Imaginați-vă cinci doamne topite de căldură, într-o mașină prea robustă pentru drumurile secundare ale Peloponezului. Peste această imagine lipiți un ghem de blană albă, cu capacitatea de a se expanda și insinua treptat peste toate ocupantele banchetei din spate, în același timp fiind cu ochii pe șofer.
Când am pornit să explorăm Peloponezul în această formulă de 5+1 eram deja obosite. O dată de la drumul lung din București în Leonidio, drum pe care l-am împărțit în două, înnoptând în Serres (Grecia), apoi … de la prea mult bine.

 

Cuprins

 

O căsuță pe plajă, la capătul drumului

 

Câteodată, visele devin realitate într-un mod nesperat și total neplanificat. Făcusem toate pregătirile pentru un road trip consistent, în doi, până în Croația și, în decurs de 24 de ore, planul inițial a picat.
Dar când se aliniază planetele, nu le întorci spatele, ci spui doar „săru’mâna”!
Așa am pornit totuși la drum, spre o altă destinație și într-o companie exclusiv feminină, deosebit de plăcută, pusă pe relaxare și răsfățuri culinare.

 

📸 Umărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

1,375 km mai târziu, într-o notă generală de hăhăială, am parcurs pe jos ultimul kilometru de la parcarea din portul Plaka și până la cazare. Nu am văzut mare lucru pentru că era deja beznă. Am mers direct pe plajă, împleticindu-ne din cauza bagajelor și a pietrelor rotunde. Am și bombănit un pic: cine își face casă pe plajă fără drum de acces?

 

 

A doua zi, în lumina clară a dimineții, aveam să constatăm avantajele cazării:

1️⃣ am pășit din pat în curtea casei tradiționale și de acolo direct pe plaja pustie
2️⃣ stânga-dreapta, sere cu legume; apoi o deltă a unui râu momentan secat și o cortină de munți înverziți de la poale și până în vârf; în față, albastrul Mării Egee.
3️⃣ primii oameni au apărut în depărtare mult după ce ne-am luat porția de soare de dimineață
4️⃣ plaja cu pietricele are avantajul că nu ne ridică nisipul în cap și nu ni-l lipește de piele. În plus, nu are ce să tulbure apa, motiv pentru care rămâi cu ochii pironiți în nuanțele intense de albastru.

 


 

Prima zi am dedicat-o sudării grupului de 5 „Liuțe”, cumpărăturilor pentru „casă” și mâncării bune „în deplasare”. Îmi dau seama acum că aceste activități au rămas constantele vacanței noastre.

 

Bine de știut pentru drum

        • Nefiind matinale, am vrut să recuperăm și am traversat Bulgaria oprindu-ne doar o dată să luăm vigneta și o dată să alimentăm.
        • Prețul motorinei este ceva mai mic în Bulgaria față de Grecia, deci vă recomand să faceți plinul aici.
        • De la Salonic la Atena este autostradă mărginită de leandrii înfloriți și presărată de stații de taxare. O să vă plictisiți de câte toll-uri veți vedea și de câte ori va trebui să băgați mâna în buzunar după bani. Vă recomand să aveți euro mărunți dacă optați pentru varinata clasică de a achita la ghișeu. Taxele variază între 1,80 EUR și 4,20 EUR, iar la final am tras linie la aprox. 30 EUR/sens. Există și toate formele de plata electronică: achitarea cu cardul, un fel de e-pass ce se poate achiziționa on-line și, dacă nu mă înșel, treceri în care, dacă ai bani fixi, poți „arunca” monedele într-un aparat.
    • Neapărat să vă opriți să vedeți Canalul Corint. Drumul de la Atena către Peloponez îl traversează, iar perspectiva “în zbor de pasăre” este de-a dreptul impresionantă.

***

Ziua în care am ajuns în Monemvasia

2 ore/sens. Asta a fost limita pe care ne-am stabilit-o pentru excursiile de o zi pe care aveam să le facem. Ar fi fost „parfum”, dacă drumurile nu ar fi încurcate ca un ghem și nu ar urca și coborî pantele abrupte ale munților care alcătuiesc centrul Peloponezului.

