Fără îndoială, există o multitudine de motive pentru care un pasionat de arhitectură să vină în Dubai, însă până la finalul lui martie 2022, cu siguranță, argumentul principal este Expo2020.
Un eveniment de o asemenea anvergură, cu o tradiție de 170 de ani, oferă cadrul perfect pentru prezentarea inovațiilor, aspirațiilor și gândurilor de viitor a celor 192 de țări participante. Peste 10 milioane de intrări au fost înregistrate până în prezent la această expoziție. Asta spune ceva atât despre evenimentul în sine, cât și despre ambiția și reziliența cu care țara organizatoare, Emiratele Arabe Unite, a dus la capăt acest proiect uriaș, în ciuda amânării cauzate de pandemie.

 

De-a lungul istoriei, la World Expo s-au doborât recorduri și s-au prezentat inovații ce ne-au îmbunătățit sau chiar schimbat viața. De exemplu, prima transmisie TV în direct a fost făcută la Expoziția Mondială de la New York în 1939, iar în 1876, la Expoziția din Philadelphia, Alexander Graham Bell demonstrase modul de funcționare al primului telefon din lume.

 

Inovațiile arhitecturale au fost și ele o constantă a acestui eveniment, dacă ne gândim la construcții precum Crystal Palace (Londra, 1851), turnul Eiffel (Paris, 1889) sau Roata Mare a lui George Ferris (Chicago, 1893). Aici merită deschisă o paranteză pentru a vă spune că între timp, Ain Dubai este cea mai înaltă și cea mai mare roată din lume, la cei 250 de metri ai săi.

 

Expo2020 vine și el cu un record arhitectural:  Al Wasl Plaza – cel mare dom fără structură de susținere din lume. Acesta este, de altfel, punctul central al Expo 2020, locul de întâlnire și spațiul în care au loc, seară de seară, cele mai captivante proiecții. Acesta a fost și punctul din care, timp de trei zile, am plecat în explorarea zonelor și pavilioanelor ridicate în cadrul expoziției.

 

 

Top 10 pavilioane care ne-au atras atenția

 

Ca să fim sinceri, sunt mai mult de 10 pavilioane a căror arhitectură merită cu prisosință prezentată.
În timpul avut la dispoziție, nu am ajuns nici pe departe la toate. Suprafața expozițională este imensă. Ansamblul expozițional a fost proiectat de HOK Studio și are o suprafță de 438 de hectare. Cuprinde trei „cartiere tematice” concepute de Hopkins Architecture pentru a reprezenta trei teme foarte actuale: Oportunitate, Sustenabilitate și Mobilitate. La rândul lor, ele susțin tema principală a expoziției: „Conectarea minților și crearea viitorului”.

 

  1. Pavilionul Mobilității (Alif)

Bine ați venit în viitor! Atât forma pavilionului, cât și experiențele pe care le parcurgi uluit în interior, sunt o fereastră către un viitor foarte posibil. Este un spațiu plin de viață, dinamic, cu forme ondulate și zone de prezentare pentru cele mai recente inovații tehnologice legate de mobilitate.

Exteriorul pavilionului include și o pistă de ciclism de mare viteză care se încercuiește ca o buclă întregul pavilion, ce simbolizează mobilitatea individuală.

Proiect: Foster + Partners

 

  1. Pavilionul Sustenabilității (Terra)

 

Oferă o imagine a impactului activităților noastre asupra mediului, iar arhitectura pavilionului este inspirată din procesul de fotosinteză. De aici formele stilizate la maximum, ca niște flori ce se deschid către soare pentru a-i capta energia regenerabilă, pe care o și folosește pentru a alimenta pavilionul și experiențele interactive din acest spațiu.

Proiect: Grimshaw Architects

 

  1. Pavilionul Oportunităților (Mission Possible)

 

Este conceput pentru a îngloba experiențe sociale și interculturale practice, palpabile, cu scopul de a arăta că fiecare dintre noi avem puterea de a schimba în bine comunicatea în care trăim.

Structura are o identitate arhitecturală universală, cu volume rectangulare ce plutesc la 32 de metri deasupra solului. Volumele sunt realizate din straturi de material textile întinse pe structuri metalice cu forme simple, ce captează jocul de lumini și umbre pe timpul zilei, iar seara prind culoare.

