Phuket ➡️ Khao Lak (plaje) ➡️ Khao Sok (lac și junglă) ➡️ Koh Yao Yai (insulă) ➡️ Golful Phang Nga (deltă și pădure de mangrove).

 

După ce ai văzut cele 3 plaje vestite din Phuket – PatongKata și Karon, ai vizitat orașul vechi și te-ai îmbarcat pentru tururile “obligatorii” către insulele Similan, Phi-Phi și James Bond, poți spune că ai făcut cunoștință cu Phuket-ul.
Mai ai timp, vrei să fugi de aglomerație sau vrei să vezi și alte zone din Thailanda? Avem patru sugestii pentru tine, care garantat or să te facă să vrei să te întorci și la anul.

 

Plaje nesfârșite care pot fi doar ale tale

 

La 70 de km nord de Phuket, cei peste 20 de km de plajă din Khao Lak încă așteaptă turiști. Prin comparație cu Patong-ul poate părea de-a dreptul plictisitoare și nu degeaba se spune că e o stățiune de pensionari olandezi. Nu putem fi de acord cu denumirea de “stațiune” pentru că include cel puțin 3 orașele și e greu de spus unde începe și unde se termină. Lucru valabil și pentru plaje, al căror nume e relativ și depind de persoana pe care o întrebi.

 

 

😊 Avantaje:
✔️ Khao Lak are plaje cât cuprinde, unele de-a dreptul fabuloase. White Sand Beach / Coconut Beach seamănă mult cu vestita plajă Nacpan din El-Nido, Filipine
✔️ resorturi noi, reconstruite după tsunami-ul din 2004, potrivite pentru orice buzunar (de la hippie bungalows la JW Marriott)
✔️ 100 de m de plajă doar ai tăi sunt la 3 minute distanță de orice parcare de scutere
✔️ nu aleargă nimeni după tine pentru a-ți vinde nuci de cocos, suveniruri sau oferte la masaj și tururi
✔️ mai ușor de ajuns în insulele Similan decât din Phuket
Bonus: cascade, modeste ce-i drept, însă drumul până la ele întregește experiența

 

😐 Dezavantaje:
– ai nevoie de un scuter pentru a te plimba în sus și în jos (există însă și taxiuri)
– viața de noapte este aproape inexistentă
– țânțari sunt mai mulți și mai insistenți decât în junglă

 

Munte și junglă – unul dintre cele mai frumoase locuri din Thailanda

 

Khao Sok este (subiectiv desigur) cel mai frumos parc natural din Thailanda. Nu doar pentru că păstrează cea mai veche și diversă junglă încă neatinsă din jumătatea de sud a țării, dar și pentru Cheow Lan, lacul de acumulare din mijlocul lui. Cine a avut ideea barajului probabil că n-a avut în vedere rațiuni estetice, dar ce a ieșit rivalizează cu Ha Long Bay (Vietnam) sau Guilin (China).

 

 

Cazările lacustre nu sunt ieftine, dar priveliștile de aici sunt motivul pentru care s-a inventat Instagramul. Iar dacă vrei să asculți jungla, satul din sud – Klong Sok (sau Khao Sok Village pe engleză), oferă cazări și tururi variate (munți, peșteri, cascade) pentru orice nivel de pregătire fizică. Ce poți vedea aici, la un băț de trekking distanță de ține, rivalizează cu multe documentare Discovery.

 

 

😊 Avantaje
✔️ priveliști fabuloase, cazări în locuri incredibile (ascunse în junglă sau în căsuțe plutitoare la umbră unor stânci de 100 de metri înălțime)
✔️ ghizi pasionați, cum doar în Khao Yai am mai întâlnit). Recunosc animale, știu trasee mai puțin bătute și indiferent ce ai în gând – plajă la cascadă, căutat anume animale, fotografii – sunt acolo pentru tine. Te vor duce “cu forța” la locurile cele mai fotogenice și știu chiar cum să îndrepte barca pentru cea mai bună lumina.
✔️ posibilitatea de a vedea cu ușurință animale sau plante rare, specifice atât ecosistemelor din jumătatea de sud, cât și celor din nordul țării
Bonus: adormi și te trezești în sunetul junglei

 

😐 Dezavantaje
– departe de Phuket: 4 ore cu bus-ul, 3 cu taxi-ul la care se adaugă un transfer de o oră cu barca, dacă ai cazare pe lac
– piperat după orice standarde, în special cazările de pe lac
– e destul de greu să te muți aici pentru restul vieții, ceea ce e posibil să te frustreze la plecare

 

Insulițe liniștite: Koh Yao Yai și Koh Yao Noi

 

Sigur, și Phuket e o insulă, dar în oricare din cele două Koh Yao viața are alt ritm (e ca și cum ai compară Thasos cu Samothraki). Cu câteva plaje vestite și alte, multe, fără vreun nume marcat vizibil, ambele insule sunt ideale de bătut din șaua scuterului. Să nu-ți fie frică să urmezi drumurile neasfaltate, duc la plajele cele mai fotogenice, chit că va trebui să împărți umbra palmierilor cu pescari împletindu-și plasele.

