Cultul apei in Yucatan are radacini vechi, zona fiind o jungla arida in care aceasta este foarte greu de gasit, mai ales in jumatatea vestica. Din povestile despre mayasi, probabil ati remarcat importanta pe care o dadeau zeului ploii si colectarii apei. Asta pentru ca raurile de suprafata sunt ca si inexistente, ele curgand in principal in subteran.
Ce legatura are asta cu turismul si cu o vacanta aici?
Ei bine, atunci cand raurile subterane ies la suprafata, ceea ce rezulta sunt locuri unice, pe care le puteti gasi doar aici si care trebuie neaparat vizitate.

O scurta istorie

IMG_3264

 

Pentru a intelege mai usor fenomenul ar trebui sa o luam cu inceputul.
Relatia acestei peninsule cu apa dateaza din epoca dinozaurilor cand, in aceste locuri, era o mare intinsa. Un asteroid – vestit deja ca fiind cauza extinctiei dinozaurilor – a cazut aici si urmele inca se vad pe orice harta cu forme de relief, atat de puternic a fost impactul. Ceea ce milioane de ani pana atunci fusese fundul marii a iesit brusc la suprafata, formand aceasta peninsula.

In acest fel se explica forma si faptul ca solul la suprafata este aproape exclusiv calcaros.
Pentru cei care au tras chiulul de la ora de geografie, solul calcaros este un sol moale, format din sedimentele depuse pe fundul marii. Faptul ca este moale face ca apa sa treaca foarte usor prin el, iar atunci cand o face in suvoaie puternice sa il modeleze in diverse forme. Majoritatea pesterilor din lume sunt formate in acest fel.

Cenotele

 

Unicitatea Yucatanului consta in faptul ca aproape tot solul este asa si aproape toata apa curge la cativa zeci de metri sub suprafata.
In unele locuri o face cu atata putere si de atat mult timp, incat sub pamant se gasesc niste pesteri sferice enorme, cu zeci de metri diametru, umplute pana la jumatate cu apa. Iar atunci cand tavanul unei astfel de pesteri se prabuseste, ceea ce se obtine se numeste “cenota”. Aici veti gasi sute de astfel de formatiuni si majoritatea se pot vizita si chiar puteti inota in ele.

 

De gasit le gasiti usor, mai ales ca majoritatea sunt localizate in zona vestica, aproape de statiunile turistice, insa sunt si in partea estica destule, catre Riviera Maya.
Cele mai vestite si spectaculoase sunt X’keken, Ikkil, Samulha, Kankirixche si Bolonchojol.

Cenote mari, unele de aproape 100 de metri in diametru, cu deschideri largi in care se coboara pe scari late.
Din start veti fi impresionati de apa clara, in diverse nuante de albastru si verde (in functie de mineralele pe care le contine), de temperatura (mult mai calda decat te-ai astepta) si de adancime.

Pentru cei care nu sunt siguri de aptitudinile de inotatori se gasesc la indemana veste plutitoare, astfel incat sa va puteti bucura de priveliste fara nici o grija. Echipamentul de snorkel insa este mai greu de gasit si e recomandat sa il procurati inainte de a ajunge la destinatie.

 

Experienta noastra

Pe masura ce avansati spre vestul peninsului, cenotele devin nu neaparat mai rare, dar mai greu accesibile in mijlocul junglei. Cu putin noroc insa, se poate gasi una aproape pustie pe care sa n-o imparti cu nimeni.
Asa sunt cele de langa Merida, in Cuzama, unde am fost si noi.

 

 

Ce ne-a ramas in amintire au fost o calatorie memorabila de 30 de minute cu un mic vagon tras de cai, pe o sina veche de o suta de ani, cu un singur sens.
Cand se intalneau doua vagoane, unul trebuia scos de pe sina si apoi pus la loc, totul in mijlocul junglei.
Asa se transportau pe vremuri cactusii din care se fac fibre textile, si proabil era o idee buna, pentru turisti insa e ceva autentic, care te amuza si te ingrijoreaza simultan.

 

IMG_3281 IMG_3184 IMG_3230

 

Apoi, cele 2 cenote si jumatate vizitate.

