IMG_9316

 

Dupa vreo saptamana de batut strazile din San Telmo si Microcentro, ne-am considerat suficient de cunoscatori in ale Buenos Aires-ului incat sa ne aventuram mai departe. Ne-am propus sa ajungem in fiecare zi in alt cartier. Ne atragea puternic La Boca – prezentat in ghiduri ca un cartier artistic, un fel de muzeu in aer liber – si ceea ce credeam noi ca ar fi plaja sau macar faleza de pe marginea raului. Am gasit astfel doua zone nu doar diferite de ceea ce credeam, dar opuse una alteia din toate punctele de vedere.

Puerto Madero

IMG_9943

 

Este cel mai apropiat lucru de o faleza pe care il puteti gasi in Bs As. Pentru ca aici nu exista, asa cum speram, plaje sau vreo vedere la rau. Tot ceea ce se afla pe mal are rol exclusiv economic, fie ca este portul nou, cel vechi sau cel pentru ferry-urile ce duc turistii in Uruguay. O parte a fost pastrata ca rezervatie naturala (de dimenisiunile unui parc mediu) ceea ce face ca malul raului sa fie ascuns de copaci si stufaris, asa ca nu a mai ramas nici aici loc de promenada.

 

Intre aceasta rezervatie si oras insa, se afla un larg canal si o suita de diguri in jurul carora s-a ridicat in ultimii cativa zeci de ani cel mai modern cartier al metropolei – Puerto Madero.
Cu cladiri inalte, de 30-40 de etaje, Puerto Madero este singurul barrio care priveste catre apa, in rest, surprizator, Buenos Aires fuge de ea, tot orasul se uita catre vest. Poate pentru ca unde este apa este si tantarime si de aici, in timpul verii, pot aparea o suita de probleme.

 

Iarna insa, aceasta zona pare cel mai placut loc de promenada, cu baruri si terase insirate de-a lungul canalului, cu hoteluri moderne (putine, e adevarat) si poate cel mai reprezentativ pod din oras: Puente de la Mujer.

IMG_9329

 

Nu seamna deloc, dar deloc cu restul cartierelor din oras, totul este sticla, geometrie, reflexie si inaltimi de zgarie-nori. Nu seamna nici la preturi, aici am consumat cea mai scumpa bere si cea mai mica salata de fructe, asa ca este bine sa tineti cardul aproape.

 

Insa amestecul de cladiri de sticla cu vechi depozite de caramida renovate modern ii da un farmec aparte si, desi ghidurile turistice nu ii dau mare importanta, merita sa faceti o macar o plimbare pe aici, de preferinta la inserat cand lumina apusului se amesteca cu neoanele colorate.

IMG_9953

 

Iar daca sunteti fani Formula 1, in centrul lui veti gasi statuia lui Juan Manuel Fangio, in marime naturala, alaturi de masina sa. Iar daca nu sunteti fani, tot e bine sa stiti ca pana la epoca Schumacher a fost cel mai titrat campion de formula 1 cu 5 titluri mondiale in palmares, record neegalat aproape 50 de ani.

 

Canalul din Puerto Madero incepe din Plaza St. Martin si se termina la marginea de est a San Telmo-ului, o plimbare de la un capat la celelalt durand 30-45 de minute. Continuand plimbarea veti trece pe sub o autostrada suspendata si apoi incepe La Boca, o cu totul alta lume.

La Boca

IMG_9515

 

Numele ii vine tocmai de la amplasarea sa, la gura raului. Fosta zona portuara, rau famata si unsa cu toate alifiile, La Boca e in mare parte la fel si acum.
Toata lumea vine aici pentru cel putin doua lucruri faimoase: stadionul `La Bombonera` (foarte inestetic, intre noi fie vorba, un fel de Giulesti cu alte culori, dar asta conteaza mai putin pentru suporteri) si pentru Caminito, o strada colorata la propriu prin grija unui artist local.  Aceasta din urma este una dintre cele mai vestite strazi din intregul oras, cu dansuri de tango in aer liber intr-un decor colorat artistic.

