‘It’s a dangerous business…going out of your door. You step into the road, and if you don’t keep your feet, there is no knowing where you might be swept off to.’

— Bilbo Baggins, Lord of the Rings

 

Cu greu mi-as fi putut imagina acum un an ca o sa strabat jumatate de glob si o sa bat la usa circulara a casei lui Bilbo Baggins, in Bag End.

 

Pe harta lui JRR Tolkien, regiunea The Shire este amplasata cam in aceeasi pozitie cu Anglia moderna, insa noi suntem in insula de nord a Noii Zeelande, intr-o viziune regizorala magnifica a unui pasionat de povestile lui Tolkien – Sir Peter Jackson.

Istoria alegerii platoului de filmare

 

In septembrie 1998, regizorul era in cautarea unei locatii optime pentru amplasarea platoului de filmare a peliculei The Lord of the Rings, avand in minte o imagine foarte clara a lumii descrise in cartea lui Tolkien ca Middle Earth.
Dealuri domoale, acoperite uniform de iarba atat de verde si de suculenta incat iti provoaca reactii tactile si degustative, copaci cu trunchiuri texturate si ramuri acaparatoare, pe scurt, o lume de basm care sa corespunda cu cea descrisa amanuntit in carte.
Survoland aceasta regiune din Noua Zeelanda, a zarit ferma familiei Alexander, o proprietate cat se poate de reala, singurele protagoniste de pe pasuni fiind la ora aceea doar oile.

 

Constructia platoului a inceput in martie 1999, cu miscari masive de teren, trasarea unui drum de acces si cu promisiunea ca, dupa terminarea filmarilor pentru The Lord of the Rings, locul va fi readus la forma sa initiala.
Si de aici a inceput nebunia, in sensul pozitiv al cuvantului!

IMG_1948_NZ IMG_1998_NZ IMG_1154_NZ

 

Au fost create pentru inceput 39 de gauri de hobbiti (pana la final s-au facut 44, cate pot fi vazute in prezent), stejarul pe care il vedeti deasupra casei lui lui Bilbo a fost adus din Matamata (oraselul din apropiere) si mai mult, i-au fost adaugate  frunze artificiale importate din Taiwan si legate individual de copac!

 

Trucuri si curiozitati din spatele scenei

Detaliile pe care ni le-a povestit ghidul sunt dintre cele mai uluitoare si va impartasesc cateva:

  • oile care au „jucat” in film au fost aduse din Anglia! Ce nebunie, nu? Ce sa faca Peter Jackson daca nicio oaie de la ferma lui Alexander nu a trecut de casting pentru ca aratau „prea moderne”? A trebuit sa le importe, la fel ca si alte 13 specii de animalute care apar cateva secunde pe ecran.
  • in iazul din The Shire traiau broscute, fireste. Doar ca aveau prostul obicei sa oracaie cand se filmau scenele cele mai intense, asa ca a fost angajat un om care sa le mute temporar, una cate una, in alt iaz, astfel incat filmarile sa nu fie deranjate de „concertul de pe lac.”
  • apusul idilic in care Gandalf si Bilbo fumeaza o pipa pe treptele casei este de fapt un rasarit derulat in sens invers, pentru ca soarele apune in cealalta directie fata de amplasarea casei.
  • usile caselor sunt de dimensiuni diferite; in fata celor mai mici a fost filmat Gandalf pentru a parea mult mai mare decat hobbitii filmati in fata usilor cu diametru mai mare.

IMG_11701_NZ

 

Initial, toate gaurile de hobbiti, moara si hanul au fost facute din materiale usor demolabile (placaj, polistiren, paie), insa in 2009 cand au reconstruit platoul pentru filmarile trilogiei The Hobbit, au folosit de data asta materiale permanente, pana la nivel de detaliu.
Cred ca deja intuiti ce inseamna detaliu pentru Jackson…copaci construiti din otel si silicon si mucegai fals, aplicat cu migala pe toate gardurile si elementele decorative ce urmau sa apara in film.
Tot procesul acesta de reconstruire a durat doi ani, pentru (cate credeti?) 12 zile de filmare.
Azi, locul este pastrat intact, cu acelasi aer magic ce face ca The Shire sa para locuit.

Experienta noastra la Hobbiton

Ca sa fim siguri ca ajungem la 14:00 cand aveam noi turul programat, ne-am insirat pe drum de dimineata. Am plecat din Coromandel, prima noastra oprire cu campervan-ul sub un cer instelat, pe un drum care ne face sa scoatem onopatopee la fiecare curba.

 

Eu nu folosesc cuvantul fabulos in general – mi se pare prea mult, insa este singurul pe care il pot articula cand ma uit pe unde mergem. Imi iese pe gura in valuri si il repet obsesiv, alaturi de un clatinat usor din cap si o mana ridicata cu palma in sus, a mirare. Cu cealalta tin volanul.
Cum poate fi asa de frumos?
Intai mergem pe langa coasta, alunecand pe un drum carliontat, apoi ajungem pe niste dealuri ce par rupte direct din basme.
Firele de iarba vin la fel de verzi si dese pana in buza soselei sau a plajei, fiecare curba luata dezvaluie un alt peisaj ce ne creste incantarea si ma vad asa, de undeva de sus, cum alunecam cu masinuta alba printre dealurile unei machete.