Proiect: AGi Architects

 

  1. Pavilionul Emiratelor Arabe Unite

 

Nu degeaba este coadă permanentă la acest pavilion alb imaculat, cu 28 de „aripi” hidraulice, inspirate de cele ale șoimului (un simbol național), ce constituie un exemplu remarcabil de inovație arhitecturală! Pavilionul Emiratelor este o declarație deschisă a progresului din primii 50 de ani ai acestei țări, a obiectivelor sale de dezvoltare sustenabilă și a inovațiilor ce pot impacta o lume întreagă.

Pavilionul Emiratelor se desfășoară pe trei etaje, are 6 zone distincte și este cel mai mare de la Expo2020.

Proiect:  Santiago Calatrava

 

  1. Pavilionul Marii Britanii

Poeme scrise de AI (Inteligență Artificială) pe fațada ca o portavoce, călătoriile în spațiu și ideea de națiune culturală diversă. Acestea sunt elementele ce definesc pavilionul Marii Britanii și care vrea să arate lumii ce iese din colaborarea oamenilor cu tehnologia de tipul AI.
Designerul a folosit algoritmi avansati de învățare automată pentru a transforma inputul vizitatorilor în poezii collective, expuse pe fațada luminoasă a pavilionului.

Proiect: Esmeralda “Es” Devlin

 

  1. Pavilionul Coreei de Sud

 

Poate părea auster la o primă vedere, însă după ce îl vizitezi îți dai seama ca este o operă de artă, deoarece pavilionul Coreei de Sud se schimbă odată cu trecerea timpului. Un total de 1597 de cuburi digitale și analogice alcătuiesc fațada dinamică, iar experiențele pe care le oferă sunt din sfera mobilității și progresului tehnologic.
În timpul zilei, cuburile vopsite în albastru, roșu și galben colorează structura asemănătoare unui cort inspirat din arhitectura caselor tradiționale coreene (madang), în timp ce noaptea, întreagul pavilion se aprinde în nuanțe de albastru și roz.

Proiect: Moon Hoon, Mooyuki

 

  1. Pavilionul Poloniei

 

Ușor ca un fulg, asta este impresia pe care ne-a lăsat-o acest pavilion care este parțial construcție, parțial operă de artă. Clădirea din lemn pare că se va înalța în orice clipă, iar acest efect este dat de sculpturile cinetice delicate ce reprezintă un stol de păsări în zbor. Ideea din spate este legată de mobilitate și de migrația păsărilor călătoare.

Proiect: WXCA și Bellprat Partner

 

  1. Pavilionul Elveției

 

Este un mare cub placat cu oglinzi ce reflect atât imensul covor roșu de la intrare, cât și căldura din aer, pe măsură ce te apropi de intrare. Pavilionul poartă numele Reflections și își propune să-i facă pe vizitatori să se gândească la imaginea Elveției printr-o varietate de elemente, senzații și imagini interactive.

Proiect: OOS Studio, Partener Bellprat și Lorenz Eugster

 

  1. Pavilionul Arabiei Saudite

 

Pavilionul Arabiei Saudite este considerat al doilea ca mărime la Expo2020 și deține câteva recorduri în materie de suprafață acoperita cu LED-uri și unghi ascuțit sub care este construită gigantica intrare.

Proiect: Boris Micka Associates

 

  1. Pavilionul Japoniei

 

Pare un origami de mari dimensiuni, cu o estetică distinsă, curate și fluidă. Designul fațadei combină arabescuri specifice țării gazde, cu asanoha, un pattern japonez traditional, iar efectul este sporit de bazinul cu apă în care se reflect întreaga structură.

Proiect: Yuko Nagayama

 

Fântâna, mare cât jumătate de teren de fotbal, merită o menționare separată.

 

De afară arată ca un sanctuar camuflat în spatele unor grădini verticale dinspre care adie o briză răcoroasă. La interior însă spațiul se transformă dintr-un vulcan inactiv ziua, pe pereții căruia dansează cascade de apă, într-unul ce erupe culori magice seara. Această structură are trei deschideri care permit intrarea în “craterul” său și vizualizarea spectacolului din trei puncte de observație, situate la înălțime.

The Expo 2020 Dubai Water Feature este un proiect marca WET, o firmă de arhitectură, design, producție și inginerie cu sediul în Los Angeles, California. WET creează proiecte captivante legate de apă, în întreaga lume, însă această fântână de la Expo2020 este una dintre cele mai mari și mai avansate instalații ale lor din punct de vedere tehnologic.

 

Dacă mergeți să vizitați Expo2020 Dubai, recomandăm un acai bowl pentru energie și multi plasturi de bună calitate, pentru că veți avea nevoie!

 

 

 

Comentarii

Citeste mai departe