IMG_2551

 

Thailanda este in topul locurilor numai bune sa te stabilesti daca te-ai plictisit de tara de bastina.
N-o spunem noi, o spune Forbes, si e usor de inteles de ce. Trebuie sa fie frumos sa faci naveta intre plantatia de palmieri si plaja cu nisip alb in loc de betoane si cladiri de sticla, dar sa ai acces la facilitatile oferite de acestea.

 

Dar, daca tentatia unei vieti la malul marii este atuul cu care Thailanda intra in top, cum se face insa ca majoritatea expatilor aleg ca destinatie Chiang Mai? Adica la peste 800 de kilometri de cea mai apropiata plaja?
Trebuie sa existe un motiv, asa ca ne-am decis sa-l descoperim pe propria piele.

Cu ochii lipiti in Chiang Mai
IMG_7348

Pe la 1 fara ceva noaptea, in sfarsit a ajuns autocarul din Bangkok in Ayutthaya unde doi romani il asteptau de cateva ore bune.
Ne-am imbarcat (pentru ca, vorba unui localnic, daca trenul sau autocarul vine la timp inseamna ca s-a intamplat ceva) si nu cred ca am apucat sa vedem al doilea stalp de iluminat cum trece prin dreptul ferestrei noastre, atat de obositi eram.

Cand am deschis ochii era 9 dimineata,  vreo 25 de grade si ploua marunt.
Ajunsesem aproape in Chiang Mai. Zic aproape, pentru ca se stricase autocarul. Am crezut ca e gluma, ca nu se poate sa repetam experienta din Cambodgia
Nu a fost cazul, thailandezii au actionat rapid si in jumatate de ora ne-au trimis alt autocar, cu care am ajuns in Chiang Mai.

 

Ce incepe prost continua in aceeasi nota, dar se termina cu bine

Ploaie am vazut doar in acea dimineata, restul saptamanii nu a cazut nici macar un strop.
Cu toate astea clima este foarte placuta.
Desi orasul e la ses (altitudine in jur de 300 de metri) este in nord si inconjurat de munti si jungla. Toate astea fac ca temperaturile sa sara rar de 30 de grade si serile sa fie placute si racoroase. Cat am stat aici am avut senzatia de toamna calduta de mijloc de septembrie si mai placut nici ca se poate.

 

In meciul cu restul Thailandei pentru preferintele expatilor, Chiang Mai a inscris din primul minut.

1-0 si meciul de-abia incepea.

IMG_1604

 

Ne-am relaxat ajungand in Thailanda si, simtindu-ne confortabili si stapani pe noi, am inceput sa facem greseli. O greseala a fost ca nu am rezervat nimic. De obicei, nici nu se pune problema sa nu gasim optiuni la fata locului, recomandate de multe ori, dar in aceasta perioada in Chiang Mai era plin unde stiam noi.
Trebuia sa gasim altceva si vestea ne-a cam dat peste cap, vazand gradul de ocupare.
Baietii de la receptie ne-au indicat o alta locatie, pe care o cunosc ei bine si e aproape, lucru care de obicei inseamna ca trebuie sa te multumesti cu mai putin si sa accepti niste compromisuri.
N-a fost nevoie pentru ca adevarul este ca am nimerit poate mai bine decat ne gandeam noi: impecabil de curat, cu internet bun si mai aproape de centru.

 

Cu ocazia asta ne-am convins final ca nu e degeaba Thailanda in topul destinatiilor din Asia.
La nivel de servicii nu am avut pana acum nimic de reprosat, incepand cu service-ul Canon care ne-a rezolvat exemplar o problema cu una din lentile si  pana la cazarile care ne-au uimit mereu prin curatenia exemplara.
E cea mai buna tara din partea asta de lume unde sa faci greseli si sa nu te coste!

Chiang Mai vs restul Thailandei

IMG_1563
Cu lectiile invatate si stabiliti confortabil am putut relua linistiti investigatia.
De obicei incepem cu putina orientare, dar in Chiang Mai asta e simplu.

