IMG_8841

El Morro

Nu ma asteptam sa fie atat de multe muzee si galerii de arta, biserici, hoteluri si piete asa de spectaculoase! Fiecare straduta se varsa in alta, si ea plina de noi si noi surprize, pana cand ajungi la mare!
Si aici, peste o fasie albastra, apare foarte serios El Castillo de los Tres Reyes del Morro si fortareata La Cabana.
Este un sistem de fortificatii menit sa apere Havana dupa ce a fost invadata de englezi, mai bine zis de cel mai faimos corsar englez, Sir Francisc Drake 1762. A fost singura data cand englezii au fost victoriosi in Cuba, pentru ca ulterior au “descoperit” Florida si au dat spaniolilor Havana la schimb.

Stanca pe care a fost constuit acest oras fortificat se numea El Morro. Ca atare, intregul ansambu este pe o inaltime, careia i s-a adaugat, in spiritul renascentist, un sistem de terase descendente.
Cea mai impresionanta fortareata a coloniilor spaniole, La Cabana, a fost ridicata in imediata vecinatate a lui El Morro, chiar pe locul din care englezii condusi de Drake au tras cu tunurile spre oras.
Che Guevara a folosit acest loc pe post de cartier general dupa triumful revolutiei, azi fiind aici un mic muzeu in onoarea lui (un muzeu mult mai mare se gaseste in Santa Clara, orasul in care s-a decis soarta revolutiei si care l-a adoptat ca pe un erou).

In fiecare seara, la ora 21:00 fix, soldati imbracati in stil colonial trag cu tunurile in cadrul unui spectacol ce merita vazut, amintind de momentul inchiderii zidurilor orasului.

Cand orasul chiar se inchidea, ora reala era 20:00, dar o decizie ulterioara a decalat-o, pentru ca era prea devreme.
In aceasta zona se poate ajunge doar cu un taxi (pe sub apa!) sau cu transport pe apa. Merita o vizita si ziua, pentru ca toata Havana de desfasoara in fata ta.
In plus, vantul care sufla cu putere cand esti pe metereze si hainele care incep sa fluture, iti pot da un aer de conchistador!

 

Pe tarmul opus lui El Morro, la intrarea in curba Maleconului (care este o faleza lunga de 8 km ce insoteste tarmul Atlanticului si este foarte-foarte animata zi si noapte) este fortareata initiala, cea cucerita de Sir Francisc Drake. Se numeste San Salvador de la Punta. Este micuta, se poate trece usor cu vederea, dar de ea se leaga o masura de protectie bizara. Guvernatorul de atunci al Havanei a decis sa fie unita cu El Morro printr-un lant masiv, care ar fi trebuit sa previna intrarea vaselor in port.
Putin probabil ca un lant sa opreasca un vas, dar masura a fost totusi implementata.

 

➡ Gasiti aici cateva activitati care nu trebuie ratate in Havana:

 

Am revenit in centru prin acelasi tunel sapat pe sub Atlantic. Desi foarte modern, larg si luminat, Yuly ne-a povestit ca multi dintre locuitorii Havanei, chiar si prietenii ei, trec cu inima stransa prin acest tunel. Asta pentru ca oamenii de aici cunosc forta apei, Atlanticul oferind mostre de putere chiar si acum, cand nu este sezonul uraganelor, ci doar se infoaie putin briza, urcand apa peste zidul Maleconului.

— Pentru a vizita Cuba, colegii de la TUI TravelCenter au pregatit pachete speciale, pe care le puteti consulta aici: https://www.tui-travelcenter.ro/destinatie/Cuba/Cuba

Sfaturi si informatii utile:

– tunelul are cca. 700 m, se traverseaza foarte repede, dar nu se poate face acest lucru ca pieton
– in Havana, taxiul costa minim 1 CUC/km. Taximetristii vor incerca sa va spuna ca drumul face mai mult, dar daca ca stiti care este tariful si le spuneti, vor accepta politicos un pret mai apropiat de cel real;
– in El Morro bate vantul tare, recomand pantaloni pentru doamne si palaria/sapca cu sistem de strangere ferm.

 

 

Aprilie 2014

Comentarii

Citeste mai departe