Am urmărit ca și voi, îndeaproape, știrile și informațiile oficiale care vizează industria turismului.
Ne-am abținut de la păreri pentru că ecuația ni se pare complexă și cu foarte multe necunoscute, de la cele politice, la cele sociale. De exemplu, în acest moment, există un ghid complex, elaborat de Comisia Europeană, cu privire la măsurile pe care statele membre le pot lua pentru a reporni turismul în siguranță. Implementarea presupune un timp de așteptare – să vedem cât, adaptare și efort.

 

 

Logica pare a spune că pașii cei mai siguri sunt cei mici, din aproape în aproape. Asta înseamnă crearea unui cadru de desfășurare a activităților de turism intern, apoi reluarea turismului extern în și dinspre statele învecinate, care, ideal, sunt pe o pantă descendentă sau stabilă în privința cazurilor de coronavirus. Apoi, într-un viitor incert, reluarea călătoriilor spre restul lumii.

 

Sunt multe păreri în spațiul public, unele mai avizate decât altele. Le-ați văzut și voi.
Într-un context lipsit de certitudini, cu o avalanșă de informații pe care creierul nostru nu reușește să o proceseze logic și așezat, oare este realist să ne mai facem planuri de călătorie?
Situația din ultimele două luni ne-a arătat că lucrurile se pot schimba de la o săptămână la alta sau chiar mai rapid. Cu toate astea, depindem mulți de reluarea activităților economice din zona turismului și a ospitalității, chiar dacă e clar că virusul nu va spune la o dată clară: “mă scuzați de deranj, am plecat!”.

 

Atunci, cum să ne raportăm la 2020 în ceea ce privește călătoriile? În linia celor exprimate mai sus, România are șansele cele mai mari să fie destinația anului și pentru cei care, în mod normal, ar fi ales altceva.

 

De-a lungul timpului am ajuns în câteva locuri din țară unde, deși poate nu este totul perfect, ne-am simțit extraordinar, am văzut efortul și pasiunea din spate și dorința de a îmbunătăți permanent experiența oaspeților.
Așadar, pentru când vom putea călători în România, cu măsurile de siguranță respectate atât de oaspeți, cât și de gazde, iată mai jos recomandările noastre pentru 2020 în materie de călătorii.
Ordinea este aleatorie, iar selecția se bazează pe experiența noastră directă.

 

1. Green Village Resort, Sfântu Gheorghe, Delta Dunării

 

Dobrogea și Delta Dunării sunt, fără îndoială, zonele din România în care am ajuns cel mai des, cu același entuziasm de fiecare dată.

De ce? Sunt câteva motive:

    • drumul scenic printre câmpuri, coline și dealuri terasate care compun un peisaj grafic minimalist. Deși l-am făcut de zeci de ori, parcurgem acest drum simțind de fiecare dată emoția reîntâlnirii cu natura Dobrogei.
    • diversitatea experiențelor pe care le-am trăit aici în ultimii 8 ani vizitând cetăți antice, luând la pas kilometri de plaje sălbatice, fiind oaspeți în sate tradiționale și dând la vâsle (de plăcere) în lagunele celei mai bogate delte din Europa ne-a conturat amintiri cât pentru o viață.
    • locurile deosebite și oamenii cu care am schimbat mai mult de două vorbe ne-au transformat în ambasadori voluntari ai Dobrogei.

 

 

Dintre toate locurile de cazare pe care le-am frecventat și pe care le-am recomandat în articolele noastre despre Delta Dunării, am ales pentru acest material Green Village Resort 4* din Sfântu Gheorghe. Motivele sunt multe-multe, dar în contextul actual l-am selectat pentru că avem convingerea că e pregătit să ofere siguranță atât angajaților, cât și oaspeților.

 

 

✅ Green Village este situat în satul Sfântu Gheorghe, un loc izolat de lume, în care se poate ajunge numai cu barca.
✅ Distanțarea fizică este asigurată de modul în care a fost construit resortul, împărțit în trei zone distincte și dispus pe o suprafață întinsă, echivalentă cu cea a trei terenuri de fotbal.
✅ Accesul în camere se efectuează din exterior, fără a fi necesară trecerea prin holuri comune.
✅ Managementul resortului a anuntat că procedurile de igienă sunt stricte și respectate riguros. Astfel, la toate intrările publice au fost instalate dozatoare cu soluții dezinfectante, iar curățenia în spațiile publice și dezinfectarea suprafețelor de contact se vor realiza cu o frecvență mult mai mare, folosind produse profesionale.
✅Express Check-In – a fost gândită o variantă simplificata a procedurii de check-in, astfel încât interacțiunea cu membri echipei Green Village sa fie, pe cât posibil, redusă.
Transportul cu barca se va realiza în conformitate cu normele aflate în vigoare, cel mai probabil la jumatate din capacitate, asigurând distanța între pasageri.
✅ Conceptul de Room Service va acoperi zona de “restaurant” și va presupune servirea meselor și a băuturilor în cameră, pe terasele proprii ale căsuțelor sau în balcoanele camerelor.
✅Personalul este și va fi în continuare instruit temeinic în ceea ce privește procedurile de curățenie și dezinfecție.
Nu uitați că proprietarul resortului este medic la baza și, în plus, instruit în Germania!