 

Asemenea multor orase asiatice intemeiate in urma cu sute de ani, centrul este bine delimitat si aliniat cu punctele cardinale. Are aproximativ un kilometru pe un kilometru jumatate, forma dreptunghiulara, cu porti de acces in toate punctele cardinale si candva fusese imprejmuit de un zid de aparare. Din zid nu a mai ramas mare lucru, dar canalul cu apa care il inconjura s-a pastrat pana in zilele noastre.
Orice loc din oras se defineste prin urmare prin trei coordonate: inauntrul sau in afara zidului, directia (nord, sud, est sau vest) si distanta.
Asa ca se poate explora lejer, la pas, mergand unde te duce inspiratia fara frica de a te rataci sau a ajunge prea departe de casa.

 

Asta am facut si noi in prima zi si aproape in fiecare seara.
Pentru ca e greu sa te plictisesti cand aproape la fiecare pas gasesti ceva dragut.
Fie o cofetarie cu aer parizian, cu terasa ascunsa de o gradina luxurianta, fie o cafenea sau pizzerie italiana a carei aroma o simti inainte sa o vezi, fie magazine cu mici obiecte de arta lucrate manual si cu gust.

IMG_2539

 

Si nu in ultimul rand, temple ascunse dupa garduri banale ce nu spun nimic, dar care cand se dezvaluie, te atrag ca un magnet.
E suficient sa arunci o privire pe poarta si acoperisul ornat cu cioburi de sticla colorate ce sclipesc in soare iti va atrage privirea. Apoi decoratiunile, steagurile, calugarii ce trebaluiesc molcom te vor chema inauntru.IMG_6768

 

Sunt peste 300 de temple in zona, mult prea multe pentru orice vizitator.

Poate nu sunt la fel de spectaculoase ca cele din Bangkok, dar nicaieri in Thailanda nu ne-am trezit spunand ca aici “ce interesant arata, hai sa intram si aici” de mai multe ori pe zi, in timp ce cautam cu totul altceva.

IMG_2586

 

Ne-au rapit si ne-au tinut captivi pentru o buna perioada de timp Wat Chiang Man cel decorat intr-un mod unic cu elefanti (in thailandeza, “chang” , fara “i”, inseamna “elefant”), Wat Phantao, cu chendi (stupe) din bambus si zeci de fanioane agitandu-se in vant si Wat Suan Dok . Acesta din urma este in afara orasului vechi, spre vest (aproape de aeroport), insa merita drumul pentru eleganta cu care isi inalta silueta alba.

IMG_2440

Pentru temple, plimbarile frumoase si bucuria de descoperi mici incantari ascunse la tot pasul, Chiang Mai mai inscrie odata si se distanteaza la scor. 2-0. 

Si imediat dupa, recidiveaza si mai pune un punct pe tabela pentru atmosfera.

 

Orasul este plin de universitati ceea ce, impreuna cu decorul, ii da un aer boem.
Nu e neobisnuit sa auzi exercitii de pian venite nu se stie de unde, sa privesti printr-un geam deschis si sa vezi pe cineva pictand sau sculptand ori sa dai peste o expozitie de arta organizata la colt de strada.
Senzatia este ca majoritatea celor stabiliti aici sunt fericiti si fac doar ceea ce le place. O dolce vita varianta asiatica. Probabil ca nu e chiar asa, dar oricum ne-am simtit bineveniti si liberi sa ne bucuram de micile placeri ale vietii.

IMG_2534

 

 

Atractiile din afara orasului

Paradoxal insa, cele mai frumoase lucruri din Chiang Mai nu sunt in interiorul orasului. Pentru a le explora ai insa nevoie de timp si o motocicleta (sau bicicleta).
Cu cea de-a doua a fost simplu (ne-am obisnuit deja sa o includem in costul cazarii cam peste tot pe unde mergem) cu timpul insa a fost mult mai greu. O saptamana nu este suficient pentru a cunoaste zona, dar noi atat aveam. Asa ca a trebuit sa alegem cu grija si sa ne multumim cu putin.

Tentatiile sunt multe.
Pe o raza de 200 de kilometri in jur gasesti rezervatii naturale numai bune de explorat cu piciorul, cu bicicleta si chiar de pe rau din kayak, sate cu triburi traditionale dintre cele mai interesante, palate si temple, plus o suita intreaga de atractii concepute special pentru turisti.

 

 Faceti poza cu “maimuta”! Sau mai bine nu.

