În urmă cu vreo 25 de ani Dubai a pornit cu avânt să bată toate recordurile. Dacă exista ceva pe care să scrie “cel mai “, Dubai și-a propus să-l replice și să-l întreacă construind rapid la dimensiuni epice. La ce l-a ajutat? A ațintit toți ochii spre el astfel încât, din Patagonia până în Bucovina, toată lumea îi știe numele.

 

 

Când superlativele au început să curgă, turiștii le-au urmat. Unii i-au zis “Orașul viitorului”, alții un turn Babel modern, iar cei mai cârcotași, un experiment scăpat de sub control. Ce-am înțeles noi din el (după doar 3 zile, e adevărat)? Pe scurt, mai nimic. Ne-am întors cu senzația că am fost plimbați pe repede înainte printr-un uriaș parc de distracții în care cu greu poți să tragi cu ochiul în spatele cortinei.

 

Începuturile

 

Dubai nu a fost construit pe petrol, ci pe comerț. Poate sună neobișnuit, dar povestea merită spusă, iar Dubai Museum o face elegant și fără să epateze de vreun fel. Musai de vizitat, nu durează mult și e unul dintre cele mai simpatice muzee pe care le-am văzut. E găzduit într-un mic fort și conține inclusiv un sat original reconstruit la subsol.

 

📸 Umărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

Pentru cine nu mai are răbdare să vadă pe viu, povestea sună cam așa:

Pe malul pârâului Dubai (o Dâmbovița mai lată) comunitatea originală de câteva mii de locuitori se ocupa cu pescuitul și adunatul perlelor. Până pe la 1900, când un cumul de factori externi o trezește din amorțeală. Influența britanică (Dubai devine protectorat britanic la sfârșitul secolului 19) și inovațiile în cultura perlelor (apar perlele de cultură și prețul scade drastic) îi obligă să se schimbe. Sheikhul combină cele două aspecte, convingând britanicii să oprească aici în rutele lor comerciale și eliminând în același timp taxele în portul Dubai.

 

 

Cele două mutări îi conferă avantaje strategice și comercianții din zona (arabi, persani, indieni) încep să se mute aici. Până în 1950 populația se dublează, mai mult de o treime fiind imigranți. Până în 1960 se dublează din nou, iar până 1975 crește de încă 4 ori. Dubai decolează și se înscrie pe o orbita pe care rămâne și astăzi. Taxele pentru comerț sunt în continuare zero, iar populația se dublează cam la fiecare 10 ani, în majoritate cu imigranți.

 

Când s-au descoperit primele zăcăminte de petrol, la începutul anilor ’70, au fost cireașa de pe tort. Dubai era cel mai mare port din Golful Persic, pe aici trecea 75% din aurul mondial, avea aeroport și își făcuse deja planurile de expansiune urbanistică.

 

Localnicii

 

Urma să ajungem în Dubai la 9 seara, cu 2 ore de pierdut până ne prelua transferul către Ras Al Khaimah. Picoteam liniștiți până la anunțul pilotului care ne-a înviorat brusc – aterizăm pe aeroportul Al Maktoum și asta nu suna ca ceea ce scria pe biletul nostru de transfer. Am încurcat aeroporturile așa că în cele 2 ore până la transfer avem treabă. Transport în comun între cele două aeroporturi nu există, iar cu taxiul ne ia cam o ora și 250 de dirhami.

 

Ocolind orașul pe autostrada dinspre deșert și continuând apoi spre Ras Al Khaimah avem ocazia să vedem localnicii. Pe parcursul zilelor următoare s-au dovedit a fi foarte scumpi la vedere, dar noaptea ies la picnic. Cum drumul nu are parapeți, e suficient să facă dreapta unde cred de cuviință, să urce prima dună care le iese în cale și au ajuns la locul de camping. Grătarul este obligatoriu și este sarcina bărbaților, de obicei strategic plasat între SUV-urile parcate. Femeile întind o pătură largă și au grijă de copiii care aleargă în jur. Se bea ceai, se joacă cărți și se schimbă povești până răsare soarele.

 

Ghidul ne povestește că e o distracție des întâlnită. Orașele și mall-urile sunt prea aglomerate, parcurile mici și atent supervizate (în unele dintre ele nu e permis accesul decât familiilor) așa că o noapte la marginea deșertului din când în când e o relaxare la îndemână pentru oricine. Ni se pare simpatic că și atunci când trăiesc “în orașul viitorului”, iar “natură” înseamă doar dune de nisip, oamenii tot nu pot rezistă fără să vadă cerul și să-i adie vântul.

