Una dintre cele mai frumoase modalități de a descoperi istoria și tradiția culegătorilor de perle din emiratul Ras Al Khaimah este această vizită la ferma de perle Suwaidi.

 

Un pic de context

Emiratele Arabe Unite și, în special, Ras Al Khaimah, au o istorie extraordinară a pescuitului de perle, care datează de milenii. Arheologii au descoperit că această îndeletnicire prospera în secolul al XII-lea, când Ras Al Khaimah era unul dintre cele mai aglomerate porturi comerciale din regiune datorită comerțului cu perle.
Chiar și astăzi, pescuitul de perle este încă recunoscut ca una dintre tradițiile prețioase ale Emiratelor.

 

Ferma de perle Suwaidi

 

Ferma de perle Suwaidi se află în Al Rams, cel mai nordic cartier din orașul Ras Al Khaimah. Viața aici și-a păstrat câteva constante de-a lungul secolelor. Soțiile pescarilor își întâmpină încă soții, frații și fiii cu ofrande de mosc, șofran și chihlimbar, iar dacă stai suficient de mult timp prin zonă, încă poți auzi, ocazional, cântări și povestiri despre călătoriile pe mare și poveștile vechi legate de culesul perlelor.
Pentru cei ca noi, veniți doar în vizită, varianta cea mai potrivită este vizita la ferma de perle Suwaidi, amplasată spectaculos la poalele munților Jebel Jais.

 

Sursa imagini https://visitrasalkhaimah.com/

 

Drumul în sine este de poveste și odată ce ai pășit pe covoarele roșii, noi, cu modele orientale, ce acoperă podeaua bărcii, este ușor să uiți în ce secol te afli. Călătoria în sine, de-a lungul lagunei mărginite de munți, cu satul care dispare încet, pe măsură ce barca tradițională se îndepărtează de mal, constituie o scenă de film de epocă.
Partea aceasta, drumul, este de fiecare data partea mea preferată a călătoriei. Poate și pentru că ai ocazia să vezi camile pe fâșii de pământ aparent nelocuite, țestoase ce scot capul din apă, curioase, pădurici de mangrove cu flamingo (dacă ești norocos) și alte păsări.

 

 

Ferma de perle este la aproximativ jumătate de oră de mers cu barca și este doar un fel de avanpost al întregii operațiuni, sub forma unui ponton plutitor. Pentru a celebra istoria pescuitului de perle din Ras Al Khaimah, Abdulla Al Suwaidi a deschis Suwaidi Pearl Farm în onoarea bunicului său, Mohammed. În copilărie, pe Abdulla îl fascina și îl uimea faptul că bunicul său dispărea sub apă pentru câteva minute bune și apoi se întorcea cu stridii ce dețineau comori sferice translucide pe care familiile regale le purtau.

 

Înainte de anii 1960, comunități întregi de bărbați ieșeau cu lunile pe mare și se aruncau în apă în căutarea perlelor exotice. În acele timpuri se foloseau cleme de nas din carapace de broască țestoasă în timpul scufundării, iar scafandrii își astupau urechile cu ceară și consumau necontenit curmale dulci și cafea înainte de fiecare scufundare, pentru a avea energie. Fiecare bărbat avea o responsabilitate specifică pentru siguranța bărcii și buna funcționare a micii comunității.

 

După inventarea tehnicii perlelor de cultură în anii 1960, fața întregii industrii s-a schimbat rapid, la nivel global, pentru că șansele de a obține o perlă prin această metodă de farming este de 60%, spre deosebire de doar 1% și asumarea unor riscuri umane foarte mari, prin metoda scufundării după stridii.
Timp de aproximativ o oră, veți avea parte de multe alte povești captivante, informații uimitoare și demostrații live. Partea cea mai puțin plăcută este că la finalul demostrației, stridia ghinionistă, moare.

 

Chiar și prin metoda perlelor de cultură, întregul proces durează doi ani, de unde și prețul pe măsură al acestor perfecțiuni sidefate. Cu cât perla este mai clară și reflectă imaginea privitorului mai bine, cu atât este mai valoroasă.
Ferma de Perle Suwaidi este o afacere locală simplă, autentică și este alimentată de panouri solare, pentru a proteja cât mai bine mediul marin ce o înconjoară.

 

 

Drumul înapoi este cel puțin la fel de spectaculos, poate chiar mai pitoresc decât cel de la dus dacă optați pentru această excursie în a doua parte a zilei, datorită apusul. Pentru o persoană ca mine, crescută la bloc, cumva acest moment este magis de fiecare dată. Dacă adăug și peisajul și atmosfera din jur, pot trece momentul acesta în jurnalul meu personal ca fiind de-a dreptul special.

 

Informații practice:

  • dacă veniți în Emirate pe cont propriu, excursia și activitățile conexe pe care le oferă acest loc se pot rezevra pe https://suwaidipearls.ae/
  • dacă veniți printr-o agenție de turism, se ocupă ei de tot și nu aveți nicio grijă
  • este o activitate potrivită pentru familiile cu copii, care vor fi implicați și fascinați de experiența în sine.

 

 

 

 

 

Comentarii

Citeste mai departe