Doamne, ce loc!
Suntem muti de uimire si cu ochii mari, cat ai leilor de mare, pentru a cuprinde aceasta plaja imens de…goala. Aparent.

Am ajuns aici dupa un drum de 45 de minute care nu se poate face decat pe jos, printr-un hatis de vegetatie ecuatoriana prin care nu ai putea trece nici cu maceta, populata cu multe specii endemice.

IMG_2406

 

O cararuie pietruita serpuieste prin aceasta padure in care domneste singura specie de cactus ce se transforma in copac. Pe masura ce creste si ajunge pana la doua etaje inaltime, isi dezvolta o tulpina cu scoarta ca de copac si circumferinta de cca 1m.
Drumul este usor la deal, ceea ce nu ne-ar pune probleme, daca Galapagos nu ar fi o mare sera sau un terariu.

 

O padure din Jurassic Park, cu mirosuri umede si verzi

Nici nu iti dai seama ca ai transpirat, pur si simplu te intrebi cine a aruncat cu apa pe tine si te-a udat din cap pana in picioare!
Dar nici nu ai timp sa te preocupi sa schimbi ceva, pentru ca, pe de o parte, in 5 minute vei fi la fel si, pe de alta parte, pentru ca tot ce vezi iti solicita simturile 100%.

IMG_5467

 

In niciun alt loc in care am ajuns noi, pasarile nu vin curioase sa te investigeze, de a trebuit de doua ori sa ne ferim ca sa nu ni se infiga in frunte si soparlele cu gusa rosie nu stau linistite pana cand ajungi la cativa cm de ele cu obiectivul camerei! Iar cand e vorba de pelicani sau egrete de peste un metru inaltime, acest lucru e chiar spectaculos.

IMG_5381

 

Ce sa mai zic de iguanele marine care mai degraba iti scuipa putina sare in fata decat sa se miste?
Doar miile de crabi par mai suspiciosi, ascunzandu-se grabiti in gropite facute pe loc! Si puii de rechin care isi arata doar pentru cateva clipe inotatoarele cu varfuri negre, inainte de a disparea in larg cu urmatorul val.

IMG_5319

Se intampla in Tortuga Bay, parte a Rezervatiei Naturale din insula Santa Cruz.

Plaja se numeste asa pentru ca aici vin testoasele marine sa isi depuna ouale. Daca as fi testoasa, fara indoiala ca aici mi-ar placea sa imi eclozeze progeniturile!
Plaja nu e ca oricare plaja. Pare mai degraba un desert de sare, o oglinda a cerului!
Valurile mici aluneca pe plaja zeci de metri, iar cand se retrag, ramane o pelicula de apa la suprafata, ca si cum nisipului i-a ajuns si nu mai vrea sa absoarba nimic.
Asta face ca norii pufosi sau posomorati, sa se reflecte pe nisipul ud ca intr-o oglinda.

IMG_5400

 

Cu fiecare pas pe care il indreptam catre padurea de mangrove din capat, nisipul imi facea loc sa prind radacini acolo. Talpile, cu degetele rasfirate ca sa simt cat mai mult, mi se scufundau centimetri buni in acest masa fina ca grisul cu lapte.

 

Nu sunt scoici sau pietre ca pe plajele caraibiene la care ma raportam, totul este perfect maruntit. Sunt insa bucati mari de lava vulcanica, neagra, poroasa, pietrificata. Aici se ascund crabii rosii!

IMG_5378

 

Iar in padurea de mangrove din capat, lenevesc iguanele marine, cele mai fericite si relaxate reptile din lume!
Da, sunt niste dinozauri in miniatura! Godzile reale, cu platosa pe cap, tepi centrali si gheare serioase.
Traiesc numai aici si sunt unice pentru ca au capacitatea de a se hrani cu alge marine! Nu se tem de noi, mai ales exemplarele tepoase de 1,5 – 1,7 m si 10, 12 kg nici nu au de ce. Daca pe uscat nu sunt deosebit de agile, sa le vedeti in apa cum se misca!

IMG_5363

 

Padurea de mangrove este foarte importanta pentru ecosistem, pentru ca este de fapt o cresa si o gradinita pentru mai multe specii care isi adapostesc descendentii, aparati de radacinile dese care opresc accesul oportunistilor.

 

Am petrecut aici 5 ore care au trecut ca 5 minute, pentru ca timpul nu are nicio relevanta pe acest taram tanar (are doar 60.000 de ani), izolat de restul lumii.
Un varf de vulcan subacvatic, decorat cu plaja alba, vegetatie abundenta si animale preistorice!
PARADIS!

IMG_2456

 

Despre celelalte locuri din Arhipelagul Galapagos in care am ajuns am scris cu aceeasi pasiune aici si aici.

 

Sfaturi si informatii utile:

  • la intrarea in aceasta zona trebuie sa te inregistrezi cu pasaportul, sa declari la ce ora intri si la ce ora iesi (nu mai tarziu de 17:00). Aici accesul este gratuit.
  • o serie de reguli si reglementari sunt afisate la intrarea in aceasta zona. Multe sunt intuitive si de bun simt, de genul sa nu sacai animalele, sa nu lasi gunoi in urma ta, sa nu fumezi. Altele sunt mai precise, de exemplu nu trebuie sa ne apropiem la mai mult de 2 m de animale, iar daca acestea vin spre noi (si vin, ca nu au nicio frica), trebuie sa ne retragem
  • plaja aceasta este in forma de L, adica are doua golfuri. In primul se poate face surf, dar pe cont propriu si nu este recomandat inotul pentru ca sunt curenti foarte puternici si un al doilea golf, care este o laguna cu apa linistita ca un lac, in care se poate inchiria caiac, inota si face snorkel.
  • nu este niciun fel de stabliment de unde sa poti cumpara ceva pe plaja, asa ca este bine sa cumperi de la intrare (de unde te inregistrezi) sau din portul Ayora, singurul orasel bine aprovizionat de pe insula.

 

Comentarii

Citeste mai departe