IMG_2926

 

– Bine ati venit in Lima, orasul in care nu ploua niciodata!, ne-a intampinat zambind ghidul LimaTours, la care noi am pufnit in ras.
Trebuie sa fie o gluma, pentru ca norii, desi lasau sa treaca o lumina posomorata, ne aminteau mai mult de Londra decat de alt oras…Dar nu era asa. Mai mereu cerul este gri, dar norii trec fara sa lase nimic din umiditatea lor.
– Vara e ceva mai insorit, dar tot timpul anului avem intre 15 si 30 de grade, indiferent de anotimp. Aveti mult mai multe sanse ca in timpul pe care il petreceti aici sa prindeti mai degraba un cutremur (si chiar am prins unul de 5 grade si ceva) decat o ploaie, ne-a asigurat ghidul, uitandu-se curioasa sa vada ce parere avem.
Nu e problema, cutremure avem si in Romania…si apoi discutia a divagat.

 

Adevarul este ca solul parea intr-adevar nisipos, intre-o culoare galben-roscata ce s-ar potrivi de minune intre-un desert.

Asta pentru ca….eram intr-un desert.

IMG_6527 - fb

 

Atat Peru cat si Chile au intre ocean si Anzi un mare desert. Totusi, un oras care sa fie de 4 ori cat Bucurestiul, intr-o zona atat de arida, greu de crezut, nu?
In plus, specii diferite de palmieri treceau pe langa noi in drumul de la aeroport la hotel, iar zonele verzi nu lipseau deloc.

 

Aveam numai 3 zile la dispozitie sa aflam ce e cu Lima si cum traiesc 10 milioane de locuitori aici, in “desert”. O treime din toata populatia din Peru!
Drumul de la aeroport a fost destul de scurt, pentru ca duminica nu este asa de mare trafic. In timpul saptamanii insa, e vai si amar pe strazi! Intai am trecut prin cateva cartiere cu strazi inguste si case mici, cu maxim un etaj, apoi am ajuns pe “Costa Verde”, o sosea ce serpuieste pe malul oceanului, la cativa zeci de metri inaltime.
Privelistea ne-a lasat cu gura cascata. Ajunsesem la destinatie.

 

Cartierul Miraflores

IMG_2958

 

Aici am stat cel mai mult si, ca turist, este cel mai comod sa iti gasesti cazare aici. Majoritatea hotelurilor sunt in aceasta zona, de altfel una dintre cele mai sigure din Lima. Noi am stat la Dazzler Hotel, despre care voi povesti in sectiunea Hoteluri. Nu am vazut foarte multa politie, comparand cu Quito, dar exista. In plus, mai mult de jumatate dintre “locuitori” sunt turisti. Totul respira un aer european si, din poze, nu ti-ai da seama ca este un oras din America de Sud.

Majoritatea cladirilor sunt moderne, de 20 de etaje sau mai mult, strazile sunt largi si aglomerate, iar pe marginea lor gasesti toate francizele si restaurantele posibile. Comoditatea vine din faptul ca toate serviciile conexe turismului s-au concentrat in locurile ramase libere – agentii de turism, banci, servicii de curatatorie, coafoare si frizerii sau inchirieri de masini si biciclete. Tot ce ai putea avea nevoie este la cateva minute de mers pe jos, insa si preturile sunt “pentru turisti”.

Fiind pe drum de la 3 dimineata, la 10 eram numai buni de somn, cand visele ne-au fost spulberate de faptul ca ziua de cazare incepea la 3 dupa-amiaza. Asadar 5 ore de pierdut…Am luat-o la pas si am prins aripi cand, tragand cu ochiul printre cladiri, ne-am dat seama ca suntem foarte aproape de faleza. Dintre toate, asta este avantajul numarul 1, dupa mine, in Miraflores – apropierea de ocean.

 

Faleza din Miraflores

IMG_6549

 

Tehnic, este ceea ce localnicii numesc “malecon” si se intinde de-a lungul a 4-5 cartiere si multi km – dar este o zona aparte a orasului, poate cea mai spectaculoasa. Aflata la inaltime de cativa zeci de metri, permite o vedere panoramica asupra Oceanului Pacific.

 

Cat vezi cu ochii, apa de un gri lucios este brazdata de valuri lungi (unele de 1 km lungime) ce se intalnesc cu plaja pietroasa, cu nisip negru. Toate aceste conditii fac locul ideal pentru practicarea sporturilor.
Fiind week-end, am avut ocazia sa vedem exemple din fiecare. Sus, pe faleza, zonele verzi si benzile de biciclete omniprezente fac locul ideal pentru alergare si skateboarding. Noroc ca este destul de lata cat sa permita si unele parculete in care sa te ascunzi de toti cei care trec in viteza pe langa tine. Jos, pe plaja, dupa o zona de terenuri de fotbal si baschet – toate pline – este paradisul surferilor.
Pe kilometri intregi lungime si 500 metri distanta in larg este loc pentru toti – incepatori, intermediari si avansati. E nevoie de costum de neopren, pentru ca apa este rece, dar pare un loc ideal pentru a invata.

IMG_6608

 

In plus, localnicii sunt mari fani si am vazut multi oameni in zilele urmatoare, cu hainele de munca si un surf la subrat, grabindu-se sa mai prinda o iesire inainte de lasarea intunericului. Si, fiindca veni vorba de locuri ideale, ca orice faleza inalta este ideala pentru parapantisti. Dincolo de privelistea pe care o ai atunci cand zbori pe curentii de aer de dupa-amiaza, avantajul aici este ca se poate naviga cu usurinta, pentru a ateriza in acelasi loc.

 

Este usor de inteles de ce faleza a devenit repede locul nostru favorit. Cum aveam timp liber, cum veneam aici pentru a admira spectacolul. Cred ca a trai in acest loc timp de un an, pentru a experimenta toate aceste sporturi, e ceva demn de pus in bucket list.

IMG_2915

 

O parte din dilema initiala – cea cu desertul – se dezvaluise usor vazand la tot pasul mici tevi cu apa, nu foarte vizibile daca nu le cauti cu priverea, dar totusi prezente in toate spatiile verzi. Partile verzi ale Limei sunt asa pentru ca se iriga abundent. Este un cost semnificativ si doar cartierele mai bine cotate si-l permit. Cealalta parte a dilemei – cum de s-a dezvoltat atat de mult, de aici traieste 1/3 din populatia intregii tari (care nu e mica deloc) – aveam sa o aflam ulterior, alaturi de o portie serioasa de istorie, in centrul vechi. Uitati de incasi pentru moment! Altceva vrem sa va povestim in materialul urmator!

 

Sfaturi si informatii utile:

  • traficul este foarte congestionat, de aceea este bine sa va luati un timp de rezerva, in special in cursul saptamanii;
  • un taxi din centrul istoric pana in Miraflores costa 20 soles; 1 USD = 3.18 PEN
  • daca in centrul vechi este sigur sa mergeti si strada cu restaurante arata ca un Lipscani, catre periferia centrului vechi noi am primit recomandarea sa fim atenti cu toate bunurile, daca vrem sa ne aventuram;
  • sunt mai multe cartiere in care siguranta poate fi o problema, insa ca turist nu prea ai de ce sa ajungi in ele;
  • in Miraflores, au un mall construit in malul inalt al falezei. Chiar este o atractie in sine, nu mai vorbesc de shopping.

 

Pe unde am mai ajuns in Peru:

 

 

Comentarii

Citeste mai departe