“Și, câți ani plănuiești să stai în Bahamas?”

Așa se pune aici problema când începi să întrebi de plaje, tocmai pentru că opțiunile sunt inepuizabile chiar și într-o viață de om.

Am fost mai mult decât încântată de inițiativa Ministerului de Turism al insulelor Bahamas, Condor Airlines și Dertour România de a descoperi câteva dintre frumusețile acestei țări, pentru a le putea împărtăși cu voi.
Care sunt cele mai incitante atracții și experiențe încercate, cele mai frumoase plaje pe care am pășit și cum puteți să ajungeți
la ele vă spun în serialul “It’s better in the Bahamas”.

 

IMG_4589

 

Cea mai frecventă greșală pe care cineva o face este să creadă că Bahamas  înseamnă Nassau, capitala insulelor și locul în care ajung cei mai mulți dintre turiști, în special cei de pe croaziere.

Bahamas este de fapt un arhipelag format din peste 700 de insule și insulițe. Dintre ele, doar câteva sunt locuite. 16 sau 17.
Cea mai dens populată este insula New Providence, unde se află capitala Nassau și Paradise Island (260,000 rezidenți).
În rest, e Paradis!

 

În Nassau am ajuns și noi cu un zbor Condor de aproape 11 ore, din Frankfurt.
Ne-am cazat la Warwick Paradise Island 4* și speram cât de cât la o adaptare la noul fus orar, însă însoțitorul nostru, Angelika, ne-a
luat în primire, decisă să ne uluiasca după doar câteva ore de … (ne)somn.
Și a ales că prima destinație mini-arhipelagul Exuma, în ceea ce ei numesc “The Out Islands”.

 

condor

 

Top 5 experiențe în Exuma

Ne-am îmbarcat cu noaptea în cap și cu ochii mici pe o cursă internă operată de Bahamas Air cu destinația George Town, Exumas.
Răsăritul ne-a prins din urmă în cele aprox. 35 de minute cât a durat zborul, pentru a întări promisiunea Angelikăi cum că vom avea o zi întreagă la dispoziție pentru a trăi niște experiențe pe care nu le vom uita toată viața.

 

Excursia noastră de o zi a început după un transfer de aprox. 30 minute pe Queen’s Drive, de altfel singurul drum din insula principală, prin a-i cunoaște pe membrii echipajului Coastline Adventures Exuma: CJ, căpitanul și Yellow, secundul său.

 

1. Insula Porcilor – Big Major Cay

 

În Bahamas, porcii nu zboară, ci înoată. Sunt asul din mânecă. Sunt atracția numărul 1 a insulelor. E o nebunie, dar unii oameni își planifică vacanța în jurul lor și aleg să vină în Bahamas pentru a înota cu acești porci!

Nu știe nimeni cu certitudine când și cum anume au ajuns pentru prima dată pe insulița aceasta din Exuma sau de unde provin. Se spune că ar fi naufragiat aici sau că au fost eliberaţi în mod intenţionat de marinari.

Cert este că această populaţie de porci a dezvoltat o aptitudine incredibilă pentru înot. Până să-i văd, eram mai rezervată și mă gândeam că or fi la fel de nesuferiți precum maimuțele din Bali sau Kuala Lumpur.

 

IMG_4730-2 IMG_4740 IMG_4749

 

Deși erau mai multe ambarcațiuni ancorate în apropierea insuliței, una dintre “gazdele” noastre a avut curtoazia să ne întâmpine, înotând grațios până la noi. Apoi, i s-a alăturat un altul și uite așa am fost poftiți de căpitan să sărim în apă și să facem cunoștință.

 

IMG_4824

 

După bălăceala și oferirea bunătăților pe care echipajul nostru le-a pregătit special pentru porcii prietenoși, aceștia ne-au poftit să le cunoaștem familia: o grădiniță întreagă de grohăituri discrete și oftaturi obosite!

 

IMG_4811 IMG_4782 IMG_4795

 

Se lenevește mult pe Insula Porcilor!

 

2. Înot printre rechini la Compass Cay

 

Aici a fost cu ceva țipete!
Oricât de curajos te știi, parcă tot ai o strângere de inimă să cobori în apa plină de rechini, mai ales că aceștia te iau în primire de cum ai pus piciorul pe ponton. Fără să fie de dimensiuni impresionante, au dințișorii ascuțiți, iar numărul lor cu siguranță te face să te gândești de două ori înainte să cobori.

 

Totuși, țînând cont de faptul că ești în permanență supravegheat și de numărul mare de turiști care au trăit să spună povestea, trag concluzia că ești în siguranță atât timp cât asculți ce-ți zic localnicii. Și ei spun cam așa: “Nu le bagă mâna în gură și nu-i hrăni din mâna!”

 

IMG_4829 IMG_4836 IMG_4904

 

Cu toate astea, nu toată lumea ascultă și se mai lasă cu țipete și zgârieturi din când în când, mai ales că rechinii ăștia nu se sfiesc să te cerceteze și să te atingă cu aceeași curiozitate cu care îi abordăm și noi.