 

 

Deși argumentele de mai sus sunt unele raționale, Green Village este despre “feeling”, despre starea pe care ți-o dă acest loc, în care Dunărea și Marea Neagră au făcut cel mai armonios pact.

 

 

🛈 Te invităm la un tur virtual pe www.greenvillage.ro pentru o primă impresie, apoi verifică și ofertele speciale de pe Dertour.ro

📷 Iar dacă vrei să citești și să vezi cum arată Delta și Green Village din perspectiva noastră, îți lăsăm mai jos câteva articole:

 

2. Valea Verde Retreat, sat Cund, Județul Mureș

 

De fiecare dată când pomenim de Valea Verde – și asta se întâmplă frecvent – ni se succed în minte cadrele unui film bun de epocă, cu imagini ușor tremurate și cu patina timpului pe margini.
Locul acesta este cel mai bun decor pentru a experimenta viața într-un sat săsesc din Transilvania și totodată o alegere completă pentru oricine iubește natura și activitățile outdoor, atmosfera de conac cochet, mâncarea aleasă și cazarea în case săsești dichisite.

 

 

Proprietarii, Jonas și Ulrike Schaefer, au redescoperit și însuflețit acest sat, l-au scos din anonimat și au construit în jurul lui o întreagă poveste.
Conceptul de la Valea Verde se bazează pe “case răsfirate”, pe ieșiri în natură în grupuri restrânse, la cules de trufe sau bruch-uri alese, și pe servicii personalizate.
Noi am avut parte de echitație, plimbări cu calești de epocă și o cină intimă, în cabana de la marginea pădurii. Cu lumânări și preparate culinare unice!

 

 

Puține locuri cu servicii de acest nivel sunt pregătite să primească turiști în siguranță, iar echipa de la Valea Verde a început din timp pregătirile.
Ne țin la curent cu măsurile pe care le iau pe pagina lor de Facebook.

 

Bine de știut este că:
✅ La Valea Verde, în Cund, se poate ajunge cu mașina personală, iar drumul este bun.
“Open space” nu își găsește nicăieri mai bine traducerea decât aici: casele săsești destinate cazării sunt împrăștiate în tot satul și, practic, e ca la tine acasă, doar că …. mult mai bine. Se adaugă terasele, un lac în care se poate înota, grădinile și ieșirile în natură.
✅ Procedurile de curățare și dezinfecție erau oricum puse la punct, dar acum sunt sporite, chiar peste normele indicate.
✅ Staff-ul, în mare lui majoritate recrutat dintre localnicii harnici și implicați, este instruit cu privire la noile norme de siguranță.
✅ Mesele se vor servi în camere și, zău, e bine să nu ratați niciuna, pentru că Jonas este un chef deosebit de creativ și pasionat, care reinventează preparatele tradiționale românești într-un mod mereu surprinzător.
✅ O noutate este și faptul că cei de la Valea Verde au lărgit restaurantul și au creat spații separate pentru a lua masa. Imediat ce legea va permite, restaurantul se va deschide mult îmbunătățit și va respecta noile norme.
✅ Există anumite promoții la cazare, pentru a da o notă pozitivă ieșirii din starea de urgență, și flexibilitate maximă în privința anulărilor. Asta este de apreciat, mai ales în condițiile unor investiții seminificative pe care toți cei din hotelărie le fac pentru a fi în siguranță atât oaspeții, cât  și angajații!
✅ Check-in-ul se va face on-line, minimizând interacțiunea fizică.

 

Sursa foto: https://www.valeaverde.com/accommodation

 

Așadar, te poți caza într-una dintre casele săsești originale, restaurate cu grijă, și apoi nu îți rămâne decât să te relaxezi în acest decor seducător și să afli povestea locului. Merită din plin! Noi deabia așteptăm să revenim și sperăm să prindem din nou câmpul cu floarea soarelui!

