“Khao Sok – cele mai frumoase cazări din Thailanda” face parte din seria de articole intitulate “Unde să  evadezi din Phuket, Thailanda”.

 

 

De acord, titlul este subiectiv și necesită câteva explicații care nu ar fi încăput într-o linie de text. Înainte de toate să identificăm locul: Khao Sok se numește acest parc național din Thailanda, care se mândrește cu o rămășiță de pădure tropicală mai veche și mai diversă decât cea amazoniană. Cheow Lan este numele lacului de acumulare construit în 1987, odată cu barajul Ratchaprapha.

 

 

Apoi, când zic “frumoase” nu mă refer deloc la luxul oferit de o cazare de 5*, ci la exeriențele de care am avut parte în Khao Sok și la decor natural încântător.

Zona parcului național este locuită de o serie de mamifere precum tigri, elefanți, tapiri și multe specii de maimuțe. Păsările, cum ar fi păsările-rinocer sau fazanii sunt, de asemenea, rezidenți cu drepturi depline. Reptilele sunt mai puțin întâlnite, mai ales dacă nu le cauți: am avut noroc să vedem trei vipere, un piton reticulat,  un cuplu de șopârle zburătoare și alte agamide. Dar asta pentru că le-am căutat cu perseveranță, alături de ghizi experimentați! Altfel, fiecare își vede de treaba lui.

 

 

Khao Sok este situate în provincia Surat Thani, majoritatea turiștilor probabil aterizând pe aeroportul din orașul omonim. Noi am venit fix din direcția opusă, din Khao Lak. 50 de kilometri pe care îi poți parcurge cu bus-ul public, dacă nu te presează timpul, cu taxiul contra unei sume negociabile sau închiriind o mașină.

 

Singura problema, în special în cazul bus-ului public, este că ajunge doar până în dreptul satului Khao Sok. Dacă te cazezi aici, este perfect, dar dacă vrei să stai într-un resort de pe lacul Cheow Lan, trebuie să ajungi la coada lui, lângă barajul Ratchaprapha. De aici pleacă toată bărcile care deservesc căzarile lacustre.

 

În acest caz ai de făcut ceteva jonglerii:

🚌 Schimbi bus-ul în Khao Sok Village cu unul care merge în orașul Ban Ta Khun. De oraș și până la debarcaderul de lângă baraj mai sunt 14 km pentru care va trebui să negociezi un taxi.

🚕 Schimbi taxiul, dacă cel negociat inițial nu dorește să meargă mai departe de Khao Sok Village, așa cum am pățit noi. În centrul satului Khao Sok există un fel de bar/ghișeu de informații/birou de soluționat orice problemă , cu oameni care te îndrumă aparent benevol. Da, există și bancomat, deci dacă nu ai suficient numerar pentru încă un taxi, se rezolva!

 

Confortul vine cu un preț care, dacă îl poți plăti, te scutește de o grămadă de bătăi de cap. Iei legătură cu hotelul ales și te culeg ei de unde te lasă avionul: aeroportul din Phuket, din Surat Thani sau de la cazarea ta de pe plajele din Khao Lak.

Sau iei un tur de o zi-două, cum am văzut că alege majoritatea turiștilor care vor o mini-experiență în jungla din Khao Sok. În opinia noastră, deși un tur este mai bun decât nimic, parcul și zona în sine sunt de vizitat pe îndelete.

 

Ce “pierde” Khao Sok în materie de accesibilitate câștigă înzecit la autenticitate, izolare, liniște și curățenie: ne-a surprins plăcut cât de curat și limpede este lacul, cât de atenți sunt ghizii și personalul de la cazarile lacustre cu deșeurile.
Ajută și faptul că numărul turiștilor care ajung aici nu este mare și mi-ar plăcea să cred că oamenii care aleg să vină în Khao Sok sunt experimentați, umblați, conștienți și dispuși să facă eforturi pentru păstrarea locului curat.

 

Cazare pe lac la Panvaree Resort și Panvaree The Greenery

 

Ne-am codit cam o săptămâna și ne-am tot uitat la alternative de cazare pe lac, pentru că (1) nu sunt multe opțiuni și (2) pentru că sunt scumpe pentru bugetul nostrum mediu de călătorie (setat de noi undeva pe la 30-35 EUR/noapte).

