Se pare ca sunt foarte putini oameni care nu au ajuns inca in Chania, macar pentru o zi.
Este unul dintre acele doua locuri (palatul din Knossos fiind primul) in care este cel mai probabil sa ajungi cand vizitezi Creta.

Orasul Chania apare mentionat constant inca din antichitate in Odiseea lui Homer si este la fel de prezent si azi, in toate ghidurile turistice. Mai intai pentru ca este unul dintre orasele locuite fara intrerupere inca din antichitate, apoi pentru ca este pur si simplu frumos! Si plin de viata!

Minoicii, romanii, bizantinii, venetienii, turcii si apoi germanii, toti au lasat cel putin o urma inca vizibila in oras. Intre varfurile inzapezite ale Muntilor Albi si portul venetian sunt atat de multe locuri de descoperit incat o vacanta clasica nu este de ajuns.

IMG_6563

 

Cu atat mai putin o jumatate de zi cam am avut eu la dispozitie. Am ales cea mai tentanta atractie dintre toate: hoinaritul (aparent) fara tinta. Se intampla sa merga la perfectie in Chania, mai ales in orasul vechi.

 

Am inceput din fata halei pietei centrale si am coborat pe stradutele inguste, traversate lenes de pisici tarcate spre locul de unde venea briza. Am trecut de zidurile in ruina ale cetatii originale, zona numita acum Kasteli, coborand catre mare.

IMG_6444 IMG_6456 IMG_6461

 

Pe drum m-am oprit fara sa vreau in dreptul tuturor cafenelelor, micilor restaurante sau magazinaselor pentru ca aratau ca desprinse din tablourile unui pictor realist: culori atent alese si asortate, detalii migalos alaturate si, chiar daca la ora aceea aproape lipseau din peisaj oamenii, locurile pareau insufletite.

 

Ruinele perioadei minoice alterneaza cu cele ale epocii venetiene si cu mai recentele urme lasate de bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial. Unele cladiri au fost lasate asa, poate pentru originalitatea atmosferei, dar cele mai multe au fost restaurate si transformate in apartamente cu tavane inalte, cu ferestre mari si balcoane incarcate de flori, ce dau catre strada.

Totul “asezonat” cu detalii cochete.

IMG_6569 IMG_6573

 

Dupa un colt, precum o cortina ridicata la finalul spectacolului in fata unei sali arhipline, linistea stradutelor s-a metamorfozat brusc in haos: ajunsesem in vechiul port, actualmente partea cea mai turistica a orasului.
Mopede, trasuri, vanzatori de coronite cu flori, turisti si angajati ai sutelor de restaurante si magazine misunau de colo-colo, intr-o vanzoleala fara de final.

IMG_6480

 

Partea aceasta „fierbine” a orasului este incalzita de arcul colorat de case venetiene, apoi temperata de albastrul ultramarin al marii ce patrunde in port. La randul ei, Egeea este stavilita de vechiul fort venetian, cu silueta tantosa a farului din capat.

IMG_6499 IMG_6530

 

Locul este „un pic” ireal de frumos, iar daca il vezi pe fragmente nu ai putea identifica exact locatia. Am luat-o agale pe langa Moscheea Ienicerilor, am trecut de cladirea vamii si am zabovit mai mult in fata halelor datand din sec. al XVI-lea, in care se construiau nave.
Am intrat intr-una pentru a descoperi o galerie moderna de arta, cu obiecte confectionate manual, de vanzare. 12 euro pentru o brosa micuta din sticla, in forma de floare.

 

„Poate mai tarziu!” De cand mi-am insusit acest raspuns in Indonezia, fac fata cu brio oricarui vanzator de pe oricare continent.
I-am raspuns la fel si omului cu bureti naturali si ospatarului prietenos, urmandu-mi drumul catre far.

IMG_6479 IMG_6486 IMG_6506

 

Fata in fata, peste stramtoare, este „Firka”, fortareata ce proteja intrarea in port.
Prea scurta vizita in Chania si nedreapta pentru un oras cu atatea calitati. Nu pot decat sa inchei cu scuze si promisiuni de revenire.

IMG_6531 IMG_6505 IMG_6516

 

Un top cu locuri de vazut si lucruri de facut in Chania ar arata asa:

 

  • O plimbare prin Portul Venetian, de la un capat la altul, admirand toate cladirile vechi si vasele din port, iar apoi un popas pe treptele farului;

 

  • Muzeul Maritim, gazduit in fortareata Firka, prezinta trecutul Cretei, cu modele de vase, epave descoperite si documente din epocile trecute pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial. O lista cu alte muzee din oras aici. Dintre toate, am primit de la o cunoscatoarea a Cretei o recomandare specifica pentru vizitarea Muzeului Arheologic Chania, deschis intr-o fosta manastire venetiana transformata apoi in moschee de catre turci.

 

  • Piata Centrala, situata in Kasteli, aduna 76 de magazine tentante pentru amatorii de shopping. Daca nu sunt suficiente, o lista cu optiuni mai specializate este aici.

 

  • O masa la unul dintre sutele de restaurant sau la o terasa cocheta din inima orasului. Sigur, mancarea greceasca este un “must”, dar diversitatea preparatelor depaseste cu mult granitele Greciei. O lista cu restaurante si review-uri gasiti aici.

 

  • O plimbare la apus prin portul venetian si pe stradutele din jur pentru a admira diversitatea culorilor.

 

  • Viata de noapte se pare ca este un alt atuu al Chaniei. Pentru amatorii de distractie, optiunile sunt multiple. O lista cu cele mai active localuri gasiti aici.

 

Comentarii

Citeste mai departe