IMG_3757

 

Cele doua zone care atrag turistii ca un magnet – Phuket si Krabi – isi trimit salutari si fac zilnic schimb de clienti peste un golf. In acest mare golf al marii Andaman este cel putin o insula care cere suspine – Phi Phi si­ altele pentru care nu au curs valuri de cerneala si nici nu au fost vedete de film (inca). Dintre ele, doua sunt maricele si locuite: Koh Yao Yai si Koh Yao Noi.

Viata pe o insula putin turistica

IMG_3646

 

Koh Yao Yai, desi este cea mai mare dintre ele, este cea mai putin dezvoltata.
Noi am avut de ales intre ea si sora sa mai mica, din nord. Stiam de la cei doi romani cu care ne intalniseram in Phuket ca Yai este un paradis, cu plaje lungi si pustii, dar ca optiunile de cazare sunt limitate in aceasta perioada pentru ca….se toarna un film. Cu James Statham in rolul principal, deci va dati seama cam care e genul. Staff-ul necesar pentru productie ocupase mai toate locurile de cazare, asa ca am ramas la planul initial de a merge pe Koh Yao Noi.

IMG_3605

 

Este clar ceva cu viata pe o insula tropicala. Ceva ce ne atrage ca un magnet, ceva la care visam indelung si ni se pare ca ar fi raiul pe pamant.
Pentru localnici e ceva normal, viata lor nu difera cu nimic de a celor de pe continent. Pescuiesc, isi construiesc barcile direct pe mal, iar copii se joaca prin nisp cu te miri ce gasesc la indemana.

La capatul plajei, ocazional, incing cate un meci de fotbal in lumina apusului.

IMG_3558

 

Pentru calatori insa, este acel loc in care ar ramane o vreme indelungata.

Zilele pot incep cu rasarituri printre franjurii palmierilor, cu apa golfului perfect calma si cu nisipul ca zaharul granulat sub talpi.
Privind in zare, poti vedea alti „dragoni” ca cei din Halong Bay, mai micuti si mai rari, dar la locul lor, pe pozitie, pazind golful.
IMG_4006

 

Dupa micul dejun servit cu picioarele desculte pe terasa unor localnici, te poti tolani in hamac sau lua un scuter sa vezi ce mai fac crabii de pe alte plaje.
Fluxul si refluxul este ritmul in care traieste toata insula, de la pescari si pana la micutele vietuitoare de pe plaja.
IMG_7979

 

Drumul te va purta prin paduri de pini si rotile scuterului vor trece de multe ori peste un covor de ace, apoi printre sate si gospodarii, plantatii de arbori de cauciuc si cateva terase de orez.
Palaria este un accesoriu care isi arata valoarea in lungile plimbari pe plaje pustii, asa ca este posibil sa vrei sa te opresti in singurul orasel de pe insula, in sud-vest si sa incepi sa te tocmesti.
Totul este mai scump pe o insula, dar se poate discuta si face un pret „special, numai pentru tine”.

 

Cand soarele se face sulita si se cocoata in cel mai inalt punct, vei stii fara sa te uiti la ceas ca este bine sa te retragi la umbra, la o vorba si o masa cu mancare thai. Sunt destule optiuni, cu vedere la Koh Yao Yai sau cu vedere la stancile de pe spinarea dragonilor.

 

IMG_3496

 

Dupa-amiaza, inainte de reflux, ar merge la fix o balaceala in apa calduta, urmata de un masaj pe plaja!
Dar cel mai bine vei simti locul din leagan.
E o legatura indisolubila intre ideea de insula si leaganul de pe plaja. In Koh Yao Noi sunt multe, fiecare cu trasaturile si personalitatea proprie: unele sunt atat de joase incat prinzi cu mana nisipul, altele sunt foarte late si poti chiar sa stai de-a curmezisul, iar altele te duc cu putin avant peste mal, direct deasupra apei.
Indiferent pe care il vei alege, toate iti vor oferi locul din fata la cel mai frumos spectacol.

IMG_3775
Intr-o zi ai putea ajunge peste tot in insula, dar asta nu inseamna nimic.
A doua zi, rasaritul va fi alfel, iar apusurile printre ramurile padurii de mangrove vor trage cortina de fiecare data sub o alta forma.
IMG_8011

 

In ritmul acesta am trait in Koh Yao Noi si am fi mai putut trai pentru catva timp, poate pana cand ni s-ar fi intiparit incantarea in ridurile de expresie si am fi implinit 100 de ani.
Dar am zis sa mergem mai departe, sa nu ne oprim la jumatatea golfului, ci sa il traversam de tot, pana in provincia Krabi.

 

lung_phuket

 

Informatii si sfaturi utile:
Cum ajungi

  • din Phuket, barcile de viteza pleaca de pe pontonul Bang Rong (200 THB/pers./sens). Exista transport public din oras, de langa piata, dar nu ne-am lamurit cu programul, sau taxi care face acest transfer de o ora contra unei sume destul de mari (intre 500 si 700 THB).

Optiuni de cazare

  • pe insula nu este nicio optiune de cazare pe o distanta usor de parcurs per pedes din micul port in care opreste barca, asa ca trebuie sa luati un transfer colectiv. 100 THB/pers.
  • optiunile de cazare difera de la luxul oferit de Six Senses contra unei sume cu multe zerouri (in USD) si pana la bungalow-uri de 6-800 THB/noapte.

Transportul pe insula

  • biciclele sunt foarte bune pentru a va deplasa pe insula, dar noi am optat aici pentru scuter (250 THB/zi). Un plin de benzina, de la automatele care canta si vorbesc cu tine este 80 THB.
  • media pentru masa la un restaurantel de pe coasta de est a fost in cazul nostru de 400 THB/doua pers., iar pe coasta de est, cu vedere la Koh Yao Yai, 600 THB/doua persoane. Va recomand Pasai Cottage, pe partea de vest a insulei, pentru mancare delicioasa.

Activitati

  • excursiile de o zi pe insulele din jur sunt cea mai intensa activitate. Se poate ajunge cam oriunde, inclusiv in Phi Phi. Noi am ales un tur pe la 5 insulite mai mici – acelea care apar in brosuri si vederi – si nu ne-a parut rau. Costurile difera in functie de numarul de persoane inscrise de la 600 THB/pax in cazul grupurilor de 5-6 pers. Si pana la 2500 in cazul excursiilor in doi.

 

Comentarii

Citeste mai departe