Atat de vestita incat aerul spontan si natural s-a cam dus de mult si a fost inlocuit cu reprezentatii ce vizeaza turistii.

IMG_9493

 

Zona mai are cateva muzee si baruri care ar putea tenta turistii, dar in mare este un cartier “colorat” cu case mici si vechi in care trebuie o atentie sporita si grija mare cu capcanele turistice gen luat la dans de catre mirifica tenguera care apoi pretinde bani pentru ca te-a dansat, desi tu oricum nu ai fi vrut. Si astea inca este nimic, pentru ca se zice ca ar fi unul dintre cele mai nesigure cartiere pe care le-am vizitat (se si simte ca atare). Atentie mare ce obiecte tineti la vedere, cum folositi camera foto si unde va opriti, peste tot in zona dar in special in afara Caminito-ului.

IMG_9513

 

Din fericire exista tururi organizate de agentii de turism locale, ca varianta sigura de a descoperi acest cartier. Este o alegere facila si are ca avantaj faptul ca te duce ghidul exact in locurile cu cele mai spectaculoase graffiti si cele mai colorate case. Sincer, am regretat ca nu am optat pentru aceasta varianta.

 

Trendy in Palermo

Este cel mai mare cartier din BsAs, atat de mare incat la randul lui este impartit in zone, si ar fi fost a doua noastra optiune de cazare. Stiam ca este preferata de majoritatea expatilor, ca multi turisti “trag” aici si ca, in acelasi timp, este pe gusul localnicilor (numiti portenos, de la port).
De ce? Pentru ca are cea mai mare densitate de restaurante, baruri, cluburi, parcuri, piete si magazine. Chiar daca nu stau aici, majoritatea turistilor vor ajunge in mod repetat in aceasta zona, asa cum am facut si noi.

IMG_9437

 

Palermo Soho este unul dintre aceste sub-cartiere, concentrat in jurul centrului vechi al acestei zone, marginit de bulevarde mari precum Santa Fe si Cordoba. Este un spatiu cu multa viata, intesat de cafenele, restaurante, mici magazine cochete si cladiri nu foarte inalte. Este unul dintre locurile trendy, pline de oameni tineri, chic, atenti la tendinte. IMG_9535

 

Si daca tot suntem la acest capitol, am remarcat ca iar a revenit moda incaltarilor cu platforme, cel putin in Argentina. In Peru nu le-am vazut. Aici e plin si practic, daca nu ai macar o pereche, esti total iesita din moda.
In week-end-uri, pe langa magazine, se deschid si piete in aer liber (in Plaza Serrano si Plaza Armenia), la care participa comercianti cu tot felul de haine si accesorii cool si mai putin cool, dupa gust. Palermo Soho nu are treaba cu valorile istorice, trecut colonial sau aer boem, ci cu valorile internationale ale prezentului, inovatie si design.
Se zice ca numele (Soho) ar veni de la asemanarile cu mult mai celebrul cartier omonim din New York. Cine a ajuns si acolo, se poate pronunta pertinent.

 

Palermo Hollywood este o alta parte din Palermo Viejo, numele tragandu-si probabil de la multitudinea de studiouri de televiziune si radiouri care au sediul aici. Cand colegii nostri de apartament ieseau “in club”, aici se duceau.
Zona e cunoscuta pentru viata de noapte, cu cele mai bune restaurante, baruri si cluburi din oras. Unele sunt secrete, dupa cum ne-a povestit o vanzatoare, se intra numai cu localnii care sunt membrii, dar majoritatea striga dupa clienti. Noi am ajuns doar ziua, cand este linistit si o placere pentru amatorii de plimbari lungi ca noi. Insa aici te directioneaza orice localnic in puterea varstei pentru diversitatea, cantitatea si calitatea mancarii si a bauturii. De la parillas (gratare) la restaurante fusion si mancare asiatica, se gasesc optiuni pentru toata lumea.

