Nicio altă capitală din lume nu are mai multe izvoare de apă termală ca Budapesta. Indiferent dacă vă doriți tratamente de recuperare sau doar recreere, merită să vă alocați timp pentru a descoperi băile termale ale orașului. Nu există senzație mai plăcută decât să vă încălziți într-un spațiu confortabil și relaxant după ce explorați târgurile de Crăciun!

 

Băile Termale Széchenyi, Budapesta

Sursa foto https://www.facebook.com/visithungaryRO

 

Complexul impresionant al Băilor Termale Széchenyi se află în Parcul Central al orașului, într-o locație uimitoare. Clădirea neobarocă și neorenascentistă este unul dintre cele mai mari complexe monumentale de băi din Europa. Spa-ul a fost numit după Contele István Széchenyi, care a jucat un rol-cheie în dezvoltarea Ungariei. Iubitorii de apă se pot bucura de 21 piscine, dintre care trei sunt în aer liber.
• Efectele benefice ale apei cu proprietăți medicinale: apa din Băile Termale Széchenyi este recomandată pentru tratamentul bolilor degenerative ale articulațiilor și coloanei vertebrale, artritei cronice, reabilitării ortopedice și post-traumatice.
• Program: în zilele lucrătoare de la 7 dimineața până la 8 seara, iar în weekend-uri de la 8 dimineața până la 8 seara
• Complexul termal așteaptă petrecăreții în fiecare weekend între februarie și decembrie cu una dintre cele mai așteptate serii de evenimente din capitala ungară, SPArty, unde aceștia pot participa la petreceri nocturne memorabile, cu jocuri spectaculoase de lumini și muzică electronică sofisticată.
• Locație: H-1146 Budapesta, Állatkerti körút 9-11. în Parcul Orașului și lângă Grădina Zoologică. Transport public: metroul pe ruta Millenimum, ruta troleibuzului 72
• Lucru interesant: Hipopotamii de la Grădina Zoologică și Grădina Botanică din Budapesta își iau apa de la unul dintre izvoarele care alimentează Băile Termale Széchenyi, deoarece compoziția sa este similară cu cea a Nilului.
• Website oficial: https://www.szechenyibath.hu/

***

Baia Termală Gellért

Sursa foto https://www.facebook.com/visithungaryRO

 

Complexul Gellért este unul dintre cele mai bune exemple ale culturii mersului la băi din secolul al XIX-lea din Budapesta. Clădirea în stil Art Nouveau și hotelul de la capătul podului Libertății au fost construite în 1911, oferind o perspectivă asupra modului de viață și a arhitecturii de la începutul secolului al XX-lea. Baia Gellért este un monument național, datorită decorațiunilor sale unice din porțelan Zsolnay și este, de asemenea, locul primei piscine cu valuri din lume.
• Efectele benefice ale apei cu proprietăți medicinale: compoziția apei de aici este potrivită în special pentru tratarea problemelor articulare, afecțiunilor spinale, vasoconstricției și a problemelor circulatorii.
• Program: în fiecare zi, de la 9 dimineața la 7 seara
• Complexul Gellért merită vizitat nu doar pentru că este una dintre cele mai frumoase băi din Budapesta, ci și pentru că unele elemente remarcabile ale arhitecturii de la începutul secolului XX sunt expuse aici. Sculpturile și ferestrele de sticlă ale clădirii au fost realizate de artiști faimoși ai vremii, iar pereții sunt acoperiți cu ceramică minunată de la fabrica Zsolnay.
• Locație: H-1114 Budapesta, Kelenhegyi út 2, la poalele dealului Gellért și la capătul podului Libertății. Transport public: metroul 4, tramvaiele 19, 41, 47, 48, 49, 56, 56A, autobuzele 7, 133
• Lucru interesant: printre oaspeții băii s-au numărat vedete mondiale precum Regina Juliana a Olandei, fostul președinte american Richard Nixon, compozitorul Andrew Lloyd Webber, violonistul Yehudi Menuhin, Uma Thurman și Ryan Gosling.
• Website oficial: https://www.gellertbath.hu/

***

Baia Termală Rudas

Sursa foto https://www.facebook.com/visithungaryRO

 

Baia turcească originală a fost construită în timpul secolului al XVI-lea, în perioada ocupației otomane. Piscina octogonală este cea mai veche parte a complexului, iar piscina cu saună a fost construită în 1896.
• Efectele benefice ale apei cu proprietăți medicinale: apa termală activă, cu conținut de calciu, magneziu, hidrogen, carbonat este recomandată în cazul bolilor degenerative ale articulațiilor, herniei de disc, nevralgiei sau artritei cronice și subacute.
• Program: de la 6 dimineața la 8 seara pentru zona de wellness, informații suplimentare despre celelalte zone – Opening hours (rudasfurdo.hu)
• Baia Rudas este deschisă și noaptea, în fiecare vineri și sâmbătă, de la 10 seara la 3 dimineața. Spa-ul, menținând tradiția, păstrează intervale de timp doar pentru femei și alte ore doar pentru bărbați. Baia Rudas este de asemenea celebră pentru priveliștea sa frumoasă pe care o puteți admira din piscina exterioară. Baia este situată lângă Dunăre, astfel încât puteți vedea podurile Elisabeta și podul Libertății.
• Locație: 1013 Budapesta, Döbrentei tér 9, la poalele dealului Gellért și lângă Dunăre. Transport public: autobuzele 7, 8E, 108E, 110, 112, tramvaiele 19, 41, 56, 56A, autobuzele de noapte 907, 973
• Website oficial: https://en.rudasfurdo.hu/

