IMG_2986
Pentru multi dintre noi, Peru se confunda cu civilizatia inca.
Si inca acest truism nici nu este asa de vechi! Pana la inceputul sec. al XX-lea, cultura andina era desconsiderata total de catre peruani, nu exista interes sau legi care sa protejeze patrimoniul cultural pre-columbian. De aceasta conjunctura au profitat strainii care puteau aprecia valoarea artefactelor de aici, tranzactionate masiv pe piata neagra.

Fenomenul “jefuitorilor de morminte” era amplu raspandit, fapt ce a dus la distrugeri masive.
Astfel, in secolul al XIX-lea s-au “maturat” piramidele, s-a scormonit desertul si piscurile Anzilor, in cautare de comori pre-hispanice.
Dar lucrurile aveau sa se schimbe si, o data cu ele, atitudinea peruanilor fata de trecutul lor.

Prima lectie de istorie – Muzeul Larco

Spre “disperarea” ghidului nostru de la LimaTours, partenerul TUI din Peru, si noi ii tot dadeam inainte cu incasii, pentru ca sunt cei mai cunoscuti (si cei mai bine “marketati”, la fel ca si mayasii si aztecii).
Popularitatea lor se datoreaza multor lucruri, insa inclin sa cred ca principalul este contemporanitatea lor cu venirea conchistadorlor  in America de Sud.
Ce urma insa sa aflam, ne-a pus lucrurile intr-o cu totul alta perspectiva, mult mai ampla, care ne-a ajutat ulterior sa intelegem mai multe in drumul nostru catre Cusco si pe Camino Inca.

 

14.000 de ani de existenta

De atunci dateaza cele mai vechi urme ale prezentei umane in acest spatiu, iar descoperirile de pana acum confirma ca acum cca. 5.000 de ani acei oameni s-au “sedentarizat”, incepand sa puna bazele primelor asezari functionale.
Spun pana acum, si tin sa subliniez acest lucru, pentru ca escavarile si descoperirile din acest spatiu sunt finalizate intr-un procent de doar 60-70%. Ca si in cazul Mexicului, Peru ascunde inca multe situri arheologice ce deabia au fost marcate pe harta comorilor patrimoniale, dar pentru care nu exista inca resurse alocate investigarii si conservarii.
Daca in zona Amazonului conservarea este precara din cauza umiditatii crescute, pe coasta, desertul face o treaba grozava pastrand aceste locuri pentru generatiile urmatoare de arheologi!
Si asta inseamna ca istoria este deschisa la noi descoperiri si surprize care sa dea lumea peste cap.

Quipu era un sistem de numerotare si tinere a evidentelor de tot felul (un registru complex facut din noduri)

Quipu era un sistem de numerotare si tinere a evidentelor de tot felul (un registru complex facut din noduri)

 

 

Asa cum a fost descoperirea in ultimii 20 de ani a 300 de piramide vechi de 1.500 de ani apartinand culturii Lima, ca exista o forma de scriere inainte de venirea lui Francisco Pizarro sau ca orasul Caral (3.000 ani i.d.H) este cel mai vechi din America Latina.

 

Culturi pre-inca

Foarte pe scurt, trebuie sa stiti ca incasii sunt doar varful aisbergului. Ei au incorporat, perfectionat si dus la apogeu tot ce creasera si descoperisera culturile si civilizatiile pe care le-au cucerit incepand cu sec. al XV-lea. Desi au avut la dispozitie cca. 200 de ani pana la venirea spaniolor in 1532, acestia au fost anii culminanti ai civilizatie incase.

 

Dar ce culturi au fost inainte?

IMG_6695

 

Numele lor sunt poate ciudate: Cupisnique, Viru, Chavin si Paracas (celebra pentru operatiile pe creier pe care le faceau) fiind cele mai vechi, fiecare remarcabila pentru anumite domenii in care excelau, s-au dezvoltat in zona coastei (in special in parte sa nordica) si in zona de munte, intre 900 i.d.H – 200 d.H.

 

Mochica, Vicus, Lima, Nazca au aparut putin inaintea anului 0 si au proliferat pana in anii 500, ajungand la un nivel de rafinament uimitor, petru ca aveau toate necesitatile de baza asigurate si s-au putut dedica “sufletului”, artei si astrologiei. Ceramica din aceasta perioada este remarcabila, fiind principalul mod de exprimare a credintei, fara uz functional. Sunt cunoscute eforturile Mariei Reich, Doamna de la Nazca cum a fost numita, de a arata lumii intregi valoarea liniilor trasate in desert de oamenii culturii Nazca.

