“Plajele din Khao Lak” aparține seriei de articole cu tema  “Unde să evadezi din Phuket, Thailanda”

 

La o oră distanță de aeroportul și agitația din Phuket, o fâșie de coastă mângâiată de valurile Mării Andaman ridică din nou “mâna sus” pentru a primi atenție.
În 2004 aproape tot ce era aici a dispărut sub valul înalt de 10 m ce a măturat coasta de vest a Thailandei, însă 16 ani mai târziu zona Khao Lak este mai pregătită ca niciodată să primească turiști.

 

Desigur, în special un anumit gen de oameni se va simți în largul lui aici. Acel gen care caută relaxarea, apreciază liniștea, dar este în același timp deschis explorărilor atracțiilor din jur: parcuri naționale, insule nepopulate, cascade și kilometri de plaje cu densitate mică de turiști.
Despre asta ni s-a părut nouă că ar fi vorba în Khao Lak.

 

 

În materie de cascade, ne putem lauda doar cu una văzută: Sai Rung.

Pentru a ajunge la ea am închiriat un scuter și am urmat indicatoarele. Drumul se ondulează printre arbori de cauciuc, trece prin luminișuri și apoi se oprește la baza unu râuleț în albia căruia se găsesc câteva mese și scaune.
Cascada e la nici 5 minute de mers pe jos. N-ar ieși câștigătoare în fața Valului Miresei de la noi, dar orișicât, în Khao Lak este una dintre cele mai apreciate.

 

 

Însă în materie de plaje, Khao Lak se “bate” parte în parte cu oricare altă zona a Thailandei, iar pe alocuri chiar punctează câștigător.

Înainte de toate trebuie spus că avem de-a face cu 3 orașele care definesc zona. Bang La On este cel mai mare și aici este “inima” comercială a regiunii.
Drumul din Phuket spre zona Khao Lak trece un munte-reper. Până în acest punct este o singură plajă la care nu am ajuns. În schimb, la nord de munte se întâmplă cea mai mare parte a acțiunii.

 

Cele 8 plaje din Khao Lak

 

Când am auzit că am avea de documentat aprox. 20 de km de plaje în 4 zile, ne-am dat repede seama că nici nu are rost să încercăm. Nici măcar motorizați fiind. Deși distanțele dintre ele nu sunt foarte mari, soarele năucitor din miezul zilei ne-a limita considerabil timpul de explorare.

 

1. Plaja Bang Sak (12 km nord) 🌞🌴🌊
În Bang Sak e liniște. Cea mai nordică plajă din Khao Lak are doar câteva resorturi care să o alimenteze cu turiști. Dar are o promenadă, un drum care merge paralel cu plaja și deservește cele câteva restaurante ale localnicilor întreprinzători. Plaja Bang Sak este populară printre localnici, însă turiștii sunt bineveniți oricând.

 

 

2. Plaja Pak Weeb Beach (10 km nord) 🌞🌴🌊
Preferata noastră, în special pentru zona denumită “White Sand Beach”.
Nisip deschis la culoare, fin, multe zone de umbră dată de ficușii uriași ce mărginesc plaja, câteva restaurante cu aer relaxat și multe leagăne.
Este de altfel o plajă populară printre localnici, cu foarte puține opțiuni de cazare.

 

 

3. Plaja Pakarang Beach (6km nord)🌞🌴🌊
Sălbatică și populară printre surferi, plajă Pakarang înseamnă o fâșie lungă și relativ îngustă de nisip. Vegetația care ține umbră este ceva mai retrasă aici, deci soare-soare toată ziua.
O parte a plajei este unul dintre locurile de iernat al limicolelor (păsări) și asta atrage pasionații de birdwatching și fotografie. Marea turcoaz se retrage considerabil și păsările sunt foarte fericite să culeagă bunătățile de pe fundul nisipos.
În apropierea acestei plaje sunt mai multe resorturi.

 

 

4. Plaja Khuk Khak (4 km nord) 🌞🌴🌊
Sună a instrument muzical, dar este numele uneia dintre cele mai lungi plaje din Khao Lak. Câteodată mult prea pustie și sălbatică, plaja Khuk Khak este numai bună de “ascuns” de toți și de toate.

 

 

5. Plaja Bang Niang (2.5 km nord)🌞🌴🌊
Se animă lucrurile! Plaja Bang Niang deservește orășelul cu același nume. Într-o parte a plajei sunt cazările mai hippie, iar în cealaltă cele de top. De altfel, specific Khao Lak-ului este faptul că majoritatea opțiunilor de cazare sunt ridicate chiar pe plajă sau cel mult peste primul drum paralel cu marea.

