DPP_139-150x150

 

Madinina, insula florilor … poate aceasta denumire alternativa a insulei va suna cunoscuta din serialele franceze la care ne uitam acum zece ani cu Vanessa Demouy.

Daca nu, va spunem ca am ajuns in Uniunea Europeana, intr-una dintre provinciile Frantei.

Prima impresie a fost mai degraba ca este mai degraba insula iguanelor in libertate pentru ca imediat dupa iesirea din port doua exemplare solzoase se incalzeau fericite la soare, aproape perfect camuflate pe trunchiurile a doi copaci. Ne-au placut si am mers mai departe.

DPP_118

 

Spre deosebire de St. Kitts, de exemplu, Martinica este o insula mare, are 80 x 39 km si e cea mai europeana capitala din insule – Fort-de-France – de departe cel mai bine aprovizionat oras prin care am trecut in aceasta croaziera. Centrul este pietonal si intesat de magazine, etaland branduri cunoscute sau mandrindu-se cu lucruri produse local. Marfa este si ea la preturi europene (3 perechi de sosete 15 euro).

 

In cautare de wi-fi, am testat centrul comercial local, o replica la scala a unui mall obisnuit. Intr-adevar, la unul dintre restaurantele de la parter internetul zbarnaia, iar mancarea ne-a intrecut asteptarile. Restaurantul era plin, semn ca nu eram nici pe departe singurii care am trait o experienta culinara de nota 10.

 

Cea mai buna optiune de a vedea intr-o singura zi florile care fac Martinica celebra este Gradina Botanica Balata. Este foarte aproape de oras, dureaza 15 minute/dus cu taxiul si aproximativ 30 cu transportul public. Costurile insa fac diferenta, taxiul fiind foarte scump, circa 40 de euro. Daca am retinut bine, cu transportul public costul este de 20 de ori mai mic.

Noi am ales sa ne pierdem pe stradute, catre zonele mai putin aglomerate in care nu ajung turistii si am descoperit un Fort-de-France care pe alocuri seamana cu blocurile de locuinte din Constanta, iar pe coline, ingramadeala de case pipernicite, dau un aer de favela.

DPP_1131

 

Oamenii capitalei ni s-au parut mai seriosi (adica mai putin veseli si destinsi) decat in celelalte insule vizitate, si foarte aratosi.

 

Proabil ar fi trebuit sa optam pentru una dintre excursiile optionale, pentru a vedea si altceva, insa cum totul era deja fully-booked, va prezentam macar alternativele:

  • explorarea padurii tropicale in varianta motorizata 4×4, in convoi;
  • explorarea golfului Fort-de-France de pe mare, cu posibilitatea de a inota si de a avea parte de relaxare pe una din plajele apropiate;
  • descoperirea unei plantatii de trestie de zahar celebra (Plantatia Clement, langa satul Lamentin) sau a unei distilerii de rom in St. Pierre.

***

In celelalte zile ale croazierei am ajuns in:

Comentarii

Citeste mai departe