 

🛌 Cele mai accesibile variante de cazare in Khao Sok, pe lac, sunt:

Keereetara (click pentru a consulta preturile in perioada dorita), de la 112 EUR/noapte/cameră

Sursa foto: Booking.com

 

Keereewarin, de la 197 EUR/noapte/bungalow de lux

Sursa foto: Booking.com

 

🛌 Cele mai scumpe opțiuni de cazare in Khao Sok, pe lac, sunt:

Panvaree The Greenery, de la 322 EUR/noapte/cameră

Sursa foto: Booking.com

 

500 Rai Floating Resort, de la 455 EUR/noapte/cameră

Sursa foto: Booking.com

 

Ce am ales noi – Panvaree Resort – se situează undeva la mijloc ca preț și putem spune cu mâna pe inimă că au fost cei mai bine cheltuiți bani din călătoria asta în Thailanda. Am primit de ei un pachet de servicii și experiențe pe care nu putem decât să le recomandăm înzecit.

 

 

Ne motivăm alegerea astfel:

1. De la debarcader și până la cazare am avut inclus transferal cu barca. Nu numai că nu te plictiseti în cele 45 de minute cât durează, ci îți dorești să nu se termine, pentru că vorbim de o mini-excursie printr-unul dintre cele mai frumoase peisaje carstice din Thailanda.

2. Panvaree Resort are 10 căsuțe lacustre și câteva camere desupra restaurantului. Toate au o vedere grozavă de jur împrejur. În spate este o stâncă impresionantă, iar în față un peisaj asemănător cu cel din Ha Long Bay (Vietnam).

3. Căsuțele lacustre au toate dotările necesare și, în plus, o terasă-ponton pe care poți sta și admira peisajul, poți coborî și înota în lac, iar apoi sta la soare.

La capitolul minusuri aș trece faptul că pontonul trebuie împărțit cu o pereche de vecini, iar internetul este potent doar în zona restaurantului.

4. Apropos de restaurant, mâncarea ni s-a părut excelentă, variată și autentică.

5. Și punctele forte ale pachetului all inclusive pe care l-am achiziționat au fost excursiile. Trei la număr, toate pe bază de barcă: la apus pentru poze cu paisajele din Avatar – atenție, ghizii Panvaree vor fi foarte persuasive și te vor împinge de la spate să îți faci pozele de Instagram în cele mai fotogenice puncte ale turului, la răsărit să vedem animalele sălbatice de pe țărm și de pe stânci și o drumeție prin junglă, urmată de o traversare cu pluta și un tur de peșteră.

 

 

Periodic, cei de la Panvaree Resort, la fel că și căsuțele nou construite numite Panvaree The Greenry, împachetează niște oferte speciale. O astfel de ofertă am prins și noi. Pentru două nopți de cazare cu All Inclusive, transfer dus-întors cu barcă, trei excursii și caiac la discreție am plătit puțin sub 500 EUR/2 pers./toate serviciile descrise mai sus, incluse.

Puteți consulta prețurile actualizate pentru Panvaree Resort aici sau direct pe site-ul lor.

 

Cazare în junglă la Khao Sok Riverside Cottages

După zilele petrecute pe lac am plecat direct în junglă. După îndelungi căutări pe Internet, Bogdan a găsit o cazare perfectă, mai departe de satul Khao Sok, înconjurată de pădurea tripicală și, cel mai important, cu ghizi herpetologi.

Ce ne-a plăcut la Khao Sok Riverside Cottages:

1. Grija pentru turismul sustenabil, de la modul în care au construit cabanele pe poteci suspendate și urmărind conturul vegetației și până la implicarea în viața comunității locale.

2. Cabanele construite în stil thailandez, cu grad sporit de confort și intimitate

3. Modul în care comunică cu oaspeții și rezolvă orice cerere a lor, de la transport la excursii opționale.

4. Colaborările pe care le au cu ghizi locali experimentați, în compania cărora traseele prin jungle par cursuri aplicate de biologie. Noi am luat un tur de o zi-lumina și un tur nocturn, în compania lui Sid, “al doilea cel mai experimentat ghid pasionat de șerpi” așa cum ni l-au prezentat proprietarii de la Khao Sok Riverside. Nu-l putem recomanda destul pentru dedicarea sa, dar am scris pe larg despre experiență grozavă pe care am trăit-o în compania lui aici.

5. Internetul merge bine peste tot. Insist pe aspectul acesta ca o informație utilă pentru cei care călătoresc și muncesc în același timp.

 

 

Concluzia noastră după două nopți petrecute aici, pe lângă faptul că nu au fost suficiente, este următoarea: Khao Sok Riverside Cottages este locul perfect pentru a explora jungla, a înota în râul care mărginește proprietatea și a te relaxa în natură.

Las aici link către prezentarea lor și prețuri.

 

🛌 Alte variante de cazare in Khao Sok, în sat, peste care ne-am uitat:

 

La final, nu-mi rămâne decât să închei cu îndemnul pe care l-am primit la rândul nostru în  Khao Sok: Be safe – Be well – Travel responsibly!

 

Comentarii

Citeste mai departe