 

 

6. Plaja Nang Thong (km 0)🌞🌴🌊
Plaja aceasta este în dreptul orașului principal din zona Khao Lak. Aici găsești de toate, de la centre medicale pentru localnici și turiști, la stație modernă de benzină, autogară și McDonalds. Plaja este o încântare, lungă de peste 2,5 km și “decorată” cu un mini-far fotogenic.

 

 

7. Plaja Sunset Beach (0.5 km sud) 🌞🌴🌊
Am trecut pe lângă ea, însă nu am apucat să o și vedem ca lumea, așa că nu prea putem emite păreri.

 

 

8. Plaja South Beach 🌞🌴🌊
Cum vii dinspre Phuket, această este prima plajă întâlnită, după care urmează muntele-reper. Noi nu ne-am oprit, dar am înțeles că există aici un număr mic de hoteluri și unul decent de restaurante.

 

Pe lângă plajele de pe continent, Khao Lak este cel mai bun punct de plecare în explorarea Insulelor Similan și Surin. Prețurile se duc către 100 EUR/pers. pentru o zi, însă nu asta ne-am determinat să nu luăm aceste tururi, ci numărul redus de zile pe care le-am avut la dispoziție în Khao Lak. Și mai e un aspect de luat în calcul: Marea Andaman poate fi chiar cusurgie și este bine să vă asigurați că vremea este potrivită și compania de la care cumpărați acționează rasponsabil.

 

Tot din Khao Lak se ajunge în ceea ce am considerat noi a fi cel mai frumos loc din zonă: parcul Național Khao Sok. Există excursii de o zi – prea puțin, dar mai bine decât deloc, de două și de trei, sau dacă vreți “the real jungle deal”, luați în calcul 4-5 zile pentru Khao Sok.

 

 

Informații și sugestii utile pentru o vacanță în Khao Lak:

🏨 Cazare în Khao Lak
Cazarea noastră din Khao Lak a fost în zona plajei Pakarang Beach. Am ales Takolaburi Cultural Resort, un hotel mediu ca facilități, dar care arată mai autentic decât lanțurile hoteliere clasice și pune accent pe conservarea faunei și florei loale. De altfel, are în grijă o zonă întinsă de junglă cu toate viețuitoarele originare de aici: veverițe uriașe, numeroase specii de păsări, reptile și lilieci. Un ecosistem întreg pe care l-am studiat cu fascinație în fiecare zi a șederii noastre.
Orientativ, prețul pe noapte plătit de noi a fost 85 Eur/noapte în plin sezon.

 

🚗 Transportul în Khao Lak
Ca și noi, cei mai mulți turiști aterizează pe aeroportul din Phuket. De aici, cea mai recomandată varinată de a ajunge la hotelul ales din Khao Lak este transferul. Noi l-am rezervat din țară, pentru că urma să aterizăm târziu și nu am fi avut timp de negocieri la fața locului. Costul transferului a fost de 60 de EUR/mașină mică/sens.
Odată ajunși în Khao Lak am închiriat un scuter. 300 thb/zi. Benzina e nimic, nu o mai punem la soclteală. Dacă nu doriți această opțiune de transport, hotelul la care am stat chema taxiuri pentru ceilalți turiști și nu rămânea nimeni netransportat.

 

La drumul mare, adică la aprox. 4 km față de linia plajei, există un 7Eleven și alte servicii de turism și transport, dar de regulă cei de la hotelul ales rezolvă cam orice solicitare legată de taxi și tururi.

 

🍔 Mâncarea
Noi am bugetat 30 EUR/zi pentru mâncare. Încă nu ne-am făcut calculele să vedem cum ne-am descurcat, însă cea mai ieftină masă completă a fost 17 Eur/2 pers., la resortul la care am stat, iar cea mai scumpă 28 Eur/2 pers. la un resort de lux, pe plajă, cu atmosfera dată de făclii și lampioane.

 

💰 ATM chiar în buza mării nu am văzut să existe (este însă pe drumul mare), dar exista un Exchange chiar lângă hotelul nostru.

 

🎁 Răsfățuri
De fapt, lângă Takolaburi Resort există un … centru multifuncțional să îi zicem: masaj (300 – 500 thb), restaurant, rent a motorbike (300 thb/zi) și exchange. Tot business-ul coordonat de două doamne-spirt care ne-au “aranjat” cu toate serviciile acestea.

 

Operațiunea este simplă: relaxare + cazări atât pentru bugete modeste, cât și pentru cele generoase + 20 de km de plaje + activități variate = un sejur reușit în Khao Lak.
A fost punctul de plecare al turului nostru de două săptămâni prin Thailanda și dacă ar fi să schimbăm ceva, probabil că am mai adauga o zi la cele aproape 4 petrecute aici.

 

 

 

Februarie 2020

 

Comentarii

Citeste mai departe