IMG_5453 Grupul de litere “ca” se pronunta in bahasa indonesia “cea”.
Ca atare, aici eu ma numesc Ancea, iar Rama Candidasa se numeste Rama (cu accent pe ultimul a) Ceandi Dasa. La fel ca si localitatea in care se afla si in care am ajuns dupa ce aproape am inconjurat insula. Despre statiunea in sine nu sunt multe de spus.
E mult mai linistita, mai lenesa si tihneste mai bine celor care cauta relaxare. Nu concureaza cu nebunia din sudul insulei si se remarca prin restaurante cu mancare foarte buna. Este un loc potrivit pentru explorarea centrului si estului Bali-ului (unde da, ai ce vedea si vom povesti despre temple si cultura balineza intr-un articol dedicat). De asemenea, din acest golf, mai exact din Padangbai, pleaca ferry-urile si barcile de mare viteza catre insulele apropiate: Lembongan, Gili si Lombok.

Valuri in Candi Dasa.

Valuri in Candi Dasa.

Tot la puncte forte as pune scufundarile si snorkeling-ul.
Aici este unul dintre locurile ideale pentru incursiuni in adancuri, iar hotelul Rama Candidasa este recunoscut pentru oraganizarea acestora. Sunt cateva puncte de atractie care merita explorate:  epava navei “Liberty”, Nusa Penida si Tulamben, o schimbare dramatica de nivel subacvatic. Puteti vedea pesti colorati, corali, pisici de mare uriase, impresionatii mola-mola, testoase si caluti de mare.

Imagina oferita de Rama Candidasa

Imagine oferita de Rama Candidasa

La minusuri, trebuie spus ca nu exista plaja.
S-a erodat, a disparut sub valuri in aproape tot golful. Exceptia este in est, in Padangbai. Toate hotelurile din prima linie sunt construite pe o platforma inaltata, in fata careia sunt trabilopozi ce sparg valurile si le arunca cu putere in aceste platforme, oferind un spectacol asemanator celor cu artificii.

IMG_5389

Plaja amenajata deasupra marii

Pentru a compensa aceste minusuri, Rama Candidasa are propria plaja, la inaltime. Au adus nisip si au amplasat niste baldachine luxoase, spectacolul fiind asigurat de stropii de apa si de ambarcatiunile care se arata la orizont, pe fundalul deluros oferit de insula vecina.

In gradina de palmieri fosnitori au amplasat piscina.

IMG_5479

Zona 0

Desi am vazute zeci de piscine in documentarile noastre, asta a fost prima cu barongi (sculpturi ce reprezinta binele si raul, amplasate de regula pe post de gardieni la intrare) ce scuipa apa in albastrul cobalt de dedesubt. E confortabil, placut, relaxant. Aici ne-am ancorat de cum am venit, afisand mandrii doua coliere de flori orange pe care le primesc toti oaspetii.
Seara, piscina este si mai spectaculoasa, cu jocuri de lumini ce tremura in apa. La fel ca si la prima ora a diminetii, dupa lasarea intunericului, este gol. Peste zi insa, toata lumea vrea sa prinda soarele filtrat de frunzele palmierilor si zona devine cea mai animata parte a resort-ului.

identical1

Mozaic de ceramica si de lumini

Florile sunt un reper la Rama Candidasa.

Cum sa ramanem indiferenti la fabuloasele aranjamente din holul de primire sau la sutele de orhidee albe ce cresc direct pe trunchiurile copacilor din gradina? Sa faci o reprezentare 2D sa para 3D e o treaba! Dar invers?

Rabdare si simt estetic

Rabdare si simt estetic

A trebuit sa ma uit de doua ori si din unghiuri diferite, pentru a ma convinge ca aranjamentele florale din vasele insirate de-a lungul aleilor nu sunt desenate! Indoiala mi-a fost alungata definitiv dimineata devreme, cand am vazut-o pe doamna care “picteaza” aceste ochiuri de apa cu petale aranjate ingenios in cercuri concentrice si suprapuse cu atata maiestrie ca par 2D.

O zona in care mi-ar fi placut sa am mai mult timp pentru citit este gradina cu lac si cu baldachine mari cat o garsoniera. Se aude doar clipocitul apei din mica fantana a lacului, drept pentru care aici este cel mai bun loc pentru a te relaxa si a practica yoga.

