IMG_0251

 

Norocul ne zambeste prin intermediul retelei de telefonie argentiniene…
– Esta nevando en Las Leñas! ne anunta gazda, lasand un pic deoparte receptorul in care astepta fiul ei, instructor de ski in statiune.
E de departe cel mai frumos lucru pe care il puteam auzi. Cu o zi in urma partiile aratau destul de ponosite pe webcam si umbla vorba ca printre petice de pamant tot ce se poate gasi este niste gheata. Incredibil ce noroc avem!
Oare o ninge ca lumea sau e pacaleala?
– Mucho? intreb timid.
– Bastante!

 

Nici acum nu stiu exact ce inseamna “bastante” in spaniola, dar de principiu e de bine. Pentru mine insemna zilele trecute mult, destul de mult sau foarte mult! Oricum ar fi, cand e vorba de zapada proaspata e exact ce vrei sa auzi, nu?
Mai ales dupa un drum de 450 de km cu microbuzul, facut special pentru a te da cu placa.

 

Ce ai nevoie pentru o zi de snowboard

IMG_0269

 

Parasisem de dimineata Mendoza si totul incepuse ca o zi numai buna de dat.
Trezit la 4 dimineata, chemat taxi la 5, imbarcat in microbuz la 6.
Apoi aproximativ 6 ore pe drum pana in Malargue, petrecute intre scurte reprize de somn pe scaunul incomod si admiratul peisajului desertic de pe drum.

 

Doar ca, desi incepea bine, ziua era dedicata exclusiv “administrativelor”.
Luat in primire hostel – primul lucru. Nu mare lucru de el (La Caverna se numeste), destul de primitiv si, dupa aspect si miros, sub ceea ce poti gasi intr-o zi proasta pe Valea Prahovei. Gazda prietenoasa insa, o bunicuta tanara, cu 3 copii si cativa nepotei care organiza si controla tot ce se intampla in locatia de cazare.

 

Urma al doilea pas – inchiriat echipament.
Nu aveam de nici unele, dar baietii de la Vertical Snowboards, pe strada principala din Malargue au fost de nota 10. Nu vorbesc deloc engleza, dar ne-au “imbracat” repede cu 2 perechi de placi K2 si boots Vans, casti si ochelari Scott la vreo 55 USD ambele perechi pentru o zi. Echipament de buna calitate, langa care a intrat si o pereche de manusi bonus si un discount de 20% pentru ca avem cazare in Malargue. Sa fie primit!

 

Vestile erau insa dintre cele mai sumbre… Erau precipitatii in Las Leñas, insa mai mult lapovita decat ninsoare si nu merita sa luam pentru 2 zile.
“Mai bine o zi, vedeti cum e, si reveniti ulterior, oricum nu e vreo reducere.”
Multumim pentru sinceritate, mai ramanea sa ne trimiteti la vecini pentru ca e mai ieftin si erati la maxim, baieti!

IMG_0317

 

Ultimul pas, biletul de autobuz. O formalitate si ieftin ca braga: 15$ dus-intors pentru cei 70 de km dintre oras si statiune. Amandoi. Si cu asta gata, hai acasa sa dormim pentru ca maine ne dam indiferent de cum e zapada!

Asa ne-a gasit anuntul ca ninge “bastante” si am avut (din nou) senzatia ca norocul ne zambeste fix cand avem mai multa nevoie.

Las Leñas

IMG_0211

 

Cum am aflat de Las Leñas?

Ei bine, acum vreo 6 ani cand am primit cadou de ziua mea o carte cu cele mai bune 50 de partii din lume pentru snowboard.
La capitolul America de Sud – Powder (adica zapada proaspata), Las Leñas era cap de lista. Are cei mai multi km de partii din America de Sud si altitudinea semeata a Anzilor!

 

Mi-a ramas in minte si cand am facut itinerariul am pus-o la “posibile”.
Un Lonely Planet cumparat din Buenos Aires – editie speciala vacanta de iarna – ne-a convins final ca aici e de noi in drumul catre Chile, asa ca ne-am decis repede la un detur de 3 nopti si peste 1000 de km dus-intors, pentru doua zile de dat.IMG_0189

 

Statiunea de fapt si de drept e un fel de Bansko in ceea ce priveste partiile, dar la altitudine inalta (peste 3400m), poate un pic mai mare, dar fara multitudinea de posibilitati de cazare de la vecinii nostri. Preturile sunt insa peste cele din Elvetia. In principal la cazare (motiv pentru care am ales sa stam la 70 km distanta), dar nici skipass-ul de 80 USD pe zi  nu e de ici de colo.

 

De ce am ales-o totusi?
Pe de o parte pentru ca in orice statiune mai rasarita din Anzi – fie Argentina fie Chile – preturile sunt la fel, dar mai ales pentru partia Martes.
Sau, ca sa fiu mai exact, pentru ce se afla in afara partiei Martes. Anume un horn de 7 km lungime care coboara de la 3400 la 2000m, abrupt, in paralel cu partia. Se zice ca powderul de aici este unul dintre cele mai bun din Anzi si voiam sa incercam si noi asa ceva.