IMG_7251

Acestea din urma sunt din gama “faceti poza cu animalul” si il puteti alege dupa pofta inimii. Dar dati-mi voie sa fac o lunga paranteza si sa va zic parerea mea. Aveti la dispozitie tigri, elefanti, serpi, maimute, crocodili, pasari plus insecte si soparle de toate felurile. E important sa alegeti cu grija.

 

Toate distractiile de genul asta costa, si nu putin.
Preturile variaza in functie de sezon si de unde cumperi, dar bag mana in foc ca aproape toti fac bani seriosi. Si asta dupa mine este o problema. Stiati ca in Thailanda sunt mai multi elefanti in captivitate decat in libertate? Si probabil ca si cu tigrii e la fel, desi de fapt nu stie nimeni daca si unde mai traiesc ei in salbaticie.
E discutabil daca a trai in natura vanat constant de braconieri e mai bine decat sa plimbi turisti si sa faci giumbuslucuri zi de zi (in cazul elefantilor) sau sa iti petreci timpul dopat cu analgezice ca turistul sa poata pune mana pe tine si sa faca poza cu tigrul.

Eu, sa fiu elefant, as alege insa prima varianta. Nu e mult mai bine, dar macar mi-ar ramane demnitatea.

IMG_7021

 

Majoritatea thailandezilor din aceasta industrie nu au insa dileme de acest gen si “fermele” de animale sunt multe si prolifereaza (vreo 14-15 de elefanti, una de tigri, 2-3 de serpi si asa mai departe).
Atat timp cat toate sunt pline probabil vor continua sa apara. Din fericire sunt si unele in regula, din nefericire sunt doar cateva.
Astfel de ferme nu chinuie animalele pentru bani, ci le lasa sa isi vada de viata lor, intr-o bucata de padure rezervata lor. Turistul e invitat sa asiste si mai putin sa interactioneze si astfel de locuri merita premiate in dauna celorlalte.
Va invit sa alegeti cu grija si pentru asta am pus mai multe informatii rezultate din cercetarile noastre in sectiunea Utile. Procedand asa, poate in timp genul asta de turism va fi mai rentabil economic si se va inmulti.
Si de asemenea va invit sa va faceti rezervari din timp. Pentru sanctuarul de elefanti pe care l-am ales noi, nu mai erau locuri decat peste 6 zile asa ca a trebuit sa renuntam.
Daca am fi stiut, ne-am fi facut rezervare inainte sa pornim spre nord, pentru ca se poate.
IMG_7017

 

Stiu ca e greu de rezistat – am vrut mult sa vad un king cobra in toata splendoarea lui – si am ales o ferma de serpi. In ciuda fascinatiei cu care am intrat am plecat de acolo cu inima indoita. Ingrijitorii pareau ca au cele mai bune intentii, dar pur si simplu nu pareau a intelege ca nu e in regula sa aduca serpi din sud la clima racoroasa si sa ii tina in custi de cativa metri patrati, atat timp cat au grija de ei.
Iar spectacolul cu sarpele maiestuos de 4 metri incepe interesant, dar isi pierde repede din farmec cand il vezi redus la stadiul de jucarie.

IMG_7134

 

Pentru toate astea mai ca i-as scadea un punct Chiang Mai-ului, dar nu o fac pentru ca in intreaga Thailanda situatia este similara. Greu de crezut ca se va schimba ceva in viitorul apropiat, pentru ca tine de traditie, mentalitate si afaceri, ca atare e nevoie de timp. Tot ce putem face ca turisti este sa directionam banii spre locurile care chiar isi propun sa schimbe ceva si sa speram la mai bine.

 

Gradina unei regine

IMG_7271

 

Mai merita sa va opriti putin si intr-una din cele 3 gradini botanice aflate pe drumurile din jur. Poate ca nu sunt suficient de interesante pentru un drum dedicat, dar sunt sanse ca in cautare de altceva sa treceti prin dreptul uneia si va asigur ca va vor incanta colectiile de lotusi si orhidee.IMG_7268

 

Noi am petrecut o dupa-amiaza perfecta in gradina reginei Sirikit, organizata tematic, pe zone, si cel mai frumos este ca poti face trekking pe traseele deschise in zonele neamenajate.

