IMG_9410-Edit

 

Era o zi de vara placuta, cu 29 de grade si soare in Murighiol atunci cand m-am urcat pe barca. M-am asezat comod, cu aparatul foto la indemana, pentru o ora de drum lin si placut asa cum il cunoasteam din verile trecute. 10 minute mai tarziu dardaiam de frig, desi desfacusem tot bagajul pe podeaua barcii si ma blindasem cu geaca, ochelari si manusi.

 

In timp ce barca salta de pe un val pe altul si vantul isi facea loc prin cele mai mici deschizaturi din hainele stranse pe mine m-am intrebat pentru prima data, ce caut eu in Delta in perioada asta?
Intrebarea am auzit-o inainte sa plec, punctata retoric cu argumente din seria “e prea frig sa faci plaja”, “vezi ca bate vantul rau”, “totul e inundat” si “nu e nimeni”. Daca ultimele doua mie mi-au servit ca motivatie, de fapt toate duceau catre concluzia finala a interlocutorilor: “n-ai ce sa faci in Delta la sfarsit de aprilie”.

 

Doar doua persoane nu au fost de acord: Dragos Anastasiu, care a decis ca de anul asta resort-ul Green Village din Sfantu Gheorghe sa se deschida la inceput de aprilie, si fotograful Sorin Onisor care ne astepta in Mila 23 pentru un tur foto cum n-am mai vazut.
Am mers pe mana lor si ce-a iesit va invit sa descoperiti mai jos.

Scrumbia si Sfantu

IMG_0330

 

“Sfantu”, cum e el alintat de localnici si vizitatorii frecventi, m-a primit linistit sub un cer mohorat. Ulitele erau pustii, pe dig zareai mai multi starci decat oameni, doar o barca pescareasca tulbura din cand in cand linistea cand se prezenta la usa cherhanelei insotita de propriul stol de pescarusi galagiosi.

 

Pentru ca, desi in luna aprilie e prohibitie – dureaza pana la 15 iunie – e liber la scrumbie si la Sfantu sunt din belsug. Le gustasem in anii anteriori, dar nu m-au impresionat. Primavara asta insa a fost cu totul alta poveste.
Un peste specific Marii Negre unde traieste in bancuri mari, scrumbia intra in albiile fluviilor pentru a depune icre in aprilie. Este momentul cand e proaspata, grasa si gustoasa, restul anului consumandu-se de obicei afumata sau sarata din captura de primavara. Nu se justifica efortul sa cauti bancurile in mare, mai ales in perioade ale anului cand se pot prinde alte specii mai apreciate aproape de casa, motiv pentru care o scrumbie buna se mananca doar in aprilie – mai. Urca pe Dunare pana la Galati si Braila, dar la varsarea Deltei se zice ca e cea mai grasa si gustoasa.

Dupa o tuica si o scrumbie la gratar testate direct in port am uitat complet de frigul de pe barca si eram in sfarsit gata pentru o saptmana in Delta. Aveam in rucsac si primul motiv pentru care sa revin – scrumbia a fost ceva special.

 

Natura in haine de sarbatoare

IMG_0835

 

Un alt motiv aveam sa-l descopar in urmatoarele zile umbland hai-hui in jurul satului, pe dig sau pe campiile inundate: primavara vine in delta de la jumatatea lui aprilie. Iar atunci cand vine nu seamana cu cea din oras.
Stuful, copacii si iarba au aici o cromatica diferita decat cea cu care eram obisnuit, iar oglindirea acestor culori in ochiurile de apa prezente peste tot creeaza spontan tablouri impresioniste, in special la apus.

 

IMG_9478-HDR IMG_9530-HDR IMG_1731-Edit

 

Si, cand plantele se trezesc la viata, vietatile nu se lasa asteptate.
E schimb de ture in delta in perioada asta a anului, unul din putinele momente cand speciile care au iernat aici inca n-au plecat de tot spre nord, iar cele care se intorc din deltele Africii au revenit deja.
Cerul e brazdat non-stop de stoluri mari, un du-te-vino care surclaseaza la nivelul traficului chiar si cele mai aglomerate aeroporturi.

 

IMG_0864

 

Iar pasarile care vin, vin direct in straie de sarbatoare.
E perioada imperecherii si nu se cuvine sa te prezinti la petit altfel decat cu cele mai bune haine. Si daca ai stofa de trubadur, e bine sa scoti la vedere si cele mai elaborate triluri pe care le stii pentru ca doamnele si domnitele nu se lasa usor induplecate.
De altfel, asta a fost poate cea mai mare diferenta fata de vara: Delta canta.

 

IMG_0653 IMG_0718 IMG_0845 IMG_0985 IMG_1005 IMG_2133

 

Privighetori, ciocarlii, silvii se intrec si se suprapun in melodii variate, care dureaza uneori minute bune.
Se suprapun armonios peste chemarile cucilor, pupezelor si ale berzelor care tin un placut ritm de fond, punctat din cand in cand grav de o lebada sau fazan.
De multe ori ne-am oprit din plimbari doar pentru a asculta si, desi e frumos pentru orice profan, pentru amatorii de pasari si bird-watching ar trebui sa fie un motiv suficient de venit aici primavara. Am inteles in sfarsit de ce se spune ca in iunie delta amuteste.
Nu pentru ca nu ar fi animata, ci pentru ca nu se compara cu variatul cor de primavara.

