“Koh Yao Yai – viața pe o insulă liniștită” aparține seriei de articole cu tema  “Unde să evadezi din Phuket, Thailanda

 

Unii dintre noi creștem cu imaginea idilică a unei insulule tropicale, cu plaje întinse și palmieri foșnitori, locuită de oameni primitori și viețuitoare exotice. De jur împrejur apă azurie, calmă și răcoritoare, iar pe noi ne vedem cumva de sus, bronzați, relaxați și fericiți.

 

 

Realitatea are cu totul alte nuanțe și este mult mai complexă, dar cumva suntem mereu în căutarea acestui ideal. Când ne-am planificat vacanța în Thailanda, singurul motiv pentru care am mai tăiat câte o zi de la celelalte obiective a fost urmărirea acestui vis: noi, “insulari”, trăind viața pe îndelete (fie și numai pentru câteva zile) și încercând să ne prefacem că aici ne este locul și că ne-am putea adapta cu ușurință.

 

Acum câțiva ani ne-am simțit extraordinar în Koh Yao Noi, insula vecină, și de atunci tot “trăgeam” să ne întoarcem în zona golfului Phang Nga.
Odată problemele logistice rezolvate (veneam din Khao Sok), iată-ne cu biletul de barcă în mâna, pășind pe puntea unei bărci corect motorizate pentru a transporta câteva zeci de turiști de la Bang Rong Pier (Phuket) în Koh Yao Noi și, 10 minute mai târziu, în Koh Yao Yai.
Koh înseamnă insula, iar Yao Yai și Yao Noi sunt cele două surori gemene, ambele având o formă lunguiață, de unde și numele. Yai este sora mai mare dintre cele două. Mai mare, dar nu și mai dezvoltată, așa cum avea să aflăm încă din prima zi.

Turul insulei Koh Yao Yai

 

Din șaua unui scuter automat insula se poate epuiza rapid printr-o scurtă trecere în revista a micilor comunități despărțite de petice de pădure tropicală sau plantații de palmieri, a mangrovelor din sud, a limbii de nisip care înaintează în mare, în nord și a cele două linii de țărm întrerupt de plaje liniștite.

 

 

Vremea perfectă ne face să uităm rapid frigul din țară și, momentan, panica declanșată de raspinadirea Coronavirusului este încă departe, în Bangkok. Granițele Thailandei sunt pe cale să se închidă pentru cetățenii chinezi, dar în Koh Yao Yai veștile sunt luate cu calm si preventiv, apar peste noapte pancarte cu “închis de anul nou chinezesc” sau hoteluri care, având deja grupuri de chinezi, nu mai primesc și alți oaspeți.

 

Viața în Koh Yao Yai

 

Cu toate măsurile luate, viața pe insulă este exact cum ne-o aminteam: molcomă. Fiecare își vede de treabă, mai construiește un corp de clădire pentru a putea oferi mai multe spații de cazare, mareea amplă determina ritmul ieșitului la pescuit, vânzătorii de fructe proaspete nu aleargă după tine, iar oamenii, în general, sunt binevoitori și gata să ajute.

 

Testăm asta rapid, încă din prima zi, cu o pană de cauciuc în față la 7Eleven. Se mobilizează rapid vânzătoarea, care indică ferm spre dreapta, punctând cu degetul arătător o hală înalta în care, deducem noi, s-ar află soluția la problema noastră. O strângere de mâna 10 minute mai târziu certifică reparația și pornim din nou la drum.

 

 

În capătul din sud ne oprim pe o plajă pitită, cu un singur restaurant. Gol. Deși e vârf de sezon în Thailanda, toată lumea este în Phuket. Turiștii care “scapă” în Koh Yao Yai sunt puțin prin comparație și caută altceva.  Caută liniște, caută un mod diferit de petrecere a vacanței sau sunt călători de cursă lungă.
Ne uităm pe furiș la un astfel de cuplu: el, în varianta tropicală a echipamentului de motociclist Harley-Davidson, la vreo 55-60 de ani. Ea, probabil pe la aceeași vârstă pe care nu o arată, hippie-cool, tunsă asimetric și cu un corp tonifiat și bronzat. Par a fi împreună de câtva decenii și ne dau senzația de nomazi profesioniști. Rămân cu imagine lor în minte până când ne “vărsăm”, cu arme și bagaje, să fotografiem prima plajă.

