IMG_8706

Muzeul romului si cocktailuri caraibiene

Ma pregateam sa ma plictisesc grav, bautura nefiind un domeniu interesant pentru mine, dar m-am gandit ca suntem in Cuba si romul face parte din traditia insulei, asa ca merita o vizita la acest muzeu!

 

In hol, o doamna cu nasul pe sus. Asa mi s-a parut initial portretizarea Giraldillei, un personaj istoric care a dat nastere uneia dintre cele mai frumoase legende havaneze. O detaliez in articolul de aici, ca sa raman acum la rom!

Acest lichior foarte apreciat a insemnat (si inca inseamna) munca serioasa!

Istoria Cubei, si implicit a romului, este strans impletita cu munca la plantatiile de trestie de zahar, cu povestile sclavilor adusi din Africa si cu elita spaniola ce a creat o industrie care a facut din Cuba una dintre principalele tari exportatoare de trestie de zahar pana in anii ’90, cand a cazut blocul sovietic.

 

Aborigenii din Cuba au fost primii pe care conchistadorii spanioli i-au pus la treaba pe plantatii, insa, avand o constitutie mai firava, nu au suportat munca la camp si in circa 400 de ani, coroborat si cu bolile de import, cultura indienilor taino s-a stins.

 

In locul lor au fost importati sclavi negri, cu precadere de pe coasta de vest a Africii. Sunt cateva gravuri destul de socante la intrarea in muzeu, cu modul in care erau transportati peste ocean, unul langa altul, drumul durand saptamani sau chiar luni. Cei care supravietuiau erau dusi pe plantatiile de trestie de zahar sau de cafea.

 

In muzeu este o macheta foarte elaborata (a fost proiectul castigator al marelui premiu in cadrul unui concurs international de machete) a ceea ce insemna o plantatie de trestie de zahar si procesul de fabricare al romului. De la plantare si recoltare, trecand prin procesare, cu machetele distileriilor in care se obtinea romul si pana la transportul cu trenul, toate etapele sunt surprinse aici in detaliu. Apare inclusiv casa stapanilor, care era mereu amplasata in apropierea plantatiilor, dar sunt la fel de detaliat facute si baracile in care se odihneau sclavii.

 

IMG_8699

Colectia de rom Havana Club

Poate cel mai faimos rom din Cuba si din lume (dar nu singurul, cubanezii spun ca merita apreciate si celelate 6-7 marci care se fabrica aici).

 

Indiferent de marca, procesul este acelasi: melasa rezultata din fierberea sucului de trestie de zahar se distileaza printr-un proces similar oricaror bauturi spirtoase, iar diferenta o face numarul de grade (de obicei intr 37 si 40, vechimea, timpul in care romul a stat in butoaiele de stejar, si tipul stejarului din care e facut butoiul. Cum stejarul nu creste aici, butoaiele sunt importate si reconditionate, iar cele mai bune sunt considerate cele folosite in prealabil la invechirea whisky-ului.

 

Colectia incepe cu romul de la 1 la 3 ani vechime care se foloseste la mojito, daiquiri si celelalte cocktailuri. De obicei este folosit cel de 3 ani, insa, ca o paranteza, din toate cocktailurile baute de noi in Cuba (si au fost multe), nu cred ca am gustat vreunul facut cu Havana Club.

 

Tot ce este mai vechi de 3 ani este considerat prea bun pentru a fi amestecat. Cel de 5 ani este cel mai raspandit, iar cel de 7 ani considerat avand cel mai bun raport calitate/pret, in timp ce restul (15, 25, 80 de ani) sunt adevarate trufandale. Cel de 80 de ani cu atat mai mult cu cat o sticla costa 1.700 euro, deci ar putea fi un cadou inedit pentru o ocazie speciala!

➡ Gasiti aici cateva activitati care nu trebuie ratate in Havana:

 

 

Cocktailuri caraibiene

IMG_8709

 

Desi e bun doar cu gheata, romul isi da insa adevarat valoare in cocktail-uri. Daca vreti sa va incantati amicii, pregatindu-le cateva cocktailuri specifice zonei Caraibelor, am listat mai jos cele care ne-au placut noua mai mult. Si pentru ca nu stim exact cantitatile va dorim distractie la experimente:

  • Trinitaria, care se face amestacand lichior de cafea, lapte si rom.
  • Canchanchara, preferatul meu de departe, faimos in zona Trinidad, cu miere, suc de lamaie, gheata, apa plata si agua ardiente (adica rom de 78 de grade). Trebuie amestecat energic pentru ca gheata va face mierea sa se intareasca si e pacat sa pierdeti gustul.
  • Din aceeasi zona, cocktailul Trinidad colonial incorporeaza suc de portocale, grenadine, curacao albastru si rom. Cantitatile conteaza cel mai putin aici, oricum ar fi e delicios.
  • Pina Colada, cu rom, suc de nuca de cocos si lapte de ananas insa reteta variaza mult. Am baut fara suc de nuca de cocos, cu suc de ananas in loc de lapte de ananas si chiar cu suc de portocale. Cel mai bun l-am baut in barul Hotelului Iberostar din Trinidad, cu shake rece de nuca de cocos in loc de suc. O adevarata delicatesa pentru doamne si domnisoare.
  • Mojito, bun peste tot in Cuba, cu suc de lime, zahar, apa minerala, menta, rom si putin bitter. Neaparat servit cu pai sau bat pentru a strivi periodic frunzele de menta si a amesteca.
  • Ron Collins, practic un Mojito fara menta. Nu e rau deloc, dar parca ii lipseste ceva.
  • Daiquiri, cocktailul preferat al lui Hemingway, se face cu suc de lamaie, zahar, marrasquino si rom si are cele mai multe variatii posibile dintre toate cocktailurile. Dublu de rom prefera el, noi il preferam oricum.
  • Cuba libre, un succes international delicios, cu suc de lamaie, cola si rom este cel mai putin intalnit in Cuba. Toti strainii il prefera (poate pentru ca are Cuba in nume) insa nu il veti gasi pe prea multe liste de cocktailuri cu pretentii. Daca cereti il veti primi, insa incercati cele de mai sus pentru ceva cu adevarat cubanez.

Salud y viva Cuba!

— Pentru a vizita aceasta tara, colegii de la TUI TravelCenter au pregatit pachete speciale, pe care le puteti consulta aici: https://www.tui-travelcenter.ro/ro/subcateg-39-produs-2-subtip-2–Cuba
Se pot personaliza dupa dorintele vostre!
Sfaturi uitile:

  • Muzeul Romului Havana Club este situat pe strada San Pedro nr. 262, intersectie cu Sol y Santa Clara, in Habana Vieja, adica in centrul vechi;
  • la iesirea din Muzeu puteti degusta si cumpara romul preferat la preturi mult maibune decat in statiuni
    O sticla de 350 ml, cu rom vechi de 7 ani costa 7,5 CUC

Aprilie 2014

Comentarii

Citeste mai departe