IMG_0015Ca intr-un film politist bun

De afara, aceasta cladire cu trei etaje inalte situata in partea de sud a Havanei vechi impresioneaza prin eleganta sa. Fatada este dominata de un stil arhitectonic eclectic, cu elemente de art nouveau. Multe cladiri din aceasta parte sunt construite temeinic si cu mare grija pentru detaliile decorative ce particularizeaza stilul art nouveau.

Hotelul Raquel este amplasat la intersectia stazilor San Ignacio si Calle Amergura, la cateva minute de mers pe jos fata de Piata San Francisco. Face parte din lantul de hoteluri si servicii de stat Habaguanex.
Tematica lui este una biblica dpdv al denunirilor camerelor si al unor elemente de decor (sculpturile sunt un exemplu elcovent), reconstituind scene din Vechiul Testament intr-un limbaj modern. Raquel, pe langa faptul ca a fost un personaj biblic, se pare ca a fost in secolul trecut o cubaneza cat se poate de reala, cu o avere mare, ce a avut de a face cu inaltarea acestei cladiri in 1908.

 

In acea perioada, acest imobil a fost sediul unei firme ce importa haine, a unui business imobiliar si sediul Camerei de Comert a Havanei. Iluminatorul din centrul cladirii a fost refacut in anii care au urmat, dar pastrand sticla colorata originala, facuta in 1911. Hotelul are trei etaje, iar interiorul abunda de marmura de Carrara. Este un detaliu obisnuit in Cuba si in Havana in special, pentru ca marmura se folosea ca balast pentru echilibrarea greutatii navelor care faceau comert. Asa au ajuns in Cuba cantitati impresionante de marmura europeana de cea mai buna calitate.

 

Daca vrei sa te simti ca un spion international, stand la o masa invaluit in fum de trabuc si urzind planuri complicate, restaurantul hotelului este locul perfect. Restaurantul “Jardin de Eden” este situat la parter, are cca 15 mese si este specializat in gastronomie evreiasca. Dimineata ofera un bufet tip suedez, cu mancare variata, de la omleta si bacon la guave si prajitura casei. Seara, un menu a la carte. Inghetata este delicioasa, comandati-o cu incredere!

IMG_8579

Facilitati

25 de camere deosebit de spatioase, amenajate cu mobila veche si cu mare grija pentru fiecare element ales. Tablourile de pe pereti nu sunt reproduceri, ci operele celor mai in voga artisti cubanezi contemporani. Exista inclusiv un colt de intimitate pentru doamne, cu masuta de toaleta si un paravan mobil pentru a crea un spatiu distinct. Toate camerele sunt dotate cu aer conditionat, televiziune prin satelit, telefon si seif. Serviciul oferit de menajera dedicata este foarte simpatic: in prima zi ne-a lasat un biletel scris de mana, in care s-a prezentat si ne-a desenat la final o fata surazatoare!

 

Ce cautam noi cu fervoare peste tot este serviciul de lavanderie, care este la jumatate de pret fata de cel de pe vasul Horizon.

 

Hotelul are o sala de sport si sauna la demisol, daca mersul prin oras la peste 30 de grade nu va sunt de ajuns. Desi un lucru comun caselor din Havana – terasa – cea de la hotelul Raquel nu poate trece doar mentionata, pentru ca este foarte frumos amenajata, cu zeci de ghivece de flori, sezlonguri, foisoare cu mobila ce se poate balansa usor, un mic turn de observatie in care se organizeaza cine romantice doar pentru o singura pereche si o panorama asupra Havanei vechi, intinsa pana la mare.

 

Comentarii

Citeste mai departe