 

Dacă mai și greșești și ajungi pe un drum forestier care urcă și tot urcă, iar mașina gâfâie și alunecă pe grohotiș, ai toate șansele să ți se cam încrețească părul. După o astfel de experiență ne-am jurat că o să rămânem pe asfalt, indiferent ce zice Waze-ul.

 

Am ajuns în Monemvasia pe la orele prânzului și am început vizita cu o pauză într-unul dintre restaurantele cu vedere panoramică amplă. Cât am mâncat ne-am documentat puțin despre această cetate medievală, care a trecut prin diverse epoci (bizantină, venețiană și otomană), fiecare lăsându-și amprenta, în special în arhitectură.

 

 

Insula-cetate este legată de restul Peloponezului de o pasarelă pe care o parcurgi cu gândul la ce vei găsi dincolo de poarta impunătoare. De altfel, numele “Monemvasia” asta înseamnă: cale unică de acces.

 

De neratat este panorama din vârful castelului, spun toate ghidurile, dar pentru asta ar fi trebuit să urcăm fără să fim atrase de bijuteriile handmade expuse în vitrinele de pe artera comercială a cetății. Lucru care ne-a fost fatal și peste care nu am reușit să trecem în timp util.

 

 

Monemvasia este locuită neîntrerupt din vechime și, chiar dacă azi are 15 rezidenți permanenți, se umple de turiști pe tot parcursul anului.

Am venit și noi aici din aceleași motive și putem certifica întreaga suită de clișee, fapt care nu ne-a împiedicat deloc să ne placă mult și să ne simțim bine:

✓ atmosfera de poveste romantică

✓ peisaje cu impact emoțional puternic

✓ multă istorie bine întreținută

 

Ne-am făcut o promisiune ca, data viitoare când revenim în Peloponez, să ne cazăm măcar o noapte în cetate. Sunt destule opțiuni, unele foarte cochete, căci Monemvasia s-a branduit ca un loc ascuns, intim, pe placul îndrăgostiților.

 

🛏️ Opțiuni de cazare în Monemvasia

Chiar dacă mergeți pe cont propriu, merită să aruncați o privire peste oferele de cazare individuală oferite de Dertour.ro
De multe ori prețurile pentru cazări în destinații turistice tradiționale sunt mai bune prin agenție decât pe siteurile agregatoare de oferte sau direct de la hoteluri. Recomand verificare tuturor opțiunilor înainte de a decide!

➡️ https://www.dertour.ro/hoteluri

Dacă nu ați găsit ce căutați, alternativele pentru cazare autentică în Monemvasia pot fi:

 

Malvasia Traditional Hotel, de la 90 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Pablito House, de la 77 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Byzantino Boutique Hotel, de la 59 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Kalnterimi Suites, de la 110 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Izambo Guest Houses, de la 120 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Kissamitakis Guesthouse, de la 70 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Bastione Malvasia Hotel, de la 77 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Alte opțiuni de cazare în Monemvasia

Vă recomand să rezervați din timp, căci toate cazările din Monemvasia sunt foarte râvnite.

 

🍹 Seara ne-am oprit să luăm cina în Plaka, la Margareta, doamna care gestionază cu mare generozitate restaurantul din port și aprozarul. La ce cumpăram, ne mai adauga ea, cadou, caise, castraveți, busuioc sau roșii.
Restaurantul se numește Michael&Margaret, un best of garantat.

 

 

***

Ziua în care am ajuns în Tripoli și Nafplio

 

După fiecare zi în care am petrecut minimum 4 ore în mașină, ne-am luat răgaz una, de plajă și povești, „acasă”. Subiectele pe care 5 „Liuțe” le pot aborda sunt fără sfârșit, mai ales când una dintre ele traversează un ocean pentru a ajunge în Europa an de an.

