Nu e vorba ca UNESCO a pus aici stampila „patrimoniu universal” si nici ca stam fata in fata cu una dintre cele 7 noi Minuni ale Naturii. Nici macar despre numarul impresionant de peste 2000 de insulite tuguiate, acoperite cu vegetatie.

Nu! Acestea ar fi doar date statistice si acreditari turistice, dar in acest golf avem dragoni si legende. Adevarul este ca merg de minune cu peisajul filtrat de ceata alburie si profilele insulelor de smarald.

Dimineata in Halong Bay

IMG_8628
Ca orice loc pe care mintea si sufletul omului nu-l poate cuprinde si cataloga cu repeziciune, si aici a fost nevoie de interventia unei fiinte fantastice, inzestrata cu mari puteri, pentru a explica ce vede ochiul.

Doua legende se impletesc si se tolereaza pentru ca au aceleasi personaje principale – dragonii.IMG_3660_dragon

 

Se spune ca, pe vremea cand Vietnamul incepea sa prinda cheag ca tara si avea de infruntat vrasmasi inversunati, zeii au trimis in ajutor o familie de dragoni. Acestia, si aici legenda se desparte, fie au inceput sa scuipe nestemate si jad (influenta chineza e clara in toata aceasta poveste), care apoi s-au transformat in insulele si insulitele din golf, fie au scuturat cu putere din cozi si au creat vai, crevase si inaltimile care puncteaza azi golful.

 

Scopul insa era acelasi: sa astearna o bariera in calea invadatorilor si sa ofere protectie vietnamezilor. Dupa ce bataliile au fost castigate si pacea a revenit in zona, dragonii au decis sa ramana pe pamant si s-au stabilit aici.
Am ascultat povestea pe pontonul unei dintre insulitele create de dragoni in Halong.

 

– Credeti ca este adevarat? ne-a intrebat la final ghidul, zambind din ochi.

Raspunsurile au fost impartite, mai ales dupa oboseala si nerabdarea unui drum de 4 ore din Hanoi pana in Halong City. Vazand ca unii dintre noi inca mai avem dubii asupra veridicitatii subiectului si incercam sa introducem in scena argumente geologice, cu formatiuni calcaroase care s-au conturat cu multe milioane de ani in urma, ghidul ne-a indrumat usurel catre o scara cu multe trepte, pentru a intra intr-una din aceste pietre pretioase ce a stat pavaza.

O singura rugaminte are la noi: sa ne lasam surprinsi!

Pestera Sung Sot

Asta pentru ca am ajuns in „pesterea cea surprinzatoare”. Asa s-ar traduce „sung sot”, cu putina adaptare contextuala. Francezii care au descoperit-o acum 100 de ani au fost impresionati de formele misterioase si de dimensiunile ei.
IMG_8698

 

Surpriza vine din contrastul cu experiorul compact si impadurit – toata insula, care este de fapt un muntisor, se prezinta goala pe dinauntru – si din succesiunea de camere ce alcatuiesc pestera.

Ca intr-un spectacol bine regizat, actiunea creste incet, acumuland interes si emotie pe masura ce avansam dintr-un spatiu in altul, pana ajungem in camera principala.
Este de departe cea mai mare pestera in care am pus piciorul de cand am plecat haihui!
IMG_8675

 

Nu are musculite stralucitoare ca cea din Noua Zeelanda si nici nu este strabatuta de un rau subteran ca in Yucatan, insa are ecou, un tavan asa de inalt ca se pierde pe alocuri in intuneric si cortine grele de stalactite. Prin cateva fante mici, soarele arunca raze pentru a incuraja puii de iedera sa creasca.
Si, cand crezi ca ai vazut destule, panorama de la iesire este la inaltime, aratandu-ti o frantura din ce au creat aici dragonii.
IMG_4930

Romanii din Halong Bay

Fantasea, ambarcatiunea cu care am pornit la drum, ne astepta pe partea opusa a insulitei pentru a ne duce catre golful in care urma sa cinam si sa inoptam. Apa este plata aici, doar noi o deranjam, aruncand mici valuri de-o parte si de alta a vasului.
IMG_8615

 

Dar inainte de cina, mergem sa ne facem pofta de mancare cu o sesiune de kayaking! Ca niciodata, ascult de sfatul ghidului de a nu lua camera cu mine, daca nu e water proof…Mare dezamagire cand am vazut unde ajungem si cat de nemiscata este apa, deci nicio sansa sa ne rasturnam.

 

Cel mai rau imi pare ca va trebui sa asteptati pana cand vom monta filmuletul facut cu GoPro-ul si ca nu va pot arata acum inscriptia mare cat casa, facuta cu vopsea neagra, in cel mai retras loc cu putinta din Halong Bay: „Dolj, Romania, 16.04.1988!”

Insa pot compensa cu un apus de soare printre “portile” golfului in care am inoptat.

