DPP_21

Hai, la drum, ca am zabovit destul in Havana!
Adio stradute umbroase, adio ciocolata rece si Malecon animat! Ne intoarcem curand.

Bun venit drumuri cu palmieri, sate pestrite si experiente noi! 

De emotie si anticipare, trag aer pe nari si nu mai vreau sa expir. De abia astept sa pornim!

Autostrada A4 are 3 benzi, dar suntem doar noi si o motocicleta. In Cuba este greu sa iti iei masina, preturile sunt foarte mari, nu numai pentru cubanezi, ci in general, iar benzina si taxele fac dintr-o masina inca un membru al familiei.

 

Asa ca autostopul si  guagua (“uoa-uoa”) sunt cele mai comune mijloace de a ajunge dintr-un loc in altul. Au si cale ferata, doar ca pentru un turist este cea mai nefericita optiune de transport, din cauza timpului, care pare ca ticaie in sens invers.

 

Cand iesi din orase si mergi pe drumurile nationale, in Cuba sunt doua lucruri tabu:

  • sa nu te atingi de palmieri, mai bine zis de o anumita specie de palmier, care este simbolul national al Cubei
  • trebuie  sa ai grija sa nu omori vreo vaca, ca ele cu siguranta nu au nicio grija.

Palmierul cubanez

IMG_1467

 

Este recunoscut in toata zona Caraibe ca fiind mandrul simbol national al Cubei.  Aici sunt peste 65 de specii, insa doar unul este atat de inalt si de semet incat sa fie arborele national – palmierul regal.
Dincolo de simbolistica, aceasta specie de palmier a avut cea mai mare utilitate pentru cubanezi, pentru ca din radacinile sale se extragea ulei pentru gatit, trunchiul era folosit ca material de constructie, fructele erau mancarea ideala pentru animalele domestice, iar frunzele erau folosite la constructia acoperisului caselor.
Aceste intrebuintari sunt la fel de valabile si azi, insa taierea lui este controlata si reglementata.

Vaca

Da, si aici vaca este vaca, doar ca zburda libera si pe camp si pe drumuri, parca stiind ca este protejata. Daca cumva se intampla un accident, se deschide o ancheta foarte serioasa, pentru a demonstra cu certitudine ca efectiv accidentul nu a putut fi evitat.
Este o fapta foarte grava sa furi sau sa omori o vaca. Probabil pentru ca in trecut se tot intampla, la un moment dat a fost introdusa pedeapsa cu inchisoarea, nu mai putin de 24 de ani, daca imi aduc eu bine aminte. Oricum, mult, mai mult decat pentru omorarea unui om.

Alt simbol al Cubei: pasarea Tocororo

Asta pentru ca prima noastra destinatie este Las Terrazas, o zona in care ii place ei in mod deosebit.
Nu mai sunt multe exemplare in natura, in plus sunt si foarte timide. De aceea se supune ca cei care o vad, se pot considera norocosi. Canta de rupe, cu mare placere si cu o tonalitate aparte, este maricica, cam cat un pui adolescent, iar penajul ei are exact culorile steagului cubanez.

Iat-o! E frumoasa, nu?

tocororo

Las Terrazas

Cu o seara inainte sa plecam la drum, se stricase vremea. Erau 20 si ceva de grade, nori pravaliti peste Havana si stropi mari de ploaie.
Spre Sierra del Rosario, lantul muntos de mici dimensini catre care ne indreptam, cerul nu arata cu mult mai bine. Cu toate astea, la orizont se vedea un verde smarald cu viata in el.

DPP_2226_las_terrazas

 

In 1984, UNESCO a declarat Las Terrazas rezervatie a biosferei lumii. De la ghizii locali, care nu stiu cum isi pastreaza entuziasmul de fiecare data cand spun povestea, am aflat ca aici fusesera plantatii de cafea care saracisera solul in asemenea grad incat nu mai crestea nimic, totul era arid si mort. Comunitatea era extrem de saraca, casele erau facute din materiale ieftine, perisabile, iar oamenii de aici se descurcau greu. Solul nu mai era roditor din cauza exploatarii excesive in trecut, cu plantatiile de cafea.

 

Dupa revolutie, Camilo Cienfuegos a venit cu o idee de reimpadurire. Impreuna cu alti sustinatori, au adus utilaje sovietice cu care au ras pamantul secatuit de la suprafata si au creat aceste terase ce ajung pana la 200 m. Pe pamantul nou adus la suprafata au inceput reimpadurirea.

 

Pentru comunitatea de aici a fost mana cereasca, mai ales ca au ramas protejati pana azi, nu trebuie sa plateasca dari la stat si au libertatea de a se administra singuri. Ca o paranteza, daca vrei sa te muti in Cuba, aici este singurul loc in care nu ai putea.

Dar poti veni cu cortul sau te poti caza la Hotelul Moka si gusta o cafea a celebrei Maria, o doamna ce pare ca atinge suta de ani, dar inca saluta lumea de la fereastra camerei sale din hotel.

 

Pe Bogdan l-am pierdut in secunda doi dupa ce ne-am dat jos din masina! Era plin de pasari si niciodata nu mai vazuse pana atunci zeci de vulturi plesuvi care sa zboare asa de jos, peste vale si colibri care sa vina asa de aproape.
Padurea de palmieri si vegetatia tropicala curge peste acesti versanti terasati, la un loc cu raurile ce formeaza cascade si lacuri (piscine naturale) in care poti inota.

 

Era atat de liniste incat ni se parea ca avem urechile infundate. Le-am lasat asa si, pentru cateva ore, ne-am intins la povesti langa rau, survolati de vulturi plesuvi, pana cand a iesit si soarele.

 

Pentru a vizita Cuba, colegii de la TUI TravelCenter au pregatit pachete speciale, pe care le puteti consulta aici: https://www.tui-travelcenter.ro/ro/subcateg-39-produs-2-subtip-2–Cuba
Se pot personaliza dupa dorintele voastre!

Comentarii

Citeste mai departe