Mentionam intr-un articol anterior reciful de corali din aceasta parte a Marii Caraibelor. Este al doilea ca marime din lume, dupa Marea Bariera de Corali din Australia.
Jacque Cousteau a petrecut mult timp aici si a documentat aceasta lume fabuloasa amanuntit. Desi a trecut ceva timp, ecosistemul a fost conservat si am fost privilegiati sa putem vedea ce este aici.

 

Insula aceasta nu este mare, mai ales ca in partea sa nord-estica nu se poate ajunge decat temerar, cu mopede sau biciclete de teren. Drumul asfaltat este in forma de G, de-a lungul coastei, cu o trecere transversala pe la jumatatea insulei.

IMG_4445_MX IMG_4444_MX

 

Inchirierea unui scooter s-a dovedit cea mai buna alegere (si indrazneata, pentru ca experienta noastra cumulata insuma 0 in acel moment). Am semnat ca ii vand si pe mama si pe tata ca sa platesc, daca se intampla ceva cu amaraciunea de moped si am plecat la drum simtindu-ne ca doi adolescenti!

 

Banal pentru multi, mersul cu scooterul fara sa avem habar de viteza sau consum (nu mergeau aceste doua indicatoare 🙂 si fara sa vedem bine in spate (oglinda din stanga era luata de vant la fiecare doi metri si am renuntat sa o mai indreptam) s-a dovedit o experienta pe care categoric vrem sa o mai repetam!
Intelegm acum de ce este un mijloc de transport preferat de multa lume. Are nenumarate avantaje si in plus iti da senzatia de libertate totala!

 

moto

 

Asa am pornit noi la drum, sa vedem ce resorturi cu nume celebre (Melia, Iberostar) exista in Cozumel si cat de multe plaje publice goale si locuri neumblate mai sunt.
Trebuie spus ca insula traieste o viata dubla!
Cu vasele de croaziera in port (20 de vase intr-o saptamana cand este varf de sezon) si dupa ce pleaca vasele de croaziera, cand pare ca cineva a dat cu aspiratorul de oameni. Diferenta este uriasa, ca am trait ambele experiente. Cand ne revarsam alaturi de sute de alti pasageri pe cate o insula, ni se parea normal.
Acum, din postura cealalta imi dau seama ca paream ca niste lacuste invadatoare pentru ceilalti turisti venit acolo sa se relaxeze.
Pentru localnici este panica daca intr-o saptamana vin 16-17 vase! Inseamna ca scade sezonul si nu e bine pentru afaceri!

 

Chankanaab Park

IMG_5115_MX

 

Cel mai mare parc natural de pe insula, ofera activitati multiple de la show-uri cu focile la inot cu delfinii. Insa noi nu de asta am venit aici, ci pentru ca este unul ditre cele mai bune locuri de facut scufundari si de vazut viata recifului documentat de Cousteau!
A merita intrarea de 22 USD/pers. plus inchirierea echipamentului de snorkel 20 USD pentru ca nu am vazut nicaieri atata diversitate, asa de aprope de mal.

Natura a fost nemaipomenit de darnica, a exagerat presarand aici corali violeti, ca niste frunze catifelate cu gauri, arici de mare ignorati de cele mai ulte specii de pasti pe care le-am vazut la un loc: pestele papagal inainte si dupa sa isi schimbe sexul (are aceasta capacitate si i se schimba si aspectul), mahi-mahi, “angel fish”, multi dintre pestii de acvariu, arici de mare, corali violeti, pisici de mare si delfini.

 

apa_MX appa2_MX apa4_MX

 

In plus, am mai vazut si doua sculpturi subacvatice, acestea din urma man made, dar adoptate de pesti ca fiind ale lor!
Avem si video, la final.

 

IMG_5117_MX

 

Am plecat fascinati de ce am lumea subacvatica de aici, este un loc pe care il recomandam pentru snorkel! Ne-am mai oprit pe diverse plaje, dar sudul inslulei ne-a incantat peste masura cu show-ul natural de sunet si apa pe care ni l-a aratat!
Marea Craibelor vine cu putere pana la tarmul negru, calcaros, rasufland prin porii. Rezultatul este un joc de fantani arteziene, naturale, care impresioneaza prin inaltime la fiecare val.
Plajele din sud sunt aproape pustii, nu e greu sa capeti senzatia de perisabilitate acolo, cand vezi cum in urma fiecarui pas la tau vine valul si trecerea ta prin acel loc este indepartata imediat.

 

 

— Pentru cei dintre voi care isi doresc sa ajunga in Mexic, colegii mei de la TUI TravelCenter au pregatit oferte speciale. O selectie de propuneri gasiti aici: https://www.tui-travelcenter.ro/vacante-exotice/mexic

 

Sfaturi si informatii utile:

  • biletul de ferry costa 156 MXN/pers. (adica 12-13 USD) si transferul dureaza aprox. jumatate de ora. Este un pic zdruncinator, dar avand in vedere ca un grup de muzicieni reusesc sa stea in picioare si sa si cante, nu e asa de mare balansul.
  • inchirierea unui scooter costa cu toate taxele 29 USD/zi. Am mai fi putut adauga pentru inca 5 USD si o asigurare in caz de dauna, dar cum ea nu acopera decat primii 50 de USD din valoare pagubei, nu mi s-a parut ca merita. La urma urmei, un sooter costa 2.000 – 3.000 USD. Daca ii faceam dauna totala, chiar nu ajuta la nimic asigurarea. In mod normal iti trebuie permis, insa a mers si de categorie B de la noi, dupa ce i-am explicat ca in Romania nu se elibereaza ceva special petru scooter.
    Daca esti novice, isi vor bate capul cu tine 5 minute sa iti arare cum functioneaza si sa iti explice principiile de baza. Ajuta sa fi mers pe bicicleta. De obicei vine cu plinul facut si la final te roaga sa il inapoiezi la fel sau sa platzesti 5 USD si alimenteaza ei.
  • mancarea este mai scumpa decat pe continent. In general servicile sunt mai scumpe in insule. Pentru o masa cu un singur fel, doua persoane, 30 USD.
  • o bere costa 35-50 MXN (3-5 USD), un pachet de tigari intre 50-80 MXN (5-6 USD).
  • noi ne-am cazat la Hotel Boutique Vista del Mar, a costa 51 USD/noapte (plus taxe locale), in conditiile in care totul era plin. Amplasarea este cat se poate de centrala, dar camera nu are aerisire la baie, ceea ca inseamna ca tot aburul trebuia evacuat prin camera. A, micul dejun “in camera”, asa zisul continental care este promis, este o pacaleala, pentru ca vine doar daca il ceri si vine sub forma unei tavi mari cu trei elemente de patiserie deloc gustoase. Sucul si cafeaua erau in regula.

 

 

 

 

Comentarii

Citeste mai departe