După o zi perfectă de sâmbătă, petrecută în Golful Pescarilor şi pe faleza înaintă care leagă Tuzla de Costineși, a doua zi de week-end am fugit de norii dornici să se scuture peste litoralul românesc către sud. Destinaţia: Rezervaţia Arheologică Yailata.
Spre ruşinea noastră, în ciuda numeroaselor vizite de documentare a plajelor mai puţin cunoscute de la Marea Neagră, nu remarcaserăm pe hartă acest loc. Nici nu prea există multe informaţii despre el, e adevărat, dar totuşi…

 

IMG_3244

 

Din Vama Veche sunt aproximativ 65 de km, zice GPS-ul, însă la faţă locului noi nu l-am mai ascultat şi am luat drumul scurt, prin Shabla (pe lângă far), Tyulenovo şi Kamen Bryag, paralel cu marea.

 

Ocazie de neratat pentru Bogdan, care şi-a completat colecţia de păsări doritoare să îşi arate profilul la camera cu un pietrar negru, o colonie de cormorani moţaţi şi singurul sfrâncioc cooperant pe care l-am întâlnit.

 

_MG_0983 _MG_0903 _MG_1005

 

Am profitat de soare și ne-am abătut un pic de la drumul mare, facând stânga după satul Ezerets, pe un drumeag neasfaltat, care duce către plaja cu același nume.
Ne strecurăm printre câmpuri pline de flori.
Marea se vede în depărtare, sclipind printre tunchiurile pinilor de pe faleza înalta.  Nici picior de om, doar kilometri de plajă cu nisip fin și valuri care se sparg ritmic de mal. Vântos! Nu e încă de plajă sau de baie, dar presimt că vom mai trece pe aici vara asta.

 

IMG_3329 IMG_3330 IMG_3340

 

Ne întâlnim cu o singură mașină până în drumul mare. Saluăm și mergem mai departe.

 

Yailata. Nu ne aşteptăm să fie ceva amenajat şi mare ne-a fost surpriza când am ajuns, înainte de ora 9, duminică dimineaţa, în faţa unei parcări generoase, cu un mic centru de informare. În faţă, o doamnă dispusă să găsească o soluţie ca să putem achita cumva taxa de 3 Leva/pers., în altă monedă.
Până la urmă, am găsit fix 6 Leva, doamna a râs ușurată şi am intrat.

 

Bulgarii ăştia s-au preocupat!

Locul are o mare valoare arheologică. Aici, pe o costişă de coastă abruptă, de care marea se loveşte cu putere, se află rămăşiţele unui oraş datând din sec. al V-lea î.d.H.
Sunt documentate peste 100 de aşezări și 3 necropole din perioada bizantină.

 

Printre bujori şi flori de câmp, urmând traseul circular inscripţionat pe un panou de orientare, am ajuns la atracţia principala – fortăreaţa – din care s-a păstrat parţial un turn de la intrare şi rămăşiţe din alte patru.

 

IMG_3243 IMG_3252

 

Am vizitat şi crama (da, s-a păstrat o bucăţică), unde am dat peste un guşter care îşi încarcă bateriile şi două peşteri, dintre care una a fost folosită în perioada medievală ca biserică. Pe pereţi sunt inscripţii proto-bulgare, cruci şi icoane cioplite în stâncă.

Neaşteptat, din nou!

 

_MG_0939IMG_3309_MG_0920

 

Demersurile de conservare a unui loc atât de izolat m-au impresionat, chiar dacă nu par a ţine piept vremii tăioase şi au început să se destrame.
De asemenea, faptul că cineva a gândit un traseu care urmează linia înalta a coastei, trece pe lângă stânci colonizate de cormorani şi apoi urcă printr-o poieniţă deasă, pentru a ajunge pe platoul plin de maci de unde să vezi de sus toată rezervaţia mi s-a părut remarcabil.

 

Am apreciat înzecit gândul bun şi cercetarea prealabilă pentru a vizită acest loc, atât de aproape de România şi atât de puţin cunoscut.

 

 

Mirarea mea a continuat când, la plecare, parcarea se umpluse de maşini cu numere de Bulgaria, semn că oamenii ştiu, totuşi, de acest loc şi vin în vizită.

Acum, nu ştiu cât de bine şi-au gândit mişcarea, pentru că norii de care fugeam s-au tot apropiat în cele două ore cât ne-am luat nouă să fotografiem şi să parcurgem, lent şi cu multe opriri, traseul.

 

Am găsit adăpost, personal tare amabil şi o masă bună, cu vedere la mare, pe terasa acoperită a restaurantului Yanitza, în Krapets. Deşi la un moment dat părea că am scăpat şi soarele îşi va arată din nou razele, pe drumul mărginit de copaci ce leagă Krapets-ul de șoseaua principală, furtuna ne-a lovit din plin, venind grăbită şi măturând câmpurile cultivate.

 

IMG_3365 IMG_3368

 

Spectacol! Nu mai vedeam nici la câţiva metri în faţă, noroc că a trecut peste noi aşa cum a venit: în goană.
Am hotărât să ne retragem spre casă, însă ziua s-ar fi completat perfect cu o sesiune de plajă şi înnot pe plaja pustie de la Ezerts. Sau pe cea de la Durankulak.

Vara deabia a început şi week-end-uri sunt suficiente.

 

IMG_3348_MG_1033IMG_3353

 

Informaţii şi sfaturi utile:

  • Coordonate GPS Yailata aici.
  • Vigneta în Bulgaria costa 8 EUR, iar perioada minimă pe care se acordă este de 7 zile
  • Intrarea în situl arheologic costă 3 Leva/persoană
  • complexul unde am mâncat – Yanitza – pare o alegere bună şi accesibilă, pentru un sejur liniştit în Krapets.

 

 

Comentarii

Citeste mai departe