Cât costă o vacanță de doua săptămâni în Maroc?

 

Așa cum intuiți deja, răspunsul la întrebarea “cât costă o vacanță în Maroc?” este: depinde. Și depinde atât de mult, încât singurul mod în care putem vorbi este sub forma unei recomandări de buget, închegată pe baza observațiilor noastre de la fața locului.

Evident, se poate și mai puțin, și cu siguranță, mai mult. Mă gândeam că în preajma vizitei noastre în Marrakech, Madonna tocmai își sărbatorise ziua de naștere acolo. Cu siguranță bugetele nu sunt comparabile. 🙂 Citeste mai mult →

Drumul celor 1000 de Kasbah-uri, Maroc

 

E 7:05 seara și, teoretic, Kasbah-ul Amridil s-a închis pentru public de 5 minute. Paznicii și ghizii nu se grăbesc însă nicăieri, așa că primim o dispensă fără să cerem. Îl avem pe tot doar pentru noi, să îi explorăm cotloanele și să privim în liniște apusul peste plantația de palmieri. Ce poate fi mai frumos?

 

Ei bine, frumos ar fi fost ca norii negrii ce coborau din munți să nu se grăbească așa tare. Dar nu ne-am dat seama de asta decât o oră mai târziu. Uzi până la piele pe marginea unui râu secat, în timp ce socoteam la lumina frontalei ce șanse sunt ca termenul “flash flood” să se aplice la o albie de câteva sute de metri lățime. Cam atunci ne-a fost clar că trebuia să fi fost mai expeditivi.

 

În afara capriciilor vremii, drumul celor 1000 de kasbah-uri a fost cea mai autentică experiență marocană a noastră. De-a lungul văii ce separă Anti-Atlas-ul de Atlasul înalt, satele și plantațiile de curmali rămân aproape la fel ca în vremea în care treceau pe aici caravanele. Iar în mijlocul întregii experiențe stau Kasbah-urile. Citeste mai mult →

Camping în Sahara, Maroc – 10 lucruri bine de știut

Privind în urmă la vacanța noastră în Maroc, o experiență anume îmi apare cu claritate în minte: noaptea petrecută în deșertul Sahara. S-a nimerit să fie la mijocul sejurului nostru în Merzouga, orășelul de la marginea dunelor Erg Chebbi. Atât de concentrate și de bine impregnate în memorie mi-au rămas acele zile, încât le-am dedicat un articol întreg. Citeste mai mult →

Essaouira, cea mai relaxată cetate din Maroc

 

Essaouira mi-a intrat în suflet cu aceeași subtilitate cu care oceanul rostogolește valurile de nori peste zidurile orașului vechi. Acum e soare, atmosfera e limpede și luminoasă, iar în câteva minute crenelurile fortului dispar sub ceața argintie adusă de vânt. Doar comentariile ascuțite ale pescărușilor se mai aud dinspre ocean, iar noi așteptăm fascinați ca aburul argintiu să ajungă și la noi.

 

Poate am avut noroc să prindem trei zile de magie pură sau poate ea este comună în Essaouira, dar nu se povestește. Dacă se sperie turiștii? La urma urmei, când te gândești la o destinație de plajă în Maroc, pe coasta Atlanticului, vrei să fii sigur că vei avea parte de soare, căldură și cer senin. Ceea ce am prins și noi în prima zi, dar doar atât. După aceea, ma-gi-e!

 

Citeste mai mult →

Cum se vede Marrakech-ul de pe motocicletă

 

În după-masa asta sunt doar 3 turiști la etajul cu aer interbelic al Grand Café de la Poste, Marrakech. Se stă pe canapele de piele în penumbră, la lumina veiozelor. Din căldura de afară răzbate doar o toropeală plăcută și câteva raze de lumină reflectate de gresia stil tablă de șah de la parter.
Din când în când, razele se văd frumos prin fumul de țigară învârtit de ventilatorul din tavan, dar doar pentru o fracțiune de secundă, în rest nu se mișcă mai nimic. Ne simțim ca într-o ecranizare după Agatha Christie și așteptăm să intre personajele.

15 minute mai târziu, Felix și Uralul său roșu trag în față, integrați perfect în decorul de epocă. Va fi ghidul nostru pe drumuri mai puțin cunoscute și ne va arăta Marrakech-ul dintr-un unghi mai puțin obișnuit: din șaua unei motociclete cu ataș. Oprim visarea cu ochii deschiși pentru a face cunoștință.

Citeste mai mult →

Trei zile în Marrakech, Maroc – ghid pentru a profita din plin

 

Pe tot parcursul zilei, Marrakech pulsează de viață.

Nu de la prima oră a dimineții, ce-i drept, însă bătăile inimii sale se întețesc la puțin timp după micul dejun și se intensifică până în jurul prânzului. Atunci scad periculos, topite de tradiția siestei, doar pentru a reveni complet revigorate după-amiază și pentru a atinge apogeul spre seară.

 

Frumusețea orașului o atribui în primul rând armoniei cromatice dată de roșul-cărămiziu stins, culoare dominantă în arhitectura Marrakech-ului. Apoi, rafinamentului și somptuozității unor spații care, din afară, par modeste și austere. Fascinația pentru Marrakech mi se trage de la balamucul din piața centrală – Jamaa el-Fna, de la medina întortocheată ca un stup, înțesată de obiecte minunat lucrate și, nu în ultimul rând, de la specificul interacțiunii cu vânzătorii de aici.
Dacă ești gata să te îndrăgostești de Maroc, îți propunem să începi cu (cel puțin) trei zile în Marrakech.
Iată cum au fost ale noastre și ce recomandări avem pentru a fi pregătit să recunoști capcanele turistice, să le tratezi cu toleranță și să trăiești din plin experiența marocană. Citeste mai mult →

AbonareVrei să primești pe email articole despre destinațiile în care ajungem?