Construita in 1997, Cladirea Bancii de Comert (in centru) este cea mai inalt imobil 'locuibil' din oras. Are 259 metri

Construita in 1997, Cladirea Bancii de Comert (in centru) este cea mai inalt imobil ‘locuibil’ din oras. Are 259 metri

Semnele erau peste tot, dar eu n-am vrut sa le vad, asa ca am continuat cu incercarile mele de a vorbi engleza in Frankfurt.

Cersetoarea de la gara nu mi-a dat de banuit, pentru ca ma asteptam sa intalnesc astfel de vorbitori de romana. M-am amuzat doar cand al meu “I don’t understand German, please go away” spus din mers a primit inapoi un “Haoleu maica, esti roman? Da’de ce vorbesti asa?”.

Nici gazda noastra de la Pension Schneider nu mi-a dat de banuit pentru ca stiam ca sunt o familie de romani de isprava. Dar, desi stiam, tot am virat pe engleza cand nu am fost sigur unde am sunat la interfon (spre deliciul gazdei noastre care mi-a raspuns cu “Buna” si un zambet larg).

Nu, nimic nu mi-a dat de banuit si asa am ajuns la supermarketul de langa casa sa incerc sa explic pe engleza ce anume as vrea si de ce e important sa fie o anume marca. Am parlamentat vreo 5 minute cu vanzatorul arab, cu gesturi largi, trecand de la ce vreau la cam cum ar arata, si, in final, la numele marcii, timp in care iritarea mea, a lui si a inca vreo doua persoane devenise vizibila.

Si atunci cineva n-a mai rezistat si mi-a strigat un sfat prietenesc – “Zi, frate, pe romaneste ce vrei!”
Asa ca am zis, am luat si am plecat razand promitand ca nu mai vorbesc engleza pana plecam din Frankfurt.

Iar azi de dimineata cand am fost sa ma tund la o frizerie a unor turci, am intrat cu capul sus, am spus “Buna dimineata!” intrebandu-i apoi direct daca vorbesc romaneste.

Mi-au raspuns ca da, m-au intrebat “cat de scurt” vreau, a facut treaba buna si m-a anuntat ca face “paispe euro”.

Experienta personala, povestita de Bogdan, dupa ce ne-am uitat amandoi la posterul colorat ce il anunta pe Nicolae Guta cap de afis in localurile de pe Taunstrasse, langa Gara Centrala. 

Cateva imagini din Frankfurt:

Comentarii

Citeste mai departe