 

IMG_4845 IMG_4880

 

Personal, am preferat varianta “țestoșenia sa pofticioasă” de la o oprire similară, pe o altă insuliță înconjurată de viețuitoarele mele preferate.

 

IMG_4709

 

M-a surprins plăcut faptul că atât localnicii cât și autoritățile par să trateze cu respect și responsabilitate mediul înconjurător. Apele sunt foarte curate, nu am văzut PETuri sau alte deșeuri, zone întinse din arhipelag sunt arii protejate și fac parte din Exuma National Land and Sea Park.

 

3. Insula Iguanelor

IMG_5047-3

 

Am avut un mic deja-vu, amintindu-mi de iguanele din Galapagos, însă trebuie spus de la început că sunt specii diferite. Cele din Galapagos sunt iguane marine și trăiesc doar acolo, iar acestea sunt o subspecie din cele 7 de Bahamian Rock Iguanas.

 

IMG_5022

 

Au până într-un metru lungime, sunt și ele specie protejată și trăiesc pe mai multe insule din Bahamas. Noi ne-am oprit la una dintre ele, aici, în Exuma.
Deși nu înoată, iguanele se strâng grămadă pe plajă, că niște căței și nu se încurcă să-ți ceară socoteală și taxa de debarcare sub formă salatei proaspete aduse de echipajele ambarcațiunilor.

 

 

IMG_5053 IMG_5055-2 IMG_5069-3

 

Apel pentru natură și animăluțe

Turismul este vital pentru oamenii de pe insulele din Exuma, altfel atât de izolate, iar aceste interacțiuni cu animalele în mediul lor sunt clar magneți pentru vizitatori. Când ajungeți aici (sau oriunde, de fapt), evident cu scop turistic, nu hrăniți animalele cu altceva decât ce aduc însoțitorii de grup sau membrii echipajelor.
Au fost cazuri în care unele animale au suferit și chiar au murit din cauza nesabuintei turiștilor. Nu bun!

 

4. Limbile de nisip

IMG_4977

 

Opțiunea de a face island hopping organizat presupune faptul că timpul petrecut în fiecare loc este limitat.
Nici nu s-ar putea altfel, cu atâtea lucruri grozave de văzut și de trăit și atâția alții care doresc și ei același lucru. Totuși, cu iscusința și implicarea celor de la Coastline Adventures Exuma, am reușit cumva să ajunge în următoarele două locuri în contra-timp cu alți turiști.

 

IMG_4912 IMG_4917 IMG_4972

 

Nu știu cum să va spun, dar să te afli în largul marii și să pășești pe o fâșie de nisip alb, să-i simți moliciunea și textura fină în timp ce ești înconjurat de nuanțe intense de turcoaz e genul de experiență care te face să te gândești dacă trebuie neapărat sa te mai întorci la viața ta de orășean.

Aici, pe fâșia asta de nisip, am mâncat cea mai proaspătă salată de conch, una dintre mâncărurile tradiționale în Bahamas, despre care trebuie să va povestesc detaliat într-un alt articol.

 

5. Pe urmele lui James Bond în grota Thunderball

Și când mă gândesc că nu vroiam să fac snorkeling aici…

“Dacă vă place James Bond, trebuie neapărat să săriți în apă, să înotați și să intrați în grotă. E un curent care vă trage înăuntru și altul care vă scoate pe partea opusă”, ne-a strigat Angelika, pentru că noi eram nedumeriți. Pe unde să intrăm în grotă?! Când am auzit și de curenți care ar urma să ne tragă de colo-colo, mai abitir nu ne-am înghesuit.

 

Ezitam pentru că apa era destul de înalta și ni se părea că nu vom avea loc să ne strecurăm pe sub pereții ascuțiți de stâncă, pentru a intra pe dedesubt în grotă.

 

Aceasta este grota care a aparut într-una dintre ecranizările seriei James Bond – Thunderball, cu Sean Connery, aflată la câteva sute de metri de Staniel Cay.

 

Încurajați de faptul că Yellow merge cu noi, am sărit cu toții în apă, în echipament complet de snorkeling.
Ne-am întors în barcă 15 minute mai târziu, toți entuziasmați, cu ochii mare și râzând cu gură până la urechi de încântare.

Până e gata montajul video, pe TripAdvisor sunt mai multe imagini și impresii ale altor vizitatori.

 

IMG_4648 IMG_4728 IMG_4896

 

Turul nostru de o zi printre insulitele din Exuma urma să se încheie curând, însă dacă timpul nu este o presiune, banii necesari închirierii unei ambarcațiuni nu ar fi așa de mulți. Sigur, am în minte un anumit public, căci Bahamas este o destinație de top și acest lucru trebuie luat că atare. În extrasezon, adică vara, închirierea unui catamaran de 8 persoane poate coborî chiar și până la 500 USD/zi plus taxe. În schimb, în sezon, prețul se dublează.

