Deși arată ciudat în decorul exotic și la cele 27-28 °C, pregătirile pentru Crăciun erau în toi în Bahamas! Am văzut chiar și un brad natural la unul dintre hotelurile la care am stat, pe lângă cel făcut din sticle de vin și cel asezonat cu un papagal viu și cât se poate de liber.

 

Așa că, pe drumul de întoarcere către România, am profitat de escala de 7-8 ore dintre zborul Condor și cel Lufthansa și am dat o fugă în centrul orașului, spre Zeil.

 

 

Știam de la Dragoș Anastasiu, care a locuit aici mulți ani, că în Frankfurt atmosfera de Sărbători nu se concentrează într-o singură zonă, ci vibrează în mai multe puncte din centrul orașului.

 

Am luat de la aeroport S Bahn-ul până la stația Hauptwache și imediat ce am ieșit am dat cu ochii de lumini, de pâlcuri de oameni, de zeci de căsuțe colorate și mai ales de mirosul de … cârnați, ceafă de porc și ciolan.
Toate gătite acolo, pe un grătar circular cu un diametru impresionant, deasupra unui foc sprinten și învelit într-un fum puternic aromat. Vă spun, dupe 13 ore în avion, combinația s-a dovedit irezistibilă chiar și pentru cele mai disciplinate papile gustative!

 

 

Cu stomacul liniștit și mulțumit, am pornit către râu.
Am mers puțin, pentru că am văzut de la depărtare vârful unui brad și turla catedralei din piața Röemerberg. Aici pare a fi inima piețelor de Crăciun din Frankfurt.  Aici se adună atât localnicii, cât și turiștii.

 

 

Atmosfera este plină de voie bună și chiar dacă te cam calci în picioare, mie mi-a plăcut mult aglomerația de aici. Este și asta o distracție, să stai să te uiți la lume cum se simte bine.
Cel puțin pe mine mă încarcă de energie și îmi amintește cum este realitatea vestul Europei: relaxată, respectuoasă, elegantă și luminoasă.

 

 

Căsuțele cu tentații culinare sau bahice rivalizează în culoare și prezentare cu cele care vând suveniruri sau decorații tematice, multe dintre ele hand-made.

 

La atmosfera generală ajută mult și cadrul arhitectural în care se desfășoară această piață de Crăciun, Römerberg fiind inima medievală a Orașului Vechi, locul în care se găsesc clădiri admnistrative datând din sec. al XV-lea și, desigur, catedrala Sf. Nicolae.

 

 

Dincolo de piață este râul Main și unul dintre podurile metalice care îl traversează. Aici frigul de decembrie se simte imediat și l-am îndurat doar pentru a prinde acest apus spectaculos și nesperat.

 

 

Și când credeam că am această a fost panorama zilei, la întoarcere, chiar în Hauptwache, am urcat la ultimul etaj al Galeriei Kaufhof, un mall pe 7 nivele. Vederea de pe terasa deschisă publicului este de excepție: luminile târgului de Crăciun se amestecă cu arhitectura clasică a catedralelor și cu profilele ascuțite ale zgârie-norilor din zona financiară a Frankfurtului!

 

 

Recomandarea mea este de vizitat, măcar o zi!

 

 

Informații și sfaturi utile:

  • Piața de Crăciun din Frankfurt este una dintre cele mai vechi din Germania, datând din 1393.
  • se deschide la finalul lui noiembrie și ține de obicei până pe 22 decembrie.
  • ocupă o zonă largă din centrul Frankfurtului, între aceste coordonate: Friedrich-Stoltze-Platz, Hauptwache (la nord), Mainkai, Paulsplatz, și Römerberg (la sud).
  • Prețurile, decente, mai ales comparând cu locul din care veneam noi: un cârnat este în jur de 3,5 EUR, iar o ceașcă de vin fiert oscilează între 3,5 – 5 EUR.
  • pentru mobilitate maximă cu transportul public recomand abonamentul de o zi. Costă 10.50 EUR.

 

 

18 decembrie 2017

Comentarii

Citeste mai departe