IMG_7460

 

Variate şi greu de încadrat în categoria clasicului “de vis”, Tenerife vine cu o colecţie de plaje vulcanice, particulare, care ne-au oferit experienţe diferite în fiecare zi a vacanţei. Iar până la finalul scurtei noastre vizite în insulă, ne-au cucerit.

Playa de la Tejita

IMG_6249-HDR

 

Prima plajă din Tenerife pe care am păşit, dis-de-dimineaţă, pentru a prinde răsăritul.
Fiind orientată către est, în imediata apropiere a aeroportului, este una dintre opţiunile ideale pentru o porţie de soare proaspăt ieşit din ocean. Plaja are cam un kilometru, un kilometru şi ceva şi se poate laudă cu nisip auriu, fin, o raritate în peisajul vulcanic al insulei.

 

Noi am găsit-o neamenajată – ce bine! – pustie şi vântoasă. Dacă am fi fost pasionaţi de zmeee, aici am fi venit să înălţăm unul!

 

IMG_6654IMG_6230IMG_6229IMG_6226

 

Mărginită într-o parte de Montaña Roja (Muntele Roşu), are, de asemenea, şi o zona amenajată special pentru nudism.
Tejita este suficient de lată cât să nu deranjeze faptul că, în planul secund, este amenajată o parcare generoasă, pentru camper van-uri, astfel încât să te trezeşti direct pe plajă. În apropiere nu sunt baruri, magazine sau restaurante, dar peste Muntele Roşu se deschid nenumărate opţiuni, în Medano.

 

 

Playa El Médano

IMG_1979

 

După Montaña Roja (Muntele Roşu) se întinde plaja El Medano.
Cu cei 2 km ai săi, este considerată cea mai lungă din Tenerife. Şi mai are cel puţin câteva avantaje: deşi o plajă populară, cu zone amenajate şi secţiuni speciale pentru familii şi copii, mai are încă o doză de sălbăticie în ea. Şi, peste toate, nisip auriu închis, cam pe jumătate din suprafaţă.
Pentru varietate, plaja Medano vine cu dune, o platforma stâncoasă şi cu Muntele Roşu în profil.

 

IMG_1404IMG_6327IMG_6286

 

Ne-a primit două zile la rând, la răsărit, pentru că nu ne-am săturat din prima. Nisipul este de culoarea chihlimbarului, iar plaja se lărgeşte cu o zonă protejată, cu dune de nisip, vegetaţie pitică şi ochiuri de apă apreciate de păsări.

 

IMG_6494
IMG_1912

 

El Medano este una dintre plajele cadorisite cu distincţia Blue Flag. Este o plajă ideală pentru windsurfing şi, de obicei, este plină de surferi! Poate nu chiar la răsărit, pentru că noi am găsit doar unul, luptându-se cu vântul puternic pe un kite.

 

IMG_6522 IMG_6555 IMG_6535

 

Altfel, multă lume la alergat, la plimbat căţeii sau la făcut mişcare, pur şi simplu, de plăcere.
O atmosfera care, în opinia mea, merită tot eforul trezirii.

 

Playa de los Cristianos, Playa de las Vistas şi Playa de las Americas

IMG_2051

 

Distracţia este în sud, pe plajele întinse şi late, cu nisip auriu fin, frumos amenajate şi cunoscute de toată lumea ca fiind cele mai bune din punct de vedere turistic.
Playa de los Cristianos, Playa de las Vistas şi Playa de las Americas sunt vecine bune şi se înlănţuie aurii şi bine întreţinute către Costa Adeje.

 

IMG_6702 IMG_6704IMG_6710IMG_6718IMG_6726 IMG_2053

 

Curăţenie, umbreluţe, servicii de masaj pe plajă, oameni diverşi şi relaxaţi. Falezele şi digurile sunt la fel de apreciate, astfel încât oamenii se plimbă în sus şi jos, într-o permanentă mişcare browniană. Sau ostenesc şi se aşează o clipa, să admire marea.

 

IMG_6736IMG_6749
IMG_6735
IMG_6779
IMG_2106

 

 

Cred că ne-am fi putut obişnui, dacă am fi venit într-un concediu de relaxare. Nefiind cazul, am pozat rapid şi am ieşit din mulţimea de oameni în căutare de plaje mai liniştite.

 

Plajele fără plaje

IMG_7725

 

Dar cu piscine naturale sau direct cu marea la picioare.

Mai sus de Costa Adeje nisipul dispare şi plajele largi sunt înlocuite de stânci şi râpe. În La Caleta oamenii apreciază o bălăceala fără prea multă încălzire şi coboară pe scările metalice, direct în valurile Atlanticului.