Dar cum ar fi să nu te grăbească nimeni, să te pierzi în marea de albastru turcoaz și să explorezi după bunul plac măcar câteva dintre sutele de insule din Bahamas?

 

Curiozități locale:

 • Poate nu o să vă vină să credeți, dar sunt fix 365 de insulițe în Exumas. Câte una pentru fiecare zi a anului! Și sunt doar 7.000 de localnici care se bucură permanent de atâta frumusețe!

 

 • Ca să mai completeze un pic această cifră, li s-au alăturat oameni de afaceri și persoane publice cu mare notorietate, care au cumpărat aici una sau mai multe insule și au construit case de vacanță pe care le și închiriază: David Coperfield, Jhonny Depp (Notă: în Little Exuma s-au filmat scenele de pe plajă din Pirații din Caraibe), Nicholas Cage, Eddie Murphy s.a.

 

 • De cancan, o să pomenesc că prețurile încep de la câteva mii de USD pe noapte și urcă până la 16.000 pentru vila unui afacerist din Texas care e auto-sustenabilă și alimentată de energia eoliena.

 

 • Nici cu cei care plătesc și 5.000 USD/zi ca să pescuiască bone fish aici nu îmi e rușine! Dar trebuie să punem lucrurile în context și să nu uităm că America este la doar 45 de minute de zbor de Bahamas și că pasiunile, în general, costă.

 

DERTOUR “Fly FREE Special” – program disponibil în agențile TUI TravelCenter

Prin acest program puteți economisi pâna la 400 USD/cuplu în vacanța voastră în Bahamas.
Pentru rezervări de minim 4 nopți pentru hoteluri selecționate din Grand Bahama și din Out Islands, zborul intern dus/întors Nassau – insula de destinație pentru o 1 persoana/cameră este INCLUS.
Pentru rezervări de minim 7 nopți, este INCLUS zborul intern dus/întors Nassau – insula de destinație pt. maxim 2 persoane/cameră!
Hoteluri: Sandals Emerald Bay (in Great Exuma) , Viva Wyndham Fortuna Beach (in Grand Bahama), Grand Lucaya (in Grand Bahama), Lighthouse Pointe (in Grand Bahama), Memories Grand Bahama (in Grand Bahama), Hilton at Resorts World Bimini (in Bimini), Tiamo Resort (in insula Andros), Fernandez Bay Village (Cat Island).

Informații si rezervări pentru o vacanță de vis în Bahamas se pot face la colegii mei de la TUI TravelCenter (oferte@tui-travelcenter.ro).
Puteti arunca un ochi și pe site: https://www.tui-travelcenter.ro/vacante-exotice/bahamas

 

Informații și sfaturi utile:

 

Cum ajungi în Bahamas

 •  din luna noiembrie 2017 compania germană Condor Airlines operează o sursă regulată, săptămânală, din Frankfurt până în Nassau. O simulare de cost poate fi făcută pe siteul lor. Legătură dintre București și Frankfurt poate fi făcută cu Tarom sau Lufthansa. Rezervarea zborului este primul pas al vacanței în Bahamas și e bine să fie făcut din timp.
 • Pentru orientare geografică, las aici harta insulelor.

harta_bahamas

 

Unde stai

 • pentru acest subiect voi face un articol dedicat în secțiunea Hoteluri. Pentru primele trei nopți noi am stat la Warwick Paradise Island Bahamas 4*. Oferta pentru un sejur în Bahamas la acest hotel, cu zbor inclus, este aici.

 

Cum te miști printre insulele din Bahamas

 • între insulele din Bahamas puteți să vă mișcăți cu ușurință, dar nu vă așteptați să fie ieftin: biletul de avion din Nassau până în The Exumas (aeroportul este în George Town), cu Bahamas Air este 90-100 USD/ pers./sens. Pentru o excursie de o zi, cea mai bună combinație este dusul cu Bahamas Air și returul cu Skybahamas.
 • această deplasare din Nassau în insulele Exumas se poate face și cu ferry-ul local, la un preț ceva mai scăzut: 155 USD/dus-întors/pers.

harta_exumas

 

 

Cât costă excursiile opționale

 • excursia de o zi în Exuma este în jur de 400 USD/persoană, cu transport din Nassau cu tot. Excursia efectivă, cu barcă, este în jur de 220 USD și include o serie de activități și masa de prânz. Pretul depinde și de gradul de ocupare al bărcii și de sezon.
 • compania cu care am mers noi se numește Coastline Adventures Exuma, iar programul nostru a fost personalizat si a inclus câteva lucruri suplimentare, cum ar fi salata de conch.
 • debarcarea la Compass Key pentru a înota cu rechinii a costat 10 USD/pers.

 

 

Cât costă mâncarea

 • dacă prânzul inclus nu vă este suficient, varianta de mâncare tradițională, un fel principal și o băutură, servită într-un restaurant local costă între 19 și 40 USD de persoană în Nassau.

Altele

 • It’s better in the Bahamas! este sloganul țării.

 

 

16 Decembrie 2017

Comentarii

Citeste mai departe