DPP_11

 

La prima vedere, oraselul Pinar del Rio nu pare mare lucru. Casele rareori au mai mult de un nivel, iar fatadele pastreaza doar putin din gloria de odinioara. Nici macar cele 2 hoteluri mai mari din oras – si de altfel cele mai impunatoare cladiri de aici – nu arata mai bine. La o privire mai atenta insa, interioarele merita inspectate, fie pentru bunul gust si stilul amenajarii (cum e cazul hotelului Vueltabajo) fie pentru diverse delicatese si povesti (inghetata la cornet ca in copilarie sau cumparaturi in magazine universale, improvizate in case de locuit). Insa oricum te-ai uita la el, Pinar del Rio nu e o oprire neaparat de bifat pentru cei pasionati de istorie sau cultura si nici vreo destinatie de vacanta de neuitat.

Si atunci de ce am venit pana aici?

Este simplu, pentru ca se afla in inima tinutului unde creste cel mai apreciat tutun, la 60 de kilometri de Vinales, o zona cu adevarat speciala. Ce o face asa de speciala este solul bogat in fier care prieste in mod deosebit acestei plante. Si apoi traditia. Inca de la samanii vechilor indieni Taino care rulau frunzele si le ardeau pentru proprietatile magice si curative, in aceasta zona s-a cultivat tutun. Procedeul s-a modificat in timp si il puteti vedea pe viu in oricare din multele ferme care se ocupa cu asa ceva.

Cum se face un trabuc?

Pe scurt, se aleg 3 feluri de frunze din planta de tutun pana ce aceasta atinge 1,5m si infloreste (apoi nu mai sunt bune). O serie de frunze tinere se aleg intai pentru elasticitate si se pun separat (cu ele se va inveli trabucul), iar continutul efectiv se face din frunze culese la maturitate fie din partea de sus a plantei fie din cea de jos (cu cat mai jos creste frunza cu atat mai “tare” va fi cand o fumezi).

 

Restul este arta – cat timp le usuci (niciodata in aer liber ca la noi ci in soproane cu forma specifica), cum le combini si mai ales daca si cum le fermentezi. Pentru aromele atat de apreciate de cunoscatori este neaparat nevoie de fermentare, impreuna cu rom, miere, scortisoara si alte esente, retetele fiind desigur secretul celor care le fac. DPP_2

 

Indiferent de ingrediente insa un trabuc de calitate trebuie sa respecte urmatoarele cerinte:

  • frunza sa nu fie verde, ci uscata perfect (un maro deschis, mat) fara a fi insa prea uscata (se verifica usor apasand cu degetele pe el si rulandu-l; daca se desprind mici bucati de tutun atunci trabucul este prea uscat)
  • trabucul sa fie facut din foi intregi, dar fara nervura principala. Un trabuc contrafacut va contine de obicei resturi tocate in mijloc si doar cateva foi intregi la suprafata. Unul facut in graba de o persoana mai putin priceputa va contine foi cu nervuri
  • atunci cand arde trebuie aprins perfect pe toata suprafata lui si trebuie sa isi pastreze modul de ardere egal in toate partile, ca dovada ca frunza este naturala si de calitate

 

Daca nu le respecta nu inseamna ca nu e un trabuc perfect fumabil, doar ca nu este calitatea pentru care platesti (si pe unele dintre ele platesti serios, atat in Cuba, cat mai ales in afara ei). Si, dincolo de pret, un trabuc de calitate chiar merita savurat. Fara a avea vreo pasiune inainte de a ajunge in Cuba, aici m-a prins obiceiul, un pahar de rom, un cocktail sau o simpla cafea avand un gust deosebit insotite de cateva fumuri aromate de calitate.

 

Revenind insa la Vinales si lasand in urma fumul trabucurilor, aceasta zona a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO pentru altceva: pentru mongotele sale pline de pesteri, de un verde aprins, care impreuna cu rosul solului ii dau regiunii un farmec aparte.

 

Aici poti sa te plimbi cu bicicletele intre mongote, poti sa investighezi pesteri largi si fascinante, (in unele chiar si cu barca, iar in altele numai cu frontala), poti sa inveti despre sclavii fugari care se ascundeau in ele si poti sa vizitezi un mural pe care il poti aprecia sau nu, totul intr-o zona de aproximativ 60 km patrati.

 

Dar, despre toate astea o sa va povestesca Yulicary, de la Cubatur, in interviul acordat:

 

Sfaturi si informatii utile:

  • pentru a va bucura de aceasta regiune, recomandarea ghizilor este de 3-4 zile
  • exista tururi organizate de agentiile de turism, care pun la dispozitie totul, de la bicicleta pana la mese. Asta nu inseamna ca nu va puteti duce pe cont propriu. Zona este ideala pentru bicicleta, de asta sa nu va indoiti o clipa.
  • cele mai vizitate pesteri sunt Cueva del Indio (cea care se poate vizita numai cu salupa) si Palenque de los Cimarrones. Nu mai retin exact cat au fost intrarile, insa am ramas cu senzatia ca nu se simt in buget.
  • in zona sunt multe case particulare, cu pridvor si balansoare, care au pe usi un semn ca un T cu serifa, albastru. Asta inseamna ca se pot inchiria. Nu am incercat, dar am tanjit dupa variannta asta. Oraselul cel mai apropiat in care sunt hoteluri este Pinar del Rio.

 

Pentru a vizita Cuba, colegii de la TUI TravelCenter au pregatit pachete speciale, pe care le puteti consulta aici: https://www.tui-travelcenter.ro/ro/subcateg-39-produs-2-subtip-2–Cuba
Se pot personaliza dupa dorintele voastre!

Comentarii

Citeste mai departe