DPP_21

 

Am citi in revista care se distribuie pe cursele Cubana de Aviacion o poveste scrisa cu mult sentiment, despre o fetita cubaneza care calatorise in toata lumea (parintii ei fiind atasati diplomatici), si perspectiva bunicii care o vazuse crescand prin poze cand cu elefanti, cand cu fortarete medievale europene in spate.

 

Venita in Cuba, intr-o vacanta de vara, a facut impreuna cu familia ei o vizita la mogote.
Reactia ei, care vazuse intreaga lume, era surprinsa in poza ce insotea articolul (o vale larga, cu mogotele in fundal si silueta ei in prim plan, contre-jour) si in paragraful de final:

 

” Acesta este cel mai frumos loc pe care l-am vazut in viata mea!”

Inutil sa mai adaug eu alte informatii geologice despre aceste dealuri reziduale cu peteri verticali sau sau va spun ca suita asta de formatiuni stancoase pare un sir de elefanti. Inutil sa va povestesc cum se simte cand intri intr-una, aproape total scufundata in intuneric, cum e sa vezi din loc in loc paturi sapate in stanca de catre sclavii ce fugeau in cautarea libertatii si cum e sa iesi pe alta parte, intr-un luminis.

 

Daca mai adaug totusi ca in unele mogote curg adevarate rauri subterane, care apoi se pravalesc cu zgomot in cascade, ca stalactitele au forme de animale si ca la iesire curge vegetatia de sus ca o perdea, trag nadejdea ca cel putin v-am facut un pic curiosi.

 

Fetita asta avea dreptatea ei: cu siguranta mogotele sunt ceva specific Cubei si valea aceasta, Vinales, in provincia Pinar del Rio va mai rapi inimile multor localnici si turisti.
Informatii si sfaturi utile:

  • Cuevas del Indio este cea mai cunoscuta pestera, insa sunt cel putin inca doua foarte aproape, in care nu este aproape nimeni, de exemplu Palenque de los Cimarrones.
  • intr-adevar, cea mai buna varianta de a strabate regiunea aceasta este cu bicicleta
  • un timp recomandat pentru explorarea zonei ar fi de 3- 4 zilePentru a vizita Cuba, colegii de la TUI TravelCenter au pregatit pachete speciale, pe care le puteti consulta aici: https://www.tui-travelcenter.ro/ro/subcateg-39-produs-2-subtip-2–Cuba
    Se pot personaliza dupa dorintele voastre!

Comentarii

Citeste mai departe