Gradina linistii

Gradina linistii

La orele amiezii, cand soarele si lipsa brizei poate molesi cel mai activ copil, gradina umbroasa devine una dintre cele mai bune optiuni. As plasa-o pe locul doi ca spatiu de retragere, dupa camera in sine. Desi in mod normal deabia punem piciorul in camera – seara tarziu si mai mult pentru utilitati – aici ne-a cam naucit apartamentul primit!

IMG_5275

Dormitorul de la etaj

Schimburile de mailuri cu  Putu Purna Wicaksana, Managerul de Vanzari de la Rama Candidasa au durat saptamani bune.
Totul era fully booked, semn ca anul acesta, sezonul s-a prelungit mult peste asteptarile hotelierilor. Nicio camera libera, din pacate!
Asta este, dar vrem sa vedem oricum acest hotel pentru ca am citit despre serviciile oferite si urma sa stam doar cateva zile in zona Candidasa, alta sansa nu mai aveam!
Cu cateva ore inainte sa ne imbarcam cu catrafusele din Lovina (satul de pescari de pe coasta de nord), am primit un mail cu vestea ca pana la urma s-a eliberat pentru o noapte o camera!
Nici nu ne-am pus problema ce tip de camera, hotelul avand 5 tipuri distincte (Superioara, Bungalow de lux cu vedere la gradina, respectiv la piscina, Junior suite si Rama Suite).
Cea libera era chiar una dintre cele doua camere tip Rama Suites. Nu prea mai incap cuvintele, va las cu fotografiile facute pe cele doua etaje ce compun apartamentul si cu panorama de pe terase.

Living-ul de la parter

Living-ul de la parter

Mobilierul este simplu, anumite zone fiind punctate cu cate un obiect decorativ autentic. Senzatia de spatiu larg este creata tocmai prin faptul ca mobila este gandita prin prinsma functionalitatii. Apartamentul este situat la etaj, are doua bai si doua terase, astfel incat sa nu iti scape nimic din privirea panoramica asupra gradinii si a marii. Dupa ce am cercetat fiecare coltisor, ne-am indreptat catre o alta zona ce defineste un sejur reusit – restaurantul.

Vedere de la una dintre terasele apartamentului

Vedere de la una dintre terasele apartamentului

Garpu se numeste si inseamna furculita.

Este chiar desupra marii si in consecinta privelistea este cel mai bun aperitiv. Stiam de la pranz ca la capitolul mancare traditionala se pricep, asa ca am facut testul nostru suprem, pe care il tot performam din Caraibe incoace: am comandat o pizza. Nu ne-a dat pe spate papilele gustative, dar a fost mult mai buna ca replicile gasite in insulele caraibiene.
Recomand insa cu incredere Mixed satay, adica frigarui cu diferite carnuri si fructe de mare, in sos de alune si mirodenii locale.
Ca un gest frumos, la cina, toata lumea primeste de la ospatari cate o floare locala pentru a fi pusa cu staif dupa ureche! Da, chiar si domnii.

Mesele de pe plaja amenajata sunt cele mai cautate

Mesele de pe plaja amenajata sunt cele mai cautate

Programe oferite de hotel

La intrare este un spatiu in care, pe zile, oaspetii au ocazia sa invete diverse lucruri. Multe dintre ele sunt gratuite si realmente interesante. Ma tenta sa impletesc si eu din frunze de palmier diverse obiecte, dar cand am ajuns noi era ziua in care se tinea cursul de masaj balinez! Asa ca ne-am indreptat spre SPA, nu inainte de a trage cu ochiul la zona de masaj in aer liber, in gradina, privind catre mare.

IMG_5377

O fi bine?

SPA-ul este foarte cochet, cu multe spatii si proceduri in “meniu”. Inutil sa va mai spun ca nu am testat nici aici vreo procedura, din lipsa de timp, dar mi-ar placea sa incercati voi! M-am uitat fascinata la pestii colorati care inoata pe canalele ce inconjoare spatiile de relaxare, la plantele verzi de te doare retina si la detaliile ornamentale. Am conchis ca SPAul de aici intra in top 10 din cate am vazut pana acum.