 

Ziua următoare ne-am așezat toate cinci + mogâldeață albă peste noi, din nou, pe drum.
Ne-am propus să ajungem în Tripoli, un oraș plin de istorie, situat în centrul Peloponezului, însă adevăratul motiv era unul pecuniar. Este important de spus că Plaka și Leonidio funcționează pe numerar sau card. Cum încă nu există bănci și bancomate în aceste două sate, ne-am dus să rezolvăm aceste aspect în Tripoli.

 

 

Nu ne-am putut forma o părere obiectivă despre oraș, acesta afându-se într-o neclintire totală la ora amiezii, așa că am decis să facem un mic ocol și să coborâm în Nafplio. Decizie care s-a dovedit dătătoare de exclamații admirative în cor și a punctat la capitolul inspirație.

 

 

Dacă numele nu vă spune mare lucru, rezum aici câteva dintre “calitățile” sale:
✓ Nafplio este unul dintre cele mai romantice orașe din Grecia
✓ se strecoară deseori în topurile orașelor cu cele mai frumoase străduțe din lume
✓ a fost prima capitală a Greciei moderne, iar mitologia spune că orașul a fost creat de Nafplios, fiul lui Poseidon

 

Deși am avut puțin timp la dispoziție, ne-am dat repede seama că centrul orășului este o bucurie ce merită traită din plin măcar o zi-două.

 

 

Ne-a înflorit și nouă sufeltul admirând străduțele acoperite cu flori, similare cu cele pe care le-am văzut în Puerto de Mogan (Gran Canaria), magazinele cu produse originale de înalta calitate, amabilitatea vânzătorilor și drăgălășenia suvenirurilor, gelateriile, pisicile somnoroase și vecinătatea mării.


 

E clar că la următoarea vizită în Peloponez trebuie să ne cazăm și aici.

 

🛌Cazare în Nafplio

Recomand mai întâi verificarea ofertei de cazări individuale pe site-ul https://www.dertour.ro/hoteluri, unde oferele încep cu:

 

Apoi, dacă nu ați găsit ce căutați, alte opțiuni de cazare în Nafplio pot fi:

 

Ilion Hotel, de la 50 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Aggeliki Apartments, de la 60 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Leto Nuevo Hotel, de la 55 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Aetoma Hotel, de la 70 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Filoxenion Luxury Rooms & Lofts, de la 91 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

City apartment with private parking, de la 100 EUR/noapte/camera

Sursa foto: Booking.com

 

Aerinon Guesthouse, de la 70 EUR/noapte/camera

Amymone Suites , de la 91 EUR/noapte/camera

Kyveli Suites, de la 68 EUR/noapte/camera

Allotino Pension, de la 51 EUR/noapte/camera

 

***

Ziua în care am ajuns la Teatrul din Epidaur

 

Când ne-am mobilizat către o noua destinație, am căzut toate de acord că măcar o „minune clasică” să vedem și noi în această vacanță. Așa am ales Sanctuarul lui Asklepios, zeul medicinei. Sanctuarul este parte din patrimoniul UNESCO și vestigiile păstrate dau măsura arhitecturii grecești a secolului 4 î.d.H. Aici se afla, pe langa ruinele templului lui Asklepios, a centrelor de tratament și a anexelor sale, cel mai bine pastrat teatru antic din întreaga Grecie.

 

 

Se spune că dacă dai drumul unui ac în mijlocul scenei, se aude perfect până la ultima gradenă. Ace nu am avut, dar am șoptit ceva din acel punct central de pe scenă și m-au auzit toți vizitatorii. Bine că nu au și înțeles.

 

Seara trebuia încheiată cum se cuvenea, cu un festin culinar la un restaurant pe plajă, foarte bine cotat, pe nume Myrtoon.
Sunt momente si locuri in care te simti profund recunoscator pentru tot ce ai șansa să trăiești și, cumva, reușești să le conștientizezi în prezentul de atunci. Asta am simțit noi și ne-am împărtașit acest lucru: când ne-o fi mai rău, așa să ne fie!

 

📸 Umărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

💡 Bine de știut în privința mâncării
Am concluzionat încântate că este rost de viață bună în Peloponez.