Inapoi in Chiang Mai pentru alte atractii

Chiang Mai va propune o gradina zoologica destul de bine pusa la punct.

Se mandreste cu cel mai lung tunel din lume ce trece printr-un acvariu si cu o pereche de ursi panda adusi de curand. Asta nu inseamna ca o sa ii si vedeti (pentru ca in majoritatea timpului dorm ascunsi intr-un colt), dar merita sa va incercati norocul.
IMG_2288
Si, indiferent daca va plac sau nu animalele, un lucru( sau mai bine zis un loc) nu trebuie ratat.

Templul de pe muntele Doi Suthep

IMG_2150

 

Asa se spune, si judecand dupa numarul de turisti, aproape toti au aflat deja. Iar cei care nu au aflat de pe internet probabil s-au intrebat oare ce sclipeste de pe munte dupa-masa de se vede pana in oras, si s-au dus sa afle.

 

Cei zece kilometri de panta se pot urca pe un drum bun fie cu motoreta din dotare, fie cu un taxi colectiv, fie pe o cararuie de munte cu piciorul (pentru cei mai antrenati). Privelistea te rasplateste pe parcurs, pentru ca de sus poti vedea intreaga vale in care se intinde Chiang Mai si cum decoleaza avioanele sub tine, iar templul in sine are cateva lucruri care il fac special.

IMG_2211

Intai o scara abrupta de cateva sute de trepte, strajuita de naga uriasi (e ceva de munca sa o urci, dar se poate opta pentru funicular si coboratul cu propriile forte). Apoi un templu in care totul aproape este aurit. Atat de aurit incat iti ia ochii si te face sa clipesti des.IMG_2143

Este si motivul pentru care straluceste atunci cand soarele bate direct spre el si atractia principala a locului. Nu in ultimul rand sunt statuile Buddha din smarald. Originalele se pare ca au luat demult drumul Bangkok-ului, dar ceea ce ramane sunt copii relativ decente care pastreaza transparenta si culorile materialului original. Noua ne-au placut cel mai mult din tot complexul.
IMG_2136


Alte locuri frumoase din zona sunt insa la distanta.

Daca am fi avut mai mult timp la dispozitie am fi facut un traseu de 2-3 zile prin munti, cu dormit in sate traditionale si descoperit cascade si paduri luxuriante, sau poate chiar am fi optat pentru unul din cele doua tururi de o saptamana spre muntii inalti din vest sau din est.
Sunt unele dintre cele mai frumoase peisaje montante din Thailanda, dar au ramas pentru data viitoare. Am ales in schimb un tur pe repede inainte, ce avea sa ne prezinte condesat ceva munti, triunghiul de aur, un templu desprins parca din benzile desenate si cateva triburi traditionale. Merita o poveste dedicata si vom reveni cu ea cat de curand.
Pentru restul tururilor, cea mai buna descriere este cea a lui Bradut. Gasiti la el povesti cu farmec si ghiduri bine puse la punct nu doar cu Chiang Mai, ci pentru Thailanda in general.

 

Finalul meciului

IMG_2497

Inainte sa ma iau cu vorba, scorul la pauza era 3-0 pentru Chiang Mai in meciul cu restul Thailandei.

 

In a doua repriza, cat ne-am plimbat prin jur, echipa care ne gazduia s-a apropiat de poarta, dar nu a mai punctat decisiv ci doar si-a marit avantajul la impresia artistica. Se zice ca tura de vest, dinspre granita cu Myanmar, ar fi intr-adevar extraordinara, dar cum arbitrul nu a vazut faza nu poate valida golul.