 

Orașul

 

Imediat ce trece pârâul, metroul – complet automat și făra conductor – iese la suprafață și continuă suspendat pe restul de aprox. 30 km. Bine face, pentru că e singurul mod de transport viabil pentru cei care nu au mașină și o varianta bună pentru a admira “sky-line-ul” Dubaiului. E greu de spus care e acum centrul orașului, pentru că pe autostrada cu 8 benzi pe sens par a se înșira vreo 4-5 orașe diferite. Zona pârâului (The Creek), prima dezvoltată și populată de expați, e un oraș în sine.

 

 

Urmează Dubai Mall,  cu vestitul Burj Khalifa, hoteluri de 5 stele și construcții de zeci de etaje îngrămădite una în alta, apoi înălțimea clădirilor scade drastic pentru că urmează zone întinse de cartiere rezidențiale, cu vile și străzi perpedinculare cât vezi cu ochii. Spre capătul liniei înălțimea crește iar brusc pentru Dubai Marina, una dintre cele mai exclusiviste zone de locuit.

 

 

 

În Creek miroase a curry peste tot mai puțin în față magazinelor care vând ghirlande de flori. La televizor se vede cricket și se bea bere. Cred că e singură zona din oraș unde se poate merge pe jos fără probleme, distanțele fiind aici…umane. În piață se negociază ca în Maroc, luptăm ca să scăpăm de vânzătorii care ne pun șaluri pe după gât și bijuterii în față ochilor, iar pe mini-faleza pârâului se pot admira bărci tradiționale care forfotesc de pe un mal pe altul. Aici e sufletul Dubaiului, dar acum vibrează pe acorduri indiano-pakistenze.

 

 

În Dubai Mall miroase a parfumuri fine. E probabil cel mai bun loc din lume pentru căscat gura. Fântâna (cea mai mare fântână arteziană din lume) dansează la fiecare jumătate de oră pe melodii internaționale, iar cu 5 minute înainte să se întâmple asta toată populația din zonă se adună să admire.

 

 

A merge pe jos aici e o aventură inutilă, iar traversarea autostrăzii pe partea cealaltă o călătorie în sine (1 kilometru dus, 1 kilometru întors zice Google Maps, fără garanția că există un trotuar pe unde să mergem).
Dubai Mall este cel mai mare mall din lume și probabil găsești în el de toate. Am găsit și noi o armata de clone cu Darth Vader în frunte și soldăței de jucărie gonflabili, mari cât două etaje. Am găsit și acvariul imens, cu rechini “zâmbitori” și oameni scufundați în apă, pentru o experiență intensă. Am mai găsit ulii păsărari vânând în grădina celei mai înalte clădiri din lume – Burj Khalifa, dar nu am putut intra să-i vedem mai de aproape. “Cele mai” vin la pachet și cu “interzis non-rezidenților”.

 

 

În Dubai Marina nu miroase a mare, ceea ce e oarecum neașteptat. E auster, copleșitor și impecabil ca un centru de business nemțesc, dar un loc bun pentru plimbare. Există și plajă, în capătul marinei. Nouă ni s-a părut a fi privată, pentru că ne-a întâmpinat cu un gard, însă am primit ulterior confirmarea că este publică și se numește Marina Beach.

 

 

 

Am avut mai mult succes la centrul de sky diving, unde am rămas cu gura căscată la propriu, văzând viteza cu care parcurg parașutiștii experimentați ultimele sute de metri până la aterizare.

 

 

Faleza este spectaculoasă și pune la dispoziție restaurante excelente și variate. Ocupația principală este plimbatul copiilor în cărucior, majoritatea practicanților fiind vest-europeni și probabil posesori de salarii cu 6 cifre. E singurul loc din Dubai în care am ajuns noi și unde nu am simțit aglomerația și ne-am putut relaxa.

 

 

Admirând de la distanță

 

Seara ne găsește departe de forfotă, la o terasă italiană impecabilă, cu o bere în față. “The Bordwalk” se numește zona și constatăm că este foarte dichisită. Schimbăm impresii cu o prietenă veche stabilită de ani buni în Dubai.

 

📸 Umărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

Am putea fi oriunde în lume dacă nu am vedea în depărtare silueta orașului. Arată misterios și plin de promisiuni de la distanță, cu soarele apunând printre clădiri. Îmi place să cred că undeva în spatele clădirilor cineva încă mai antrenează șoimi pentru vânătoare, că încă se fac curse de cămile ca pe vremuri și că mai există tradiții și plaje sălbatice.

