DPP_52

Ce sunt aceste “drumuri albe”?
Cat de suprinzator de simpatici sunt mayasii am povestit intr-un alt articol, insa misterioasele ruine imprastiate in tot Yucatanul merita o serie dedicata. Noi am vazut doar patru situri, insa e bine de stiut ca sunt mult mai multe si pentru o vizionare completa e nevoie de multe zile, mii de kilometri si excursii in Guatemala si Belize.

 

Neavand acest timp la dispozitie – dar data viitoare cu siguranta – am ales dupa criterii pur geografice si am inceput, de la vest la est, cu Uxmal si Kabah, doua orase aflate la 80 de kilometri de Merida, am continuat cu 2 situri aflate la 30 de kilometri de Valladolid – vestitul Chichen Itza si spectaculosul Ek-Balam, terminand in Tulum, un sit aparet, nu atat prin arhitectura, cat prin locatia sa, pe malul marii. Si ce mare…

 

Ce au toate in comun sunt asa numitele caminos blancos?

Sunt specifice mayasilor si denumesc “carari” de piatra de 4-5 metri latime ce uneau orasele intre ele sau puncte de interes in interiorul aceluiasi oras. Inaltate la jumatate de metru deasupra solului erau facute din pietre si nivelate cu un fel mortar calcaros alb, de unde si numele. De obicei se faceau in linie dreapta intre doua obiective (Yucatanul fiind o mare jungla plata) si incepeau si se terminau cu arce, ca cel de triumf, dar nu circulare, ci de forma triunghiulara. Acest simbol – arcul maya – l-am recunoscut apoi peste tot: in statiuni, in statii de autobuz sau de vapor si chiar si in mall-uri si magazine.

DPP_101

 

Dat fiind ca mayasii nu foloseau roata erau folosite pentru transportul pe jos, de persoane, dar mai ales de marfa.
Pe aceste drumuri s-au transportat cantitati mari de jad, obsidian si metale pretioase, toate inexistente in Yucatan si venite aici de la sud, pe mare. Si ce e cel mai greu de inteles, au fost carate cu spinarea intrucat mayasii desi descoperisera roata nu o foloseau.

 

Motivul: forma circulara era asociata cu imaginea zeilor si a folosi obiecte circulare pentru activitati lumesti era considerata o insulta la adresa acestora.

 

Prin urmare drumurile durau mult timp si se faceau adesea noaptea prin jungla. Culoarea alba era un avantaj pentru ca ajuta calatorul sa nu rataceasca drumul si in acelasi timp sa vada eventualele pericole (serpi si alte animale) mai bine. Inaltimea era un alt avantaj pentru ca in sezonul ploios drumul ramanea practicabil, chiar daca zona prin care trecea se inunda.

IMG_3724

 

Un alt lucru pe care il au in comun aceste situri este materialul de constructie – pietre dreptunghiulare din material calcaros, de mici dimensiuni (cam cat 2-3 caramizi din vremea noastra). Nimic misterios in modul in care au fost prelucrate sau carate pana in locatie. Ce impresioneaza insa este orientarea lor in functie de miscarile astrelor. Pana si cea mai mica locuinta a unui taran mayas avea o orientare clara a intrarilor in timp ce templele si cladirile ceremoniale erau efectiv spectaculoase din acest punct de vedere. Si poate ….culoarea.

 

Asemanarile se opresc insa aici. Fiecare oras vazut a avut perioade de glorie diferite, unele au fost parasite, altele nu, si fiecare venera cu preponderenta un alt zeu. Noi am inceput turul din est, cu Uxmal si Kabah taramuri are zeului ploii Chaac. Va invitam sa ne urmati in acest periplu.

DPP_86

 

Sfaturi si informatii utile:

  • e foarte-foarte cald in oricare dintre siturile vizitate, poate mai putin in Tulum, ca est langa coasta. Neaparat ceva de pus pe cap, neaparat apa, neaparat haine subtiri, dar care sa acopere cat mai mult, pentru ca unele locuri sunt inconjurate de multa vegetatie si sunt insecte;
  • nu slapi si nici balerini cu talpa subtire, pentru ca sunt pietre. Chiar daca te poti catara doar la Ek-Balam, este mult mai confortabil avand o incaltaminte cu talpa mai groasa. Bine, la Chichen Itza unde este ca intr-un mall in aer liber, merg si slapii si balerinii;
  • intrarile la obiective costa 188 MXN la Uxmal, aprox.15 USD, 43 MXN la Kabah, aprox. 3,5 USD, 204 MXN la Chichen Itza, aprox. 16 USD si permite accesul la show-ul de lumini din fiecare seara (de la 20:00 vara si de la 18:00 iarna), 122 MXN la Ek-Balam, aprox. 9,5 USD, 57 MXN la Tulum, aprox. 4,5 USD
  • recomandam un ghid bun, face o diferenta uriasa fata de ce citesti pe net. Daca nu ai contractat excursiile printr-o agentie, exista serviciul de ghid acreditat chiar acolo, la intrarea in fiecare obiectiv.

— Pentru cei dintre voi care isi doresc sa ajunga in Mexic, colegii mei de la TUI TravelCenter au pregatit oferte speciale.

Comentarii

Citeste mai departe