 

Norocul incepe sa rada … de noi

IMG_0236

 

Pentru toate motivele de mai sus, in frumoasa zi de 29 Iulie la 8:30 dimineata eram la un colt de strada, cu echipamentul in dotare, facand semn cu biletele catre un vechi, dar relativ dichisit autobuz (Mercedes) ce urma sa ne duca in statiune. Pe jumatate gol cand ne-am urcat, urma sa se umple in aproximativ 2 ore de drum pana spre refuz, cu straini galagiosi si echipamente care mai de care mai colorate.
Asa se face ca la 11 eram in fata ghiseului de unde se cumpara skipass, contempland visator cei 10-20 de cm de zapada proaspata, ca sa aflam vestea cea mare: Martes este inchis pe motiv de vant si conditii de avalansa. Vrem skipass pentru tot muntele sau doar pentru partea de jos?

 

Bubuiturile cu dinamita se auzeau cu regularitate, cam la 30 de minute, semn ca cineva lucra. Am zis sa fim pozitivi si am cerut pentru tot muntele. Sigur urma sa se deschida pentru ca norocul este cu noi!

IMG_0256

 

Ei bine, nu s-a deschis.. A trebuit sa ne multumim cu partiile de jos (sub 3000 de metri) de altfel destul de largi, bine ingrijite si cu multe oportunitati de offpiste.
Anzii sunt potriviti de minune pentru freeride pentru ca aici nu exista paduri.
Cu exceptia pantelor dinspre Amazon, in 3 luni de cutreierat nu am vazut copaci, nu datorita altitudinii neaparat, ci pentru ca in jur, chiar si la 100m altitudine nu este altceva decat desert.

 

Powder-ul a tinut insa pana pe la ora 12 cand a inceput sa se inmoaie din ce in ce mai tare. Deja la 1 dupa-masa soarele ardea bine de tot si noua zapada aproape ca se dusese. Am intrebat de curiozitate pe cineva cate grade sunt si am aflat ca, la baza, erau nu mai putin de 16. Era deja clar ca cineva face misto de noi.

 

Spre lauda lor insa, partiile au tinut. La nivel de zapada artificiala (si instalatii in general) sunt foarte bine pregatiti. Ca idee, aici sunt singurii 2 km de partie luminata din America de Sud. Am insistat pana mai dupa-masa, mai ales ca oamenii s-au retras usor usor la siesta si au disparut complet cozile la urcari.

 

N-a fost ce voiam, insa o zi pe partie e intotdeauna ceva frumos, iar in Las Leñas ne-am simtit ca acasa. N-am mai luat insa si a doua zi, preferand sa visam la o alta incercare, poate in Noua Zeelanda, poate in Chile, in functie de vreme.

IMG_0194

Norocul rade deja cu gura pana la urechi

Si, fiindca veni vorba de Chile, duminica pe 3 august urma sa parasim Argentina spre vest pentru 8 zile in Santiago de Chile si imprejurimi. Asa ca in seara asta, odata ajunsi inapoi in Mendoza, ne-am oprit direct la biroul a doi transportatori pentru a cumpara biletele de bus necesare.
Stiti ce ne-au zis? Trecatoarea intre Argentina si Chile este inchisa din cauza zapezilor abundente si in weekend se anunta furtuna! Haha!
“Nu credem ca puteti pleca pe 3 (duminica)… verificati siteul nostru sau ghiseul numarul 17 pentru informatii la zi!”
Se aude pana in Romania? Daca nu, va spunem ca aici, norocul rade cu gura pana la urechi … de noi!

 

Sfaturi si informatii utile:

  • Las Leñas este una dintre cele mai mari statiuni din Anzi, situata in provincia Mendoza, alaturi de Cerro Catedral in San Carlos de Bariloche
  • La baza are o altitudine de 2240 m, majoritatea partiilor sunt pe la 2835 m, iar cele mai spectaculoase incep din varf, de la 3430 m. Are 29 de piste in total, pe o suprafata de 17500 ha. Cea mai lunga coborare are 7 km;
  • pentru a ajunge aici, exista aeroport international, la 70 km distanta, in Malargue; o alta alternativa este cu autocarul sau microbuzul din Mendoza, mai economica si mai la indemana insa ceva mai obositoare
  • optiunile de cazare din Las Leñas nu sunt multe, variaza de la hostel la hotel de 5 stele, insa preturile sunt pentru brazilieni (nu e gluma, ei sunt principalii turisti, pentru ca putini argentinieni isi permit)
  • alternativa este Malargue, la 70 km sud sau, intermediar, Valle de los Molles, pentru ca aici sunt izvoare calde si experienta se apropie de cea din Austria
  • in Malargue sunt mai multe optiuni pentru inchirierea echipamentului, mai accesibile ca pret si mai bune calitativ decat in Las Leñas – 55 USD/zi/2 pers. pentru placa, bootsi, casti si ochelari
  • preturile pe partie sunt ca peste tot, supra-evaluate: daca in Malargue iei pranzul sau cina cu 200 ARS (aprox. 25 USD doua pers), pe partie iei cateva medialunas, o cafea, un submarino si doua beri mici.

 

ARGENTINA este atat de diversa, incat te invitam sa arunci o privire si peste alte locuri in care am fost: https://www.unanhaihui.ro/tag/argentina/

 

Pe unde am mai ajuns, ce am vazut si ce am experimentat in Argentina:

 

Comentarii

Citeste mai departe