/destinatii/maroc/

Mancarea

📸 Umărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

Posibil să fi subdimensionat un pic bugetul de mai sus, pentru ca am considerat micul dejun inclus în cazare. Și, pentru că este atat de bogat caloric, celelalte două mese ale zilei pot fi moderate cantitativ și excelente calitativ.

 

În materie de mâncare, Marocul ofera opțiuni pentru toate bugetele. Mi se pare important de precizat că bucătăria marocană se bazează pe salată în deschidere, tajine ca fel principal (creativitatea este aici singura limitare, totul putând fi bine gătit în vasele ceramice specifice) și desert (de regulă fructe, dar au și dulciuri). În zona de coastă, apare ca aliment central peștele, însoțit de fructele de mare.

 

Altele

 

Probabil că ați observat cum în aeroport cheltuim o grămadă de bani, în special la escalele lungi. Costul ăsta nu este deloc unul nesemnificativ, însă de cele mai multe ori uităm să îl contorizăm la buget. Așa că am prins în simularea de mai sus o cheltuială minimă în aeroport, în timpul escalei (apa, cafea), apoi am mai prins țigări (pentru fumătorii moderați), bacșișuri, spălat rufe, comisioane bancare și asigurarea de călătorie.

 

Atenție, nu am prins buget de shopping, pentru că în Maroc tentațiile sunt mari și la tot pasul, iar vânzătorii insistenți și persuasivi. Aici, sunteți “pe cont propriu”! 🙂

***

Personal, mie Marocul nu mi s-a părut ieftin, deși este o țară în care salariul mediu este de 400 EUR. Există însă “infrastructură” de backpacking, care poate reduce semnificativ costurile simulate mai sus, și există culmea luxului, în locații precum Royal Mansour și glamping în deșert.

 

Ce putem spune în încheiere este că Marocul are șanse mari să fie una dintre primele țări pe care le vor revizita în viitorul apropiat. Și asta cred că dezvăluie multe despre experiența per ansamblu.

 

 

Noiembrie 2018

Comentarii

Citeste mai departe