 

 

Noi nu le-am văzut, dar nu înseamnă că nu există. Plecăm din “orașul viitorului” impresionați. Ne trece prin cap că de fapt Dubai-ul este făcut pentru a fi admirat, pentru a te distra în el în vacanță, pentru a-i fi musafir, mai mult decât pentru a trăi în el și păstrăm asta drept concluzie până data viitoare.

 

📸 Umărește live călatoriile pe InstaStories @anca_duse

 

* Iar dacă e vorba de admirat, nu e loc mai bun ca hotelul Shangri-La Dubai. Terasa cu SPA de la etajul 42 oferă vedere la centrul comercial al Dubai-ului, un spectacol grandios indiferent de vreme sau momentul din zi. O camera aici cu priveliște este în vârful listei pentru vizita următoare.

 

 

 

Informații și sfaturi utile pentru o vacanță în Dubai:

 

👗 Haine

Deși vorbim despre un emirat arab, eclecticul este la el acasă aici și peste tot mi s-a părut mai mult decât relaxată  atitudinea cu privire la haine. Hotelurile și resorturile sunt foarte “europenizate” în ceea ce privește codul vestimentar. Merge aproape orice ținută. În locurile publice la fel, nu mi s-a părut nimic conservator. Poate și pentru că localnicii se pierd în marea masă de turiști și expați din toată lumea. Posibil ca modestia vestimentară să fie apreciată, dar mai degrabă în moschei, unde “uniforma” ideală este compusă din haine lungi și largi și o eșarfă pe cap pentru doamne.

 

🌞 Vreme

Peste tot în interior este frig rău! Aerul condiționat pare a fi cel mai bun prieten al omului aici, chiar dacă afară este plăcut și nu ar fi cazul de un asemenea exercițiu de criogenie. Recomand căluduros un cardigan, un pulover lejer sau un hanorac pentru interior și o eșarfă.

La modul general, primăvara, toamna și iarna este ideal de mers în Dubai. Temperaturile se stabilizează în jurul a 27 de grade și cerul se prezintă albastru și clar. Vara însă este o provocare, cu temperaturi ce sar deseori de 45 de grade.

 

Cea mai bună perioadă pentru vizitat se spune că ar fi de la jumătatea lui noiembrie la începutul lui decembrie. Atunci este combinația optimă între vremea plăcută și numărul mai redus de turiști.

 

La polul opus, cea mai bună perioadă pentru a urca în Burj Khalifa este la începutul verii, pentru că în rest, coada la intrare este o constantă. Recomandăm oricum cumpărarea biletului de intrare on-line, cu ceva timp în avans.

 

 

Una dintre cele mai bune perioade pentru shopping este în luna ianuarie, când are loc Dubai Shopping Festival, când discounturile ajung la procente semnificative la aproape orice tip de produs. Chiar și la Outlet Mall! Vara mai are loc o etapă de reduceri (Dubai Summer Surprises), așa că s-ar putea să merite înfruntarea căldurii de afară.

 

Pentru a face baie in Golful Persic, iarna totuși este cam răcoare. Am testat în Abu Dhabi și nu era de bălăcit. Cele mai bune luni de mers la plajă și de înotat sunt aprilie și mai, după spusele expaților.

 

Iar cele mai mici prețuri la cazare le găsiți … vara, în special în iulie și august, când este și arșița cea mare și este extra-sezon. De gândit dacă merita.

 

📱 Telefonie

Nu recomand roamingul sub nicio formă. Prețurile companiilor de telefonie din România sunt astronomice, mai ales pentru Internet.

Recomandarea noastră se îndreaptă către cumpărarea unei cartele locale. Sunt diverse pachete de servicii la providerii de telefonie mobilă localizați în aeroport. Noi am ales o cartelă valabilă două săptămâni, cu 40 de minute de convorbiri locale și 700 MB incluși. A costat 107 AED (25 EUR) și am luat-o din aeroport.

Bine de știut! În Emirate nu merge gratuit nici telefonia prin platforme de genul WhatsApp sau Skype. Am aflat ca acest serviciu se poate debloca contra-cost, însă nu am încercat.