 

 

😊 Avantaje
✔️ foarte ușor de ajuns din Phuket
✔️ resorturi cochete la prețuri accesibile
✔️ drumuri aproape pustii unde nu duci grija traficului
✔️ ușor de stat la povești cu localnicii care au văzut destui turiști cât să învețe engleză, dar nu suficient de mulți cât să nu fie sincer curioși
Bonus: refluxul scoate la iveală plaje întinse și limbi de nisip, așa că ai ocazia să te plimbi sute de metri în larg fără să te uzi

 

😐 Dezavantaje
– puțin dezvoltată, unul-două Seven Eleven-uri, o singură stăție de benzină
– după 2-3 zile devine ușor monoton. Am auzit însă și păreri (la care subscriem) că decât 8 zile în Ao Nang sau Phuket mai bine împarți timpul și cu un Koh Yao.
– Koh Yao Yai si Koh Yao Noi sunt incluse în tururile de o zi din Phuket și plajele cele mai cunoscute se aglomerează între 10 și 18 în fiecare zi.

 

Ce mai mare pădure de mangrove din Thailanda

 

Dacă te-ai uitat pe hartă nu cred că aveai cum să ratezi largul estuar din nordul golfului Phang-Nga. Cea mai mare pădure de mangrove din Thailanda se răsfață aici pe zeci de kilometri. În ochii turiștilor e eclipsată de stâncile imense de calcar din față ei și nici infrastructura nu o prea ajută. Acum 5 ani când am trecut prima dată prin zonă nu am găsit absolut niciun mod de a ajunge în mijlocul mangrovelor, dar acum lucrurile încep să se schimbe.
Un resort deschis acum 3 ani și parțial încă în construcție – Sametnagshe Boutique – oferă o priveliște maiestuoasă a jumătății de vest. Pentru restul, există bărcile localnicilor.

 

 

😊 Avantaje
✔️ relativ aproape de Phuket, toți taximetriștii știu locul
✔️ cea mai bună priveliște la golful Phang-Nga
✔️ se poate vizita într-un tur de o zi fără cazare. Pozele la apus și răsărit ies din discuție, dar ce mai contează.
Bonus: poate fi o oprire de ultima noapte înainte de plecare, transferul la aeroport durand sub o oră, fără frică de blocaje în trafic.

 

😐 Dezavantaje
– există un singur tip de tur cu barca (insule și peșteri marine) cam același care se face din Phuket. Pentru altceva trebuie trecut peste barieră lingvistică, dar nu e imposibil.
– greu de găsit ceva în jur (de la scuter la țigări). Cine stă în Sametnangshe Boutique ar fi bine să vină pregătit.

 

De toate, pe alese

Munte, deltă, plaje întinse sau insulițe liniștite, în jurul Phuket-ului e câte ceva pentru fiecare de adăugat la lista deja impresionantă de lucruri pe care le poți face aici. Noi le-am grupat pe toate într-un tur de 14 zile și aproape 400 de kilometri, câte 3-4 nopți în fiecare loc și tot cam atâtea jumătăți de zile pe drum. Ce putem spune la final este că din fiecare loc ni s-a părut că am plecat prea repede și fiecare din cele 4 – cu Khao Sok în frunte – sunt deja pe lista de revăzut, mai așezat și mai pe îndelete.

 

Itinerariu și buget

 

Itinerariu și buget pentru două săptămâni în Thailanda pe ruta: Phuket ➡️ Khao Lak (plaje) ➡️ Khao Sok (lac și junglă) ➡️ Koh Yao Yai (insulă) ➡️ Golful Phang Nga (delta si padure de mangrove).

 

Răspunsul corect la întrebarea “cât costă o vacanță în Thailanda” este un mare DEPINDE.
Mai jos este redată experiența noastră, mulată pe interesele și pasiunile pe care le urmărim când plecăm undeva, precum și pe bugetul disponibil. În unii ani am avut un buget mai mic și ne-am “strâns” în el, în alții bugetul a fost mai generos și am ales cazări și experiențe mai ghidușe. 

 


Link Google Maps

 

✈️ Avion București – Phuket

Pentru biletele de avion, prețurile pe care le-am intalnit cel mai des sunt în intervalul +/- 450 – 650 Eur/pers., depinzând de promoțiile liniilor aeriene (Qatar, Turkish, Aeroflot), de perioada în care călătorești și cu câtă vreme înainte ești dispus să îți iei biletul. Noi anul acesta ne-am organizat plecarea din scurt și am plătit prețul…

 

🚗 Transfer Phuket – Khao Lak

Transferul de la aeroportul din Phuket la cazarea aleasă în Khao Lak: aprox. 60 EUR/mașină mică. Se poate și mai ieftin și mai scump, desigur.

