Come on, Luna! Come on!

Luna, nimic! Il tine in larg de 10 minute pe englezul masiv care pluteste cu ajutorul vestei albastre care i s-a si ridicat in cap.
Din nou rugaminti, promisiuni si un peste cu care Luna mai mult are chef sa se joace decat sa il manance pe post de incurajare.
E clar, nu merge!
– Ella no quiere trabajar hoy, ne explica antrenorul ei.
Se pare ca azi vom avea parte doar de Ariel. 

***

O poveste de pe vremea cand nu stiam mai nimic despre animalele in captivitate, exploatate in interes turistic si o experiata pe care nu am mai repetat-o.
Ne-a deschis ochii proiectului pentru protejarea acestor mamifere marine a celor de la International Marine Mammal Project.

***

 

Suntem scufundati pana la brau in apa, pe o platforma, la Dolphin Adventures, compania clientilor TUI din toata lumea. Auzisem (si vazusem la altii pe Facebook) ca in Caraibe nu se poate sa ratezi interactiunea cu delfinii!
Asa ca am venit aici, intr-un loc ce seamana cu o gradina botanica imbinata cu o gradina zoologica, totul pe o plaja paradisiaca, cu un acvariu direct in ocean.

 

Experiente si intalniri in premiera

Am avut parte de mai multe experiente inedite, de la soparlele geko care ne sfidau impasibile, la papagalii care strigau “Hola! Hola!” si pana la foca ce saruta clientii. Cel mai pestos si umed sarut, zau!

Cea mai pestoasa pupatura

Cea mai pestoasa pupatura

 

Intalnirea cu delfinii a fost emotionanta pentru ca nu ma asteptam sa vad atat de aproape doua mamifere in privirea carora se citeste inteligenta, care par ca fac giumbuslucurile cerute doar pentru ca vor ele si li se pare amuzant, pe timp limitat, sa ne bucure si pe noi.

 

A fost o premiera totala!

Stiti cum se simte pielea lor? Nu, nu ca la pesti! Deloc!

Va las sa decoperiti pentru ca nu se poate descrie!
Delfinii au capacitatea de a si-o schimba la fiecare doua saptamani. De asemenea adora sa fie curatati pe dinti ! Si cati dinti! Au intre 80 si 100 in functie de specie. Desi numerosi, nu-i folosesc pentru a manca, delfinii inghitiand cele cca 12 kg de peste zilnic pe nemestecate.
Comunica prin ultrasunete si frecvente pe care noi nu le putem auzi si au sunete dedicate, ce denumesc diverse lucruri sau actiuni!
Si au minunata capacitate de a se face placuti imediat! Ariel s-a apucat de treaba, salutandu-ne din “mers” si parand dornica sa treaca la actiune.

 

Luna s-a mai codit putin dandu-ne tarcoale pe sub platforma, dar pana la urma a iesit la suprafata, parand dispusa sa faca show.
Si ce experiente grozave ne-au oferit fetele!
Ne-au pupat, invartit, ridicat in aer si au sarit peste noi! E o senzatie incredibila si unica sa vezi doi delfini trecand unul pe langa altul, picurandu-te cu storpi de apa lucitori, in timp ce tu faci pluta uimit de ce ti se intampla!
Iar cand fiecare delfin accepta sa te faca sa zbori, ridicandu-te de pe suprafata apei, ti se cam pune intai un nod in gat pentru ca nu mai ai niciun control pentru cateva secunde, dar dupa ce iti revi, mai vrei o data negresit!

Punctul culminant al experientei

Punctul culminant al experientei

 

Ce am remarcat si apreciat in mod deosebit a fost mesajul director al spectacolelor la care am asistat. Au fost doua, unul cu papagalii extravagant colorati si unul cu doua foci care, in ciuda dimensunilor impresionante, au fost deosebit de gratioase atat pe uscat, cat mai ales in apa.
Aceste spectacole sunt sustinute in primul rand pentru constientizarea publicului in privinta importantei aruncarii la gunoi a deseurilor in vederea reciclarii, astfel incat sa putem beneficia de frumusetile acestei planete cat mai mult timp.

 

Informatii utile:

  •  intreaga experienta dureza aproape 4 ore,
  • este foarte important sa respecti instructiunile date de personalul bine pregatit si jovial, in bunul spirit dominican;
  • daca in restul parcului poti filma si fotografia in voie, in timpul interactiunii cu delfinii nu poti pastra nici macar GoPro-ul;
  • Nu am avut cand sa intrebam de ce, o posibila explicatie ar putea fi relationata cu faptul ca trebuie sa iti dai jos absolut toate accesoriile, de la bijuterii pana la clamele de par, asta pentru ca daca iti cad in spatiul definilor, acestia le pot inghiti incercand sa se joace cu ele. A doua posibila explicatie poate fi si de natura comerciala: exista personal dedicat care te va filma si iti va face un set de poze, pe care le poti cumpara de la receptie cu 80 usd/cuplu (DVD si CD);
  • nu trebuie sa iti aduci decat slapii (sau sa ii ai in picioare) si un prosop, in rest gasesti acolo apa gratuita de la dozator sau contra cost la sticla, o terasa care ofera un kit de pranz special alcatuit pentru turisti si un magazin de suveniruri;
  • la fel ca si in cazul celorlalte excursii optionale, transferurile de la si inapoi la hotel sunt incluse in pret. Intregul pachet se poate rezerva prin TUI TravelCenter. 

Comentarii

Citeste mai departe