Ne-a plăcut Tenerife din prima dimineaţă, de când am urcat la Masca, dar de cucerit, ne-a cucerit cu adevărat în ultimele două zile. Unul dintre motive stă ascuns în ceaţă, în partea de nord-est a insulei. Este vorba de parcul natural Macizio de Anaga prin ale cărui păduri şi plaje neschimbate de sute de ani ne-am pierde oricând, fără să stăm pe gânduri.

 

Macizio de Anaga

IMG_7187-Pano

 

Anaga e zona din insula cea mai îndepărtată de aglomeraţia turistică din sud.
Un munte de nu mai mult de 1000 de metri altitudine, dar care te pune la muncă cu abrupturile lui batute mai mereu de vânturi de peste ocean. E un loc în care helanca, geaca de ploaie şi bocancii trei-sferturi sunt mai potrivite decât ochelarii de soare şi şlapii.

 

IMG_7162 IMG_7223

 

Pentru o vizită aici va trebui să parcurgi întreagă autostrada, să traversezi capitală Santa Cruz de Tenerife şi apoi să negociezi serpentine prin ceaţă între 30 de minute şi o ora, în funcţie de pricepere. Dar vei găsi cele mai frumoase plaje de pe insula şi o pădure unicat în Europa (asta şi pentru că Tenerife este, de fapt, Africa), rămasă neatinsă încă din epoca glaciară.

 

IMG_7302
IMG_7286

IMG_7293

 

Ce poţi face in pădurile din Anaga

Activitatea principala este drumeţia.
Toate traseele încep de pe creastă şi te vor plimba, rezonabil marcate, prin pădurea luxuriantă cu lauri, licheni, ferigi şi liane şi te vor coborâ la una dintre plajele de pe coasta de nord.

În mod normal nu durează mai mult de 2 ore la vale şi 3 ore înapoi la urcare, dar există circuite variate pentru fiecare gust şi capacitate fizică. Opreşte-te la punctul de informare al parcului de la Cruz del Carmen pentru a afla care sunt opţiunile.

 

IMG_7239 IMG_7194 IMG_7313

 

Orice ai alege alocă ceva mai mult timp decât pe indicatoare, pentru ca te vei opri des. Frumuseţea pădurii de lauri stă în detalii.

În bobocii de ferigă, în copacii care uneori cresc orizontal şi se pierd în ceaţă şi în cele câteva specii de păsări care trăiesc doar aici si combinaţia dintre toate astea. Nu te speria de cât ai coborât – urcarea înapoi e mai uşoară decât pare – şi mergi până la capăt. Alte recompense te aşteaptă în vale.

 

IMG_7318
IMG_7270

 

Cea mai frumoasă plajă din Tenerife

Odată ajuns pe malul oceanului, meriţi o desfătare culinară.
Aici, ghiveciul tradiţional canarez şi tocana de iepure sunt la fel de apreciate ca fructele de mare. Ai şansa, mai mult ca în alte părţi ale insulei, de a gusta din feluri de mâncare tradiţionale, de pe vremea primilor colonişti spanioli.

 

Iar apoi, pentru ca merge incă puţină mişcare, te poţi orienta spre o plimbare pe plajă. Preferata noastră: Playa Benijo.
A se sta până la apus! Merită!

 

IMG_7438 IMG_7428 IMG_7460

 

Mai multe despre plajele din Tenerife am scris aici:

tenerife2

 

Informaţii si sfaturi utile:

 

  • Zborurile charter către Tenerife încep din 18 iunie. Puteți consulta oferta TUI TravelCenter aici.tenerife

 

  • 30 de minute a durat să ajungem din centrul capitalei până la limita parcului natural.
  • transportul public există, însă este mult limitat faţă de locurile în care se poate ajunge cu maşină. Prin grijă celor de la Tropic Rent a Car am avut o Corsa fâşneaţă şi fiabilă, cu care am ajuns peste tot.

IMG_7181

 

  • temperatura în Anaga era în martie de 10 grade Celsius, dar aşa este mai tot timpul anului. Deci hainele groase nu ar trebui să lipsească din bagaj.
  • vă sfătuim să aveţi la voi apă, eventual mâncare pe traseu şi echipament de munte
  • cu puţină răbdare, în coloana din partea dreapta a acestui site se pot descarca traseele montane
  • la plaje se poate ajunge şi cu maşina şi făcut traseul invers
  • la Benijo nu e recomandat să mergi pe plajă când nivelul apei e în creştere. Verifică nivelul apei aici.

Comentarii

Citeste mai departe