— NORDUL SI CENTRUL INSULEI —

IMG_5018
Cu greu ne-am desprins de plajele si apusurile din satul de pescari Lovina.
Am schimbat „peisajul” si ne-am indreptat catre munti, catre izvoare termale, gradini in care se relaxau regii si temple care sunt centrul vietii balineze.

Credintele si exprimarile lor arhitecturale coexista in armonie in Bali.
Ca o paranteza, trebuie spus ca fiecare insula a Indoneziei este diferita, cu sisteme de valori, limbaj si mod de manifestare diferit a credintei. Sumatra se pare ca este cea mai stricta, puternic musulmana si riguroasa in manifestari.
La polul opus, in Bali predomina hinduismul (83%), format dintr-o combinatie de credinte locale existente si influente hinduse din sud-estul Asiei. Minoritatile sunt formate din musulmani, budisti si crestini.
Totul presarat cu animism si de aici, toleranta pentru alte culte si perspectiva relaxata din care privesc viata.
De la numarul mare de temple, Bali si-a atras faima de „Insula Zeilor”.
IMG_5117
Doar partial adevarat, pentru ca hinduismul este o religie monoteista, toate reprezentarile vizuale diferite pe care le vedem (Brahma, Shiva, Vishnu) fiind expresii distincte ale aceluiasi zeu unic.
Apoi, in hinduism, Buddha este considerat un avatar al lui Vishnu, desi Buddha insusi a negat ca ar fi vreun zeu sau o incarnare a unuia. Asa cum Iisus este recunoscut ca profet in islamism, Buddha a fost si el cumva integrat in cultura locala.
Religia in general poate fi un subiect sensibil, dar nu si in Bali, lumea discutand deschis si relaxata cu noi.

Brahmavihara Arama, complexul budist din nordul insulei

IMG_4754b
Desi nu are radacini ingropate in adancurile istoriei, fiind un templu relativ nou (s-a deschis oficial in 1973) si nici nu se compara ca dimensiuni cu ce am vazut in Java, la Borobudur, Brahmavihara Arama are (cel putin) trei puncte tari:
1. este usor accesibil (la 11 km sud-vest de Lovina, in Banjar) si nu este asa de aglomerat. Astfel am putut sa admiram in voie statuile cu personaje fantastice – din care nu am inteles aproape nimic, neavand legatura cu panteonul clasic hindus pe care il recunoastem cat de cat;
2. este inca folosit ca loc de meditatie, in apropiere existand un Ashram al carui program il puteti gasi aici: https://www.brahmaviharaarama.com/
IMG_4756
Cand am fost noi, intr-una din incaperile templului, era o doamna impietrita in pozitie de lotus, cufundata in meditatie. Cu toate ca noi, turistii, ne foiam pe acolo, a ramas neclintita. La polul opus, in altarul din camera de rugaciune din apropierea intrarii, o turista asiatica s-a aruncat pe jos inclinandu-se adanc si agitand zgomotos o cutie cu betisoare parfumate. Cum nimeni nu a parut surprins (in afara de noi), am banuit ca se mai intampla.
3. stupa, amplasata pe terasa superioara a complexului, este ca o replica la scara a templului de la Borobudur.

IMG_4772
Ne-a explicat ghidul ca brahmaviharas sunt de fapt 4 atitudini, 4 virtuti si formele de meditatie prin care se cultiva aceste calitati. Si, de pe terasa complexului, ne-a mai spus cat de mandru este de Bali, pentru bogatia culturala si efervescenta oamenilor din insula.

37 de grade Celsius direct din vulcani – izvoarele termale Air Panas, in Banjar

Desi numele are particula Air, in indoneziana inseamna apa.
Deabia asteptam sa ne balacim, in mijlocul junglei, in apa calda si sulfuroasa!
Din pacate, vreo suta de oameni s-au gandit la fel si ne-au luat-o inainte…I-am gasit acolo, cu mic cu mare, bucurandu-se de jeturile de apa calda colectata din maruntaiele pamantului si adusa la suprafata de 8 naga.