 

 

🛈 Poți evada în acest rural idilic (imediat ce va fi posibil, desigur), trimițând un email la reservations@valeaverde.com, rezervând prin consultantul tău de turism sau direct pe Dertour.ro

 

📷Dacă vrei să vezi mai multe fotografii de la Valea Verde, intră pe acest link, la lunile iulie și octombrie:
https://www.unanhaihui.ro/retrospectiva-anului-2019-in-materie-de-calatorii/

 

 

3. Castel Daniel, sat Tălișoara, județul Covasna

 

Te-ai gândit cum ar fi să ai propriul tău …valet? Exact așa, ca la o curte regală, doar că într-o variantă adaptată secolului XXI și, mai ales, acestei perioade.
La Hotel Castel Daniel poți avea acest privilegiu sub forma unui valet digital care se ocupă de întreg procesul, de la a comanda serviciile de masă în cameră și până la check-out. Cumva, această facilitate portretizează foarte bine chintesența locului: te face să te simți special prin decorul nobil, privilegiat, în siguranță și în același timp este foarte bine ancorat în prezent.

 

 

Pentru cine nu este familiarizat cu locul, încercăm să îl plasăm un pic pe hartă:

✅ Hotel Castel Daniel este situat într-un sat pitoresc, Tălișoara pe numele lui, la o oră de Brașov.
Chiar este un castel elegant, vechi de 350 de ani, renovat cu simț de răspundere. Are două corpuri generoase, transformate în spații de cazare, iar fiecare cameră este unică și are o poveste. De exemplu, noi am stat în camera Contelui și în camera Dogarului.
Curtea castelului este perfectă pentru relaxare, iar pentru a descoperi atracțiile din jurul satului nouă nu ne-au ajuns două vizite. Am încercat să acoperim o bună parte dintre ele și am povestit despre meșteri locali, despre Cheile Vârghișului, morile de apă și poiana cu narcise pe blog.
✅ Echipa de la Castel Daniel este formată din oameni responsabili, care sunt pregătiți să asigure respectarea măsurilor de siguranță atât pentru ei, cât și pentru oaspeți: check-in și check-out online, intrarea privată în clădiri și zone private pentru servit masa, propuneri de activități în aer liber, biciclete de închiriat și, bineânteles,  proceduri riguroase de curățare și dezinfectare;
✅ Best of the best: SPA-ul denumit Cellarium. Odată cu inaugurarea celui de-al doilea corp de clădire, la Castel Daniel s-a deschis acest spațiu genial de SPA, care pe noi ne-a dus cu gândul la băile arabe văzute în Spania.
Relaxare în cel mai plăcut mod, pentru a lăsa în urmă tensiunea acumulată în ultimele luni!

 

 

În spatele renovării și deschiderii către public al Castelului Daniel sunt doi oameni deosebiți – Lilla și Attila Racz, care muncesc enorm, fac echipă unul cu altul și, împreună cu colaboratorii lor, duc în paralel o mulțime de proiecte.

 

 

🛈 Toată echipa Castel Daniel te așteaptă cu zâmbete largi sub măști! Poți vedea camerele și rezerva pe https://www.danielcastle.ro/ sau office@danielcastle.ro

📷 Am povestit despre cum a fost la Castel Daniel mai jos:

 

4. Hanul Vatra, sat Costești, județul Vâlcea

 

Când doi oameni cu cariere solide în Germania se întorc în România și investesc în restaurarea și modernizarea unor băi termale, apare pe harta turismului rural acest loc deosebit: Hanul Vatra.

 

 

Poate o să căutați argumente de ce este deosebit, dincolo de povestea din spatele lui.
Iată de ce ni s-a părut nou așa:

✅ în primul rând deschide porțile pentru explorarea unei zone a județului Vâlcea mai puțin cunoscute turiștilor. Sigur, există câteva repere în apropiere pe care nu le-a ratat nimeni, cum ar fi Horezu, însă ceea ce ne-au arătat gazdele noastre, Otilia și Dan Loidl, in imediata vecinătate a hanului, sigur e puțin cunoscut celor mai mulți dintre noi. Ca să nu mai zicem de Cheile Bistriței și Parcul Național Buila-Vânturarița.
✅ hanul în sine are o capacitate redusă de cazare, ceea ce permite distanțarea în această perioada și asigura intimitate și relaxare;
✅ suprafața pe care se desfășoară hanul este de peste 25.000 mp, adică mult-mult spațiu pentru fiecare oaspete;
✅ ouăle de gască de la micul dejun luat pe terasă și produsele locale, naturale, cu gust. Ca orășeni fără rude la țară, știm că suntem subiectivi și că un mic dejun cu produse locale ne “lovește” direct în călcâiul lui Ahile.
De fapt, vrem să subliniem implicarea comunității (o parte dintre angajați sunt oameni din sat, instruiți chiar de Otilia și Dan) și dorința proprietarilor de a-i sprijini pe micii producători locali. Iar oaspeții nu au decât de câștigat!
crângul care mărginește hanul. Nu orice fel de crâng, însă. La Hanul Vatra am văzut pentru prima dată o pajiște plină de licurici! Am traversat micul pârâu din curte și am continuat să explorăm crângul plin de pomi fructiferi, sub atenta privire a caprelor pentru care Hanul este ‘acasă’. Loc mai mult decât suficient pentru picnicuri la iarbă verde și aer curat.
“Răsfăț pentru părinți” este promisiunea cu care vine Hanul Vatra. De când nu am mai fost noi a apărut o căsuță ca în povești pentru copii, construită integral din lemn, hamace distanțate și șezlonguri din materiale naturale, dispuse strategic. Nu că înainte ar fi fost pericol de “îngrămădeală”, dar remarcăm cât de potrivit este spațiul acesta pentru contextul de anul ăsta!
✅ Vrem să mai menționăm ceva: Internetul de mare viteză (100 MB/s), beneficiu care cântărește mult dacă vrei să te izolezi și să muncești dintr-un loc cu priveliște frumoasă.