IMG_5539

Spatiul principal al SPA-ului

In jurul hotelului

Revenim asupra indemnului de a parasi resort-ul, oricat de minunat si confortant este, pentru a descoperi imprejurimile. Aici, foarte aproape, se intampla sa fie cel mai vechi sat din Bali, pastrat asa de comunitatea locala. Se numeste Tenganan si cel mai placut ar fi sa inchiriati biciclete si sa pedalati pana acolo. Noi am ajuns cu masina intr-o duminica dupa-amiaza cand lumea picotea pe prispe sau in case, dar de obicei este mai animat.

identical9

In drum spre Tenganan

Sunt faimoase calendarele balineze scrijelite cu indemanre pe frunze de palmier. E o tehnica speciala pe care localnicii sunt dispusi sa o arate turistilor, in speranta ca vor achizitiona una din operele lor. Intr-o zona fara plaja cum e Candidasa, White Sand Beach, un secret bine pastrat, dar desconsiprat de Julia Roberts pe scara larga in filmul Eat, pray, love este o surpriza placuta, accesibila, daca mergeti pe costa catre nord, catre vulcani.

As spune ca Rama Candidasa poate fi o oprire ideala pentru cateva zile de relaxare, imediat dupa ce ajungi in insula. Este situat la doar 50 de km de aeroportul din Denpasar si are avantajul ca este un punct foarte bun de plecare in cam toate directiile, atat spre interiorul Bali-ului, catre Ubud si catre coasta de nord, cat si peste mare, catre insulele de la est.

Imagine oferita de Rama Candidasa

Imagine oferita de Rama Candidasa

Si, pentru ca este sezonul nuntilor acasa, va prezint o alternativa!

Ca este un decor exceptional si ca evenimentul va ramane in amintirea mirilor pentru toata viata este neindoielnic.
Dar poate v-ati intrebat cat costa oficializarea unei relatii intr-un cadru ca acesta?
La Rama Candidasa am gasit doua pachete – simplu si elegant.
Cel simplu porneste de la 800 USD si cuprinde decoratii la nivel de cort alb pentru altar, aranjamente florale si ploaie de petale, buchetul, machiajul si coafura miresei. Tot in acesti bani vine si pastorul, cu certificatul de binecuvantare si cina la lumina lumanarilor.
Pachetul de 1000 USD are in plus rochia miresei si accesoriile (val, manusi).
In ambele cazuri se adauga cateva servicii optionale, care mie mi se par cam obligatorii: emiterea si legalizarea documentelor (500 USD) si intregul aranjament cu fotografii, doi la numar (500 USD).

Daca mirii isi doresc si cativa invitati, un meniu variaza intre 35 si 60usd, net/persoana, iar tortul de dimensiune medie costa intre 35 si 45 USD.
Ce credeti, merita?

La data la care publicam acest articol, oferta colegilor mei de la TUI TravelCenterpentru a petrece un sejur  este urmatoarea:
Tarif:  1265 euro/persoana/sejur
Oferta include: 8 nopti in camera dubla superior, mic dejun, bilet avion, transferuri, taxe aeroport.
Plecare din: Bucuresti
Pentru actualizari si rezervari, las aici link-ul: https://www.tui-travelcenter.ro/ro/cazare-hotel-pensiune-oferta-7064-sejur-in-bali—hotel-rama-candidasa-resort%26spa-4%2a%2c-mendire

Utile:

  • lantul RAMA are 5 hoteluri in Bali;
  • Rama Ocean View Resort&SPA ofera 80 de camere confortabile, decorate in stil balinez, dar apeland la confortul international si prevazute cu esspresor de cafea, seif, umbrela si mini-bar (inclusiv ciocolata balineza);
  • restaurantul este deschis intre 7 am si 11 am; in jurul hotelului sunt cateva supermarketuri micute, iar in strada mare, la cca 10 minute de mers sunt multe alternative;
  • hotelul ofera multe activitati, de exemplu: cum sa faci decoratii din frunze de palmier, cursuri de yoga, de gatit, de dans, astfel incat sa te poti intoarce acasa cu ceva nou invatat;
  • activitatile in afara hotelului, pe langa cele mentionate mai sus, se diversifica cu rafting, trekking sau pescuit.
  • desi nu era in focusul nostru, am vazut ca hotelul dispune de o sala cu capacitatea de 150-200 de persoane, pentru petreceri sau intalniri oficiale.

Comentarii

Citeste mai departe