IMG_8751

Pamant la orizont – insula Cat Ba

Nu am fi gasit niciun motiv sa parasim barca, daca nu eram „fortati” de programul ales.
Desi micuta si nu tocmai ultimul racnet in materie de „junk boat”, cu 12 cabine duble daca am numarat eu bine, Fantasea ne-a impresionat prin serviciile excelente: de la fructele din cabina confortabila si pana la mesele abundente (prea abundente), cu decor muncit de ne era si jena sa il deranjam, toate au decurs conform itierariului, ceea ce in Vietnam este mare lucru!

Echipajul ne-a facut rapid sa ne simtim bine.

In plus, navigam printr-unul din cele mai frumoase golfuri din lume, cu soarele rasarind printre insulite, cu vantul zburatacindu-ne pe la urechi si in buna companie.
IMG_8834

 

Cat Ba (Insula Femeilor, adica) se contureaza deasupra marii cu varfuri tuguiate, pline de vegetatie de la baza si pana in varf.
Este cea mai mare insula din arhipelag si, din fericire pentru noi, in decembrie este semi-pustie.

IMG_5057

– Multi oameni vara? am fost noi curiosi la un moment dat si am intrebat-o pe receptionera multi tasking de la hotel.

– Oh, isi pune ea mana in cap, multi! Si turisti si localnici vin aici pentru vacanta.

Perfect! Luam un scuter sa profitam de linistea din afara sezonului!

Se vede ca insula creste ca destinatie turistica de la an la an, pentru ca drumul pe care am apucat era in reconstructie, iar in locuri aparent retrase au aparut bannere cu „Bine ati venit in noul nostru resort! Suntem onorati sa va servim!”

Desi tragea din greu pe pantele abrupte si neasfaltate inca, am reusit sa urcam cu scuterul suficient de sus cat sa vedem ca pe plajele din jurul oraselului principal nu era mai nimeni (doar culegatori de melci), ca viata agrara a insulei este la fel de intensa ca si pe continent si ca diferentele de temperatura dintre zonele umbrite de muntii impaduriti si cele insorite sunt considerabile.IMG_9045

 

Am trecut usor congelati pe langa semnul cu „Hospital Cave” – insula este plina de pesteri in care se ascundeau localnicii in timpul luptelor cu francezii si apoi cu americanii – catre urmatoarea portiune de drum cu soare.

 

Nu ne daduseram seama cat il apreciem cu cateva ore inainte, cand urcaseram cu avant prin Parcul National din mijlocul insulei, tocmai pana in varful celui mai inalt munte (cateva sute de metri, nu va inchipuiti inaltimi andine), poate-poate vedem o anumita specie de langur, endemica in Cat Ba! Atunci am apreciat umbra lasata de copacii desi si de-abia asteptam sa ajungem sus, in soare, pentru a vedea asta:

IMG_8998

 

Cele mai frumoase panorame descoperite de noi in Cat Ba sunt paradoxal si cele mai accesibile.
Dupa ce am mers jumatate de insula, am ascultat sfatul receptionerei multi-talentate (era one woman show, facea de toate, de la pornit generatorul de curent electric pana la empatizare cu un client in carje) si ne-am dus sa vedem apusul la ceva ce se numeste Cannon Fort.
IMG_9084

Este un muntisor (pana in 200m) pe care se incolaceste un drum, pana in varf, unde este efectiv un fort construit in timpul ocupatiei franceze, cu rol de observatie. Azi este transformat in muzeu in aer liber si ofera o panorama spectaculoasa asupra arhipelagului Cat Ba.
IMG_9083

 

La cina am impartasit din impresiile noastre de „exploratori” si celorlalti din grup. Ei optasera pentru o excursie cu barca pe Insula Maimutelor, in apropiere de Cat Ba, cu posibilitatea de baie (pentru cei mai darzi), plaja si cu maimute curioase.

 

A treia zi, in timp ce ambarcatiunea ne intorcea in Halong City, am mai facut o data rezumatul croazierei, impreuna cu ceilalti pasageri, deja nostalgici, si am conchis urmatoarele:

1. e adevarat ce se zice: daca ajungi in Vietnam, Halong Bay este de neratat!
2. pentru a intelege ceva din frumusetea si misterul locului este nevoie de cel putin 2 nopti (macar una pe barca) si trei zile. Am fi putut insa sta mult si bine fara sa ne plictisim
3. iarna e greu sa te bucuri cu adevarat de plaje si balaceala pentru ca e destul de racoare dar, fiind mai putin turisti, e mai usor sa intri in atmosfera locului. Vara insa, desi mai aglomerat, vei vedea intreaga splendoare a verdelui smarald de pe stanci si din apa.

 

Am conchis cu totii ca vom reveni. Timp de mai multe povesti n-am avut, pentru ca viza noastra expira in ziua urmatoare. Salutand cu mana nu la chipiu, ci pe inima, ne-am luat „la revedere” de la Vietnamul cel cu mancare excelenta, oameni roind pe scutere si peisaje mistice, cu destinatia Thailanda!

