Există situații în care, din motive medicale, glutenul (cea mai mare parte a proteinelor cerealelor) trebuie exclus total și permanent din alimentație. Este cazul persoanelor care, pe fondul unei predispoziții genetice preexistente, suferă de intoleranță la gluten. Dietoterapia este singurul tratament eficace în acest caz.

 

Intoleranța la gluten, sub toate formele sale, a devenit de mare interes datorită segmentului divers și larg de persoane afectate (copii, tineri, adulți). Dar, și aceste persoane merg în vacanță!

 

Dacă vă regăsiți printre ele sau aveți în anturaj cunoștințe cu intolerantă la gluten, iată câteva sfaturi utile care pot ajuta:

    • informați-vă din timp, consultând resurse de tipul www.celiactravel.com, despre cum este să călătorești cu … Boala celiacă.
    • alegeți cu grijă destinația, în vederea identificării ofertei de produse „gluten free” din zonă;
    • pentru siguranță, nu uitați să luați lista personalizată cu alimentele permise și interzise, pe care v-ați întocmit-o ținînd cont și de alte boli și intoleranțe asociate celei de bază, pe care le aveți;
    • la plecare, luați cu voi un minimum de produse neperisabile, sigure, pentru drum și un minimum de ingrediente necesare, pentru a pregăti la nevoie ceva rapid;
    • ajunși la destinația dorită, cercetați care sunt posibilitățile locale (restaurante, magazine, pizzerii) care au meniuri și produse fără gluten;
    • luați decizii corecte, cercetând lista ingredientelor produselor pe care doriti să le consumați. Dacă nu cunoașteți ceva, întreabați producătorul/vânzătorul sau, cel mai sigur, nu achiziționați produsul respectiv;
    • în restaurant, vorbiți cu bucătarul-șef, căruia să-i înmânați o fișă într-o limbă cunoscută în țara în care călătoriți, cu boala și dieta pe care o urmați;
    • solicitați detalii privind ingredientele utilizate la prepararea meniului comandat, modul și locul de preparare, precum și dacă s-au luat toate măsurile de prevenire a contaminării accidentale cu gluten în locația în care s-a preparat meniul;
    • citiți corect etichetele produselor pe care dorți să le achiziționați, nevânînd numai cuvintele „gluten” sau „grâu”. „Fără grâu” nu înseamnă întotdeauna „fără gluten”;
    • există pe etichetă termeni care reprezintă surse sigure de gluten, cum ar fi: proteine hidrolizate, amidonuri modificate, malț și derivate de malț, cuș-cuș, seitan, orzo, farro, freekah. Nu le cumpărați;
    • fiți atenți la specificația de pe etichete „ poate conține urme de gluten” sau „fabricat pe o instalație comună” cu produse obișnuite. Preferați-le pe cele din a doua categorie, nefiind explicitat ce înseamnă „ urme de gluten”;
    • nu căutați produse cu 0% gluten. Nu există! Cerificate sau nu, limita admisă după standardul american este mai puțin de 20 ppm (2 mg la 100 g produs);
    • nu vă izolați de grup, dar amintiți-vă că doar 1/5 dintr-o felie de pâine vă poate face rău;
    • dacă ați consumat din greșeală sau nu gluten, pentru o recuperare rapidă, trebuie să treceți pe o dietă restrictivă simplă și sigură, să vă odihniți mai mult, să reprogramați unele activități prea solicitante și să nu consumați produse lactate;
    • dacă doriți să consumați băuturi alcoolice, cele care par mai sigure sunt cele distilate, simple, fără adaosuri;
    • atenție la medicamentele pe care le luați! Sunt situații în care unii excipienți ai acestora sunt „surse ascunse” de gluten.

Ca în orice, regim alimentar echilibrat, controlul porțiilor și moderația sunt extrem de importante chiar și în vacanță.

 

***

La începutul lunii iunie 2019 a apărut pe piață cartea Dieta fără Gluten.

 

 

 

Lucrarea este un ghid practic, destinat persoanelor cu boli legate de gluten și celor care doresc să adere la dieta fără gluten.

Autoarea este ing. Mariana Dușe, care are peste 35 de ani experiență în domeniul cercetării alimentare, dintre care 20 dedicați produselor cu destinație specială, cum sunt cele fără gluten.

Cartea este o ințiativă personală și înglobează munca și cunoștințele de o viață a unei persoane pasionate, care a ajutat de-a lungul carierei sale mii de oameni cu această afecțiune.

***

    1. De ce este util acest ghid?
      Este un material complex, de 150 de pagini, care se referă la boli legate de gluten, foarte bine documentat. Textul este scris într-un limbaj accesibil, iar informațiile prezentate au utilitate imediată.
    2. Cui îi este adresat?
      Ghidul se adresează în special persoanelor care au probleme de sănătate legate de intoleranța la gluten sau care au în îngrijire copii cu Boala Celiacă, precum și cadrelor medicale, specialiștilor în nutriție și industrie alimentară.
    3. Ce cuprinde acest GHID?
      În primele 5 capitole sunt prezentate informații despre: istoricul cunoscut al Bolii Celiace, factori favorizanți, simptome și forme ale Bolii Celiace, posibile complicații, precum și boli asociate și alte afecțiuni în care dieta fără gluten poate fi de ajutor.
    4. Ce informații și sfaturi oferă acest ghid,  pentru a întocmi și respecta corect dieta fără gluten?
      În cap. 6 sunt prezentate cerealele cu gluten și derivate ale acestora, absolut interzise în alimentația persoanelor cu boli legate de gluten.  Cap. 7 prezintă cereale și pseudo-cereale permise precum și alternative naturale fără gluten. Cap. 8 concentrează un cumul de sfaturi și informații despre conduita alimentară, precum și de evitare a contaminării încrucișate cu gluten în bucătărie, prin prezentarea surselor evidente și ascunse de gluten.
    5. Ce element de noutate oferă acest ghid?
      Elementul de noutate îl reprezinta setul de peste 50 de întrebări și răspunsuri referitoare la: termeni și investigații specifice, factori declanșatori, posibile indicii, dietă și conduită alimentară, precum și afecțiuni asociate, complicații și situații deosebite, cu indicarea unor surse documentare.

📖 Cartea se poate comanda on-line de la adresa: http://www.viatafaragluten.ro/

 

Cărțile utile ajută mulți oameni

Este cunoscut faptul că dieta fără gluten este singurul tratament eficient în Boala Celiacă.
Dacă în comunitatea dvs. credeti că există persoane care se confruntă cu intoleranța la gluten și cu provocările bolii celiace, îi puteti ajuta povestindu-le despre acest ghid dedicat lor.

 

Autor ing. Mariana Dușe
Specialist în produse fără gluten
Aveți întrebări despre dieta fără gluten? O puteți contacta pe adresa dusemariana(at)gmail.com

 

 

 

Comentarii