Parcurile din Palermo

IMG_0185

 

Los bosques, cum le spun ei, formeaza cea mai mare retea de spatii verzi din BsAs si principalele locuri de relaxare pentru localnici. In mare parte nu sunt cum te-ai astepta, cu spatii ingradite si amenajate frumos, ci merg  pe aspectul natural. Sunt mai multe parcuri, poate cel mai cunoscut este 3 februarie, dar cel mai frumos este considerat El Rosendal. Tot in aceasta zona sunt si Gradina Zoologica, Planetariul, Gradina Botanica.

 

Plimbandu-ne, am ajns si la aceasta sculputura, Floralis Generica, inaugurata in 2002.  Apartine unui sculptor argentinian (Eduardo Catalano) si, pe langa diametrul impresionant de 32 m, are o particularitate interesanta: se inchide si se deschide in functie de ora din zi.

 

High class in Recoleta

IMG_9630

 

Dupa ce iesi din parcul cu Floralis Generica, la cateva sute de metri in josul starzii incepe un alt cartier “glam”: Recoleta. Pentru bugetele generoase, este cel mai bun cartier, cu hoteluri de lux, blocuri cu apartamente elegante, case impunatoare si palate ridicate de arhitecti italieni.
Dar poate cea mai mare atractie este Cimitirul din Recoleta, un fel de Belu cu mii de capele, cripte si sculpturi. Foarte putine sunt modeste. Contrar asteptarilor, al Evitei Peron este unul dintre ele.
De fapt, nici nu este numai al ei, ci  ea este “gazduita” in capela familiei sale, pe o alee laterala. IMG_0240

 

Dificil de ajuns fara un ghid, pentru ca nimic nu conduce spre aceasta capela.  Dar exista circuite ghidate pentru toata lumea, la anumite ore, ce permit aflarea mai multor informatii despre viata Evitei si mai ales ce s-a intamplat cu corpul ei dupa moartea prematura, la 33 de ani.

 

BsAs mai are cartiere in care e placut sa te plimbi de capul tau, cum ar fi Belgrano sau Villa Crespe, fara atractii turistice importante, dar cu arhitectura expresiva si piatete animate. De asemenea as mentiona cartierul Retiro, pentru importanta sa practica: aici este terminalul de bus pentru plecarile catre alte orase din Argentina. Este aproape de Piata San Martin.
Pe masura ce ne-am departat de centru, am intrat in zone gen Obor-Pantelimon. De obicei nu ajungi ca turist pana aici, noi cautam un cabinet ortodontic, batand din usa in usa pe la stomatologi si nu stiam unde ne-a trimis unul dintre ei.

 

Acum, daca Buenos Aires este frumos sau nu, e greu de decis, cert este ca nu poate fi luat ca un tot, datorita diversitatii si opozitiilor dintre cartierele sale.

 

Sfaturi si informatii utile:

  • un cost orientativ pentru a ajunge in aceste cartiere cu transportul public este de 50-60 ARS/pers. Noi am mers mult pe jos si am apelat la transport pentru a ne intoarce catre San Telmo;
  • City Bus Tour, recomandam achizitionarea on-line a biletului, pentru ca este mult mai ieftinn: 161,50 ARS/pers. pentru 24h. Turul dureaza 3 ore. Aici este siteul: https://www.buenosairesbus.com/en/city_tour.htm
  • gradul de siguranta variaza de la cartier la cartier si de la zi la noapte, asa ca atentie la ce se intampla in jur. Cu bunul-simt romanesc sunt sanse mari sa nu se intample nicio neplacere.

 

Va puteti “plimba” prin Buenos Aires si in articolele urmatoare:

Experiente diferite in cartierele din Buenos Aires (I)
Buenos Aires, cel mai “balcanic” oras din America de Sud

Experiente diferite in cartierele din Buenos Aires (I)

 

Comentarii

Citeste mai departe