 

🏨 Cazare Thailanda

De regulă noi bugetam aprox. 30 Eur/noapte pentru cazările la mici antreprize locale, pentru că vrem să stăm mai mult timp plecați.
Însă pentru o vacanță de 10-14 zile și pentru un grad mai mare de confort, recomandăm un buget mediu de cazare pe noapte de 65-75 Eur/cameră.

 

Cazările alese de noi în această vacanță în Thailanda au fost:

⛱️ Cazare Khao Lak:  Takolaburi Cultural Resort , 75 EUR/noapte/cameră
Este amplasat peste drum de plajă, camerele sunt mari (dar nu toate sunt și frumos amenajate), serviciile sunt absolut decente, personalul politicos și amabil, iar gradina este minunată.
*Cazarea acesta, la fel și ca și transferul noi am luat-o de la Dertour, ca să avem ceva sigur până ne dezmeticim, după care ne-am descurcat pe cont propriu.

 

Sursă foto: www.khaolaktakolaburi.com

 

🚣 Cazare Khao Sok Lake: Panvaree Resort (click pentru simularea de preț în perioada dorită), 235 EUR/noapte/cameră
Pe lac sunt câteva opțiuni ceva mai ieftine, însă nu oferă același lucru ca Panvaree și alte câteva mult, dar mult mai scumpe. Deci, după o săptămâna de îndoieli și calcule, am rezervat la Panvaree. A fost cea mai bună decizie, cea mai frumoasă cazare cu All Incluzive și cu cele mai multe excursii opționale incluse în preț.

 

 

🌳Khao Sok Village: Khaosok Riverside Cottages  (click pentru simularea de preț în perioada dorită), 36 EUR/noapte/cameră
Înconjurat de junglă, cu mici cabane pitite în vegetație și servicii excelente, Riverside Cottages oferă și o grămadă de activități în Parcul Național Khao Sok. Am stă doar două nopți, trebuia să stăm măcar trei pentru că experiența este grozavă!

 

 

🌴 Koh Yao Yai: Baan Taranya Koh Yao Yai (click pentru simularea de preț în perioada dorită), 73 EUR/noapte/cameră
Un mic resort amplasat direct pe plajă, cu camere dichisite și o piscină intimă. Baan Taranya și are un restaurant cu mult peste ce ne așteptăm într-o insula realtiv nedezvoltată.

 

 

⛰️ Phang Nga Bay: Sametnangshe Boutique (click pentru simularea de preț în perioada dorită), 75 EUR/noapte/cameră
Panorama asupra golfului Phang Nga este absolut mi-nu-na-tă! După aceea observi că hotelul este construit pe un deal terasat, are o piscină tip infinity, este Instagram friendly și oferă mai multe tipuri de cazări, de la bungalow-uri cochete la corturi.

 

Bine se știut: prețurile la cazări diferă și ele, deci luați-le cu titlu orientativ.

 

🍔 Mâncarea în Thailanda

Și aici bugetul poate varia foarte mult, de la câțiva euro/zi/persoană la câteva zeci. În cazul nostru, prețul unei mese de două persoane la restaurant a variat între 600 THB (aprox. 17 EUR) și 1000 THB ( aprox. 30 EUR).

 

 

🚘 Transport local în Thailanda

În turism, cel mai bine se câștigă din transport. Imediat ce începi să te miști contra cronometru, își cresc costurile. Dacă nu ai timp, trebuie să faci compromisuri și plătești scump pentru ele, mai ales în zonele în care și tu și taximetriștii știți că nu aveți de ales.
Astfel, transferurile cu taxiurile ne-au costat cel mai mult: Khao Lak – Khao Sok 1500 THB (aprox. 44 EUR) pentru 55 km, Phuket – Bang Rong Pier (de unde pleacă barca pentru insula Yao Yai) 500 THB (aprox. 15 EUR).

 

La polul opus, când nu pierdeam nicio barcă, iar timpul era de partea noastră, am putut lua transportul public și a fost “parfum”: din Khao Sok și până aproape de Phuket, 440 THB/2 pax. , adica 13 EUR pentru aprox. 150 km.

 

De asemena, scuterul este de bază în Asia. Am închiriat scuter peste tot și prețul pe zi a variat de la 250/300 THB/zi (depinde de numărul de zile) la 400 THB/zi, când a intermediat hotelul. Una peste alta, aprox. 9-10 EUR/zi. Benzina pentru un scuter este un cost nesemnificativ și nu l-am documentat.

 

🚢 Activități

Activitățile opționale vor face mereu diferența și vor cântări greu în buget. Excursiile de o zi către insulele Surin și Similan se apropie de 100 EUR/pers.
Partea cu elefanții exploatați în scop turistic (sau alte animale ținute în captivitate pentru “bucuria” turistului) nu o recomandăm deloc.

 

 

 

 

Comentarii

Citeste mai departe