IMG_8885

 

Sfaturi si informatii utile:

Cum ajungeti?

  • Halong Bay este situat la est fata de Hanoi. Drumul dureaza cam 4 ore/dus si un pic mai mult la intors daca alegeti varianta cea mai putin recomandata de noi – aceea a croazierei de o zi.
  • De anul acesta exista si o companie aeriana care face aceasta cursa + un survol peste golf de 30 de minute.
  • Majoritatea ambarcatiunilor pleaca din portul Halong Bay Chay, dar altele folosesc Haiphong sau Cai Lan.
  • Pentru cerei de oferte si rezervari, vi-i recomand pe colegii mei de la TUI TravelCenter&Eurolines .

Buget si alegerea croazierei
IMG_4974

  • Este nevoie sa aveti pasaportul la voi (e obligatoriu la orice cazare in Vietnam si cea de pe barca nu face exceptie).
  • Exista varianta de o zi, doua zile si o noapte, trei zile si doua nopti si croaziere mai extinse, de mai multe zile.
  • Oricat de bine ar suna si ar arata locul, alegerea unei croaziere in Halong Bay poate fi un chin in multe cazuri.
  • Preturile variaza foarte mult, la fel si calitatea serviciilor, deci e bine sa stiti clar ce primeaza: timpul, experienta, itinerariul, activitatile incluse sau bugetul. E greu sa le impacati pe toate. Pe scurt, plaja de preturi se intinde intre aprox. 30 USD/pers. pentru cateva ore petrecute pe o barca si pana la 400 USD/pers. pentru o croazera de lux cu inoptare pe vas . Majoritatea pachetelor includ si transferul dus-intors din/in Hanoi. Din experienta noastra, in plaja 125 – 150 USD/pers. puteti gasi un serviciu de buna calitate pentru o croaziera de 3 zile/2 nopti (una pe barca, alta pe insula Cat Ba). All inclusive, mai putin bauturile, care par a fi sursa de venit cea mai mare, avand in vedere preturile de pe barci. Asa e peste tot, nu numai in Halong.
  • Dupa ce ati decis ordinea prioritatilor, incepe vanatoarea de oferte. Sunt coplesitor de multe. Varianta recomandata este sa luati de la agentie – colegii mei va asteapta oricand cu cereri de oferta sau sa porniti o documentare temeinica pentru a afla care sunt operatorii seriosi.
  • Pentru o experienta autentica, va puteti incerca tehnicile de negociere la fata locului, in Halong City.
  • Croazierele includ taxa de intrare in golf (e aliniata la nivelul taxelor de acces in monumentele din patromoniul UNESCO) – 320.000 VND/pers. – si intrarea la „pestera surprinzatoare” 50.000 VND/pers.
  • Pe masura ce s-a dezvoltat turismul in zona si golful s-a aglomerat rau, aparand si accidentele, au inceput sa fie puse la punct o serie de reglementari pentru siguranta oamenilor, dar si a peisajului. Astfel, sunt obligatorii vestele de salvare, stationare pe timp de noapte in locuri speciale, mersul cu kayakul doar in anumite sectoare s.a. Pot parea limitative si ingraditoare, de aceea este bine sa cunoasteti si acest aspect.

Cand e cel mai bine de vizitat?
IMG_8862

  • Lunile in care vremea e previzibila (atat cat se poate la mare) sunt octombrie, noiembrie, martie si aprilie. Dar tururile se opereaza pe durata intregului an. Se suspenda daca sunt vanturi puternice, de exemplu in decembrie (cu o zi inainte sa ajungem noi barcile nu au putut inopta in golf).
  • Oricand ati merge, verificati prognoza meteo inainte! E obligatoriu pentru ca nu ajungeti aici in fiecare zi si ar fi pacat sa prindeti o zi cu ploaie puternica si vant.

Altele importante:
IMG_5082

  • Golful mare in care sunt aceste formatiuni muntoase se numeste TONKIN.
  • Itinerariile parcurse de ambarcatiuni au diferente sensibile cand vine vorba de Halong, dar pot ajunge si in alte zone ale golfului mare. De exemplu sunt croaziere care merg in zona mai linistita si mai putin turistica a golfului Bai Tu Long, in partea de nord-est sau in Lan Ha Bay, la sud de Halong.Noi deabia asteptam sa le descoperim si pe acestea la a doua vizita!
  • In Cat Ba, intrarea in Cannon Fort este aproximativ 3 dolari de persoana. E destul de abrupt, la pas dureaza vreo ora, dar doar 15 minute cu scuterul care insa a gafait puternic.
  • Nu ratati pesterile, daca stati macar doua zile pe insula Cat Ba si nici traseele din rezervatia naturala!

 

Pe unde am mai ajuns, ce am vazut si ce am experimentat in Vietnam:

Comentarii

Citeste mai departe