 

 

🚗 Transport

Pe alese! Metroul este de departe cel mai eficient și rapid mijloc de transport în Dubai. Apoi am mai testat un fel de tramvai ușor în zona Dubai Marina. Am evitat autobuzele din cauza aglomerației și a distanțelor mari și le-am înlocuit cu taxiurile. O variantă potrivită de rent a car în Dubai poate fi sistemul de plată la minut. Plătești atât cât conduci. Toate detaliile sunt aici: https://www.udrive.ae/

 

💰 Bani

Moneda locală este dirham-ul (AED). 1 EUR este acum, la început de 2019 – 4,2 dirham (AED)

 

Exemple de prețuri la pachetele turistice pentru Dubai:

Plecare 27 martie 2019:

🏨 Hotel Hampton by Hilton 3*, de la 659 €/per., transport cu avionul, cazare în cameră dublă;

🏨 Hotel Grand Excelsior Deira 4*, de la 699 €/per., transport cu avionul, cazare în cameră dublă;

🏨 Hotel Aloft The Palm 4*, de la 1039 €/pers., transport cu avionul, cazare în cameră dublă;

 

Dacă vă face cu ochiul un sejur în Dubai, colegii de la TUI TravelCenter vă stau la dispoziție, iar pachetele predefinite sunt de găsit pe site, cu prețuri și toate detaliile necesare.

 

Exemple de prețuri în Dubai:

  • două călătorii cu metroul, 16 dirham (AED).  Aprox. 3,8 Eur. Prețurile diferă în funcție de distanță.
  • o cafea, o apă și o brioșă lângă fântânile de la Burj Khalifa, 65 AED (14 Eur0). Desigur, există și varinata KFC.  Și tot 65 AED costă o cină pentru doua persoane la food court-ul din mall. Un prânz în cartierul Dubai Marina, 200 AED/două persoane (aprox. 47 Eur), iar un prânz la un restaurant indian de lânga autogara, 60 AED. Concluzia? Prețuri pentru toate buzunarele, dar trebuie să ai timp să cauți și să testezi.
  • taxiurile au aparat de măsurat distanța, deci e transparentă toată treaba. Prețurile sunt un pic mai mari ca la noi, iar distanțele contribuie semnificativ la nota finală.

 

🍸 Alcool

Consumul de băuturi alcoolice în public este strict interzis, sub pedeapsa cu amendă și chiar închisoare. Există însă baruri și restaurante licențiate, în care turiștii pot consuma alcool. Trebuie doar să întrebați. Țigările electronice sunt ilegale și este posibil să fie confiscate la intrarea în țară. Evident, au zero toleranță pentru orice implică droguri.

 

📷 Fotografie

Nici cu fotografiatul nu e chiar relaxare, deși, din cele trei emirate vizitate, în Dubai ni s-a părut cel mai permisiv. Sunt restricții legate de anumite clădiri strategice și de pozat oamenii fără acordul lor. De evitat. Altfel, Dubai este spectaculos pentru orice fotograf, amator sau profesionist.

Dacă vreți mai multe informații despre restricțiile și sensibilitățile legate de fotografie și de postările din social media, citiți acest articol: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/united-arab-emirates/local-laws-and-customs

 

⚠ Siguranță

EAU sunt, în momentul de față, în top 5 cele mai sigure țări din lume, alături de Oman, Finlanda, Islanda și Hong Kong. Puteți consulta lista aici: https://www.telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/safest-countries-în-the-world/

 

🛂 Viză

Românii pot călători în Emiratele Arabe Unite numai cu pașaportul simplu, care trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni de la data intrării pe teritoriul statului și pot sta până la 90 de zile, într-un interval de 180. Mai multe detalii: https://www.mae.ro/travel-conditions/3693

 

🎢 Top atracții în Dubai

Dintre nenumăratele topuri care organizează atracțiile turistice din Dubai, la următoarea vizită ne-ar tenta:

  • Ras Al Khor Wildlife Sanctuary;
  • Dubai Miracle Garden;
  • Un spectacol marca Franco Dragone – La Perle;
  • Participarea la o cursă de camile;
  • Safari în deșert;
  • O zi și o noapte la Dubai Desert Conservation Reserve;
  • O tura prin parcurile de distracție din Dubai: Motiongate Dubai, Legoland Dubai, Riverland Dubai, poate chiar și prin Bollywood Parks;
  • Burj Al Arab și Palm Islands, să nu zicem că nu le-am văzut.

 

Mai multe informații despre Dubai găsiți pe site-ul oficial https://www.visitdubai.com/ro

 

 

 

 

Februarie 2019

Comentarii

Citeste mai departe