Cei 8 sunt creaturi mitologice asemanatoare cu dragonii, sculptate in piatra, prin a caror gura se varsa apa in cele trei bazine publice.
Se pare ca ar exista si unul privat, ascuns undeva.
Chiar daca nu am inotat, gradina si locatia este verde, luxurianta si merge de minune macar un suc de portocale la terasa complexului.

Cel mai bine ar fi fost sa ajungem cat mai de dimineata, inainte de 10 (si nu in week-end), dar cum ne-am fascinat destul de mult la templul budist, va recomandam voua pentru a va putea bucura in liniste de piscine si gradina.

Cascade si campuri de orez

Ce imi place mult in partea de nord a Bali-ului este diversitatea si concentratia de atractii.IMG_4821
Dimineata o poti incepe intr-o barca pescareasca in largul satului Lovina pentru a vedea delfinii, apoi te poti relaxa in piscinele alimentate de izvoare termale, pentru ca mai spre pranz, cand temperatura creste in zonele joase, sa te indrepti catre munti si padurea tropicala.

Poate cu o oprire la una dintre cascadele de pe drum (Gitgit Falls, Blahmantung Falls sau Singsing Falls).
Noi am fost la cea din drumul catre Pupuan ce presupune doar jumatate de ora prin padurea tropicala si putin urcus la intoarcere.
Poteca este marginita de trandafiri japonezi, banani in care atarna fructele si ferigi uriase. Nu este asa de salbatic, din loc in loc rasar dovezile trecerii oamenilor sub forma unor sticle de plastic, insa, facand abstractie de aceste aspecte, cascada merita drumul.
Din pacate nu i-am retinut numele, clar nu e cea mai spectaculoasa dintre cascadele din Bali, dar era cea mai accesibila si in drumul nostru catre principala atractie a zilei!

Templul de pe lac – Ulun Danu Bratan

Dupa ce am trecut de campurile de orez inundate, drumul s-a arcuit si a sarit pe marginea unui munte.
Ne-am oprit sa vedem ce este in vale si am constatat ca intr-o caldera imenasa s-au creat doua lacuri despartite de o limba de pamant. Este o zona grozava pentru trekking si ar fi meritat sa zabovim mai mult, insa obiectivul nostru pentru dupa-amiaza era deja setat: lacul Bratan, de pe partea cealalta a muntelui si templul sau faimos Ulun Danu.

IMG_4875_dSigur ca ne-am fi bucurat sa nu fie asa buluc de lume si sa putem cu usurinta fotografia templul fara capete itite si semnul victoriei facut de vizitatoarele asiatice. Noi si restul lumii…
Dar cand un monument cu adevarat deosebit devine obiectiv turistic, s-a cam dus linistea! Pe de alta parte, cultura si lucrurile ce individualizeaza un loc se deschid in felul asta, devin cunoscute si asa aflam despre ele.
IMG_4883

La dus, nici nu am remarcat celelalte monumente care compun ansamblul, ne-am indreptat tintit catre ceea ce arata in toate brosurile – Templul de pe lac.
Ulun Danu pare o ambarcatiune complexa. Lacul aduce valuri micute, tremurate, catre mal, iar ansamblul de cladiri si altare stau drepte, ca niste catarge. Tot spectacolul se intampla pe un fundal in degrade, dat de versantii impaduriti ai muntelui.
Decoratiile sunt o atractie in sine! Dragoni colorati, cu figuri din desene animate si umbrelute cu ciucuri, tigrii balinezi invesmantati in alb si negru, broaste si paznici ce strajuiesc intrare in templu.
Fiecare lucru are o semnificatie, de exemplu umbrelele au menirea sa ofere protectie in fata spiritelor rele, caroiajul alb-negru inseamna echilibrul dintre bine si rau si, pentru a simboliza acelasi echilibru, toti gardienii sunt perechi.