 

 

Aici, localnicul cu restauratul, se indentifică de la distanță că fiind “Tom”, și iată-l cum vine chitit să mă ia în brațe.
Vorba aia, eu nu mă îmbrățișez nici cu cei pe care îi cunosc, darămite cu oameni random de prin Thailanda. Gestul lui mă ia așa de tare prin surprindere că nu pot  riposta. Apoi am făcut legătură: cum eram singurii turiști de pe plaja “lui”, m-a văzut adunâd niște plastice de pe jos. A folosit asta pe post de “cârlig”, ca să intre în vorbă cu noi și să ne invite să bem ceva. După o oră și multe povești, îl lăsăm pe mâini sigure, în compania unui nou cuplu care s-a rătăcit pe plaja lui.

 

Ne împărțim timpul astfel încât să vedem plajele din jumătatea de sud a insulei într-o zi, să investigăm coasta de est în altă zi și pentru restul să nu ne grăbim. Partea cea mai frumoasă a insulei este cea de nord-est. Priveliștea de care nu ne-am putut satură este cea a golfului Phang Nga, cu “dragonii” ieșiți din mare, cu plajele late, mărginite de cocotieri și răsărituri dătătoare de optimism.

 

 

Ca loc favorit, cel puțin până încep să debarce bărcile cu turiști aflați în tur, adică până pe la ora 10:00, ne alegem plaja Laem Had. Mareea scoate la iveală o limbă de nisip care avansează ca o punte, departe, în mare. Avem senzația că am putea ajunge ușor până în insula vecină.

 

 

Pentru apusuri fabuloase însă, traversăm insula până la una dintre cele mai mari plaje de pe vest, în apropierea resortului de lux Santhiya. Nu suntem singurii și descoperim că aici este, fără îndoială, cel mai animat loc de pe insulă.

 

 

Serile ni le petrecem la noi în – să zicem, în lipsa unui termen mai adecvat, resort. Ne place atmosfera intimă de la restaurant, ne place această rutină în care insistăm de câteva zile și ne plan oamenii, că am început să ne cunoaștem reciproc.

 

 

Cazare în Koh Yao Yai

Stăm la Baan Taranya Koh Yao Yai, adică o proprietate cu câteva vile împărțite în spații generoase de cazare, o mică piscină mărginită de frangipani, un restaurant grozav – poate cel mai bun de pe insulă și o alee pietruită care duce pe plajă.

 

Am luat în calcul mai multe opțiuni de cazare, investigand un areal destul de mare de prețuri, dar până la urmă ne-am oprit la Baan Taranya și bine am făcut.

Alternative:
1. Yao Yai Beach Resort, de la 43 EUR/noapte/camera

Sursa foto: booking.com

2. Thiwson Beach Resort, de la 71 EUR/noapte/camera

Sursa foto: booking.com

3. Koh Yao Yai Hillside Resort, de la 65 EUR/noapte/camera

Sursa foto: booking.com

4. Santhiya Koh Yao Yai Resort & Spa, de la 232 EUR/noapte/ camera delux

Sursa foto: booking.com

5. GLOW Elixir Koh Yao Yai, de la 250 EUR/noapte/vila

Sursa foto: booking.com

 

După câteva zile desoperim beneficiile de a fi făcut ocolul insulei și luxul de a alege unde să revenim. Probabil că, după un timp, simți nevoia să “evadezi”, să vezi și alte locuri și să ai parte de alte experiențe, însă pentru câteva zile tihnite, în care să te prefaci că ești “insular”, Koh Yao Yai (sau sora sa de la nord) este o evadare perfectă din Phuket.

 

 

 

Informații și sfaturi utile:

⛵ Cum ajungi în Koh Yao Yai

  • cel mai ușor, taxi din Phuket până la Bang Rong Pier și de aici barcă. Totul este bine pus la punct logistic și sunt bărci care pleacă cel puțîn din ora in ora.
  • costul unui bilet este de 220 THB/pers./sens (aprox. 6 EUR)
  • 300 THB a costat apoi taxiul din port și până la cazarea din insulă (e cumva reglementat)

 

🛵 Transportul în Koh Yao Yai

  • opțiunile sunt limitate la trei: taxi, scuter și tururi organizate. Noi am optat pentru închirierea unui scuter și am plătit 300 THB/zi. L-am luat de la recepția resortului, ceea ce însemnă că la firmele de închiriere din sate este mai ieftin.

 

🌴 Tururi în și din Koh Yao Yai

Acest subiect ne prinde în offside, pentru că noi am făcut aproape toate tururile posibile acum câțiva ani, însă am văzut că există și în Koh Yao Yai nenumărate opțiuni, atât pentru turul insulei, cât și pentru tururi de jumătate de zi sau de o zi pentru a vedea atracțiile din golf. Pentru insiratie: https://www.unanhaihui.ro/plajele-thailandei-din-vederi/

 

 

Comentarii

Citeste mai departe