Cuba, Destinatii, Experiente Comments Off on Haihui prin vestul Cubei – Crescatoria de crocodili din Guama (4)

IMG_0902

 

De fiecare data cand cautam Guama pe harta, imi arata municipiul din provincia Santiago de Cuba, in extremitatea estica a insulei. Mai, sa fie! Nu aveam cum sa ajungem pana acolo in cadrul turului ales!

 

Am continuat cautarile, de data aceasta adaugand cuvantul “cocodrilos”, cum se numesc aici. Si m-am luminat! Mai este un Guama, de fapt este un complex turistic, in partea de sud a provinciei Matanzas!

 

Lucrurile au inceput apoi sa se lege firesc: echipa de baseball Matanzas are ca mascota un crocodil! Aha! 

 

Daca ajungi in Cuba fara sa stii ca baseball-ul este sportul lor national, tinzi sa ignori toata nebunia si pasiunea pe care am vazut-o noi descarcandu-se la un meci de baseball, ca sa nu mai zic ca nu te prinzi de mistourile si apropourile subtile pe care le fac adversarii echipei din Matanzas, cand anunta ca in seara meciului vor servi carne de crocodil.

 

Bietele reptile nici macar nu mai traiesc in libertate in Cuba, desi in trecut insula era plina de crocodili, ca si Insula Cayman. Pentru a-i mentine totusi pe insula, langa Parcul National Cienaga de Zapata (zapata pentru ca aceasta peninsula are forma unui pantof), in complexul turistic Guama, s-a construit acest loc pe care l-am vizitat si noi cu mare entuziasm.

IMG_9393

 

Desi am citit ca sunt mii de crocodili aici, noi cred ca am vazut doar cateva sute. Posibil ca multi sa se fi pitit, perfect camuflati, in namolul lacurilor care le erau casa. M-am tot intrebat cum isi curata pielea solzoasa dupa ce stau cu orele in namol, perfect camuflati. Am aflat ulterior ca au capacitatea de a secreta o substanta uleioasa care face namolul sa alunece.

 

La prima vedere, nu par ca traiesc. Foare greu ii convinge ceva sa se urneasca, avand burtile pline. Puii de cateva saptamani, din primele tarcuri, erau mai animati, inotand in bazinele lor micute si urcandu-se unul in capul celuilalt. De cand se nasc si au doar 20 de cm, sunt copii in miniatura ale adultilor, perfect capabili sa vaneze (la nivelul lor) si sa se descurce singuri. Cei de circa 7 luni, cica pot sari pana la 1,5 m inaltime si de aceea este nevoie de un gard-plasa inalt. Sunt neschimbati de cca 55 milioane de ani, ceea ce impune respect, fiind practic cea mai apropiata ruda in viata a dinozaurilor.

IMG_0915

Masivi, impunatori si imobili

Adultii…ne-au impresionat cateva exemplare de aproape 5 m lungime si (cred) o tona. . Noi ne-am incapatanat sa stam acolo pana cand i-am vazut facand ceva. Orice miscare lenta a cate unui picior ne incanta: “Uite, ai vazut, s-a miscat!!!”

2 cm, dar s-a miscat.

 

Cand unul a iesit din apa, dupa ce aproape facusem insolatie, ne-am considerat pe deplin rasplatiti! Clar pe pamant nu le prieste, cu picioarele alea scurte de par ca se vor impedica la fiecare pas! Cu toate astea pot face niste sprinturi impresionante pe distante scurte, media fiind pe la 10-11 km/ora.

 

Pe langa faptul ca sunt cele mai sociabile reptile, suportandu-se reciproc chiar si la masa, ajung la varste demne de luat in seama: 30-40 ani la speciile mai mici si pana la 70 de ani la speciile mari.

 

Va mai amintiti de Steve Irwin, Crocodile Hunter?

In anii ’70 a salvat impreuna cu Bob Irwin, tatal sau, un crocodil care fusese impuscat de doua ori de catre braconieri, pierzandu-si un ochi. L-au dus la Gradina Zoologica din Australia unde “Mr. Freshie” a trait pana in 2010, atingand o varsta estimata intre 120 si 140 de ani.

 

Impresionati si cu pozele facute, ne-am continuat drumul catre Bahia de Cochinos (Playa Giron), celebra pentru invazia esuata a trupelor de cubanezi exilati, sustinute si orchestrate de Statele Unite impotriva lui Fidel Castro. Se intampla in 1961.
Sfaturi utile:

  • intrarea in parc costa 3 CUC
  • as recomanda insistent o lotiune de tantari, pentru ca fiind asa de multa vegetatie in preajma si apa, tare le mai place si lor aici!
  • vizita ghidata dureaza aprox. 45 minute in cadrul careia veti vedea crocodili de la cateva saptamani la cativa zeci de ani buni
  • periodic, cand sunt grupuri mai mari, crocodilii sunt hraniti pentru ca vizitatorii sa se poata minuna live de rapiditatea cu care devin brusc activi si interesati de “prada”; de asemenea se pot atinge si se poate face poza cu crocodilii mici
  • mai creepy un pic, se poate degusta carne de crocodil si se poate pleca de acolo cu unul intreg impaiat sau cu bucati din el.

Comentarii

Citeste mai departe