Mult timp, habar nu am avut că există o destinație exotică atât de aproape de casă. Dacă am fi știut, Iordania ar fi apărut mai sus pe lista noastră de idei de vacanță și mult mai devreme de 2015. Și pe bună dreptate, pentru că am petrecut aici una dintre cele mai plăcute evadări de o săptămâna.
Avantajele țării sunt cultura veche și originală, un amalgam de influențe ale popoarelor antice cu cele de origine arabă. O cultură pe care am văzut-o zi de zi în ruinele bine păstrate, împrăștiate în orașe mari și mici, în aromele și gusturile delicioase care ne-au urmărit din centrul capitalei Amman până în corturile beduinilor din sud și în ospitalitatea locuitorilor obișnuiți, mai buni vorbitori de engleză și mai primitori decât ne așteptam.

 

 

În cele 7 zile am văzut peisaje care ne-au lăsat cu gură căscată, am lenevit la malul mării, am învățat să mergem cu cămila printre ruinele de la Petra și am petrecut o noapte minunată sub cerul deșertului Wadi Rum. Am băut nenumărate ceșcuțe de ceai la povești și cafele cu cardamon pentru a ne înviora după ore bune de mers pe jos. Și toate astea strabătând doar 400 de kilometri, la doar două ore și jumătate de zbor depărtare de casă.

 

Pe scurt ne-am simțit excelent, motiv pentru care nu puteam să nu dăm de știre. Ne-am bucurat când alții ne-au urmat și au venit înapoi încântați, cu propriile lor povești și experiențe. Dacă vi se pare că și lista voastră de vacanțe ar putea primi ceva modificări, găsiți mai jos impresiile noastre din câteva locuri speciale și un itinerariu de la care să porniți explorarea Iordaniei.

 

Amman, Iordania

 

Nu e chiar un loc bine pus la punct, dar ruinele romane pe care le-am văzut prin tot orașul împreună cu moscheile și casele de cărămidă albă îi dau un farmec aparte.

 

 

Zona de est este cea mai veche, are cele mai impunătoare vestigii, dar și alune coapte pe loc și cafenele cu balcon și narghlilea. Zona de vest este cea mai nouă și combină mall-urile și clădirile de birouri cu străduțe cochete și restaurante cu grădina și delicatese.

Am povestit mai multe în articolul dedicat Ammanului.

 

Marea Moartă

 

Cei câțiva zeci de kilometri dintre capitală și Marea Moartă sunt plini de referințe bibilice; deși nu ne-au atras din cale-afară, nu ne-am putut abține să nu ne oprim să vedem ce a zărit Moise atunci când i s-a înfățișat prima dată Țara Făgăduinței. Marea am testat-o de pe plaja unuia dintre cele câteva resort-uri cochete și luxuriante, relaxându-ne alături de pisicile locale.

 

 

Iar la sfârșit am putut să ne lăudăm și că am fost la cea mai scăzută altitudine posibilă pe uscat.
Am “dat din casă” mai multe aici: https://www.unanhaihui.ro/o-zi-de-rasfat-la-marea-moarta/

 

Rezervația Naturală Dana

 

După atâta relaxare am vrut ceva mai activ și am mai făcut un popas în drum spre Petra în Rezervația Naturală Dana. Am petrecut o noapte într-un sat tradițional de la marginea unei văi impresionante și jumătate de zi pe un traseu ce coboară printre coloanele și canioanele modelate de natură.

 

 

Pentru amatorii de “outdoor”, am povestit pe larg despre ziua petrecută în Rezervație în acest articol: https://www.unanhaihui.ro/mijlocul-naturii-rezervatia-naturala-dana/

Petra

 

Cea mai vestită atracție a Iordaniei ne-a depășit așteptările. Chiar dacă filmele și reclamele se concentrează pe o singură clădire, cea cu fațada cea mai bine păstrată, întregul parc arheologic ascunde nenumărate peșteri sculptate, una mai fascinantă decât altă, aproape imposibil de văzut într-o zi de la un capăt la altul.

 

 

În plus, lipsa motorizării și a electricității, combinată cu pereții verticali ai munților ce o înconjoară ca o fortăreață, îi păstrează mult din farmecul de pe vremuri. Și ăsta e un lucru care face o mare diferența și cu care puține locuri de o asemenea popularitate se pot lăuda.