  • Mâncarea este delicioasă, accesibilă ca preț și se bazează în mare parte pe producția locală.
  • Întreaga zonă este plină de plantații de portocali, măslini, vinete, roșii și alte legume care stau la baza meniurilor din restaurante. La asta se adaugă brânza halumi, fructele de mare și peștele proaspăt, apa din partea casei și un digestiv sub formă de ouzo. Iar la desert am încercat, de mai multe ori, iaurt cu miere, iaurt cu dulceață de sfeclă roșie, prăjitură de portocale (preferata mea), o suită de bomboane cu fructe confiate și o varietate de fursecuri. Puțin, dar nu am avut la dispoziție decât o săptămână!
  • În privința prețurilor, eu îmi amintesc că 50 Euro acopereau o masă plină, pentru noi toate. E adevărat, fără alcool.
  • Aprovizionarea la supermarketurile din Leonidio (în care se găsesc multe produse locale), alături de fructele și legumele proaspete luate de la aprozar, ne-au optimizat semnificativ bugetul.

***

Atracții în Peloponez

 

O să o spun pe șleau: am stat un timp mai îndelungat la plajă decât în ultimii 5 ani la un loc, am mâncat mai mult și mai bun decât mi-aș fi imaginat și am bifat mult prea puține atracții din cele cu care am plecat în minte, la drum. Îmi făcusem un top 10 atracții în Peloponez și un top 10 cele mai frumoase plaje din Peloponez și nu am bifat niciuna. 🙂

 

Cu toate astea, așa o vacanță relaxată și ieșită din tiparul turelor documentare în doi nu am mai avut de foarte mulți ani. A contat locul, a contat marea și, cel mai mult, a contat compania „Liuțelor”, 4 doamne cât se poate de diferite, dar strâns legate între ele de o prietenie veche. Lor li s-a adaugat ghemulețul de blană alb, extrem de manierat în public, pe nume Mica. Știu că e greu de găsit, dar vă recomand o vacanță într-o astfel de companie!

 


📸 Umărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

Iar pentru cei dintre voi care doriți să explorați cu simț de răspundere Peloponezul și aveți mai mult de 7 zile la dispoziție, vă las aici topurile mele.

 

🔝 Top 10 atracții în Peloponez, Grecia
1. Plaja Voidokilia, situată pe coasta de vest a peninsulei
2. Lacurile și cascadele din Polylimnio, un fel de Plitvice (Croația)
3. Peninsula Mani (degetul mijlociu al Peloponezului), una dintre cele mai sălbatice zone din întreaga Mediterană
4. Canionul Lousios, un mix de bucolic și situri religioase ascunse
5. Peștera Diros
6. Mănăstirea Elona (arată aproape ca în Bhutan)
7. Muntele Taygetos, care are și cel mai înalt vârf din Peloponez (2400 m)
8. Teatrul din Epidaur (parte din UNESCO)
9. Orașul fortificat Mystras
10. Mycene, locul de naștere al civilizației miceniene.

*de adaugat pe listă și Canalul Corint. Este impresionant!

 

🔝 Top plaje în Peloponez, Grecia
1. Plaja Simos
2. Plaja Alypa
3. Plaja Voidokilia
4. Plaja Kalamata
5. Plaja Karathona
6. Plaja Mavrovouni
7. Plaja Psili Ammos
8. Plaja din Porto Heli
9. Plaja cu epava din Gythio
10. Plaja Kyparissia

 

Dacă vă sună tentant și vă bate gândul, vă asigur că nu veți pleca dezamăgiți din Peloponez. Nici măcar nu trebuie să bateți tot drumul din România până acolo cu mașina. Puteți ajunge cu avionul până la Atena și de acolo să închiriați o mașină pentru a explora cum se cuvine această parte a Greciei.

 

💡 Aruncați o privire și aici ➡ este perioada de oferte de vacanță în toata Greciahttps://www.tui-travelcenter.ro/early-booking/grecia

 

Iunie 2019

Comentarii

Citeste mai departe