IMG_8614

Hasta la victoria siempre – Plaza de la Revolución!

In partea moderna a orasului, total diferita de pietele Havenei vechi, am ajuns intr-un spatiu deschis, foarte mare, depasind cu mult piata Constitutiei de la noi.
Constructia ei a fost comandata de dictatorul Fulgenico Batista in 1959, in onoarea lui Jose Marti, sperand ca astfel isi va apropia populatia ce simpatiza cu Fidel si revolutionarii sai din munti. De altfel, cat timp a fost la conducere Batista a avut o ambitie de a moderniza orasul, exagerand pe alocuri, transformand cladiri vechi, cu valoare istorica, in constructii reci, de sticla si beton. In majoritatea cazurilor “realizarile” sale au fost reconvertite dupa succesul revolutiei, si aceasta piata nu face exceptie, fiind locul majoritatii discursurilor tinute de Fidel Castro.

Un obelisc enorm, in forma de stea, este amplasat aici si se remarca de departe, fiind cel mai inalt punct din Havana. Are 109 m si este situat pe un deal, acest lucru conferind intregului ansamblu o inaltime de 142 m!
Se poate urca in varf, doar cu ascensorul, care din pacate, cand am ajuns noi nu functiona.

La baza sa este un monument inchinat lui Jose Marti, poate cel mai iubit erou national cubanez. Poet national si vizionar, a fost unul dintre initiatorii miscarii de independenta, militand activ pentru crezurile sale. Are o istorie fascinanta, a murit din pacate foarte tanar, insa ganditi-va la el cand ascultati varianta originala din Guantanamera, pentru ca versurile ii apartin!

Un detaliu interesant al acestui loc, un mic palmier, marcheaza locul din care obisnuia sa tina discursurile Fidel Castro.

In fata acestui ansamblu sunt Ministerul de Interne si Ministerul Comunicatiilor. Ele in sine sunt doua cladiri in stilul comunist al anilor 80, ce le individualizeaza insa sunt cele doua imagini pe pe fatada: cea a lui Ernesto “Che” Guevara si cea a lui Camilo Cienfuegos (un personaj cel putin la fel de iubit ca Che, dar de care recunosc, nu auzisem).

Ambele imagini sunt insotie de cate o fraza care sa tina revolutia pe drumul cel bun, fiecare fraza cu istoria sa:

“Hasta la victoria siempre” si “Vas bien, Fidel”

Tot aici, in piata, veti vedea indiferent de ora din zi in care ajungeti cele mai dichisite masini vechi, din cele care aduc farmec Havanei. Sunt folosite ca taxi-uri pentru turistii cu dare de mana si recunosc ca am petrecut in preajma lor mai mult timp decat cel petrecut admirand portretele celor doi eroi ai revolutiei.

➡ Gasiti aici cateva activitati care nu trebuie ratate in Havana:

 

Comentarii

Citeste mai departe