 

Am selectat cele mai bune fotografii de la Petra și i-am dedicat un articol întreg https://www.unanhaihui.ro/de-ce-sunt-minunile-minuni-petra/

 

Deșertul Wadi Rum

 

Probabil pe locul doi după Petra la captolul faimă, deșertul din Wadi Rum e un exemplu excelent despre puterea naturii de a crea frumusețe din cele mai nepotrivite materiale. Deșertul se combină aici cu pereți verticali de sute metri din calcar și gresie, modelați de ploi, ce dau naștere unor peisaje imposibil de găsit în altă parte. Ascunse printre stâncile gigantice, taberele pentru turiști sunt o varianta blândă cu bugetul de a petrece o noapte sub cerul înstelat, alături de beduini și muzica lor.

 

 

Am fi putut continua cu câteva zile la scuba și kite-surfing pe malul Mării Roșii, în Aqaba și cu ceva explorări în partea de nord la ruinele Jerash-ului și în valea luxuriantă a râului Iordan. Doar lipsa timpului ne-a oprit … și faptul că Iordania are prea multe lucruri de arătat călătorului dornic să o descopere.

 

Enjoy!

 

Informații și sfaturi utile pentru o vacanță în Iordania:

Viza pentru Iordania
  • Românii care doresc să călătorească în Iordania au nevoie de viză. Aceasta se obține cu pașaport valabil cel puțin încă 6 luni de la data călătoriei, direct de pe Aeroportul Internațional “Queen Alia” din Amman, contra cost (40 dinari iordanieni, aprox. 50 EUR/pers.).
  • Mai multe informații găsiți pe siteul MAE: http://www.mae.ro/node/3705

 

Prețul biletelor de avion către Iordania (Amman) variază foarte puțin. Când are Tarom reducere, tariful poate ajunge la 99 EUR/pers. Noi am prins oferta și am beneficiat de acest preț redus. Altfel, costul unui bilet întreg este în jur de 250 EUR.

De menționat că nici orarul de zbor nu e foarte prietenos la Tarom: ajungi la 3 dimineața în Amman și pleci înapoi la 3:55, tot dimineața.

 

Închiriere unei mașini în Iordania
  • De regulă noi nu închiriem mașină când suntem în orașe, ci doar când începem să ne deplasăm pe distanțe mai lungi și nu avem timpul necesar sau infrastructura de transport public nu e grozavă. În scenariul în care aveți 7 sau 10 zile de vacanță în Iordania și închiriați mașină doar 6, vă recomandăm să bugetați în jur de 200 EUR pentru o mașină mică.
  • Permisul de conducere românesc este valabil în Iordania, pentru o perioadă de 3 luni.

 

Cazare în Iordania
  • recomandările noastre de îndreaptă către zona medie de prețuri. Adică se poate și mult mai ieftin (hostel sau hotel mai depărtat de centru), se poate și mult mai scump (hotel cu multe stele, amplasat central).
  • Pentru Amman recomandăm o variantă de cazare decentă, în jurul valorii de 45-50 EUR/camera/noapte.
  • În Rezervația Naturală Dana, având în vedere că nu există opțiunea de lux, ci doar casele localnice adaptate și transformate în guesthouses sau cazare la cort în rezervație, bugetul orientativ este de 25 EUR/cameră/noapte.
  • La Marea Moartă în schimb, nu prea există noțiunea de ieftin. Sunt doar câteva opțiuni și acelea de regulă peste 100 EUR/noapte, cum ar fi Mövenpick Resort & Spa Dead Sea.
  • La Petra (Wadi Musa), cu cât te depărtezi de zona arheologică, cu atât prețurile devin mai accesibile (sub 50 EUR/noapte). Dar parcă vrei să minimizezi timpul petrecut în mașină, de aceea, pentru o cazare în oraș, la o distanță mică de intrarea la Petra, prețurile se învârt pe la 60-65 EUR/cameră/noapte.
  • În deșertul Wadi Rum, cazarea la cort pleacă de la 20 EUR/noapte. Se poate și ceva mai ieftin, pentru mai puține facilități, și mai scump, pentru varianta glamping.

 

Mâncarea
  • Din fericire, bucătăria iordaniană este delicioasă și există opțiuni pentru toate buzunarele, de la varinata “eat like a local” sau fast food, sub 10 EUR/masă/2 pers., la varianta restaurant “mid-range”, unde nota se învârte pe la 35 EUR/2 pers.
  • Este bine să veniți cu câteva kilograme în minus în Iordania, pentru că e foarte posibil să vă placă atât de mult dulciurile lor încât să ne pomeniți pentru sfat.

 

 

Comentarii

Citeste mai departe