IMG_5020

Complexul a fost inaltat in 1663, are 4 temple distincte, iar locatia sa nu este intamplatoare, ci este legata de cultul apei si de zeita Dewi Danu. E un templu feminin in contextul echilibrului extremelor, prezent in cultura balineza.
Lacul este o sursa de apa importanta pentru irigatii in toata zona centrala a insulei, de aceea templul Ulun Danu este folosit in ceremoniile relationate cu apa. Pe langa ceremoniile curente, exista una mai importanta, ce are loc o data la 210 zile. Adica odata pe an balinez, calendarul traditional aici avand doar 210 zile.

IMG_5036_60dCele 11 nivele ale pagodei principale sunt dedicate lui Shiva si consoartei sale, Parvathi, dar templul este inchinat in aceeasi masura si celorlalte intruchipari ale zeului suprem, respectiv Brahma si Shiva.
Am cautat un loc mai linistit, pe partea din care se pot inchiria mici ambarcatiuni pentru o plimbare pe lac. Nu este „fata buna” a templului, dar era liniste si am zabovit un timp privind cum rezista templul afluxului de turisti galagiosi.
In drum spre iesire, am putut aprecia cateva constructii complementare, gradina si oamenii.
Intai ne-am mirat ca exista inclusiv o stupa si o statuie a lui Buddha, dar apoi ne-am amintit de sincretismul religios din Bali si ni s-a parut ca face parte din peisaj.

Reintorsi in Lovina pentru ultima seara, tot ce am mai putut face in acea zi a fost sa privim apusul si sa admiram energia pustilor pusi pe pescuit.
Ne-am retras devreme, in povestile unul rastaman local, pentru ca aveam planuri mari pentru a doua zi. Daca Ulun Danu Bratan este al doilea templu ca importanta in Bali, hai sa-l vedem si pe cel care ocupa pozitia fruntasa!

IMG_5099

A doua parte a acestui material, despre templele si atractiile din estul si centrul insulei, o gasiti aici: https://www.unanhaihui.ro/zeii-si-profetii-stau-de-vorba-templele-din-bali-ii/

— colegii de la TUI TravelCenter au pregatit pachete speciale pentru Bali. O selectie de oferta gasiti aici: https://www.tui-travelcenter.ro/ro/subcateg-69-produs-2-subtip-2–Indonezia

Sfaturi utile:

  • desi noi am petrecut doua nopti in Lovina pentru a putea avea acces la cele mai importante locuri si temple, as recomanda trei, poate chiar 4, ca sa va priasca din plin;
  • preturile la mancare si cazare sunt mai mici la pe coasta de nord, statiunile mai linistite, iar lumea mai hippie;
  • in toate aceste locuri am ajuns motorizati si cu ajutorul ghizilor locali contractati de partenerii nostri din Bali, Destination Services, membri in World of TUI.
  • daca preferati pe cont propriu, exista transport public ce leaga obiectivele importante, cu dezavantajul timpului indelungat si al confortului scazut. desigur pretul este mult mai avantajos. alternativ puteti opta pentru taxiuri cu aparat de contorizare a kilometrilor (noi am folosit compania Blue Bird Taxi) sau negociate inainte (mereu negociati clar cat urmeaza sa platiti si platiti doar la sfarsit). Poate cea mai originala si simpatica varianta este inchirierea unui scuter, dar mare atentie la traficul nebun din Bali. Am vazut turisti avariati serios, si nu doar cativa, iar la drum lung trebuie sa fiti foarte foarte atenti.
  • intrarile la obiectivele de mai sus sunt simbolice: la Manastirea Budista 10.000 IDR/pers., la fel si la zvoarele temale si la Templul de pe lac.
  • despre Ulun Danu Bratan mai trebuie mentionat ca nu se mai poate vizita si in interior; de asemenea, mai exista un Ulun Danu, un alt templu mai modest, mai spre est, catre muntele Batur;
  • oferte personalizate pentru o vacanta in Bali stiti deja unde gasiti: la colegii mei de la TUI TravelCenter, iar noi va putem sfatui cu privire la itinerariu.

 

Comentarii

Citeste mai departe