 

IMG_6420-2
IMG_1629
IMG_6418-2IMG_1825

 

Totul culminează cu Los Gigantes unde puţinele plaje sunt strivite de stânci drepte de 800 de metri altitudine şi accesibile doar cu barca. Sau printr-o drumeţie de 3 ore, printr-un canion, pornind din satul Masca.

 

IMG_6149-PanoIMG_1330 IMG_1362

 

Ocolind vulcanul Teno, ajungem pe partea de nord a insulei, în Garachico, unde în loc de plajă găsim piscine naturale, formate din lava scursă în mare la o erupţie puternică de la începutul sec. 18.

 

IMG_1192
IMG_5996
IMG_1194

 

Este o experienţă de care nu am apucat să ne bucurăm, însă am notat-o pentru o dată ulterioară.

 

Playa de Benijo

IMG_2529

 

Noi o plasăm în topul personal al plajelor văzute în Tenerife. Nu e uşor accesibilă, însă greu ar putea altă plajă să rivalizeze cu dramatismul coastei stâncoase, ascuţite, neprimitoare la prima vedere. Nici măcar Los Gigantes nu ne-au impresionat atât de puternic.

 

Nu am plasat-o direct pe primul loc pentru opţiunile de a face plajă – e formată doar din bolovani mari, şlefuiţi de ocean, ci pentru scenografia genială pe care a modelat-o natura.

 

Mai întâi, în timp ce mănâncam nişte bunătăţi de mariscos în satul Almaciga – lângă Benijo, în spatele nostru cădea o perdea de raze ce lumina selectiv un alt orăşel de coastă, ascuns printre stânci.

 

IMG_7358

 

Ne-am desprins cu greu şi am urmat indicatoarele către Benijo, doar pentru a ne opri la miradorul din marginea căruia ne-am îmbătat cu iluzia că senzaţia aia va dura pentru totdeauna.

 

După care, ne-am întrebat pe unde o fi drumul către plaja cu bolovani care se căsca la picioarele noastre. Am aflat că accesul este pe poteca nemarcată, de lângă restaurantul El Mirador, chiar în coţul drumului.
Jos o fi flux sau reflux?

 

IMG_2550
IMG_2545

 

Pentru că spectacolul total este la reflux, când oceanul se retrage şi lasă loc pentru imprimarea paşilor în nisipul umed.

La Benijo, stâncile au nume – Roque Benijo şi el Roque La Rapadura – şi contribuie la scenografia perfectă a naturii, înconjurate de valuri furioase şi determinate să ajungă la mal.

 

IMG_7428 IMG_7438 IMG_7440IMG_7478

 

Noi am rămas în admiraţie totală în faţă unui apus incomplet şi, cu toate astea, putem spune că plaja asta nu lasă pe nimeni indiferent.

 

IMG_7516IMG_7513

 

Aici s-a oprit “cercetarea” noastră în privinţa plajelor din Tenerife. Am mers mult, concentrat, dar ne-am îngăduit suficient timp doar pentru a sta şi a ne uita cu admiraţie în jur. Am văzut suficiente plaje pentru o prima vizită, însă am mai fi avut cel puţin încă pe atâtea în minte.

 

De aceea, vă invităm să completăm împreună lista plajelor deosebite din Tenerife, pentru ca experienţa noastră cumulată să-i insipre şi pe alţii.

 

IMG_2786

 

Mulţumim celor de la firma de rent a car Tropic, fără de care n-am fi avut cu ce să cutreierem prin Tenerife şi să realizăm acest material.

 

tenerife11

 

Informaţii şi sfaturi utile:

  • Perioadele optime de călătorie sunt lunile martie-aprilie şi septembrie-noiembrie, însă pentru români şi obiceiurile noastre de vacanţă, zborurile tip charter încep în 18 iunie şi se termină în 24 septembrie. Exceptie: acum de Paşte, când există o plecare.
    Detalii şi preţuri la pahchetele turistice, aici: https://www.tui-travelcenter.ro/destinatie/Spania/Tenerife

tenerife

  • distanţele dintre obiective sunt relativ scurte, de aceea merită să te plimbi şi să descoperi plajele din Tenerife.

 

  • recomandăm închirierea unei maşini. Chiar dacă transportul public este foarte bine pus la punct, nu poate ajunge chiar peste tot şi, mai ales, nu într-un timp la fel de scurt că o maşină mică. Noi am testat serviciile firmei de rent a car Tropic şi ne-am impăcat foarte bine cu stilul lor relaxat şi cu Opelul Corsa primit.

 

  • către Playa Benijo, drumul este plin de serpentine şi îngust, iar la un moment dat trece printr-un tunel atât de lung şi amplu, de ţi se poate părea că ai început o calatarie către centrul pământului. Este doar un exemplu de cum e în Tenerife: infrasturcutura excelenta, însă cu destule drumuri înguste şi înfăşurate ca o panglică în multe zone.

 

Comentarii

Citeste mai departe