 

Cel mai probabil au fost inglobate prin anii 800 in cel mai mare imperiu de pana atunci: Huari, care au schimbat sistemul religios si agrar consacrat, intr-unul militar. In timpul lui a inceput dezvoltarea drumurilor pe care le cunoastem azi sub denumirea de Caminos Inca, dar a scazut valoarea laturii artistice, ceramica de exemplu devenind una functionala, industriala.

 

Sistemul religios cunoscut azi ca universul incasilor, a aparut pe coasta, in cadrul acestor culturi pre-Sarpele, felina si pasarea reprezentau cele trei nivele ale universului: lumea de dedesubt, lumea pamanteana si lumea de deasupra.

DPP_11

 

La un moment dat, elemente din fiecare reprezentare a lumii s-au intanit intr-o himera, simbolizad astfel cumularea puterii.  

Cum in ultimii 2.000 de ani i.d.H s-a produs o explozie demografica, au aparut si cele trei amendamente pentru reglementarea valorilor sociale: sa nu minti, sa nu furi si sa nu fi lenes!  

 

Dupa faramitarea imperului Huari, exista o gaura de cca. 200 de ani pana la venirea incasilor, care apar ca entitate la inceputul sec. al XII-lea, in zona inalta a Anzilor.
Ei au imbinat sistemul religios cu cel militar si au asimilat culturile locale pana cand vorbim de Imperiul Incas.  

 

Lucruri noi

Povestita asa, istoria poate fi plictisitoare, insa cand te plimbi printr-un muzeu privat, cu peste 45.000 de piese originale, pastrate remarcabil, cand afli lucruri noi, precum faptul ca procesul de mumificare era atat de elaborat si diferit de cel egiptean, ca preotii se credeau zei si se placau cu aur pentru a nu parea oameni nici cand vorbeau, ca pictogramele de pe vasele ceramice erau un sistem de scriere si documentare, iar quipu era un fel de document cu noduri, o varianta de numerotare si tinere a evidentelor de tot felul (un registru complex facut din noduri) totul capata valente si valori noi.  

IMG_2993

 

Am plecat cu capul mare de acolo, catre centrul istoric al Limei (la Ciudad de los Reyes), cat se poate de colonial, insa cu gandul la civilizatiile pre-hispanice pe care tocmai ce incepusem sa le descoperim.

 

Sfaturi si informatii utile:

  • muzeul Larco este remarcabil prin colectia de artefacte (45.000 de pise) pe care o adaposteste si eu l-as pune la de neratat, cu ghid (mai bine), dar si fara. Intrarea costa: 30 soles/pers.;
  • in centrul vechi, exista o casa coloniala deosebita, opulenta, cu azulejos de cea mai buna calitate aduse din Spania. Se poate vizita cu ajutorul partenerilor nostri de la LimaTours. Se numeste Casa Geronimo de Aliaga, care are in spate o poveste ce incepe in sec. al XVI-lea pana in prezent; cum Francisco Pizarro era analfabet, avea nevoie de un om de incredere care sa ii tina registrele. Acesta a fost Heronimo de Aliaga, care a acumulat el insusi o avere fabuloasa, pierduta insa de-a lungul generaltiilor. Familia din prezent are doar istorie, casa resusind sa supravietuiasca doar cu ajutorul sectorului privat si prin introducerea ei in circuitul turistic.

IMG_3000

  • catacombele din subsolul Bisericii Franciscane (sec. al XVII-lea) au o istorie asemanatoare cu cele din Paris. E incredibil cum se jucau preotii cu buna-credinta (ca sa nu zis nestiinta) enoriasilor bogati. Intrarea in biserica costa cca 7-8 soles.
  • o ora in Plaza Mayor este suficienta pentru admirarea arhitecturii urbanistice de tip francez. In Lima influentele Burbonilor in arhitectura si decoratii sunt foarte pregnanate, dupa care urmeaza barocul spaniol, neoclasicul si rococo-ul frnacez. Iata ce rezulta din acest mix:

IMG_3014

 

Pe unde am mai ajuns in Peru:

 

Comentarii

Citeste mai departe