 

Turistii din Sfantu

IMG_9582_mic

 

La tot acest spectacol am avut cele mai bune locuri.
Pe de o parte pentru ca singurele fiinte ce se lasa asteptate la apel sunt insectele si asta inseamna ca nu sunt tantari. Cremele si spray-urile au ramas neatinse in rucsac toata saptamana.

Pe de alta parte nici vizitatori nu sunt prea multi si natura se desfasoara ca si cum nimeni n-ar privi-o. Daca in timpul verii satul se umple de turisti, lucru firesc pentru probabil cea mai frumoasa plaja romaneasca de la Marea Neagra, primavara ai senzatia ca totul e doar al tau.

 

IMG_0261 IMG_0268 IMG_0274 IMG_0294

 

Singurul loc mai animat a fost Green Village.
Un loc cosmopolit, cu multa personalitate (unul dintre putinele resort-uri din Delta care se integreaza firesc in peisaj), despre care am mai povestit pe larg aici.
Plin pe durata weekendului, s-a mai golit odata cu inceputul saptamanii, si am ajuns sa cunoastem pe nume cei 10-20 de turisti.

 

IMG_9394-Pano-Edit-2 IMG_0355

 

I-am cunoscut pe Christian si Alex, doi realizatori de emisiuni radio in Austria pasionati de zonele rurale traditionale din Europa.
Facand turul deltelor din vestul Europei au tot auzit cum fiecare dintre ele se mandreau cu locul 2 sau 3 la diversitate, dimensiuni si vechime. Pentru ca la fiecare intrebare despre cine ar fi numarul 1 auzeau mereu acelasi raspuns: Delta Dunarii, au venit sa vada cu ochii lor. Le parea rau ca n-au stat decat o saptamana.

 

IMG_1380

 

Fabien cu grupul lui cosmopolit de 8 studenti era un vechi prieten al deltei. Venea aici an de an pentru a studia migratia pasarilor si a-si demonstra teoria ca rutele de migratie de primavara nu sunt aceleasi cu cele de plecare toamna. Invatase romana, stia sa gateasca peste ca un lipovean si invata localnicii un mestesug din zona lui natala, constructia cuptoarelor de lut. “Dotase” cateva colibe pescaresti cu astfel de facilitati si le testa cu scrumbii seara de seara.

 

Tot asa l-am intalnit si pe celalalt Alex, cercetator la institutul de boli virale din Hamburg, nascut in Sulina si care n-ar fi rezistat in laborator fara 6 luni de teren in Delta. Daca nu pentru altceva, pentru deliciile culinare cu care a crescut, imposibil de replicat in alta parte.
Pe masura ce limba oficiala la mesele de seara devenea anglo-franceza si povestile despre delta deveneau din ce in ce mai interesante.

 

Vazand prin ochii interlocutorilor ne-am dat seama cat de speciale sunt traditiile deltei pe care noi le tratam ca fiind banale, in timp ce punem pret pe trivialitati, confortabile pe moment, dar fara alta valoare decat cea imediata.

 

IMG_0384IMG_0805-HDRIMG_0179IMG_0363

 

Cele 4 zile au trecut aproape fara sa ne dam seama. Are Sfantu o magie prin care iti umple zilele cu lucruri frumoase, desi propriu-zis nu faci nimic decat sa te plimbi la pas, sa stai la povesti sau te lasi mangaiat de soare si de vant. Era insa momentul sa ne rupem de aceasta vraja si sa pornim din nou la drum.
Experiente diferite ne asteptau fix in “buricul” deltei, la Mila 23.

 

Sfat: primăvara în deltă este o experiență autentică pe care este bine să o savurezi îmbrăcat adecvat. Vezi dacă îți lipsește ceva din garderobă!edelweiss-shop.ro

 

De ce sa vii in Delta Dunarii primavara:

  • e mai putina lume si te poti bucura mai mult de tot ce are de oferit. Localnicii sunt mai deschisi la vorba, preturile sunt mai mici, barcile mai putin aglomerate;
  • preturile la cazare, fie ea de 4* cum este Green Village Resort, sunt mai mult decat accesibile acum, la OFERTA. Va puteti convinge urmand link-ul acesta: https://www.greenvillage.ro/oferte-speciale/

GV2

  • natura e mai vie. Peisajele sunt colorate mai frumos, pasarile la fel si cantarile lor sunt o nebunie de care nu te mai poti bucura dupa luna iunie;
  • nu sunt tantari, dar e scrumbie buna din belsug (la Sfantu, cel putin);
  • sunt sanse mari ca nivelul apei sa fie ridicat, ceea ce face ca aproape toate drumurile de apa sa fie accesibile;
  • e prohibitie la peste si baltile sunt mai pustii si mai linistite;
  • poti sa participi la sarbatori cum numai aici gasesti – Invierea pe rit vechi (la aceeasi data cu pastele Ortodox) sau Sarbatoarea Sfantului Gheorghe (de vazut in satul cu acelasi nume, dar atentie ca e pe vechiul calendar).

Comentarii

Citeste mai departe