 

Am intrat prin urmare cu acest scor in ultima zi a reprizei si Thailanda incepuse sa contraatace.
Pentru ca in ciuda farmecului, a climei si a faptului ca ofera cu lejeritate tot ce ai putea avea nevoie pentru o viata frumoasa si linistita, Chiang Mai nu are plaje si noua ne era dor sa simtim din nou nisipul in sandale si sa auzim valurile.
Stiam ca asta ne asteapta, dupa o scurta oprire in Bangkok pentru a ne ridica viza de India.
Discutiile despre mare si oftaturile au inceput sa se inmulteasca. Pentru fiecare am mai acordat un gol restului tarii si cand am plecat (de data asta cu un tren de noapte rezervat cu o zi inainte si prins ultimele doua paturi) scorul era egal 3-3.
E clar ca Chiang Mai e tentant si e posibil sa iasa chiar in avantaj pentru unii dintre voi. Pare a avea atuuri puternice si in mod cert pot intelege de ce aleg oamenii sa se stabileasca aici. E unul dintre cele mai cosmopolite si primitoare locuri din tara, fara sa fie sufocante.
Personal insa nu m-am decis daca l-as alege in favoarea unei plaje.
Pe post de concluzie am cazut de acord sa incheiem meciul nedecis cu promisiunea ferma ca se va rejuca. Speram noi in curand si pe durata a multor reprize.

 


Informatii si sfaturi utile:

Cum ajungi

Drumul pana aici e lung.

Mai intai trebuie sa ajungi in Thailanda si de asta se pot ocupa colegii de la TUI TravelCenter. Cel mai probabil vei ajunge in Bangkok.
Daca nu doresti sa mai zbori, cea mai la indemana varianta este trenul. Face peste 12 ore din Bangkok, dar ofera cusete curate si elegante la preturi foarte accesibile, asa ca noi ne-am decis sa mergem noaptea.
Ce n-am stiut insa este ca in plin sezon – cum este luna ianuarie- trebuie rezervat din timp, adica cu cateva zile inainte.

 

Parcuri si rezervatii pentru elefanti
Din pacate nu am mai gasit loc sa mergem, insa am studiat mult unde ar merita sa ajungem din punctul nostru de vedere, adica unde nu se fac plimbari cu elefantii si nici nu sunt pusi sa faca show (sa se joace cu mingea, sa picteze etc. – adica tot ce nu e natural pentru un animal salbatic).
Astfel, daca numarul de persoane admise zilnic in rezervatie nu ar fi fost deja la capacitate maxima, am fi ales Elephant Natural Park (https://www.elephantnaturepark.org/).

Referinte bune am mai citit despre Patara (https://www.pataraelephantfarm.com/) si Four Seasons Golden Triangle Tented Camp (https://www.fourseasons.com/goldentriangle/).

 

Transport local
Mr. Mechanic pentru siguranta si asigurara scuterului – 300 THB/zi, cu lasat pasaportul sau garantie 5.000 THB daca nu vreti sa-l lasati.
Plinul este 80 THB.
Comparat cu Vietnam si Cambodgia, traficul aici este „parfum”. Comparat cu Europa e … ca in Asia: scutere, masini mari, drumuri care sunt in constructie. Dar infrastructura Thailandei este mult peste a Romaniei. Traficul este mai dinamic, sa zicem.
Ca o parere personala, este mai bine sa inchiriezi aici scuter decat masina pentru ca, venit din RO, noi nu suntem obisnuiti cu evitatul unui numar asa de mare de mopede care vin concomitent.
Ei insa merg pe scutere de la cativa ani si sunt obisnuiti cu turistii mai putini experimentati.
Legal, trebuie permis international de conducere. Practica este mai mult in spiritul legii decat in litera ei: casa este obigatorie si experienta cu bicicleta este un mare plus.

 

Intrari la atractii turistice

  • Intrarea la Doi Suthep 50 THB/pers., incluzand urcarea cu funicularul.
  • Intrarea la ferma de serpi , cu show inclus – 200 THB, dar cu semn de intrebare mare daca merita, dupa cum am scris in articol.
  • Intrarea la Gradina Botanica – 100 THB/pers. + 30 THB pentru scuter. Trebuie intrat cu un mijloc de transport pentru ca este un demeniu foarte mare si cu pante abrupte care scot sufletul din oricine.
  • Intrarea la Gradina Zoologica – 390 THB/pers. cu acces in absolut toate sectiunile

Masaj thailandez – intre 180 si 200 THB/ora. Este la jumatate de pret fata de tarifele cerute in sudul turistic.

Media platita pentru o masa cu specific thai – 250 THB/doua persoane. Va putem recomanda cu incredere (am testat si abuzat)  Pad Thai Rachadumnoen pe Racha Pakinai.

 

 

 

Comentarii

Citeste mai departe