***

Hévíz

Sursa foto https://www.facebook.com/visithungaryRO

 

Printre destinațiile rurale populare, Lacul Hévíz este cunoscut ca cel mai mare lac termal biologic activ din lume. Dezvoltarea sa a început în secolul al XVIII-lea, când regiunea era domeniul faimoasei familii Festetics, iar Contele György Festetics a construit o primă baie lacustră. Lacul ajunge la o adâncime de 38 de metri și apa sa este înlocuită natural la fiecare 3,5 zile. Lacul în formă ovală este alimentat atât de izvoare cu apă caldă, cât și de izvoare cu apă rece, astfel încât temperatura sa în timpul verii variază între 33–38 grade Celsius și nu va scădea niciodată sub 22-23 grade Celsius, permițând vizitatorilor să înoate confortabil iarna, chiar și în cele mai aspre condiții meteorologice.
• Efectele benefice ale apei cu proprietăți medicinale: apele sale biologic active sunt folosite pentru reabilitarea post-operatorie a tractului locomotor și pentru combaterea efectelor gutei, precum și pentru menținerea generală a sănătății.
• Program: între 9 octombrie 2023 și 31 martie 2024, de la 9 dimineața la 5:30 după-amiaza.
• Tratamentele efectuate cu nămolul cald medicinal provenit din lac pot stimula circulația, ducând la o accelerare a metabolismului. Nămolul de la Hévíz face pielea elastică și catifelată, motiv pentru care este folosit și în industria frumuseții.
• Locație: Hévíz este situat în vestul Ungariei, lângă lacul Balaton, are un aeroport mic și este la 2 ore distanță de Budapesta cu mașina și la 2 ore și 40 de minute cu trenul.
• Website oficial: https://www.heviz.hu/en

***

Baia Termală & Spa-ul Bükfürdő

Sursă foto https://bukfurdo.hu/

 

Al doilea cel mai mare complex termal din Ungaria dispune de 34 de piscine și peste 5.000 de metri pătrați. Spa-ul oferă piscine cu ape cu proprietăți medicinale, piscine pentru înot și de aventură, facilități moderne de saună, un centru wellness, precum și un departament terapeutic renumit.
• Efectele benefice ale apei cu proprietăți medicinale: apa de la Bükfürdő este bogată în calciu, magneziu și fluorură. Are, de asemenea, un conținut mineral extrem de ridicat de peste 15.000 de miligrame pe litru, ceea ce este remarcabil chiar și în comparație cu standardele internaționale. Apele termale de la Bük sunt excelente pentru tratamentul aproape tuturor afecțiunilor musculo-scheletice.
• Program: Spa-ul este deschis de luni până joi de la 9 dimineața la 6 seara, vineri de la 9 dimineața la 7 seara, sâmbătă de la 9 dimineața la 8 seara, duminică de la 9 dimineața la 7 seara.
• Bükfürdő este renumit pentru ofertele sale diverse, care sunt atractive pentru toate generațiile. O piscină de aventură cu tobogane, o “peșteră cu rechini” și o cameră de joacă cu o varietate de atracții colorate așteaptă familiile cu copii mici. La centrul wellness, adulții pot alege între zece saune diferite; cei mai curajoși pot să alterneze între “Coliba Diavolului” la 100 de grade Celsius, urmată de aerul rece al cabinei de crioterapie.
• Locație: Bükfürdő este situat lângă granița austriacă, la 1 oră și 40 de minute cu mașina, cu trenul și autobuzul în 2 ore și 30 de minute de la Viena, iar călătoria de la Budapesta durează 2 ore și 20 de minute cu mașina.
• Website oficial: https://bukfurdo.hu/en

***

 

SPA-ul termal Harkány

Sursă foto https://harkanyfurdo.hu/

 

Complexul termal Harkány funcționează de aproape două sute de ani. Conform legendelor, izvoarele sulfurice din Harkány au ieșit la suprafață în locul în care un diavol furios a dispărut după ce a fost păcălit de o bătrână iscusită. Puterile apelor din Harkány sunt confirmate de peste 160.000 de cazuri tratate cu succes în domeniile reumatologiei, dermatologiei și ginecologiei.
• Efectele benefice ale apei cu proprietăți medicinale: apa medicinală sulfurică din Harkány, bogată în minerale, a fost folosită pentru tratarea psoriazisului de zeci de ani. Există doar două alte locuri în lume în afară de Harkány unde psoriazisul poate fi vindecat în mod cert. Datorită schemelor de tratament medicamentos, completat cu proprietăților nămolului local, aici pot fi tratate și anumite tipuri de infertilitate.
• Program: zilnic, între orele 10 dimineața și 5:45 după-amiaza, iar piscinele Water World între orele 10 dimineața și 7:45 seara.
• Gama de cosmetice medicinale din Harkány conține produse pe bază de apă termală și ingrediente naturale. Printre altele, puteți găsi aici cremă pentru reumatism cu apă termală, cremă revitalizantă pentru față, spumant de baie cu apă termală, șampon și gel de duș care conțin, de asemenea, apă cu proprietăți medicinale.
• Locație: Harkány este situată în sudul Ungarie, la 2 ore și 30 de minute de Budapesta, cu mașina.
• Site-ul oficial: https://harkanyfurdo.hu/en/home

 

 

 

Comentarii

Citeste mai departe