 

Prima (Chacsinicche), mare, albastra si cu o intrare impozanta, am avut-o doar pentru noi 4 (eram impreuna cu un cuplu simpatic de canadieni) timp de jumatate de ora.
Incredibil ce frumos se vad radacinile care cresc din tavan, cum se aude ecoul in timp ce inoti si ce frumos e sa faci pluta pe spate cautand cuiburi de lilieci.

 

 

A doua (Bolonchojol), mai verde, ne-a dat primele senzatii tari.

Se coboara printr-o gaura nu mai larga de un metru patrat, pe o scara de lemn verticala, de aproximativ 10 metri. Spartura din tavan este atat de mica incat e aproape bezna insa radicinile curg 30 de metri din tavan pana aproape de nivelul apei. Multa lume pentru ca este spectaculoasa, dar senzatii aparte.

 

IMG_3267 IMG_3306

 

Ultima, jumatatea de cenota, este de fapt o pestera total neluminata.

Cobori prin radacina unui pom – da, exact ca in Indiana Jones sau Tomb Raider – pe o scara verticala de aproape 10 metri (cam ca inainte doar ca aici eram deja pregatiti pentru ce inseamna si nu ni s-a parut deloc complicat) pentru a ajunge la o sala mare prin coltul careia curge un rau.

Nu este mare – 1 metru latime, vreo 10-20 lungime si 5-10 adancime – insa senzatia de a inota intre pereti verticali inalti intr-un intuneric aproape complet este ceva desprins tot din filmele de aventuri.

 

IMG_3290 IMG_32981

 

Altceva decat cenote – deltele Yucatanului

Insa cenotele nu sunt singurul loc in care apa este accesibila de la suprafata.
In apropierea malurilor marii, in special in vest, aceste rauri subterane se varsa formand estuare largi, putin adanci, precum in Celestun si Rio Lagartos.

 

IMG_1247 IMG_1328 IMG_1213

 

Astfel de zone sunt ideale pentru padurile de mangrove si multimea de pasari si animale salbatice care le populeaza.
Absolut toate sunt zone protejate si merita vizitate cu un ghid. Veti putea vedea pasari flamingo, crocodili in libertate si o multime de pasari de apa, dintre care unele se gasesc doar aici (si intre noi fiind vorba, daca nu le arata ghidul poti trece pe langa ele linistit, fara sa ai senzatia ca ai ratat ceva).

 

IMG_3339 IMG_3358 mix2

 

Noi am vizitat Celestun si ne-a incantat, sigurul minus fiind ca, o ora si jumatate cat a fost turul nostru, a fost absolut insuficient pentru a ne bucura de ceea ce vedeam. Noroc ca langa un astfel de estuar exista intotdeauna plaje idilice si ne-a mai trecut supararea pe malul golfului Mexic, in statiunea cu acelasi nume.

 

IMG_3383 IMG_3380 IMG_15531

 

Recomandam

Astfel, in doua zile, am avut ocazia sa vedem ce minunatii poate produce un simplu curs de apa atunci cand intalneste conditiile unice ale solului din Yucatan.
Daca estuarele le recomandam in principal pentru pasionatii de natura si fauna, pentru un turist obisnuit cu o vacanta linistita nu sunt

Cenotele le recomandam insa tuturor, pentru ca sunt fenomene pe care le puteti intalni doar aici, si in plus, daca va decideti sa parasiti statiunile pentru a vizita lumea maya, sigur aveti si cel putin o cenota in drum. Intrebati ghidul sau consultati harta si daca cumva nu va place, certati-ne pe noi ca v-am trimis!

 

Mexicul subacvatic
Cat despre apa de aici, nu doar cea dulce produce minunatii. Si cea sarata si extrem de clara din mare are partea ei artistica, capodopera la care inca lucreaza, fiind un spectaculos recif de corali, al doilea ca lungime din lume.

Despre el vom vorbi insa intr-un alt articol dedicat.

 

— Pentru cei dintre voi care isi doresc sa ajunga in Mexic, colegii de la TUI TravelCenter au pregatit oferte speciale.
O selectie de propuneri gasiti aici.

Comentarii

Citeste mai departe