IMG_8671

Povestea Giraldillei, a dansatorului de flamenco si al cersetorului-cavaler

In holul de la Muzeul Romului sau poate inainte, in El Morro, cand o sa ridicati ochii catre cupola Fortaretei de la Real Fuerza, veti vedea o copie a sculpturii Giraldillo (originalul, un simbol al Havanei, este pastrat in Muzeul Orasului). 

 

Se spune ca aceasta reprezentare seamana cu Giralda din Sevilia si ca dateaza din 1631, desi astfel de statui decorau in mod obisnuit varful turnurilor din acea vreme. Legenda spune ca este imaginea lui Ines de Bobadilla, sotia conchistadorului spaniol Hernando de Soto care a guvernat insula in sec. al XVI-lea si care a plecat pe mare, decedand de febra galbena in zon raului Mississippi.
Cand sotul sau a plecat in expeditia finala catre Florida, intre 1539 si 1543, ea a devenit singura femeie guvernator al Cubei.
Se spune ca Ines (sau Geraldilla) l-a asteptat privind pierduta catre mare si in acea pozitie a fost imortalizata.

Dansatorul de flamenco

In Piata Catedralei, printre coloanele cladirii din stanga (Palacio de Lombillo), un barbat bine, in costum de dansator de flemenco, zambeste cald intregii piete.
Este o sculptura 1:1, un omagiu adus lui Antonio Gades (1936-2004). Acesta a dezvoltat o pasiune pentru Havana, a fost un apropiat al cercului din jurul lui Fidel si cubanezii i-au adus acest omagiu, lasandu-l sa se bucure in fiecare zi de forfota din Piata Catedralei. De altfel este unul dintr-o serie de statui cu personaje mondene care au impresionat intr-un fel sau altul locuitorii Havanei, fara avea neaparat merite artistice sau de alta natura. O idee simpla si atat de simpatica ca ar merita preluata si de alte orase.
Cand este puternic soarele si umbrele sunt accentuate, zau ca pare un om viu!

Cersetorul-cavaler

IMG_8801

Havana a avut cel mai dinamic port din Caraibe iar viata comerciala a orasului se desfasura intr-o piata din apropiere, Piata Sf. Francisc din Assisi. Numele pietei este dat, firesc, de la catedrala ridicata in 1228. Si tot datorita catedralei, la un moment dat, functionalitatea pietei a fost schimbata, pierzandu-si caracterul comercial – negustorii de aici faceau foarte mult zgomot, deranjand slujbele religioase.

 

Aici se gaseste o alta statuie in marime naturala a unui personaj aparte ce se remarca in oras, cu precadere in aceasta zona.
Se spune ca la un moment dat, in tinerete, acestui om i s-a inscenat o fapta condamnabila si, nereusind sa demonstreze ca era nevinovat, a petrecut zeci de ani la inchisoare. A fost eliberat de-abia in anii 70 cand persoana care ii inscenase, fapta, pe patul de moarte, a recunoscut adevarul.
Lipsit de orice bunuri materiale, a supravietuit pe strazile Havanei, din mila trecatorilor care il ajutau cu ceva de mancare si locuinta pentru o noapte sau doua.
A ramas in memorie pentru faptul ca nu accepta bani niciodata si oferea intotdeauna ceva la schimb, un buchet de flori, o poezie sau o papusa facuta manual. Havanezii care au in jur de 50 de ani si-l amintesc bine si povestesc cu placere, aratand spre statuie.
Se spune ca daca ii atingi degetul si barba simultan (numai simultan), vei avea parte de bine in toate aspectele vietii, un an intreg!

Am testat, revin cu feedback peste un an.

Update 26 martie 2015: este adevarat! Am avut parte de bine un an intreg!

 

 

➡ Gasiti aici cateva activitati care nu trebuie ratate in Havana:

 

Aprilie 2014

Comentarii

Citeste mai departe