 

Am ajuns cu jumatate de ora inainte!
Avem timp sa ne bucuram de soare si caldura, dupa zilele ploioase petrecute in Auckland. Cautam din priviri gaurile de hobbiti, dar nu vedem decat pasuni si oi puse pe treaba – ele sunt aici artisti peisagisti, tunzatori de peluza si decoratiuni vii.
Turul incepe cu o gluma de pe platou si un autocar antic care ne urca si ne coboara printre dealurile proprietatii familiei Alexander.
Ferma Hinuera are 1250 de acri de pamant rupti din rai, in apropierea oraselului Matamata. Timp de 2,2 km nu se zareste niciun indiciu ca ne apropiem de gaurile in care locuiau in film hobbitii, insa dupa ce oprim si vedem panoul de intampinare, nu mai avem niciun dubiu.

2 ore ca 2 clipe

„Bine ati venit in The Shire, pe platoul de filmare a trilogiilor The Lord of the Rings si The Hobbit!”

 

Ca timpul este relativ si ca il percem diferit stim cu totii; dar cand parasim lumea reala, cu responsabilitati si nevoi mai mult sau mai putin induse, pentru a intra intr-o poveste, mai abitir nu mai are nicio relevanta. Ma gandesc ca daca nu as fi ales Istoria Artei si as fi profesat scenografia, cum scrie pe diploma mea de liceu, as fi avut parte de aceaste iesiri din realitate mai des.
Tot ce este vizibil privirii e tratat ca si cum personajul din film locuieste acolo acum.
E magic si mistic in acelasi timp.
La prima casuta ne uita Dumnezeu minunandu-ne de faptul ca alimentele sunt reale – rubarba, bostani, porumb, paine si cosuri cu fructe. Tot felul de unelte care asteapta sa fie folosite, busteni de lemne ce par gata sa incalzeasca diseara casele hobbitilor. Pe deal flutura rufe puse la uscat.
S-au gandit la toate pentru a face viu locul!

 

IMG_1124_NZ IMG_1969_NZ

 

Pe masura ce mergem prin sat, incercam sa ne adaptam la dimensiuni, pentru ca totul este la proportiiile pe care le vedem in film. Parem mari si neindemanatici cand ne asezam pe moblierul „stradal” si investigam obiectele din gospodarii.

 

IMG_19331_NZ

 

 

Ghidul ne insoteste cu povesti din timpul filmarilor si ne spune ca in spatele usilor nu sunt si interioare. Scenele indoor au fost filmate in studio, in Wellington. Totusi, e ceva loc cat sa ne strecuram pentru o poza intr-una din ele.
Trecem pe sub lampioane colorate si ne asteptam randul la poze, apoi conducem trasura lui Gandalf in drum catre The Green Dragon Inn unde servim bere de ghimbir la flacara semineului.IMG_1216

 

Hanul s-a deschis deabia in 2012 si este o reproducere exacta a celui care apare in film. Recunoastem deschis ca este locul ideal pentru a incheia un turul si ne impartasim entuziasmul si admiratia pentru munca depusa la ridicarea si pastrarea acestui loc pe care l-as pune pe lista oricarei persoane ce viziteaza Noua Zeelanda, fan al trilogiilor sau nu.

 

IMG_1998_NZ IMG_2023_NZ IMG_12471_NZ

 

Alte articole despre experienta noastra in Noua Zeelanda:  rezumatul turului facut si doua incursiuni in adancurile pamantului neo-zeelandez.

 

Sfaturi si informatii utile:

  • desi sunt mai multe grupuri, organizarea este foarte buna si fiecare participant are sansa sa petreaca timp de calitate si sa traiesca basmul;
  • tururile organizate pleaca din The Shire Rest, 501 Buckland Road, Hinuera, Matamata;
  • exista si optiunea de transferuri din Matamata pana la ferma. Adresa exacta a statiei este 45 Brodway, caz in care toata experienta va dura 3 ore;
  • in cazul plecarilor din Rotorua (1167 Fenton Street), e nevoie sa alocati jumatate de zi;
  • tururile pleaca din jumatate in jumatate de ora si dureaza cca. 2 h. In perioada de iarna, ultimul tur incepe la 3:30 PM;
  • biletul de intrare costa 75 NZD/adult;
  • mai bine de jumatate de milion de oameni au vizitat Hobbiton din 2002 si pana in prezent.

 

Multumim lui Shayne Forrest, Marketing Manager Hobbiton Movie Set Tours pentru ca ne-a primit sa documentam acest loc in cardul proiectului Un AnHaiHui cu TUI.
Thank you, Shayne!

 

 

Pe unde am mai ajuns, ce am vazut si ce am experimentat in Noua Zeelanda:

 

Comentarii

Citeste mai departe