 

 

Te încurajăm să le urmăriți pagina de Facebook, unde postează filmulețe din “spatele hanului”. Culoarea dominantă este un verde crud, proaspăt și molipsitor.
🛈 Pentru rezervări îi găsiți aici: https://hanulvatra.com/ro/ I contact@hanulvatra.com

📷Am scris pe larg despre Hanul Vatra și atracțiile zonei în articolul e mai jos și ținem să precizăm că mai sunt multe altele de descoperit:

5. Cetățuia, comuna Măgura, județul Buzău

 

Atmosferă misterioasă, pădure deasă, cu copaci seculari, pânză de ceață și un drum pietruit. La capătul lui ajungem într-un luminiș, la poarta solidă a pensiunii Cetățuia.
E adevărat, noi am vizitat acest loc toamna și am rămas fascinați. Acum, atmosfera trebuie să fie cu totul alta, însă misterul sigur s-a păstrat.

 

 

Pădurile buzoiene și, în general, județul Buzău, sunt pline de atracții diferite de cele pe care le întâlnești în alte zone ale țării. Sigur, toată lumea a auzit de Vulcanii Noroioși și de băile de la Sărată Monteoru, dar câți oare am ajuns la Trovanți, la focurile vii de la Lopătari și la bisericile rupestre de la Nucu?

 

Locul din care am pornit să explorăm această zonă a fost, de fiecara dată, Cetățuia.
Putem să spunem că este o pensiune sau un hotel discret ca dimensiuni, cu câteva camere spațioase și aerisite. Este amplasat exact în mijlocul pădurii, la 600 m altitudine, pe dealul cu același nume. Și când zicem “în mijlocul pădurii” te rugăm să iei această expresie mot-a-mot.

 

 

Crezul că se poate și chiar este necear să trăim  în armonie cu natura s-a concretizat în acțiuni și rezultatul este unul deosebit:
✅ proprietarii nu au tăiat niciun copac, ci au construit în jurul lor, la o scară redusă și folosind, pe cât posibil, piatră de Năieni.
✅ zona de servit masa a fost mărită acum ceva timp și astfel, când va fi permisă deschiderea restaurantelor, spațiul va putea fi cu ușurință adaptat noilor norme;
✅ luminișul din pădure a devenit grădina terasată a pensiunii. Este amenajată ingenios și oferă astfel intimitate și distanțare, înconjurată find din toate părțile de pădure.
cea mai frumoasă priveliște asupra văii Buzăului se poate admira de la nici 1km de mers pe jos de Cetățuia.

 

Pentru acest început de vară, echipa Cetățuia, cu implicarea totală a Amaliei și a lui Romeo Petre, cuplul care a pus pe picioare locul acesta, se pregătește cu responsabilitate pentru oaspeți: fac curățenie și aprovizionează toate cele necesare respectării normelor sanitare riguroase și vă așteaptă!

 

Cetățuia este un loc pentru oameni, dar pentru oameni care vor să trăiască în armonie cu natura, care o respectă și care sunt astfel răsplătiți înzecit. Intuim că atuurile pe care un astfel de loc le are în mod firesc vor fi și mai apreciate în noul mod de a călători și de a ne petrece vacanțele.

 

 

Sperăm că vei lua în calcul Cetățuia și vei veni dornic să explorezi în siguranță padurile buzoiene și să compensezi lungul timp petrecut în casă.
🛈 Pentru rezervări: https://pensiunea-cetatuia.ro/ și  pensiuneacetatuia@gmail.com

Promitem nu numai că nu vei fi dezamăgit, ci că vei fi de-a dreptul impresionat de câte locuri deosebite și câte atracții are Țara Luanei!

📷Am povestit tot și am exagerat cu pozele în acest articol dedicat:

 

Anul acesta vom călători diferit, mai aproape de casă, în locuri în care putem ajunge ușor. Suntem optimiști din fire și credem că situația aceasta poate ajută turismul intern și ne crează contextul potrivit să descoperim locuri noi din țară. Ne dorim să putem spune la finalul anului că 2020 a fost anul României în materie de călătorii și  nu l-am irosit.

 

Comentarii

Citeste mai departe